U en ik weten dat er verschillende soorten van recessies zijn en dat de grote economen van deze aarde zich regelmatig uitspreken over de vorm van de huidige recessie.
Vorige week konden we berichten lezen van gerespecteerde economen die verwachtten dat de economie weer helemaal uit de startblokken gaat in september of oktober. De vorm van de huidige recessie zou dan een V‑vorm zijn en daardoor redelijk standaard iets wat wij niet kunnen en willen geloven.
Nu hoor ik daar nog nergens van maar een recessie kan ook zijn opgebouwd uit 2 “standaard” recessies waardoor het de vorm van een W krijgt. In het begin van de jaren negentig kwam een dergelijke recessie voor in de VS.
Beide soorten van recessie gaan we nu niet meemaken volgens mij want vooral bij de V‑recessie komen we na de recessie er achter dat er überhaupt een recessie is geweest. Een recessie staat trouwens voor 2 achtereenvolgende kwartalen van economische krimp. Een V is dus vooral kort en doet zich meestal voor binnen 4 – 6 kwartalen.
Maar hoe zit het dan met de U‑recessie? Een U‑recessie laat zich goed vergelijken met een U‑Boot die langere tijd onder water verdwijnt om daarna uiteindelijk toch weer boven te komen. Die U‑recessie is dus een recessie die ons langere tijd op een lager economisch peil houdt en een veel pijnlijkere recessie is dan de V‑recessie. Het feit dat we nu al weten dat we in een recessie verkeren, geeft al aan dat het zeker een U‑recessie is waar we in zitten. We modderen al verschillende kwartalen aan en overheden moeten al flink ingrijpen.
Maar wat als de U een L wordt? Dan hebben we een echt probleem, die L kan men namelijk gerust vervangen door LOST. Verloren is dan het spel wat banken en overheid hebben gespeeld en dan komt Japan als voorbeeld in beeld. Dat LOST kan dus gelden voor een periode van 10 jaar of zelfs 20 jaar in plaats van enkele kwartalen of hooguit 2 jaar.
Laat nou juist de Nobelprijswinnaar van 2008 op een symposium in Tapei over die L‑recessie spreken omdat hij niet uitsluit dat de wereldeconomie in een L‑recessie terecht gaat komen. Zeker de VS en Europa hebben een grote kans te gaan beginnen aan een verloren decennium. Voor 2030 is Paul Krugman zeer enthousiast maar 2010 – 2020 zou wel eens een Japan-scenario kunnen gaan worden voor de VS en Europa.
Mocht die L komen dan hebben we een serieus probleem. Toch is die L‑recessie niet ondenkbaar omdat wij net zoals Japan een geldige reden hebben om voorzichtig te zijn. In Japan trad in het begin van de negentiger jaren deflatie op en hoewel mensen over veel geld beschikten gaf men het gewoonweg niet uit om de simpele reden dat met deflatie alles morgen goedkoper is.
Maar er is nog een reden te bedenken waarom consumenten geen geld meer uitgeven en dat is als ze geen geld meer hebben en dat is dé reden waarom het in de VS en vooral Engeland wel eens helemaal fout zou kunnen gaan lopen. Juist de schrik voor de recessie doet veel mensen besluiten te gaan sparen en zich te wapenen tegen tegenvallers. Maar sparen zet de economie stil terwijl er juist alles aan gedaan moet worden om de zaak weer op de rails te krijgen en dat kan bijna niet anders door stijgende uitgaven van consumenten.
Toch willen wij niet heel erg somber afsluiten immers Japan was een geïsoleerd probleem en nu hebben we een mondiaal probleem waarbij sterken zwakkeren landen kunnen helpen en er een mondiale economische politiek op na gehouden kan worden.
We gaan gewoon onze ogen wagenwijd openhouden en zoals altijd goed opletten. Voorlopig profiteren we weer prima van de begin afgelopen week ingenomen shortposities in diverse aandelenindices en de longposities in o.a. goud en zilver.
Dit weekend in GannTrader analyserapport Brains&Analysis een uitgebreide analyse over agrarische grondstoffen en tevens een heel uniek artikel en analyse die nauwkeurig toppen en bodems voorspelt in de aandelenindices In totaal 30 pagina’s verrassende analyses in het weekend en iedere woensdag een analyserapport van 10 pagina’s .
Bestellen kan via www.ganntrader.org/cms en info via www.ganntrader.org
Jan van Gemeren/Ype Schaap