...

VA BANQUE

4 juli 2008, 09:17 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Het behoeft geen betoog meer dat het juist de banken zijn geweest die in de afgelopen jaren va banque hebben gespeeld.

VA BANQUE

Het behoeft geen betoog meer dat het juist de banken zijn geweest die in de afgelopen jaren va banque hebben gespeeld. In welke mate de bankver­liezen steeds meer uit de hand begin­nen te lopen, moge blijken uit de reparatie­pogin­gen die diverse banken in het werk stellen om hun bal­ans­posi­tie weer enigszins op orde te brengen. 

Va banque betekent let­ter­lijk inzetten op alles of niets en dat zou nu net niet des banks’ moeten zijn. Het gemak’ waarmee de grote banken thans even­wel geld blijken te kun­nen ophalen, steekt schril af tegen de gevol­gen voor bijvoor­beeld de aan­deel­houd­ers. Maar dit geldt ook voor het faciliteren van kredi­et voor het bedri­jf­sleven en dus voor de economie in het alge­meen. Intussen bli­jven de puis­sant rijke bonus­jagers pret­tig’ buiten schot.

Vertrouwen in banken

Thans na bij­na een jaar begin­nen zich de con­touren van een finan­cieel débâ­cle van een tot dusver ongek­ende omvang steeds meer af te teke­nen. De geloofwaardigheid van met name de Amerikaanse cen­trale bank dreigt naar een his­torisch dieptepunt af te zakken. De boost van de goud­pri­js vri­jdag j.l. met een slordi­ge 50 dol­lar was een pure demon­stratie van de machteloosheid van het Fed­beleid. De Fed is vol­gens Roy­al Bank of Cana­da in pan­ic mode en dreigt daar­bij ook nog eens op ramko­ers met de ECB uit te komen. De ECB zal hoe dan ook voor een ver­hoging van de rente kiezen. Want ook hier nemen de prob­le­men toe, met name in Zuid-Europa waar de teko­rten op de lopende reken­ing boven 10% zijn gegroeid. Vol­gens de afsprak­en van Maas­tricht’ kan dit niet, maar wordt voor nu oogluik­end toege­lat­en hangende de huidi­ge mon­di­ale spanningen.

Het lijkt alsof het dek­sel nu ein­delijk van de beer­put komt nu twee grote banken — Bar­clays en For­tis — open­lijk de term finan­cial melt­down hebben dur­ven uit­spreken. Voorts heeft Roy­al Bank of Cana­da haar cliën­ten gead­viseerd te anticiperen op een full-fledged crash in glob­al stock and cred­it mar­kets over the next three months. Per slot wil nie­mand zomaar zijn koop­kracht zien ver­damp­en noch via zijn aan­de­len­bez­it, noch via z’n huis noch in zijn porte­mon­nee, zek­er niet als dit met een beet­je meer’ ver­ant­wo­ordelijkhei­ds­gevoel een­voudig had kun­nen zijn voorkomen.

Toekom­stvoor­spellin­gen

Analoog aan de uit­latin­gen van RBS werd in de jong­ste Glob­al Out­look van Bar­clays cliën­ten op het hart gedrukt de luiken te sluiten voor een wereld­wi­jde finan­ciële storm als gevolg van de ontwik­kelin­gen die de kredi­et­cri­sis op gang hebben gebracht’. Daar­bij wordt o.a. geref­er­eerd aan het feit dat de Amerikaanse cen­trale bank het inflatiespook met haar beleid van de afgelopen negen maan­den zó zwaar heeft aange­jaagd dat ze daarmee de geloofwaardigheid van dit insti­tu­ut totaal heeft ver­speeld. Daar komt nog bij dat de Fed voor tien­tallen mil­jar­den illiq­uide hypotheekpro­ducten alsmede uit­staande pri­vate label schulden heeft geswapt (ingeruild) tegen treasury’s (over­hei­dss­chuld­pa­pi­er). Verwacht wordt dat de inflatie in de VS de vol­gende maand verder naar 5.5% (dat is het offi­ciële cijfer!) zal oplopen en zelfs richt­ing 8% tegen het einde van het jaar. 

Inflatie met wind in de zeilen

Door­dat de Fed de afgelopen week de rente onge­moeid liet, wor­den 45 lan­den met een aan de dol­lar gekop­pelde munt ged­won­gen de inflatiegroei in eigen land met lede ogen aan te zien. Het afgelopen jaar is de inflatie wereld­wi­jd van 3,2% naar 5% geste­gen. Met offi­ciële inflatieci­jfers in Azië en in het Mid­den-Oost­en van hier en daar al boven 10% is de pri­jssti­jging in dit deel van de wereld al flink uit de hand gelopen. Als enige mogelijke red­mid­de­len gelden rentev­er­hogin­gen óf de loskop­pel­ing van deze muntsoorten van de dollar. 

Onwaarschi­jn­lijk is dat men voor dit laat­ste zal opteren daar dat weer ram­pza­lige gevol­gen voor de Amerikaanse munt zou hebben. Vol­gens ingewi­j­den zal de volledi­ge schade van de huidi­ge cri­sis pas over een jaar goed zicht­baar zal zijn. Voor­lop­ig bevin­den we ons nog in het sta­di­um van oplopende ver­liezen die elka­ar ver­sterken. Vele vooral kleinere banken in de VS komen in finan­ciële adem­nood te verk­eren. Verwacht wordt dat 8% à 10% van de slordi­ge 6300 banken in dit land het lood­je zullen gaan leggen.

Sneeuw­bal­ef­fect

Nu het vertrouwen in de terug­be­taal­baarheid van schulden steeds verder wegza­kt, luidt de verwacht­ing dat o.m. de eerder genoemde insti­tuten als MBIA en AMBAC nog verder zullen wor­den afge­waardeerd. Bij deze twee insti­tuten staat een kap­i­taal uit van ca. 170 mil­jard dol­lar aan gestruc­tureerde en gese­cu­ri­tiseerde (doorverkochte) pro­ducten alsmede een slordi­ge 1.000 mil­jard aan munic­i­pal bonds (schuld­pa­pi­er uit­gegeven door lagere over­he­den). In deze voort­woek­erende vloed­golf van afwaarderin­gen zullen vele insti­tuten (ook lagere over­heid) meegetrokken worden.

Verder wordt verwacht dat ook bedri­jf­s­takken als de auto- en vlieg­tuigin­dus­trie, de bouw en de tech­nis­che bedri­jvigheid het moeil­ijk­er zullen gaan kri­j­gen gezien de sterk oplopende energie- en metaal­pri­jzen. Als de bedri­jvigheid in den brede verder wordt aange­tast dan wordt er in het vol­gende sta­di­um op een omge­keerd sce­nario van oncon­troleer­bare deflatie gerek­end. Dit zeggen althans insti­tuten als Société Générale, Dres­d­ner Klein­wort en Banque AIG, waar­door de werelde­conomie tot stil­stand zou kun­nen wor­den gebracht. Kor­tom, geen van bei­de vooruitzicht­en is aan­lokke­lijk. Gezien de kracht van de groei alsmede de opge­bouwde reserves in Azië zal hier­van m.i. vooral­snog een zekere buffer­w­erk­ing uit­gaan. Doch hele­maal uit te sluiten valt er in dit kad­er in een wat verder ver­schi­et even­wel niets meer!

Inter­na­tion­aal finan­cieel fun­da­ment at stake’

Het meest angst­wekkende sce­nario is dat de Amerikaanse economie op dit moment onder bijs­tur­ing niet meer te red­den valt. Waar inter­ven­ties het mark­t­beeld bepalen, de liq­uiditeits-markt nage­noeg is opge­droogd, de groei afneemt, ter­wi­jl de inflatie zeer snel sti­j­gende is, kan alleen een weg­val­lende vraag de pri­jzen weer doen dalen zon­der dat de economie hier­door weer aantrekt. Tegelijk­er­ti­jd dreigt nu een com­pleet bouww­erk van inter­na­tion­aal finan­cieel vertrouwen door het jaren­lang veel te oppor­tunis­tis­che banken­beleid onderuit te wor­den gehaald. We wis­ten al dat het vertrouwen te voet komt en te paard gaat. Dus dan pre­par­eren op een lang­durige finan­ciële koude­golf met vorst aan de grond? Voor zover u dat nog niet gedaan heeft, zou ik in ieder geval rap warme sokken’ kopen! Bar­clays schat dat beleg­gers in deze tur­bu­lente tij­den het al goed doen als ze in staat blijken geen koop­krachtver­lies te lijden.

Robert Bron­cel
voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.