...

V, W, U of L?

16 mei 2009, 09:00 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Zek­er de VS en Europa hebben een grote kans te gaan begin­nen aan een ver­loren decen­ni­um. Juist de schrik voor de recessie doet veel mensen besluiten te gaan sparen en zich te wape­nen tegen tegen­vallers.

U en ik weten dat er ver­schil­lende soorten van recessies zijn en dat de grote economen van deze aarde zich regel­matig uit­spreken over de vorm van de huidi­ge recessie. 


Vorige week kon­den we bericht­en lezen van gere­specteerde economen die verwacht­ten dat de economie weer hele­maal uit de start­blokken gaat in sep­tem­ber of okto­ber. De vorm van de huidi­ge recessie zou dan een V‑vorm zijn en daar­door redelijk stan­daard iets wat wij niet kun­nen en willen geloven.


Nu hoor ik daar nog ner­gens van maar een recessie kan ook zijn opge­bouwd uit 2 stan­daard” recessies waar­door het de vorm van een W kri­jgt. In het begin van de jaren negentig kwam een dergelijke recessie voor in de VS.


Bei­de soorten van recessie gaan we nu niet meemak­en vol­gens mij want vooral bij de V‑recessie komen we na de recessie er achter dat er über­haupt een recessie is geweest. Een recessie staat trouwens voor 2 achtereen­vol­gende kwartal­en van economis­che krimp. Een V is dus vooral kort en doet zich meestal voor bin­nen 4 – 6 kwartalen.


Maar hoe zit het dan met de U‑recessie? Een U‑recessie laat zich goed vergelijken met een U‑Boot die lan­gere tijd onder water verd­wi­jnt om daar­na uitein­delijk toch weer boven te komen. Die U‑recessie is dus een recessie die ons lan­gere tijd op een lager economisch peil houdt en een veel pijn­lijkere recessie is dan de V‑recessie. Het feit dat we nu al weten dat we in een recessie verk­eren, geeft al aan dat het zek­er een U‑recessie is waar we in zit­ten. We mod­deren al ver­schil­lende kwartal­en aan en over­he­den moeten al flink ingrijpen.


Maar wat als de U een L wordt? Dan hebben we een echt prob­leem, die L kan men namelijk gerust ver­van­gen door LOST. Ver­loren is dan het spel wat banken en over­heid hebben gespeeld en dan komt Japan als voor­beeld in beeld. Dat LOST kan dus gelden voor een peri­ode van 10 jaar of zelfs 20 jaar in plaats van enkele kwartal­en of hoo­gu­it 2 jaar. 

Laat nou juist de Nobel­pri­jswin­naar van 2008 op een sym­po­sium in Tapei over die L‑recessie spreken omdat hij niet uit­sluit dat de werelde­conomie in een L‑recessie terecht gaat komen. Zek­er de VS en Europa hebben een grote kans te gaan begin­nen aan een ver­loren decen­ni­um. Voor 2030 is Paul Krug­man zeer ent­hou­si­ast maar 2010 – 2020 zou wel eens een Japan-sce­nario kun­nen gaan wor­den voor de VS en Europa. 

Mocht die L komen dan hebben we een serieus prob­leem. Toch is die L‑recessie niet ondenkbaar omdat wij net zoals Japan een geldige reden hebben om voorzichtig te zijn. In Japan trad in het begin van de negentiger jaren deflatie op en hoewel mensen over veel geld beschik­ten gaf men het gewoon­weg niet uit om de sim­pele reden dat met deflatie alles mor­gen goed­kop­er is. 

Maar er is nog een reden te bedenken waarom con­sumenten geen geld meer uit­geven en dat is als ze geen geld meer hebben en dat is dé reden waarom het in de VS en vooral Enge­land wel eens hele­maal fout zou kun­nen gaan lopen. Juist de schrik voor de recessie doet veel mensen besluiten te gaan sparen en zich te wape­nen tegen tegen­vallers. Maar sparen zet de economie stil ter­wi­jl er juist alles aan gedaan moet wor­den om de zaak weer op de rails te kri­j­gen en dat kan bij­na niet anders door sti­j­gende uit­gaven van consumenten.

Toch willen wij niet heel erg somber afs­luiten immers Japan was een geï­soleerd prob­leem en nu hebben we een mon­di­aal prob­leem waar­bij sterken zwakkeren lan­den kun­nen helpen en er een mon­di­ale economis­che poli­tiek op na gehouden kan worden.

We gaan gewoon onze ogen wagen­wi­jd open­houden en zoals alti­jd goed oplet­ten. Voor­lop­ig prof­iteren we weer pri­ma van de begin afgelopen week ingenomen short­posi­ties in diverse aan­de­lenindices en de long­posi­ties in o.a. goud en zilver.

Dit week­end in Gan­nTrad­er analy­ser­ap­port Brains&Analysis een uit­ge­brei­de analyse over agrarische grond­stof­fen en tevens een heel uniek artikel en analyse die nauwkeurig top­pen en bodems voor­spelt in de aan­de­lenindices In totaal 30 pag­i­na’s ver­rassende analy­ses in het week­end en iedere woens­dag een analy­ser­ap­port van 10 pagina’s .

Bestellen kan via www​.gan​ntrad​er​.org/cms en info via www​.gan​ntrad​er​.org

Jan van Gemeren/​Ype Schaap

www​.gan​ntrad​er​.org


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.