![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
Dat het inluiden van een nieuw handelsjaar geen garantie is voor stijgende aandelenkoersen, bleek wel uit de jongste prestatie van de effectenbeurzen. Op de eerste handelsdag doken de indices in het rood vanwege angst voor recessie en inflatie. Beleggers zijn allergisch voor beide ingrediënten, zeker in combinatie want een lagere economische groei bij een stijgende inflatie betekent een economische wurggreep. Inmiddels bereikte de West Texas Intermediate olieprijs zelfs de $ 100-grens.
Diverse Amerikaanse macrocijfers duidden op een groeivertraging van ’s werelds grootste economie. Uit de notulen van de Fed bleek verder dat de economie toch slechter presteerde dan men eerder bevroedde. Bovendien liet Ben S. Bernanke blijken dat het rentebeleid vooralsnog ‘te restrictief’ van aard is. Dit impliceert dat de Fed ruimte ziet voor verdere (agressieve) renteverlagingen. Of toekomstige rentestappen voldoende zullen zijn om de Amerikaanse economie voor een recessie en de effectenbeurzen voor forse dalingen te behoeden, moet nog blijken.
Vooralsnog zijn de Amerikaanse indices er niet in geslaagd om belangrijke weerstandszones te doorbreken, waardoor er vanaf oktober lagere toppen zijn gevormd. De nabijgelegen steunzones vormen de enige redding. Voor de Dow Jones ligt er een belangrijke steun rond 12.750 punten en voor de S&P500 rond 1400 punten. Bij de Nasdaq ligt er steun rond 2500 punten. Zolang de Amerikaanse indices hierboven weten te blijven, is er weinig aan de hand en is het beeld voor de korte termijn neutraal te noemen. Bij een doorbraak van deze steungrenzen moet voor een verdere daling worden gevreesd. De eerstvolgende stations zouden dan de dieptepunten van maart vorig jaar kunnen zijn. Pas als de indices de dalende weerstandslijnen vanaf oktober weten te doorbreken, kan het sein ‘brand meester’ worden gegeven.
Rente vormt lagere top
De rentemarkt profiteerde sinds de zomermaanden van 2007 van de onrust op de aandelenmarkt, veroorzaakt door de kredietcrisis. De obligatiekoersen stegen waardoor het effectieve rendement (de rente) daalde van een top rond 4,73% (in juli) naar een niveau van circa 4,13% begin december. Daarmee werd de stijgende steunlijn, die zich vanaf 2005 heeft afgetekend, aan een zware test onderworpen. De rente veerde vervolgens vanaf dit niveau sterk op. Zolang de rente zich boven deze steunlijn handhaaft, blijft het lange termijn beeld positief. Het eerste richtpunt is 4,50% alwaar zich een top bevindt die in oktober is gevormd. Aangezien de weerstand rond 4,5% niet is doorbroken en een lagere top werd gevormd, is de kans op een terugval richting de oplopende steunlijn groot. De vraag is nu waar de volgende bodem wordt gevonden.
Nikkei alleen interessant voor speculanten
Sinds een aantal weken weet de Nikkei zich weer enigszins te herstellen. Echter, pas als de Nikkei overtuigend de dalende weerstandslijn boven 16.000 punten weet te doorbreken, ontstaat er weer perspectief. Als we uitzoomen tot de weekgrafiek, dan zien we dat rond het niveau van 15.000 punten een cruciaal steunniveau ligt. Ten eerste loopt hier de stijgende steunlijn sinds 2003 en ten tweede vinden we hier de steunlijn vanaf juni 2006. Zolang de index boven deze cruciale steunniveaus blijft, geven we de Nikkei het voordeel van de twijfel. Het is dus zaak voor de Nikkei om in ieder geval boven deze steunlijn te blijven. Echter, het stijgingspotentieel is vooralsnog beperkt tot circa 16.000 punten. De Nikkei stelde met een jaarrendement van ‑11,6% veel beleggers teleur. Voor 2007 is de Japanse zon inmiddels definitief onder gegaan. Speculatief ingestelde beleggers zouden op het huidige niveau kunnen instappen met een stop-loss rond 14.200 punten.
Eurostoxx50 wacht op uitbraak
De grafiek van de Eurostoxx50 illustreert het beeld voor geheel Europa: neutraal. Sinds maart vorig jaar kent de brede Europese index forse koersstijgingen afgewisseld door eveneens sterke koersdalingen. Weliswaar fluctueert de aandelenmarkt fors, maar per saldo komt de beurs niet vooruit. De indices trekken tijdens de eerste handelsdagen van dit jaar de lijn van 2007 door en de stemming blijft behoorlijk nerveus. De Eurostoxx50 en de CAC40 bevinden zich beide in een consolidatiedriehoek in afwachting van een uitbraak. Of dat aan de onderzijde of bovenzijde zal worden, zal de toekomst moeten uitwijzen. De Duitse index zit eveneens in een patstelling, al oogt het plaatje heel wat vriendelijker. De DAX zag verwoede pogingen om nieuwe hoogterecords te breken in schoonheid sterven. Daardoor blijft ook de DAX in een neutrale zone, zij het aan de bovenkant. Beleggers staan in 2008 wederom voor grote uitdagingen zoals de zich voortslepende kredietcrisis, sterk stijgende olieprijzen, een verzwakkende dollar en een nakende recessie.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.