...

URANIUM OUTLOOK

1 oktober 2007, 14:41 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Bij lan­gere ter­mi­jn­be­leg­ging vor­men ups en downs een vast onderdeel van elke grafiek. Hoewel ura­ni­um tot één der meest strate­gis­che grond­stof­fen wordt gerek­end, ontk­wam deze com­mod­i­ty even­min aan een nogal indruk­wekkende swing. Na een meer dan 25-jarige stil­stand begon de mark­tvraag vanaf 2001 weer te sti­j­gen. Op het moment dat zich in de mijn­bouw­fond­sen momen­tum begon af te teke­nen, begon er ook vraag van insti­tu­tionele zijde (pen­sioen­fond­sen, hedge funds en lat­er ook ETF’s) te ontstaan. Als gevolg daar­van is de pri­js vooral in de afgelopen 12 maan­den exor­bi­tant geste­gen van mid­den 40 naar bij­na 140 dol­lar per pound of een sti­jging van ca. 220%!


Pas nadat de kredi­et­cri­sis zich in de V.S. in omvang begon af te teke­nen, moesten met name hedge­fond­sen liq­uiditeit vri­j­mak­en om aan hun finan­ciële ver­plichtin­gen te kun­nen vol­doen. Op grond hier­van doken de grond­stof­fen met de mijn­bouw­fond­sen de afgelopen peri­ode sterk in de min. Dat gold ook voor ura­ni­um, dat vanaf een hoog­ste niveau van 138 dol­lar thans is teruggeza­kt naar 85 dol­lar of een dal­ing van 38%, maar nog alti­jd een gemid­delde sti­jging van bij­na 90% in 12 maan­den liet zien.

Echter, in euro’s luidt het ver­haal iets anders. Toen vorig jaar sep­tem­ber de ura­ni­umpri­js rond 45 dol­lar schom­melde, stond de dollar/​euroverhouding nog op 0,78 tegen nu 0,71. In euro’s zou de ura­ni­umpri­js vorig jaar ruim 35 euro’s hebben bedra­gen tegen thans zeg maar 60 euro per pound. In euro’s zou de gemid­delde sti­jging bijgevolg slechts” 70% bedra­gen. Overi­gens wor­den alle com­modi­ties nog steeds in dol­lars ver­han­deld, hoewel er met name vanu­it de olielanden (Iran, Venezuela) steeds meer inter­esse voor de euro ontstaat.

Lan­gere termijnperspectief
Voor de korte ter­mi­jn bestaat de kans op een verdere dal­ing naar een niveau van 7075 dol­lar, althans vol­gens som­mige anal­is­ten. Dit bli­jft echter guess work. Intussen hebben de ges­pan­nen vraag- en aan­bod­ver­houdin­gen geen noe­menswaardi­ge veran­der­ing onder­gaan, ter­wi­jl er steeds meer nieuwe kern­cen­trales wor­den gep­land of reeds op de tekentafel liggen. De onderliggende markt fun­da­men­tals bli­jven bijgevolg onverko­rt sterk.

Vanaf jan­u­ari dit jaar wer­den er 82 nieuwe plan­nen op tafel gelegd met een totaal van 304 cen­trales (was 222 in jan­u­ari). Alleen al in Chi­na wor­den er nu 114 gep­land tegen nog 63 in begin van dit jaar. Rus­land heeft er nu 25 in de plan­ning staan, Oekraïne 22 en India 19. Maar ook in de V.S. met een bestaande hoeveel­heid van 104 cen­trales is de plan­ning opgekrikt van 23 naar 32 reac­toren. Intussen zijn er wereld­wi­jd al 439 in bedri­jf. Naar­mate de wereld­bevolk­ing verder groeit, zal het hier­bij even­wel niet blijven.

Op grond hier­van wordt voor de tweede helft van 2008 weer gerek­end op een pri­js van ca. 120 dol­lar per pound, met een bodem van 95 dol­lar per pound. Door­dat ura­ni­um ook door de hedge­funds grootschalig is ont­dekt, bli­jft de kans op volatiliteit aan­wezig. Dit ter­wi­jl er nauwelijks sprake is van een spot­markt, omdat kern­cen­trales in het alge­meen lange ter­mi­jn­con­tracten afs­luiten. Deze con­tracten ken­nen meren­deels een bodem­pri­js geldend vanaf het moment van afs­luit­ing en tegelijk geen restric­tie op eventuele marktprijsstijgingen.

De fond­sen
Hoewel de zgn. explor­erfond­sen het meest moesten inlev­eren, is er voor de ura­ni­um­fond­sen in total­iteit nog alti­jd sprake van een gemid­delde sti­jging van ruim 70% in diezelfde peri­ode, gelijk aan de pri­jssti­jging van ura­ni­um in euro’s. Zolang de kredi­et­perike­len bli­jven bestaan, zal met name de explor­ersgroep het meest gevoelig blijken te zijn. Dat veran­dert weer op het moment dat nieuwe reserves in pro­duc­tie wor­den genomen, waar­door de kas­posi­tie wordt ver­sterkt. In dat geval zal er weer sprake van een inhaal­ma­noeu­vre zijn.

Advies
Op grond hier­van is er geen enkele reden om nerveus te wor­den van de huidi­ge (tijdelijke) dal­ing, maar juist rustig te bli­jven zit­ten en bij te kopen waar de dal­ing het grootst is geweest.

Ethiek en realisme
Hoewel de meeste regeringslei­ders (inclusief ex vice-pres­i­dent Gore) kernen­ergie in het kad­er van de kli­maatsveran­der­ing nog niet warm” dur­ven aan te beve­len, zullen met name kernen­ergie en kolen­ver­gassing (coal-to-liq­uid) de komende jaren blijk geven het snel­ste alter­natief te zijn ondanks de afval­prob­le­men. Zelfs bin­nen de VN meet­ing in de afgelopen week werd duidelijk gesteld dat een sub­stan­tiële CO2 reduc­tie niet mogelijk is zon­der een sig­nif­i­cante bij­drage van kern­ern­ergie. Alleen als we vanaf de jaren 80 kernen­ergie niet in de ban zouden hebben gedaan, zouden de gevol­gen van de kli­maatsveran­der­ing nu iets min­der desas­treus zijn geweest.

Om aan de groeiende energievraag van thans 2% per jaar en op ter­mi­jn wellicht het dubbele te kun­nen vol­doen, zal alles in het werk moeten wor­den gesteld om enerz­i­jds markt- en anderz­i­jds kli­maatsver­stor­ing te voorkomen. Mede gezien de afne­mende olievoor­raden en de steeds duur­der vin­d­bare olie- en gas­re­serves zullen alle vor­men van duurzame energie, die nu nog slechts voor 16% bij­dra­gen in de werelden­ergielever­anties, verder dienen te wor­den ontwikkeld om onze toekomst veilig te stellen.

Paul van der Veer
28 sep­tem­ber 2007
www​.score​-invest​ments​.nl

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.