![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
Het financiële systeem lijkt baat te hebben bij de miljardeninjecties en garantiestellingen door overheden in de VS en Europa. In de afgelopen dagen daalden de interbancaire rentetarieven, zodat het voor banken goedkoper wordt om geld van elkaar te lenen. Minder hoopgevend zijn de tegenvallende kwartaalcijfers die een aantal bedrijven recent publiceerde. Beurskoersen blijven onder druk staan nu duidelijk wordt dat, in de slipstream van de kredietcrisis, een mondiale economische neergang aanstaande is.
Het Japanse Sony stelde donderdag de winstverwachting voor 2008/2009 neerwaarts bij. Eén van de redenen voor het winstalarm is de afnemende vraag naar elektronische producten. In Italië publiceerde Fiat weliswaar beter dan verwachte kwartaalcijfers, maar waarschuwde de autoproducent tegelijkertijd voor een zwak 2009. Hoewel in ons eigen land deze week ook meevallers werden gemeld ‑KPN liet weten vooralsnog niks te merken van een mogelijke recessie- nemen de gevolgen van de crisis steeds ernstigere vormen aan. Donderdag meldde pensioenfonds ABP in het derde kwartaal € 10 miljard te hebben verloren, waarmee de dekkingsgraad van het fonds gedaald is onder het wettelijk vereiste minimum. Angst voor wat komen gaat, deed het sentiment op de Europese beurzen geen goed. Zo test de CAC momenteel de onlangs gevormde dubbele bodem. Een doorbraak hiervan zou een versnelling van de downtrend kunnen betekenen. Een lichtpuntje voor deze index is de divergentie ten opzichte van de RSI. Voor de DAX is de hoop hierop inmiddels vervlogen. De DAX is daarom afhankelijk van het tweede Fibonacci-niveau, vanaf waar de index onlangs opveerde. Maar of dat een tweede keer zal lukken?
Brent breekt lange termijn steunlijn
De olieprijs bereikte begin juli een recordniveau rond $ 147 per vat, maar moest vervolgens uit een ander vaatje tappen. De olieprijs daalde hand in hand met een steeds zwakker wordende euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Brent-olie heeft inmiddels alle Fibonacci retracement-niveaus doorbroken. Het verloop van de euro/dollar, alsmede de ontwikkelingen van een afkoelende wereldeconomie lijken opnieuw het lot van de olieprijs te bepalen. Volgens grondstoffengoeroe Jim Rogers betekent de huidige correctie daarentegen een mooi instapmoment. Rogers krijgt min of meer bijval van Pieter Boot. De directeur duurzame energie en technologie van het Internationale Energie Agentschap zei dat olievelden snel leeg raken, waarbij de productiedaling sneller verloopt dan verwacht. Vooralsnog blijft een herstel van de olieprijs echter uit. Sterker nog: Brent doorbrak onlangs de meerjarige, stijgende steunlijn.
Euro zakt door het ijs
De top van de Europese munteenheid rond $ 1,60 ligt alweer ver achter ons. De euro daalde versus de Amerikaanse dollar inmiddels tot een niveau dat we kennen uit 2006. De stijgende steunlijn die zich vanaf 2002 in de grafiek aftekende, is inmiddels overtuigend doorbroken. Het beeld is inmiddels in alle tijdsvlakken aanzienlijk verslechterd. De euro tikte zelfs een laagste koers aan onder $ 1,28. De korte termijn dalende trend heeft onlangs weer een nieuwe impuls gekregen. Na de vorming van de lagere top in september is de euro weer op zoek een lagere bodem. De vraag is waar de euro weer vaste grond onder de voeten krijgt. Het eerstvolgende steunniveau dat we vinden, ligt rond $ 1,25. Dit niveau bood in 2006 een aantal malen steun.
Dow op weg naar de bodem
Beleggers in de VS lieten zich deze week in sterke mate leiden door teleurstellende kwartaalcijfers van een aantal bedrijven. De cijfers van Caterpillar vielen tegen, evenals die van Texas Instruments en Sun Microsystems. Vliegtuigbouwer Boeing zag de winst in het derde kwartaal met 37% afnemen. Farmacieconcern Merck & Co boekte in het derde kwartaal 28% minder winst en kondigde aan in de komende jaren meer dan 10% van het banenbestand te zullen schrappen. Sectorgenoot Pfizer deed het beduidend beter en overtrof de verwachtingen van analisten: de winst van Pfizer werd in het derde kwartaal bijna verdrievoudigd. Beleggers focusten zich echter op de tegenvallers, hetgeen de koersen op Wall Street geen goed deed. De brede S&P500 consolideerde binnen de dalende trend maar moest de afgelopen dagen weer terrein prijsgeven. De Nasdaq kon eveneens even op adem komen, maar is ook al weer op zoek naar een volgende bodem. Dit laatste geldt eveneens voor de Dow Jones. Hierbij is het te hopen dat de Dow niet wegzakt onder het dieptepunt dat eerder deze maand werd neergezet, aangezien dat een acceleratie van de dalende trend zou betekenen. Al met al blijft het plaatje uitermate zwak.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.