V OF W?
Deze week kwam het Centraal Planbureau met nieuwe onheilspellende prognoses met betrekking tot de economie. De Nederlandse economie zal dit jaar met 4,75 % krimpen. Er zullen er straks meer dan 700.000 werklozen zijn en dat betekent dat één op de 10 Nederlanders zonder werk zal komen te zitten. Een cocktail van stijgende overheidsuitgaven en dalende belastinginkomsten zal leiden tot een tekort van 6,7 % op de begroting. Nu staat het CPB bekend als een toonaangevend en degelijk instituut en is het niet aan de schrijver van dit artikel om deze cijfers in twijfel te trekken. Opvallend is echter wel hoe klakkeloos en kritiekloos deze cijfers door de media en door autoriteiten worden overgenomen. Het zijn immers slechts prognoses en nog lang geen harde feiten.
De media hebben sinds de afgelopen herfst – toen de kredietcrisis zijn hoogtepunt bereikte en overging in een economische crisis – steevast de weg van de overdrijving gevolgd. We waren hoe dan ook op weg naar een nieuwe Grote Depressie – en herhaling van de jaren ’30 – en ieder argument dat deze stelling ook maar enigszins onderschreef werd er met de haren bijgesleept. En inderdaad werden de doemdenkers ondersteund door de ontwikkelingen op de financiële markten. De aandelenkoersen stortten in een paar maanden tijd volledig ineen en de obligatiemarkt was geprijsd alsof de wereld volledig tot stilstand zou gaan komen. Grootscheepse stimuleringsmaatregelen van overheden wereldwijd hebben het financiële systeem echter van de ondergang gered en vooral lichtsignalen uit het Verre Oosten deden de beurzen de weg omhoog weer inslaan. Sinds de bodem van maart steeg de S & P 500 met 40 % en ook de AEX liet zich met een stijging van ruim 30 % niet onbetuigd.
De angst voor een totale ineenstorting van het financiële systeem maakte plaats voor een meer realistische vaststelling dat de wereld zich in een stevige recessie bevindt. Vervolgens treden allerlei psychologische processen in werking. Zo is er een omvangrijke groep beleggers rond de bodem uitgestapt en zag deze herstelrally knarsetandend aan zich voorbij gaan. Zij bedienen zich nu van populaire termen als bearmarket rally en sucker rally. Zij blijven argumenten aandragen waarom de beurzen weer naar beneden zullen gaan. Geld verliezen in een dalende markt is vervelend maar niet meedoen aan een stijging – waar anderen wel in participeren — is ondraaglijk. Nog ondraaglijker is het voor veel professionele beleggers te moeten constateren dat ze er naast zaten. Geen gelijk krijgen is voor velen nog erger dan geld verliezen.
Natuurlijk is het spel nog niet gespeeld. Deze crisis startte als een bankencrisis en ging vervolgens over in een economische crisis. De recessie zal weer overgaan maar maakt straks plaats voor een wereldwijde begrotingscrisis. De overheidstekorten gieren de pan uit. Het probleem is als het ware slechts doorgegeven en de overheden fungeren nu als de bekende “lender of the last resort”. Maar ook die overheden moeten uiteindelijk de rekening gaan betalen. En die rekening is fenomenaal. Dat betekent jaren van bezuinigingen, belastingverhogingen en broekriembeleid. En het is maar de vraag of de financiële markten in een dergelijk klimaat kunnen floreren. Niet zoals voorheen in de jaren ’80 en ’90 waarschijnlijk. Maar dat geldt vooral voor de westerse wereld. In de meeste Aziatische landen zwemt men in de financiële reserves. China is inmiddels de derde economie van de wereld en Shanghai de derde beurs van de wereld. Maar ook andere Aziatische landen zijn in opkomst. Het feit dat Australië al weer economische groei kent heeft ook alles te maken met de ligging nabij het aanstaande economische zwaartepunt van deze wereld.
Deze recessie is nog lang niet voorbij. Maar de onwaarschijnlijke hoeveelheid liquiditeit die er door de monetaire autoriteiten in het systeem is gepompt zal zijn uitweg blijven vinden. Dat zal ook op de beurzen te merken zijn. De historie heeft reeds eerder uitgewezen dat beurzen tijdens recessies spectaculair kunnen stijgen nadat er een zeer zware daling aan vooraf is gegaan. En of het huidige herstel nu hét herstel is (de V‑vormige recessie) of dat er nog een terugslag op gaat volgen (de W‑vormige theorie) doet voor lange termijnbeleggers wat minder ter zake. De AEX bevindt zich momenteel nog steeds 64 % onder zijn historische top. Van instappen tegen hoge koersen is dus geen sprake. Beleggers doen er daarom verstandig aan hun ego opzij te zetten en gewoon de weg van het geld te volgen. Succesvolle beleggers zijn niet op zoek naar het gelijk maar naar een goed rendement. En een verschuiving in de portefeuille in de richting van de emerging markets maakt daar de komende jaren ook deel van uit.
Jan-willem Nijkamp
US Markets
![...](http://cdnx.usmarkets.nl/bbimweb/uploads/profile-images/uploads/06/08/_profileLarge/99-8cbbe8fd.png)
V OF W
20 juni 2009, 12:30
|
US Markets Redactie
| leestijd: 5 minuten
|
moeilijkheid: 9 / 12
|
Deze week kwam het Centraal Planbureau met nieuwe onheilspellende prognoses met betrekking tot de economie. De Nederlandse economie zal dit jaar met 4,75 % krimpen. Er zullen er straks meer dan 700.000 werklozen zijn en dat betekent dat één op de 10 Nederlanders zonder werk zal komen te zitten