In de top-10 voor 2013 van de rijkste mensen ter wereld vinden we heel wat oude bekenden terug. Maar vooral de tik die Warren Buffett kreeg valt op.
Ongeveer een geleden, op 26 maart 2012 steleden we vast dat ’s werelds rijksten goed boerden en dat telecommagnaat Carlos Slim zijn koppositie alleen maar verstevigd had.
Wat is er een jaar later veranderd in de club van miljardairs? Tijd voor een update.
Met dank aan Forbes, ook voor de foto’s, komen nu feiten en cijfers.
Zoals in de inleiding gezegd is een toch niet onbelangrijke verandering in de top‑3. Daarenboven dagen dringen drie oude bekenden (Charles en David Koch plus Liliane Bettencourt) zich naar voren en veroveren een stek in de top-10. Dit ten koste van de Zweed Persson, de Duitser Albrecht en de Braziliaan Batista.
Voor we commentaar geven op de individuele prestaties willen we erop wijzen, dat het gezamenlijke kapitaal van de top-10 451.5 miljard dollar bedraagt, dit is een derde meer dan een jaar eerder. Hier speelt wellicht de natuurwet ‘geld maakt geld’ een rol.
De Mexicaan Carlos Slim Helú heeft in één jaar tijd nog maar eens 4 miljard dollar (6%) toegevoegd aan zijn kapitaal en blijft het vierde jaar op rij ongeslagen aan de leiding.
De reden van zijn financieel succes zijn de mooie zakencijfers van zijn financiële branche Grupo Financiero Inbursa en zijn Grupo Carso, actief in de industrie en de kleinhandel. Zijn meest waardevolle holding is en blijft America Movil (mobiele telecom).
En nu heeft deze 73-jarige weduwnaar Europa in het vizier genomen, we zijn benieuwd wat dat zal geven over een jaar.
Bill Gates’ (57) bankrekening groeide sinds 2012 met 10% en hiermee verkleint zijn achterstand t.o.v. Carlos Slim van 8 (2012) naar 6 miljard dollar. De 57-jarige stichter van Microsoft en geestelijke vader van de basissoftware die miljoenen pc-gebruikers dagelijks hanteren blijft zijn miljoenen gul spenderen aan filantropische doelen. Er is uitgerekend dat hij meer dan tot nog toe 28 miljard dollar voor deze doelen uitdeelde. Tel die bij zijn huidige kapitaal en hij geeft Slim het voor het nakijken.
En dan is hier de verrassing: De Spanjaard Amancio Ortega (76) springt van plaats 5 naar 3, waardoor Warren Buffett alweer terrein moet prijsgeven. De reden van Ortega’s succes is duidelijk als u ziet dat hij zo maar eventjes 19,5 miljard dollar (+52%) extra in zijn spaarpot kon stoppen. En het grootste deel van die 19,5 miljard is afkomstig van de enorme gestegen omzet van Inditex, bekend van het merk Zara. Nochtans is Ortega niet meer actief voor Zara, hij heeft enkel 60% van de aandelen in bezit. Als extraatje heeft hij nu inkomsten uit immobiliën, die hij voor een prikje op de kop kon tikken wegens de zware financiële crisis in Spanje. Zo ziet u maar…
Dankzij enkele succesvolle deals via zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway zag Warren Buffett (82) zijn kapitaal 22% aandikken. Dat volstond evenwel niet om Ortega achter zich te houden en hij gleed van positie 3 naar 4.
Over de opvolging van Buffett wordt inmiddels druk gespeculeerd. Vooral de behandelingsreeks voor prostaatkanker die hij in 2011 onderging is een grote reden hiervan. In februari 2012 liet hij weten wie hem zou opvolgen aan het hoofd van Berkshire Hathaway, maar een naam is nog niet bekend gemaakt.
Oracle-topman Larry Ellison (68) promoveerde van plaats 6 naar 5 en zag zijn spaarpot aandikken met 19% tot 43 miljard dollar. Hij moet gedacht hebben dat het tijd was om iets te doen met zijn zuurverdiende centen en daarom schafte hij zich in 2012 een Hawaïaans eiland aan. Geen al te groot, een goeie 624 vierkante kilometer, maar toch groot genoeg voor twee chique hotels en nog wat luxueuze vakantieverblijven, die op hun beurt wat zaad in het bakje brengen. En verder blijft Ellison een grote fan van yachting en neemt hij geregeld deel aan races. Maar hij blijft ook een filantroop die al honderden miljoen dollars gedoneerd heeft aan zijn Ellison Medical Fundation.
Op een gedeelde zesde plaats treffen we de broers Charles (77) en David (72) Koch aan. In 2012 moesten ze nog vrede nemen met een 18de plaats.
Allebei zagen ze hun fortuin 36% aandikken tot 34 miljard dollar. Samen leiden ze Koch Industries, gespecialiseerd in raffinaderijen en chemicaliën. Op politiek vlak ging het Charles niet voor de wind, want als overtuigde ‘Libertarian’ slaagde hij er tijdens de campagne van 2012 niet in om Barack Obama te onttronen als president.
Broer David heeft de leiding over de divisie chemische uitrusting en deze profiteerde net als de divisies raffinage en chemie van de dalende aardgasprijzen gekoppeld aan stijgende vraag. Op politiek gebied is hij nog fanatieker dan zijn broer en hij kon zijn teleurstelling bijna niet verkroppen toen Obama mocht beginnen met zijn tweede ambtstermijn. Maar David is ook een filantroop, die tot nog toe al meer dan 1 miljard dollar heeft gespendeerd voor goede doelen, inbegrepen 395 miljoen dolar voor medisch onderzoek.
De 84-jarige Chinees Li Ka-shing klom van 9 naar 8 en zag zijn kapitaal met 22% toenemen tot 31 miljard dollar. Daardoor blijft hij de rijkste man van Azië. Het waren vooral zijn holdings Cheung Hong, Hutchison Wampoa en Husky Energy die veel dollars in zijn laatje brachten. Zijn personeelsaantal heeft dan ook Chinese proporties: 260.000 personen in bedrijven gevestigd in 52 landen. Via de acquisitie van het Britse gasbedrijf Wales & West Utilities is hij nu de gasleverancier van 25% van alle Britten. Ook de evolutie van de moderne media ontgaat hem niet, want hij investeerde al fors in o.a. Facebook, Spotify, Stevie en Everything.Me.
Het oudste lid van de top-10 is de Française Liliane Bettencourt (90). Van plaats 15 in 2012 belandt ze op plaats 9 in 2013 en in haar zwarte kous steekt nu 30 miljard dollar, een plus van 25% tegenover 2012. En daarmee is ze de rijkste vrouw ter wereld. Samen met haar familie bezit ze 30% van cosmeticareus L’Oréal.
Maar ondanks haar hoge leeftijd is haar weinig rust gegund. Zo is al jaren in een bittere strijd verwikkeld met haar dochter die haar liefst onder curatele wil plaatsen.
Of ze dit alles nog beseft is maar zeer de vraag, want ze lijdt aan dementie, zodat haar plaats in de raad van bestuur van L’Oréal sinds februari 2012 is ingenomen door haar 25-jarige kleinzoon Jean-Victor Meyers. Het kan verkeren, zei Bredero.
Rode lantaarn van de kopgroep is Bernard Arnault, de 64-jarige ceo van het op luxe gerichte bedrijf LVMH dat merken beheert zoals Louis Vuitton en Moet Hennessy. Meteen is hij ook de enige van de top-10 die zijn kapitaal zag inkrimpen en wel met 29% tot 29 miljard dollar. Wat is er gebeurd?
Twee zaken : ten eerste is er de gewijzigde evaluatie van zijn belang in LVMH en ten tweede is de waardevermindering met 20% van Christian Dior dat voor 41% participeert in LVMH.
Zijn naam was in 2012 herhaaldelijk in het nieuws omdat hij wilde uitwijken naar België. Officieuze reden is het Belgische belastingsregime dat milder is voor de rijksten dan dit in Frankrijk. De afloop van deze zaak is nog niet in zicht.
Als in een top-10 nieuwkomers zijn, dan zijn er ook die deze eliteroep moeten verlaten.
H&M‑baas Stefan Persson (65) zakte van 8 naar 12. Hij zal hiervan niet wakker liggen denken we, want hij zag zijn kapitaal in 2012 met 8% aangroeien tot 28 miljard dollar.
De medeoprichter van Aldi, Karl Albrecht, is met zijn 94 jaar de nestor van het gezelschap. Hij ging van plaats 10 naar 18 terwijl er bij zijn 25,4 miljard dollar toch nog 2% bijkwam tot 26 miljard. Probeer eens uit te rekenen hoeveel winkelkarretjes je kunt vullen voor dit bedrag.
Een fameuze uitschuiver van plaats 7 naar 100 maakte de Braziliaanse industrieel en oliemagnaat Eike Batista (56) die zo maar eventjes 65% van zijn fortuin in rook zag opgaan. Meteen is hij niet langer de rijkste Braziliaan. De redenen van deze neergang is de slechte prestatie van zijn olie- en gasholdings en problemen bij overnames.
Ook in Nederland en België hebben we miljardairs maar dan wel op een relatief bescheiden schaal. Met kapitalen van 11 tot 1,6 miljard dollar vinden we ze terug tussen de 94ste en de 965ste plaats.
Charlene de Carvalho-Heineken (58) erfde haar bierbrouwerijconcern van vader Freddy Heineken. Haar echtgenoot Michel de Carvalho zetelt naast haar in het directiecomité van het concern. In 2013 kwam op haar bankrekening zo maar eventjes 43% meer te staan in vergelijking met 2012 en ze steeg dan ook van plaats 120 naar 94.
De Belg Albert Frère (87) zakte in 2012 van de 304de naar de 363ste plaats. Nochtans deed hij het met zijn Compagnie Nationale à Portefeuille (waarvan met 70% hoofdaandeelhouder is) goede zaken en zijn kapitaal dikte 3% aan tot 3,7 miljard dollar.
De enige andere Belg (via staatsburgerschap want geboren in Kazachstan) in het gezelschap is de 60-jarige Patokh Chodiev, rijk geworden via zijn firma Eurasian Natural Resources Co., actief in mijnbouw en metaalindustrie. Hij verloor 25% van zijn fortuin en belandde van positie 418 naar 704. Reden: de aandeelhouders vrezen nationalisatie van Chodievs bedrijf.
Vorig jaar stond deelden de Belg Chodiev en de Nederlander Frits Goldschmeding (79) de 418de plaats. In 2013 is deze laatste slechts 5 plaatsen gezakt, want zijn kapitaal dikte aan met 14%. Sinds 2012 is hij met pensioen en laat het beheer van Randstad Holding, het tweede grootste bureau voor uitzendarbeid ter wereld, over aan anderen.
De Nederlandse mediareus John de Mol (57) zag zijn kapitaal groeien van 2 naar 2,2 miljard dollar en zakte niettemin van de 634ste naar de 670ste plaats. De rede van de groei van zijn kapitaal is het format van de liedjeswedstrijd ‘The Voice’, gekocht door een 50-tal landen, waaronder China.
Hans Melchers (74) zag zijn kapitaal toenemen van 1,5 naar 1,7 miljard dollar maar moest vrede nemen met een daling van 854ste naar de 882ste plaats. Hij werd groot door zijn chemisch bedrijf Melchemie Holland BV.
Entertainmentreus Joop van den Ende (71) was een tijdje partner van John de Mol via het productiehuis Endemol. Later ging hij zijn eigen weg en richtte zijn aandacht op de theater- en musicalwereld. In 2012 vergrootte zijn kapitaal met 23% en klom hij van plaats 960 naar 931.
Hekkensluiter is de 78-jarige Ralph Sonnenberg, ceo van de Hunter Douglas Group, gespecialiseerd in zonwerende blinden voor ramen, plafondbekledingen en andere achitecturale producten. Zijn fortuin klom van 1,4 naar 1,6 miljard dollar, maar toch zakte hij van positie 913 naar 965.
En hiermee zijn we aan het einde van deze update. U merkt het, de meeste van de deze superrijken zijn nog rijker geworden, tot spijt van wie het benijdt.
Jan Van Besauw
Columnist voor US Markets