...

UPDATE: OPNIEUW GOUDEN TIJDEN!

14 september 2007, 09:52 | US Markets Redactie | leestijd: 14 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De afgelopen week brak de goud­pri­js voor het eerst weer opwaarts door het 700 dol­lar niveau. De aan­vanke­lijke verwacht­ing dat de edel­met­al­en juist zouden sti­j­gen naar­mate de prob­le­men op de kredi­et­mark­ten man­i­fester wer­den, kwam niet uit…. tot afgelopen vri­jdag. Deze ver­traagde ontwik­kel­ing had ongetwi­jfeld te mak­en met de aanzien­lijk grotere goud­verkopen door de cen­trale banken in de afgelopen maan­den alsmede de asset dump­ing door de hedge­funds. Van dit laat­ste waren ook de meeste basis­met­al­en slachtof­fer. In ieder geval is de lucht er intussen over­al wel uit.


Eve­neens opval­lend was dat de oliepri­js zo rustig aan de hoge kant bleef liggen. Dit in weer­wil van eerdere uit­sprak­en van voor­ma­lig bestu­ursvoorzit­ter van BP, John Browne, die een oliepri­js van ca. 50 dol­lar voorzag en meneer Forbes van het gelijk­namige zak­en­medi­um die nog verder ging met een dal­ing tot 30 dol­lar per vat. De stem­men zijn ges­mo­ord maar de par­ti­jen die hierop hebben ingezet, hebben daar­van weinig plezi­er beleefd.

Gezien de buitenge­woon sterke groei in Azië lijkt het pre­matu­ur om te denken dat een eventuele instort­ing van de Amerikaanse economie aldaar diepe sporen zou trekken. Vooral Chi­na en India tim­meren hard aan hun thuis­markt waar zich jaar­lijks vele miljoe­nen nieuwe con­sumenten aan­di­enen. Die willen alle­maal het­zelfde als wij na WO II nl. een auto, ijskast, tv, was­ma­chine etc. De poten­tiële groei in deze regio is vele malen sterk­er dan in onze eigen verzadig­ingsec­onomieën. In geval van een cri­sis zocht­en de meeste buiten­landse beleg­gers tot nu toe juist een veilig heenkomen” uit deze regio. 
De vraag naar grond­stof­fen zal echter veel min­der afne­men dan gevreesd, mede gezien de enorme pot geld van meer dan 2.500 mil­jard dol­lar, die o.m. wordt ingezet voor de aan­leg van strate­gis­che grond­stof­fen­re­serves. Daar­bij gelden grond­stof­fen als een goede bescherming tegen inflatie. Grond­stof­fen ken­nen niet alleen een pri­js- maar ook een onder­pand- en voor­raa­dren­de­ment, in het bij­zon­der bij groeiende reserves.
Mocht er even­wel een wereld­wi­jde recessie ontstaan dan zullen mijn­bouw­ers min­der geneigd zijn nieuwe reserves aan te boren, zodat er een aan­bod­con­trac­tie ontstaat met als gevolg opnieuw opwaartse druk op de prijzen.

Dom­i­nante rol
Goud vormt nog steeds de dom­i­nante fac­tor in de edel­metaal­markt. Als bij­zon­der­heid geldt dat er naast reg­u­laire mark­t­par­ti­jen ook de geza­men­lijke cen­trale banken als par­tij optre­den. Bin­nen de afspraak van de Cen­tral Bank Gold Agree­ment (CBGA) mogen ze jaar­lijks totaal 500 ton goud verkopen. Dit aan­bod houdt de goud­pri­js gedrukt maar anderz­i­jds is het opmerke­lijk dat er door dit aan­bod geen pri­js­bed­erf is opge­tre­den. Anders gezegd, het aan­bod werd in de afgelopen 12 maan­den met veel ani­mo” opgenomen tegen een gemid­delde mark­t­pri­js van US$ 660US$ 680. Dit is mede te danken aan nieuwe ETF’s (Exchange Trad­ed Funds, die in fysieke grond­stof­fen beleggen). Deze hebben intussen al meer dan 800 ton goud opgenomen. Nu per 26 sep­tem­ber a.s. de CBGA verkoopter­mi­jn sluit, lijkt het dat de goud­markt hierop al een voorschot neemt. 

Voorts zou de goud­pri­js kun­nen oplopen als gevolg van steeds heftiger com­motie van milieu­par­ti­jen in de V.S., die actie wensen tegen de vrijkomende kwike­missie bij het mijnen.

Fun­da­menteel
Van fun­da­mentele aard is de als­maar afne­mende koop­kracht zicht­baar in de sti­jging van het goud, waarop in deze col­umn al menig­maal is gewezen. We spreken de laat­ste jaren aldoor van een sti­jging van de goud­pri­js met zil­ver en plat­inum in de slip­stream, maar we zouden beter kun­nen spreken van een evenredi­ge waardedal­ing van het papiergeld. 

Immers, tot 1971 kenden we het Bret­ton Woods Acco­ord (1944), waar­bij een troy ounce 
(31,1 gram) voor 35 dol­lar te boek stond. Nu kost dat zelfde beet­je goud ruwweg 700 dol­lar. Dat betekent omge­keerd in geld een waarde­v­er­min­der­ing of een koop­krachtver­lies van ca. 95%. Dat zelfde reken­som­met­je in euro’s zou een soort­gelijk resul­taat hebben opgeleverd. Een kilo goud is in de tijd van de gouden stan­daard (de tijd van het gouden tien­t­je) ooit duizend gulden waard geweest. Dat zelfde kilo­ot­je kost nu bij­na 16.000 euro en komt neer op nage­noeg 100% koop­krachtver­lies. Vreemd genoeg hoor je hierover zelden iemand kla­gen. Het is ken­nelijk alle­maal te lang geleden.

Kor­tom, bij afwezigheid van een gouden stan­daard staat het bankiers en politi­ci vrij om ons door mid­del van inflatie van onze koop­kracht te beroven. Dit pro­ces vin­dt nog open­lijk­er plaats door energie en voed­sel, zon­der welke geen mens het lang vol­houdt, buiten de kern­in­flatie te houden.

Even­min rust­gevend is de huidi­ge kredi­et­cri­sis als gevolg van de onver­schrokken gok­lust op een bli­jvend lage rente door de bonus­jagers bij de grote zak­en­banken in de V.S., die veel beter zouden moeten weten! De Bank of Inter­na­tion­al Set­tle­ments (de Bank der Cen­trale Banken) in Basel begon zich hierover een klein jaar gele­den al ern­stige zor­gen te mak­en.. Nu deze 400 biljoen dol­lar bom dreigt te barsten, neemt de twi­jfel en het wantrouwen in de inter­na­tionale finan­ciële sec­tor hand over hand toe. Cen­trale banken kun­nen daaraan uitein­delijk maar weinig veranderen.

In de V.S. ziet men de huidi­ge kredi­et­cri­sis als een veel ern­stiger prob­leem dan Al Qae­da, ofschoon 11 sep­tem­ber 2001 een keer­punt in onze geschiede­nis mar­keert. Als de FED wordt genoopt om de rente te ver­la­gen – een half pro­cent wordt reeds als een Fed accom­pli’ gezien – zal de dol­lar ten­deren tot verder dalen. Voorts is ten­den­tieus dat de zgn. Mon­ey Sup­ply (zeg maar de open­staande geld­kraan) thans met 36,4% de hoog­ste stand sinds 1973 (eerste oliecri­sis) laat zien. Vreemd genoeg maar wellicht juist om deze reden wordt hier­aan geen aan­dacht meer geschonken.

Intussen gaat de FED i.s.m. andere cen­trale banken onver­droten door met het open­houden van de geld­pers tot­dat de finan­ciële mark­ten tot rust komen. Op grond hier­van zullen de mark­ten aan­vanke­lijk niet negatief rea­geren. Pas als duidelijk wordt dat dit een fop­speen is, zal het sen­ti­ment overnight keren om in te zetten op een sell off’. Pas dan zal sprake zijn van een echte finan­ciële cri­sis met een wegza­kkende dol­lar, sti­j­gende inflatie en werk­loosheid en een instor­tende vast­goed­markt. Dit is een worse case sce­nario’, waar­bij tevens het einde van de dol­lar als sleutel­va­l­u­ta wordt ingelu­id. Zover is het even­wel nog niet, omdat nie­mand buiten de intimi”van de grote Amerikaanse zak­en­banken de omvang van deze cri­sis kent.

Goud­pri­js
Het vertrouwen in de finan­ciële mark­ten zal de toon zetten voor de pri­js van het goud! De verwacht­ing is, dat een dal­ing van de rente de inflatie in de kaart speelt en een duidelijk sig­naal zal afgeven voor een verdere sti­jging van de edel­met­al­en. Daar­bij komt dat de pro­duc­tie eve­neens ten­deert tot verder dalen nu de bankrente is geste­gen en financier­ing van de flink geste­gen explo­ratiekosten hier en daar tot prob­le­men zal lei­den. Daartegen­over staat een groei van het afval en aan­bod van tweede­hands juwe­len met ongeveer 1.300 ton die naar verwacht­ing verder zal sti­j­gen naar­mate de pri­js oploopt. De beleg­gingsvraag zal echter naar schat­ting voor dit jaar min­stens 1.360 ton bedra­gen. Op grond van deze vraag­ten­dens zal de goud­pri­js naar alle waarschi­jn­lijkheid eerst het vorige hoogtepunt van mei vorig jaar weer gaan opzoeken.

Goudaan­de­len
Op de beurs was er de afgelopen zomer sprake van een forse uitverkoop in nage­noeg alle mijn­bouw­fond­sen, met een gemid­delde dal­ing van 34% in de goud­sec­tor, bij­na 50% in de plat­inum­sec­tor en dik 50% in de ura­ni­um­sec­tor (ura­ni­um was de afgelopen 12 maan­den door spec­u­latie op een illiq­uide markt wel met meer dan 300% geste­gen!). De groot­ste fond­sen onder­von­den even­wel de min­ste schade. Gezien het algemene achterbli­jven van de aan­de­len vergeleken bij de sti­jging van de goud­pri­js ligt een inhaal­ma­noeu­vre voor de hand. Wellicht zullen de mark­t­pri­jzen eerst nog wat meer moeten aantrekken om de aan­de­len weer in beweg­ing te krijgen.

UPDATE 19 SEP­TEM­BER 2007

Intussen lijkt het alsof de goud­pri­js het niveau van 700 dol­lar per troy ounce (defin­i­tief) achter zich heeft gelat­en. De recente ruk naar boven had veel te mak­en met de ontwik­kelin­gen in de V.S. die zich ook aftek­enden in de pri­jzen van andere com­modi­ties, waar­bij met name de pri­js van olie opviel. Door de ver­lag­ing van de korte rente in de V.S. is de reële rente (rente minus inflatie) gekrompen en wordt er tegelijk weer nieuwe liq­uiditeit in de markt gepompt.

Een verdere ver­sterk­ing van de edel­metaal­sec­tor werd deze zomer bij het uit­breken van de sub­prime cri­sis (60% van de Amerikaanse hypotheken kent een vari­abele rente) al zicht­baar, door­dat de verkopen niet breed wer­den gedra­gen. Die verkopen bleken alleen daar nodig waar insti­tuten in de prob­le­men waren gekomen en liq­uiditeit nodig hadden.



Liggen er voor zil­ver en plati­na eve­neens gouden bergen” in het verschiet?

Zil­ver
De zil­ver­pri­j­son­twik­kel­ing is in het verleden met een gemid­delde range van 36% volatiel­er geweest dan goud met een range van 23% of plat­inum met een range van 28%. Vol­gens de COMEX (Com­mod­i­ty Exchange) is de spec­u­latie in zil­ver sinds 2003 niet zo laag geweest. Dit zou op zich op een verdere pri­jssti­jging kun­nen duiden, temeer daar de mark­tvraag vanu­it India – goed voor 12% van de zil­v­eren juwe­len­markt in de wereld – blijkt aan te trekken naar­mate de goud­pri­js verder oploopt. Zil­ver wordt niet als een safe haven beschouwd maar wel aange­duid met poor man’s cri­sis hedge.

De recente ver­schuiv­ing in de goud/​zilver ratio van bij­na 10% is even­min onopge­merkt gebleven. De toegenomen indus­triële vraag was ook grot­er, ofschoon de indus­triële mark­t­par­ti­jen de huidi­ge pri­jsvorm­ing aan de hoge kant vin­den. De zil­ver­markt is anderz­i­jds moeil­ijk­er te overzien dan bijv. de goud­markt, omdat het pri­maire mij­naan­bod (van de pure zil­ver­mi­j­nen) slechts 18% bedraagt van het totale aan­bod (pri­mair + secundair als rest­prod­uct van andere mijn­bouw­ers, verkopen door over­he­den en scrap of restafval). Zil­ver bleek op bepaalde momenten met een min van tien of meer pro­cent­pun­ten op een lut­tel aan­tal han­dels­da­gen meer te lij­den onder de kredi­et­perike­len dan goud of plati­na. In elk geval wordt er geen gebrek aan aan­vo­er voorzien temeer daar er in de komende jaren diverse nieuwe mij­nen in pro­duc­tie gaan.

Love Affair
Door de grote voor­liefde voor zil­ver in India in com­bi­natie met de snelle economis­che groei mag met vrij grote zek­er­heid van een struc­turele groei van de mark­tvraag wor­den uit­ge­gaan, zo goed als dat ook geldt voor goud bij de Chinezen.

Waar India 750800 ton goud (ca. 15 van de wereld­pro­duc­tie) impor­teert met een omzet van 60% in de juwe­len­sec­tor, ligt de zil­ver­im­port intussen op 2.5003.000 ton per jaar met een omzet van ca. 25% in de juwe­len­sec­tor; het meren­deel is bestemd voor de industrie.

Mark­t­fac­tor
In ieder geval zijn er wat zil­ver betre­ft geen cen­trale banken die regel­matig zil­ver dumpen. Een com­plicerende fac­tor is wel de manip­u­latie” van de markt door slechts een negen­tal grote mark­t­par­ti­jen op de futures­markt. Dit is een andere belan­grijke reden van de volatiliteit. Een posi­tief sig­naal is thans dat het aan­tal net­to short posi­ties met 27.000 con­tracten of ca. 14 miljoen ounces sinds 4 jaar niet zo ger­ing is geweest. Voorts wordt verwacht dat ETF’s na een afwach­t­ende peri­ode in de afgelopen zomer weer een actie­vere rol zullen gaan spe­len. Dit zou op een tijdelijke oplev­ing van de zil­ver­pri­js kun­nen duiden, maar dit beeld kan ook zo weer omslaan.

Ken­merk­end van een ETF is, dat direct in het fysieke metaal wordt belegd en de aan­deel­houd­er bij inlev­er­ing van een min­i­maal aan­tal aan­de­len (meestal in de tien­duizen­den) zijn baren kan opvra­gen. Dit geldt in het alge­meen voor grotere mark­t­par­ti­jen, die bijgevolg niet zelf het metaal in eigen beheer hoeven te houden. Nadeel bij een ETF is dat bij een verdere pri­jssti­jging de mijn­voor­raden in de aan­de­len­pri­js zullen wor­den verdis­con­teerd, meer dan thans het geval is. Dit geldt eigen­lijk voor alle grondstoffenfondsen.


Plati­na
De pri­j­son­twik­kel­ing van plati­na geeft een wat meer gen­u­anceerd beeld, waar­bij de pri­js aan­vanke­lijk voor lan­gere tijd rond de top van 1.300 dol­lar per ounce hooverde om ver­vol­gens na een terug­val richt­ing 1.200 dol­lar weer terug te veren tot boven het 1.300 dol­lar niveau thans. In de jaren 2004 en 2005 was er nauwelijks sprake van een sur­plusaan­bod. Vorig jaar steeg dit aan­bod even­wel naar ca. 100.000 ounces. De dip in de pri­js deed daar­door de juwe­len­vraag in Chi­na weer toenemen.

Dit jaar doet zich de sit­u­atie voor, dat Zuid-Afri­ka – met driek­wart van de wereld­pro­duc­tie ver­reweg de groot­ste pro­du­cent – een teko­rt laat zien van ca. 200.000 ounces. De teko­rten komen vooral voor reken­ing van de groot­ste pro­du­cen­ten Anglo Plat­inum en Lon­min. Ook voor vol­gend jaar wordt er een aan­bodteko­rt voorzien. Gezien de oplopende teko­rten in Zuid-Afri­ka gaat men er vanu­it dat deze niet bin­nen enkele jaren zullen zijn opgelost.

De vraag naar plat­inum zal intrin­siek sterk bli­jven en vooral wor­den gedreven door de snel sti­j­gende auto­pro­duc­tie in lan­den als Chi­na en India. Plati­na wordt met name toegepast in katalysatoren in auto’s om de uit­stoot te reduc­eren. Hier­mee kan op een verdere sti­jging van de vraag wor­den geanticipeerd.

Plat­inu­maan­de­len hebben grosso modo’ een grotere voorkeur genoten dan aan­de­len in de goud- en zil­ver­sec­tor. Dit komt door de gezonde mark­ton­twik­kel­ing, waar­bij het aan­bod enigszins elastis­ch­er inspringt op de vraag. Even­min is hier sprake van aan­bod der cen­trale banken. Ongeacht hoe hoog de goud­pri­js en daarmee ook de plati­napri­js in de komende jaren sti­jgt, verwacht­en anal­is­ten dat plat­inu­maan­de­len het gemid­deld genomen beter zullen doen.

Eén van de voorde­len van plati­napro­du­cen­ten is dat er door­gaans sprake is van een aanzien­lijke bij­vangst” zoals pal­la­di­um, rhodi­um ruthe­ni­um en bijvoor­beeld nikkel. Deze bij­vangst speelt een niet onbe­lan­grijke rol in de te realis­eren winst. Voorts zijn gemid­deld genomen de pro­duc­tiekosten lager dan in de goud- en zil­ver­pro­duc­tie, omdat veel plat­inu­maders zich dicht onder de opper­vlak­te bevinden. 



Zoals reeds eerder aangegeven, is het gegeven de mark­tom­standighe­den raadza­am min­stens 10% van uw porte­feuille in edel­metaal – in baren, beleg­gings­fond­sen, ETF’s of recht­streeks in goud‑, zil­ver- en of plati­na­fond­sen (meer risi­co met kans op hogere opbreng­sten) aan te houden.

Paul van der Veer
19 sep­tem­ber 2007


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.