![](/images/legacy-images/images/070323-jvb-+-bernanke+bush.gif)
Van Greenspeak naar Bernankees
Toen op 1 februari 2006 Ben Bernanke de voorzittershamer overnam van Alan Greenspan, wachtten hem vooral drie uitdagingen: de olieprijs, de huizenmarkt en de inflatie. Bernanke is na een jaar er goed vanaf gekomen. Hij hield de inflatie in toom door drie keer de rente met 0,25% te verhogen van 4,5 naar 5,25%. Hij mag tevreden terugblikken op een jaar met een matig dipje van de economie, met een recordkoers van de Dow Jones en met een huizenmarkt die weliswaar wankelt maar nog overeind staat.
Greenspan begon zijn termijn van meer dan 18 jaar in 1987 en het was meteen zijn vuurdoop: de crisis die begon op Zwarte Maandag 19 oktober 1987. Hij heeft deze situatie meesterlijk bedwongen, dat wel. Misschien is zijn mistig taalgebruik dan ontstaan, want hij wist dadelijk dat de economische waarnemers en Wall Street veel heviger reageerden op zijn woorden dan zoals hij ze bedoeld had.
In de loop van de jaren heeft hij zijn eigen taal ontwikkeld, met veel voorwaardelijke wijzen en omfloerste uitdrukkingen. ‘Het kan zijn dat…’, ‘het is niet uit te sluiten dat…’, ‘als we alle factoren zullen kennen dan…’. Wereldberoemd is de wijze waarop hij met de uitdrukking ‘irrationele overdrijving’ waarschuwde voor de technologie-zeepbel, die barstte in maart 2000.
Elke keer dat Greenspan sprak zaten ploegen psychologen en taalkundigen klaar om te analyseren wat hij bedoelde. Er zijn zelfs handleidingen verschenen over ‘Greenspeak’, zoals men Greenspans taalgebruik op den duur noemde.
Nu Greenspan gepensioneerd is, is zijn taalgebruik opeens veel directer geworden. Zoals we in een recent artikel (Greenspan schopt keet) aanhaalden, schuwt hij zelfs geen straffe uitspraken en zien we de weerslag ervan op de beurskoersen. Zo was het raak op 27 februari ll. toen hij de verwachting uitte dat de VS-economie tegen eind 2007 in een recessie zou belanden. En op 15 maart ll. praatte hij de indices zuidwaarts door te beweren, dat de minder rooskleurige situatie van de Amerikaanse hypotheekmaatschappijen een negatieve impact kan hebben op de ganse economie in de VS.
Dow Jones Industrial Average (DJIA), 3 laatste maanden
Hierboven ziet u de reactie van de DJIA op 27 februari en op 15 maart. Sinds 19 maart is de DJIA aan een remonte begonnen. Tot Greenspans volgende speech?
Men zou bijna zeggen, dat Bernanke en Greenspan afgesproken te hebben dat Greenspan zo nu en dan de aandacht afleidt van de economische waarnemers. Deze laatste rekenen er ten stelligste op, dat de Fed de druk op de financiële markten zal verlichten. Bernankes beslissing van 21 maart ll. om de basisrente te handhaven op 5,25% wordt geïnterpreteerd als een stap in die richting.
Maar de boodschappen die de Fed bij monde van Bernanke uitstuurt, zijn niet zonder meer duidelijk, zo blijkt. Een voorbeeld. Kijkt u even naar bovenstaande grafiek van de DJIA. U ziet dat op 21 maart de opgaande trend niet onderbroken wordt, integendeel. Nochtans heeft Bernanke niet bepaald iets gezegd, dat zonder meer te verstaan is als een signaal dat hij de rente in de toekomst zou gaan verminderen.
Bernankes statement over de inflatie was de puurste Greenspeak: ‘predominant policy concern remains the risk that inflation will fail to moderate as expected’.
In augustus 2006 had Bernanke het over ‘additional firming’, waarmee hij bedoelde ‘renteverhogingen’. Eergisteren liet hij deze term weg en verving hij hem door ‘future policy adjustments’. Adjustments: rechtzettingen, aanpassingen. Daarmee kan je alle kanten uit. Een aanpassing van de rente kan een verhoging of een verlaging zijn.
Over de groei van de VS-economie zegde Bernanke in januari ll. dat deze ‘somewhat firmer’ (iets sterker) zou zijn dan de periode ervoor. Eergisteren luidde het ‘mixed’. Wat betekent ‘mixed’? Een ratjetoe van meevallende en tegenvallende resultaten?
In verband met de woningmarkt zegde Bernanke in januari dat er ‘some tentative signs of stabilization’ waren. Woensdag stuurde hij een cryptische boodschap de wereld in met de woorden: ‘the adjustment in the housing sector is ongoing’. Daar is die adjustment weer, zie hoger.
In januari omschreef Bernanke zijn idee over de inflatie als volgt: ‘readings on core inflation have improved modestly in recent months’. Eergisteren was het: ‘readings on core inflation have been somewhat elevated’. Hoe zwaar weegt ‘somewhat’?
Het ziet ernaar uit, dat Greenspan een waardige opvolger heft gekregen, net als hij een meester in omfloerste uitspraken.
Als ik aan een loodgieter vraag of hij mijn boiler kan komen repareren, dan verwacht ik als antwoord ‘ja’ of ‘neen’ en niet ‘misschien’. Als je aan de centrale figuur van de wereldeconomie vraagt of hij de rente zal laten stijgen, dalen of onveranderd laten, dan moet je het doen met ‘misschien’.
Hoe dan ook, de komende jaren moeten we ons bekwamen in het leren van Bernankees, de nieuwe taal van de Fed. Of Georges W. Bush deze taal begrijpt, laten we in het midden.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
23 maart 2007.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en financiële berichten.