...

Van QE naar QZ

18 september 2012, 08:10 | Robert Broncel | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Hoe kon het anders? Andere smak­en” dan QE tot in de klucht” waren er duidelijk niet meer. Maar liev­er onge­lim­i­teerde koop­krachtverkracht­ing dan onge­lim­i­teerde chaos. Après nous le déluge’. In de markt daar­ente­gen groeit de over­tuig­ing dat we er met bezuinigin­gen wel uitkomen zon­der in de gat­en te hebben op welke peil­loze diepte we gener­iek afstevenen.


Gelet op de hosan­na stem­ming op de beurs bleek dit niet­temin een juist” besluit. Buiten kijf staat dat een opgewek­te beurs dicht tegen his­torische hoogtepun­ten het vertrouwen in de markt flink stut. Op BNR hoorde ik zelfs verkondi­gen dat met deze QE maa­trege­len (V.S. en Europa) het sys­teem­risi­co zou zijn uitgenomen. Waarover hebben we ons dan eigen­lijk druk gemaakt, prachtig toch? Dan hoeft er ook niet meer te wor­den bezuinigd of schuld te wor­den geherstruc­tureerd want er komt immers onge­lim­i­teerd geld ter beschikking. Boven­di­en zou dit goed zijn voor de investerin­gen, werkgele­gen­heid en de vast­goed­markt. Kor­tom, de belan­grijk­ste economis­che pijn­pun­ten wor­den hier­mee weggenomen. Alleen vreemd dat alle QE pogin­gen ten spi­jt er na bij­na 4 jaar nog geen zood aan de dijk is gezet.

Voor­spellin­gen
Uit­gaande van de thans gep­lande geld­ver­spilling ad $40 mil­jard per maand (voor de opkoop van hypotheek gere­la­teerde schuld) bovenop Oper­a­tion Twist (lange schuld voor korte schuld) ad $45 mil­jard per maand zal de Fed bal­ans in 2013 naar $4 biljoen ($4.000 mil­jard) en in 2015 naar ruim $5 biljoen doorschi­eten. Dit valt in no way’ te rij­men met de groei van het BBP en de hier­van afhanke­lijke belastinginkom­sten. Indi­en als gevolg van de verdere gel­dont­waard­ing bijvoor­beeld de oliepri­js zou ver­dubbe­len is het met de pret” wel gedaan. Let wel, afgezet tegen deze finale koop­krachtverkracht­ing is dit nog maar een voorzichtige voor­spelling ten­z­ij de werelde­conomie dus­danige klap­pen gaat oplopen dat de olievraag daar­door sterk afzwakt.

John Williams van Shad­ow­stats en Greg Hunter van USA Watch­dog roepen in koor” dat het huidi­ge sys­teem na 2014 aan hyper­in­flatie ten prooi zal vallen temeer omdat deze trend niet meer te stop­pen is. Dat ont­lok­te Clint East­wood ten tijde van de Repub­likeinse con­ven­tie de kreet: damn, we own this coun­try and the politi­cians are just employ­ees of ours!’ (ver­draaid nog aan toe, dit land is van ons en de politi­ci zijn niet meer dan onze employ­ees!). Terug fluiten heeft even­wel geen zin meer.

Oud pres­i­dent-kan­di­daat Ron Paul vond er het zijne van en riep: we have lost con­trol and it is astound­ing that is does not col­lapse the mar­kets as we are in such big trou­ble’ (we hebben de con­t­role ver­loren en het wekt ver­baz­ing dat de mark­ten nog niet in elka­ar zijn geklapt nu we in zulke grote prob­le­men verk­eren).
Hij gaat verder met: we are try­ing to liq­ui­date our debt through infla­tion; there is no mar­ket to inter­est rates why there is such gross dis­tor­tion and why we don’t have a mar­ket econ­o­my but a rigged econ­o­my through cen­tral eco­nom­ic plan­ning by cen­tral banking’(we proberen onze schuld mid­dels inflatie te liq­uideren; er bestaat geen rentemarkt meer, reden waarom er sprake is van een enorme mark­tver­stor­ing als gevolg van een gema­nip­uleerde economie aanges­tu­urd door cen­trale economis­che plan­ning via de cen­trale bank).

De inflatieon­twik­kel­ing wordt het beste weergegeven in de Con­tin­u­ous Com­mod­i­ty Index, waarin de 17 belan­grijk­ste com­modi­ties w.o energie (olie, gas, kolen), basis­met­al­en, edel­metaal, gra­nen en andere soft com­modi­ties als katoen, koffie en cacao onder een redelijk gebal­anceerde weg­ing zijn opgenomen.

De sti­jging van deze index vanaf medio augus­tus met 9% spreekt voor zich. Op jaar­ba­sis zit je dan zomaar op 100%.

Laat­ste oordeel
De jong­ste QE’s in de V.S. en in Europa waren een duidelijk symp­toom’ van gecoördi­neerde inter­ven­tie. Met onge­lim­i­teerde geld­groei (depre­ci­atie van de munt) wordt de meest drama­tis­che wis­sel op hoge inflatie getrokken. Juist dit maakt het zo duidelijk dat de cen­trale banken geen enkel zicht meer op een reële oploss­ing hebben. Opval­lend is dat de euro zich hier­aan kor­tel­ings juist optrekt. Het stu­iv­ert­je wis­se­len met de dol­lar veron­der­stelt dat Draghi het met zijn pogin­gen ken­nelijk inge­to­gen­er” doet? Je zou het bij­na denken.
Wat het er alle­maal niet vrolijk­er” op maakt is dat onder de zgn. Mon­e­tary Out­right Trans­ac­tions Plan (MOTP) van 6 dez­er de ECB zich hier­mee het recht ver­w­erft” om onge­lim­i­teerd staatss­chuld van de PIIGS op te kopen. De banken wier op de bal­ans staande over­hei­dss­chuld ook al door de ECB werd gefi­nancierd kun­nen mid­dels de MOTP deze schuld nu door de ECB als het ware geheel lat­en ster­ilis­eren. Maar dit geld kwam al van de ECB dus wat er gebeurt is niets anders dan het rond­pom­pen van schuld. Zelfs het Con­sti­tu­tionele Hof in Karl­sruhe wist dit niet tegen te houden. Leve het ESM!

Naar­mate angst en onzek­er­heid steeds meer gaan toes­laan zal het vertrouwen in de economie steeds verder wor­den onder­graven. Van onze” belei­ds­mak­ers mogen geen andere koni­j­nen uit de hoed” wor­den verwacht dan bezuinigin­gen en las­ten­verzwarin­gen. Van links of van rechts poets je de schulden niet meer weg. Die lopen zelfs verder op naar­mate de belastinginkom­sten teruglopen. Dat zelfde geldt idem* voor de niet meer onder con­t­role te kri­j­gen bud­get­taire teko­rten en het oplopen van de rente­be­talin­gen, hoe laag die rente thans ook is.

Hoe verder?
1. Valuta’s — daar de dol­lar en de euro nog immer the cur­ren­cies of choice’ zijn, is het vooral­snog ondenkbaar dat deze zo maar ophouden hun ruil­func­tie kwi­jt te rak­en. Dat zal m.i. pas gebeuren wan­neer zich de grote omslag (cri­sis) voltrekt. Der­halve zullen met name de opkomende naties alles in het werk bli­jven stellen hun eigen munt zoveel mogelijk op pariteit met de dol­lar en de euro te houden en tegelijk hun edel­metaal­re­serves aan te vullen. In deze con­text wordt van een val­u­taoor­log gespro­ken met mogelijk verve­lende gevol­gen in de vorm van kap­i­taal- en val­utare­stric­ties (zie FAC­TA in de V.S.), im- en exportheffin­gen of naar­mate de span­nin­gen oplopen: oorlogsdreiging.

2. Oblig­aties — zolang de markt de gema­chi­neerde NIRP (Neg­a­tive Inter­est Rates Pol­i­cy) bli­jft accepteren en de rente niet oploopt, zal er geen sprake zijn van een ineen­stort­ing van de oblig­atiemarkt; naar­mate de tijd vordert wordt dit niet­temin wel een steeds reëlere optie.

3) Aan­de­len – de aan­de­len­mark­ten zouden heel goed van deze onge­lim­i­teerde geld­groei (als ver­vang­ing van economis­che groei) kun­nen prof­iteren, daar de fun­da­men­tals er voor lan­gere tijd veel min­der toe doen.

4) Vast­goed – dit geldt even­goed voor vast­goed naar­mate de huren oplopen en kopen weer goed­kop­er wordt.

5) Edel­metaal en basis­grond­stof­fen – ook hier geldt zon­der meer een posi­tieve out­look ver­sterkt door toen­e­mende onzek­er­heid, oplopende inflatie en/​of oorlogsdreiging.

Van QE naar QZ” zou even­goed de titel van de nieuw­ste SF film kun­nen zijn, want het is fan­tastisch welke schan­delijke prak­tijken zich voor en achter de façade van onze” zgn. vri­jheid en democ­ra­tie afspe­len. Zou je hier­van begin deze eeuw hebben gerept dan zou je onver­wi­jld naar de psy­cho zijn doorverwezen.

Robert Bron­cel
Voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.