...

Update ’s werelds rijksten: Buffett krijgt weer een tik

16 maart 2013, 09:18 | US Markets Redactie | leestijd: 11 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)


In de top-10 voor 2013 van de rijk­ste mensen ter wereld vin­den we heel wat oude bek­enden terug. Maar vooral de tik die War­ren Buf­fett kreeg valt op.


Ongeveer een gele­den, op 26 maart 2012 stele­den we vast dat s werelds rijk­sten goed boer­den en dat telecom­mag­naat Car­los Slim zijn kop­posi­tie alleen maar ver­ste­vigd had. 

Wat is er een jaar lat­er veran­derd in de club van mil­jar­dairs? Tijd voor een update.

Met dank aan Forbes, ook voor de foto’s, komen nu feit­en en cijfers.

alt

Zoals in de inlei­d­ing gezegd is een toch niet onbe­lan­grijke veran­der­ing in de top‑3. Daaren­boven dagen drin­gen drie oude bek­enden (Charles en David Koch plus Lil­iane Bet­ten­court) zich naar voren en verov­eren een stek in de top-10. Dit ten koste van de Zweed Pers­son, de Duitser Albrecht en de Brazil­i­aan Batista.

Voor we com­men­taar geven op de indi­vidu­ele presta­ties willen we erop wijzen, dat het geza­men­lijke kap­i­taal van de top-10 451.5 mil­jard dol­lar bedraagt, dit is een derde meer dan een jaar eerder. Hier speelt wellicht de natu­ur­wet geld maakt geld’ een rol.

alt

De Mex­i­caan Car­los Slim Helú heeft in één jaar tijd nog maar eens 4 mil­jard dol­lar (6%) toegevoegd aan zijn kap­i­taal en bli­jft het vierde jaar op rij onges­la­gen aan de lei­d­ing.

De reden van zijn finan­cieel suc­ces zijn de mooie zak­en­ci­jfers van zijn finan­ciële branche Grupo Financiero Inbur­sa en zijn Grupo Car­so, actief in de indus­trie en de klein­han­del. Zijn meest waarde­volle hold­ing is en bli­jft Amer­i­ca Movil (mobiele telecom). 

En nu heeft deze 73-jarige weduw­naar Europa in het vizier genomen, we zijn benieuwd wat dat zal geven over een jaar.

alt

Bill Gates’ (57) bankreken­ing groei­de sinds 2012 met 10% en hier­mee verkleint zijn achter­stand t.o.v. Car­los Slim van 8 (2012) naar 6 mil­jard dol­lar. De 57-jarige stichter van Microsoft en geestelijke vad­er van de basis­soft­ware die miljoe­nen pc-gebruik­ers dagelijks hanteren bli­jft zijn miljoe­nen gul spenderen aan filantro­pis­che doe­len. Er is uit­gerek­end dat hij meer dan tot nog toe 28 mil­jard dol­lar voor deze doe­len uit­deelde. Tel die bij zijn huidi­ge kap­i­taal en hij geeft Slim het voor het nakijken.

En dan is hier de ver­rass­ing: De Span­jaard Aman­cio Orte­ga (76) springt van plaats 5 naar 3, waar­door War­ren Buf­fett alweer ter­rein moet pri­js­geven. De reden van Ortega’s suc­ces is duidelijk als u ziet dat hij zo maar even­t­jes 19,5 mil­jard dol­lar (+52%) extra in zijn spaar­pot kon stop­pen. En het groot­ste deel van die 19,5 mil­jard is afkom­stig van de enorme geste­gen omzet van Indi­tex, bek­end van het merk Zara. Nochtans is Orte­ga niet meer actief voor Zara, hij heeft enkel 60% van de aan­de­len in bez­it. Als extraat­je heeft hij nu inkom­sten uit immo­bil­iën, die hij voor een prik­je op de kop kon tikken wegens de zware finan­ciële cri­sis in Span­je. Zo ziet u maar… 

Dankz­ij enkele suc­cesvolle deals via zijn beleg­gingsve­hikel Berk­shire Hath­away zag War­ren Buf­fett (82) zijn kap­i­taal 22% aandikken. Dat vol­stond even­wel niet om Orte­ga achter zich te houden en hij gleed van posi­tie 3 naar 4.
Over de opvol­ging van Buf­fett wordt inmid­dels druk gespeculeerd. Vooral de behan­del­ingsreeks voor prostaatkanker die hij in 2011 onderg­ing is een grote reden hier­van. In feb­ru­ari 2012 liet hij weten wie hem zou opvol­gen aan het hoofd van Berk­shire Hath­away, maar een naam is nog niet bek­end gemaakt. 

alt


Ora­cle-top­man Lar­ry Elli­son (68) pro­moveerde van plaats 6 naar 5 en zag zijn spaar­pot aandikken met 19% tot 43 mil­jard dol­lar. Hij moet gedacht hebben dat het tijd was om iets te doen met zijn zuurver­di­ende cen­ten en daarom schafte hij zich in 2012 een Hawaïaans eiland aan. Geen al te groot, een goeie 624 vierkante kilo­me­ter, maar toch groot genoeg voor twee chique hotels en nog wat lux­ueuze vakantie­verbli­jven, die op hun beurt wat zaad in het bak­je bren­gen. En verder bli­jft Elli­son een grote fan van yacht­ing en neemt hij geregeld deel aan races. Maar hij bli­jft ook een filantroop die al hon­der­den miljoen dol­lars gedoneerd heeft aan zijn Elli­son Med­ical Fundation.

Op een gedeelde zes­de plaats tre­f­fen we de broers Charles (77) en David (72) Koch aan. In 2012 moesten ze nog vrede nemen met een 18de plaats.
Alle­bei zagen ze hun for­tu­in 36% aandikken tot 34 mil­jard dol­lar. Samen lei­den ze Koch Indus­tries, gespe­cialiseerd in raf­fi­nader­i­jen en chem­i­cal­iën. Op poli­tiek vlak ging het Charles niet voor de wind, want als over­tu­igde Lib­er­tar­i­an’ slaagde hij er tij­dens de cam­pagne van 2012 niet in om Barack Oba­ma te ont­tro­nen als pres­i­dent.
Broer David heeft de lei­d­ing over de divisie chemis­che uitrust­ing en deze prof­i­teerde net als de divisies raf­fi­nage en chemie van de dal­ende aardgaspri­jzen gekop­peld aan sti­j­gende vraag. Op poli­tiek gebied is hij nog fanatiek­er dan zijn broer en hij kon zijn teleurstelling bij­na niet verkrop­pen toen Oba­ma mocht begin­nen met zijn tweede ambt­ster­mi­jn. Maar David is ook een filantroop, die tot nog toe al meer dan 1 mil­jard dol­lar heeft gespendeerd voor goede doe­len, inbe­grepen 395 miljoen dolar voor medisch onderzoek.

alt

De 84-jarige Chi­nees Li Ka-shing klom van 9 naar 8 en zag zijn kap­i­taal met 22% toen­e­men tot 31 mil­jard dol­lar. Daar­door bli­jft hij de rijk­ste man van Azië. Het waren vooral zijn hold­ings Che­ung Hong, Hutchi­son Wampoa en Husky Ener­gy die veel dol­lars in zijn laat­je bracht­en. Zijn per­son­eel­saan­tal heeft dan ook Chi­nese pro­por­ties: 260.000 per­so­n­en in bedri­jven geves­tigd in 52 lan­den. Via de acquisi­tie van het Britse gas­bedri­jf Wales & West Util­i­ties is hij nu de gaslever­anci­er van 25% van alle Brit­ten. Ook de evo­lu­tie van de mod­erne media ont­gaat hem niet, want hij investeerde al fors in o.a. Face­book, Spo­ti­fy, Ste­vie en Every​thing​.Me.

Het oud­ste lid van de top-10 is de Française Lil­iane Bet­ten­court (90). Van plaats 15 in 2012 belandt ze op plaats 9 in 2013 en in haar zwarte kous steekt nu 30 mil­jard dol­lar, een plus van 25% tegen­over 2012. En daarmee is ze de rijk­ste vrouw ter wereld. Samen met haar fam­i­lie bez­it ze 30% van cos­meti­careus L’Oréal.
Maar ondanks haar hoge leefti­jd is haar weinig rust gegund. Zo is al jaren in een bit­tere stri­jd ver­wikkeld met haar dochter die haar lief­st onder curatele wil plaat­sen.
Of ze dit alles nog beseft is maar zeer de vraag, want ze lijdt aan demen­tie, zodat haar plaats in de raad van bestu­ur van L’Oréal sinds feb­ru­ari 2012 is ingenomen door haar 25-jarige klein­zoon Jean-Vic­tor Mey­ers. Het kan verk­eren, zei Bredero. 

Rode lan­taarn van de kop­groep is Bernard Arnault, de 64-jarige ceo van het op luxe gerichte bedri­jf LVMH dat merken beheert zoals Louis Vuit­ton en Moet Hen­nessy. Meteen is hij ook de enige van de top-10 die zijn kap­i­taal zag inkrimpen en wel met 29% tot 29 mil­jard dol­lar. Wat is er gebeurd?
Twee zak­en : ten eerste is er de gewi­jzigde eval­u­atie van zijn belang in LVMH en ten tweede is de waarde­v­er­min­der­ing met 20% van Chris­t­ian Dior dat voor 41% par­ticipeert in LVMH.
Zijn naam was in 2012 her­haaldelijk in het nieuws omdat hij wilde uitwijken naar Bel­gië. Offi­cieuze reden is het Bel­gis­che belast­ingsregime dat milder is voor de rijk­sten dan dit in Frankrijk. De afloop van deze zaak is nog niet in zicht. 

alt

Als in een top-10 nieuwkomers zijn, dan zijn er ook die deze eliteroep moeten ver­lat­en.


alt

H&M‑baas Ste­fan Pers­son (65) zak­te van 8 naar 12. Hij zal hier­van niet wakker liggen denken we, want hij zag zijn kap­i­taal in 2012 met 8% aan­groeien tot 28 mil­jard dollar.

De medeo­prichter van Aldi, Karl Albrecht, is met zijn 94 jaar de nestor van het gezelschap. Hij ging van plaats 10 naar 18 ter­wi­jl er bij zijn 25,4 mil­jard dol­lar toch nog 2% bijk­wam tot 26 mil­jard. Probeer eens uit te reke­nen hoeveel winkelka­r­ret­jes je kunt vullen voor dit bedrag.

Een fameuze uitschuiver van plaats 7 naar 100 maak­te de Brazil­i­aanse indus­trieel en olie­mag­naat Eike Batista (56) die zo maar even­t­jes 65% van zijn for­tu­in in rook zag opgaan. Meteen is hij niet langer de rijk­ste Brazil­i­aan. De rede­nen van deze neer­gang is de slechte presta­tie van zijn olie- en gash­old­ings en prob­le­men bij overnames. 

alt

Ook in Ned­er­land en Bel­gië hebben we mil­jar­dairs maar dan wel op een relatief beschei­den schaal. Met kap­i­tal­en van 11 tot 1,6 mil­jard dol­lar vin­den we ze terug tussen de 94ste en de 965ste plaats.

alt

Char­lene de Car­val­ho-Heineken (58) erfde haar bier­brouw­er­i­j­con­cern van vad­er Fred­dy Heineken. Haar echtgenoot Michel de Car­val­ho zetelt naast haar in het direc­tiecomité van het con­cern. In 2013 kwam op haar bankreken­ing zo maar even­t­jes 43% meer te staan in vergelijk­ing met 2012 en ze steeg dan ook van plaats 120 naar 94.

De Belg Albert Frère (87) zak­te in 2012 van de 304de naar de 363ste plaats. Nochtans deed hij het met zijn Com­pag­nie Nationale à Porte­feuille (waar­van met 70% hoof­daan­deel­houd­er is) goede zak­en en zijn kap­i­taal dik­te 3% aan tot 3,7 mil­jard dollar.

De enige andere Belg (via staats­burg­er­schap want geboren in Kazach­stan) in het gezelschap is de 60-jarige Patokh Chodiev, rijk gewor­den via zijn fir­ma Eurasian Nat­ur­al Resources Co., actief in mijn­bouw en metaalin­dus­trie. Hij ver­loor 25% van zijn for­tu­in en belandde van posi­tie 418 naar 704. Reden: de aan­deel­houd­ers vrezen nation­al­isatie van Chodievs bedrijf. 

Vorig jaar stond deelden de Belg Chodiev en de Ned­er­lan­der Frits Gold­schmed­ing (79) de 418de plaats. In 2013 is deze laat­ste slechts 5 plaat­sen geza­kt, want zijn kap­i­taal dik­te aan met 14%. Sinds 2012 is hij met pen­sioen en laat het beheer van Rand­stad Hold­ing, het tweede groot­ste bureau voor uitzen­dar­beid ter wereld, over aan anderen.

alt

De Ned­er­landse medi­areus John de Mol (57) zag zijn kap­i­taal groeien van 2 naar 2,2 mil­jard dol­lar en zak­te niet­temin van de 634ste naar de 670ste plaats. De rede van de groei van zijn kap­i­taal is het for­mat van de lied­jeswed­stri­jd The Voice’, gekocht door een 50-tal lan­den, waaron­der China. 

Hans Melch­ers (74) zag zijn kap­i­taal toen­e­men van 1,5 naar 1,7 mil­jard dol­lar maar moest vrede nemen met een dal­ing van 854ste naar de 882ste plaats. Hij werd groot door zijn chemisch bedri­jf Mel­chemie Hol­land BV.

Enter­tain­men­treus Joop van den Ende (71) was een tijd­je part­ner van John de Mol via het pro­duc­tiehuis Ende­mol. Lat­er ging hij zijn eigen weg en richtte zijn aan­dacht op de the­ater- en musi­cal­w­ereld. In 2012 ver­g­rootte zijn kap­i­taal met 23% en klom hij van plaats 960 naar 931

Hekkensluiter is de 78-jarige Ralph Son­nen­berg, ceo van de Hunter Dou­glas Group, gespe­cialiseerd in zon­werende blind­en voor ramen, pla­fond­bek­ledin­gen en andere achi­tec­turale pro­ducten. Zijn for­tu­in klom van 1,4 naar 1,6 mil­jard dol­lar, maar toch zak­te hij van posi­tie 913 naar 965.

En hier­mee zijn we aan het einde van deze update. U merkt het, de meeste van de deze super­rijken zijn nog rijk­er gewor­den, tot spi­jt van wie het benijdt.

Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.