...

Valse start effectenbeurzen

4 januari 2008, 08:14 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Dat het inlu­iden van een nieuw han­del­s­jaar geen garantie is voor sti­j­gende aan­de­lenko­ersen, bleek wel uit de jong­ste presta­tie van de effecten­beurzen. Op de eerste han­dels­dag doken de indices in het rood van­wege angst voor recessie en inflatie. Beleg­gers zijn aller­gisch voor bei­de ingrediën­ten, zek­er in com­bi­natie want een lagere economis­che groei bij een sti­j­gende inflatie betekent een economis­che wurggreep. Inmid­dels bereik­te de West Texas Inter­me­di­ate oliepri­js zelfs de $ 100-grens. 


Diverse Amerikaanse macro­ci­jfers duid­den op een groeiver­trag­ing van s werelds groot­ste economie. Uit de notulen van de Fed bleek verder dat de economie toch slechter presteerde dan men eerder bevroed­de. Boven­di­en liet Ben S. Bernanke blijken dat het rente­beleid vooral­snog te restric­tief’ van aard is. Dit impliceert dat de Fed ruimte ziet voor verdere (agressieve) rentev­er­lagin­gen. Of toekom­stige rentestap­pen vol­doende zullen zijn om de Amerikaanse economie voor een recessie en de effecten­beurzen voor forse dalin­gen te behoe­den, moet nog blijken. 

Vooral­snog zijn de Amerikaanse indices er niet in ges­laagd om belan­grijke weer­stand­szones te door­breken, waar­door er vanaf okto­ber lagere top­pen zijn gevor­md. De nabi­jgele­gen ste­un­zones vor­men de enige red­ding. Voor de Dow Jones ligt er een belan­grijke ste­un rond 12.750 pun­ten en voor de S&P500 rond 1400 pun­ten. Bij de Nas­daq ligt er ste­un rond 2500 pun­ten. Zolang de Amerikaanse indices hier­boven weten te bli­jven, is er weinig aan de hand en is het beeld voor de korte ter­mi­jn neu­traal te noe­men. Bij een door­braak van deze ste­un­gren­zen moet voor een verdere dal­ing wor­den gevreesd. De eerstvol­gende sta­tions zouden dan de dieptepun­ten van maart vorig jaar kun­nen zijn. Pas als de indices de dal­ende weer­stand­sli­j­nen vanaf okto­ber weten te door­breken, kan het sein brand meester’ wor­den gegeven.

Rente vormt lagere top

De rentemarkt prof­i­teerde sinds de zomer­maan­den van 2007 van de onrust op de aan­de­len­markt, veroorza­akt door de kredi­et­cri­sis. De oblig­atieko­ersen ste­gen waar­door het effec­tieve ren­de­ment (de rente) daalde van een top rond 4,73% (in juli) naar een niveau van cir­ca 4,13% begin decem­ber. Daarmee werd de sti­j­gende ste­un­li­jn, die zich vanaf 2005 heeft afgetek­end, aan een zware test onder­wor­pen. De rente veerde ver­vol­gens vanaf dit niveau sterk op. Zolang de rente zich boven deze ste­un­li­jn hand­haaft, bli­jft het lange ter­mi­jn beeld posi­tief. Het eerste richt­punt is 4,50% alwaar zich een top bevin­dt die in okto­ber is gevor­md. Aangezien de weer­stand rond 4,5% niet is door­bro­ken en een lagere top werd gevor­md, is de kans op een terug­val richt­ing de oplopende ste­un­li­jn groot. De vraag is nu waar de vol­gende bodem wordt gevonden.

Nikkei alleen inter­es­sant voor speculanten

Sinds een aan­tal weken weet de Nikkei zich weer enigszins te her­stellen. Echter, pas als de Nikkei over­tu­igend de dal­ende weer­stand­sli­jn boven 16.000 pun­ten weet te door­breken, ontstaat er weer per­spec­tief. Als we uit­zoomen tot de week­grafiek, dan zien we dat rond het niveau van 15.000 pun­ten een cru­ci­aal ste­un­niveau ligt. Ten eerste loopt hier de sti­j­gende ste­un­li­jn sinds 2003 en ten tweede vin­den we hier de ste­un­li­jn vanaf juni 2006. Zolang de index boven deze cru­ciale ste­un­niveaus bli­jft, geven we de Nikkei het voordeel van de twi­jfel. Het is dus zaak voor de Nikkei om in ieder geval boven deze ste­un­li­jn te bli­jven. Echter, het sti­jgingspo­ten­tieel is vooral­snog beperkt tot cir­ca 16.000 pun­ten. De Nikkei stelde met een jaar­ren­de­ment van ‑11,6% veel beleg­gers teleur. Voor 2007 is de Japanse zon inmid­dels defin­i­tief onder gegaan. Spec­u­latief ingestelde beleg­gers zouden op het huidi­ge niveau kun­nen instap­pen met een stop-loss rond 14.200 punten. 

Eurostoxx50 wacht op uitbraak

De grafiek van de Eurostoxx50 illus­treert het beeld voor geheel Europa: neu­traal. Sinds maart vorig jaar kent de brede Europese index forse koerssti­jgin­gen afgewis­seld door eve­neens sterke koers­dalin­gen. Weliswaar fluctueert de aan­de­len­markt fors, maar per sal­do komt de beurs niet vooruit. De indices trekken tij­dens de eerste han­dels­da­gen van dit jaar de lijn van 2007 door en de stem­ming bli­jft behoor­lijk nerveus. De Eurostoxx50 en de CAC40 bevin­den zich bei­de in een con­sol­i­datiedriehoek in afwacht­ing van een uit­braak. Of dat aan de onderz­i­jde of boven­z­i­jde zal wor­den, zal de toekomst moeten uitwi­jzen. De Duitse index zit eve­neens in een pat­stelling, al oogt het plaat­je heel wat vrien­delijk­er. De DAX zag ver­woede pogin­gen om nieuwe hoogtere­cords te breken in schoonheid ster­ven. Daar­door bli­jft ook de DAX in een neu­trale zone, zij het aan de bovenkant. Beleg­gers staan in 2008 wederom voor grote uitdagin­gen zoals de zich voort­slepende kredi­et­cri­sis, sterk sti­j­gende oliepri­jzen, een verzwakkende dol­lar en een nakende recessie.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl

www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.