...

Van de kredietwal in de recessiesloot

23 oktober 2008, 18:26 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Het finan­ciële sys­teem lijkt baat te hebben bij de mil­jar­den­in­jec­ties en garanti­estellin­gen door over­he­den in de VS en Europa. In de afgelopen dagen daalden de inter­ban­caire rente­tarieven, zodat het voor banken goed­kop­er wordt om geld van elka­ar te lenen. Min­der hoopgevend zijn de tegen­val­lende kwartaal­ci­jfers die een aan­tal bedri­jven recent pub­liceerde. Beursko­ersen bli­jven onder druk staan nu duidelijk wordt dat, in de slip­stream van de kredi­et­cri­sis, een mon­di­ale economis­che neer­gang aanstaande is.

Het finan­ciële sys­teem lijkt baat te hebben bij de mil­jar­den­in­jec­ties en garanti­estellin­gen door over­he­den in de VS en Europa. In de afgelopen dagen daalden de inter­ban­caire rente­tarieven, zodat het voor banken goed­kop­er wordt om geld van elka­ar te lenen. Min­der hoopgevend zijn de tegen­val­lende kwartaal­ci­jfers die een aan­tal bedri­jven recent pub­liceerde. Beursko­ersen bli­jven onder druk staan nu duidelijk wordt dat, in de slip­stream van de kredi­et­cri­sis, een mon­di­ale economis­che neer­gang aanstaande is. 

Het Japanse Sony stelde don­derdag de win­stverwacht­ing voor 2008/2009 neer­waarts bij. Eén van de rede­nen voor het win­sta­larm is de afne­mende vraag naar elek­tro­n­is­che pro­ducten. In Ital­ië pub­liceerde Fiat weliswaar beter dan verwachte kwartaal­ci­jfers, maar waarschuwde de auto­pro­du­cent tegelijk­er­ti­jd voor een zwak 2009. Hoewel in ons eigen land deze week ook mee­vallers wer­den gemeld ‑KPN liet weten vooral­snog niks te merken van een mogelijke recessie- nemen de gevol­gen van de cri­sis steeds ern­stigere vor­men aan. Don­derdag meldde pen­sioen­fonds ABP in het derde kwartaal € 10 mil­jard te hebben ver­loren, waarmee de dekkings­graad van het fonds gedaald is onder het wet­telijk vereiste min­i­mum. Angst voor wat komen gaat, deed het sen­ti­ment op de Europese beurzen geen goed. Zo test de CAC momenteel de onlangs gevor­mde dubbele bodem. Een door­braak hier­van zou een ver­snelling van de down­trend kun­nen beteke­nen. Een licht­pun­t­je voor deze index is de diver­gen­tie ten opzichte van de RSI. Voor de DAX is de hoop hierop inmid­dels vervlo­gen. De DAX is daarom afhanke­lijk van het tweede Fibonac­ci-niveau, vanaf waar de index onlangs opveerde. Maar of dat een tweede keer zal lukken? 

Brent breekt lange ter­mi­jn steunlijn

De oliepri­js bereik­te begin juli een record­niveau rond $ 147 per vat, maar moest ver­vol­gens uit een ander vaat­je tap­pen. De oliepri­js daalde hand in hand met een steeds zwakker wor­dende euro ten opzichte van de Amerikaanse dol­lar. Brent-olie heeft inmid­dels alle Fibonac­ci retrace­ment-niveaus door­bro­ken. Het ver­loop van de euro/​dollar, alsmede de ontwik­kelin­gen van een afkoe­lende werelde­conomie lijken opnieuw het lot van de oliepri­js te bepalen. Vol­gens grond­stof­fen­go­eroe Jim Rogers betekent de huidi­ge cor­rec­tie daar­ente­gen een mooi instap­mo­ment. Rogers kri­jgt min of meer bij­val van Pieter Boot. De directeur duurzame energie en tech­nolo­gie van het Inter­na­tionale Energie Agentschap zei dat olievelden snel leeg rak­en, waar­bij de pro­duc­tiedal­ing sneller ver­loopt dan verwacht. Vooral­snog bli­jft een her­s­tel van de oliepri­js echter uit. Sterk­er nog: Brent door­brak onlangs de meer­jarige, sti­j­gende steunlijn.

Euro zakt door het ijs

De top van de Europese munteen­heid rond $ 1,60 ligt alweer ver achter ons. De euro daalde ver­sus de Amerikaanse dol­lar inmid­dels tot een niveau dat we ken­nen uit 2006. De sti­j­gende ste­un­li­jn die zich vanaf 2002 in de grafiek aftek­ende, is inmid­dels over­tu­igend door­bro­ken. Het beeld is inmid­dels in alle tijdsvlakken aanzien­lijk ver­slech­terd. De euro tik­te zelfs een laag­ste koers aan onder $ 1,28. De korte ter­mi­jn dal­ende trend heeft onlangs weer een nieuwe impuls gekre­gen. Na de vorm­ing van de lagere top in sep­tem­ber is de euro weer op zoek een lagere bodem. De vraag is waar de euro weer vaste grond onder de voeten kri­jgt. Het eerstvol­gende ste­un­niveau dat we vin­den, ligt rond $ 1,25. Dit niveau bood in 2006 een aan­tal malen steun.

Dow op weg naar de bodem

Beleg­gers in de VS lieten zich deze week in sterke mate lei­den door teleurstel­lende kwartaal­ci­jfers van een aan­tal bedri­jven. De cijfers van Cater­pil­lar vie­len tegen, eve­nals die van Texas Instru­ments en Sun Microsys­tems. Vlieg­tu­ig­bouw­er Boe­ing zag de winst in het derde kwartaal met 37% afne­men. Far­ma­ciecon­cern Mer­ck & Co boek­te in het derde kwartaal 28% min­der winst en kondigde aan in de komende jaren meer dan 10% van het banenbe­stand te zullen schrap­pen. Sec­torgenoot Pfiz­er deed het beduidend beter en overtrof de verwachtin­gen van anal­is­ten: de winst van Pfiz­er werd in het derde kwartaal bij­na ver­drievoudigd. Beleg­gers focusten zich echter op de tegen­vallers, het­geen de koersen op Wall Street geen goed deed. De brede S&P500 con­solideerde bin­nen de dal­ende trend maar moest de afgelopen dagen weer ter­rein pri­js­geven. De Nas­daq kon eve­neens even op adem komen, maar is ook al weer op zoek naar een vol­gende bodem. Dit laat­ste geldt eve­neens voor de Dow Jones. Hier­bij is het te hopen dat de Dow niet wegza­kt onder het dieptepunt dat eerder deze maand werd neergezet, aangezien dat een accel­er­atie van de dal­ende trend zou beteke­nen. Al met al bli­jft het plaat­je uiter­mate zwak.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.