...

Uit Goldman Sachs’ trukendoos

31 december 2009, 17:13 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Iemand verkoopt je een beleg­gings­fonds met de vanzelf­sprek­ende belofte dat mooie win­sten je deel zullen zijn. Tegelijk­er­ti­jd gaat die iemand short met het­zelfde fonds, ervan uit­gaande dat de onderliggende waar­den zullen kelderen. Hoe noem je zo iemand? Juist, ja.


Wat we in de inlei­d­ing aan­haalden is exact het­geen invester­ings­bank Gold­man Sachs (NYSE: GS) heeft gedaan. Dit soort prak­tijken verwacht je niet van een onderne­m­ing die (althans tot 2008) gold als een rots in de finan­ciële brand­ing. GS werd opgericht in 1869 en is genoemd naar de stichters, Mar­cus Gold­man (18211904) en Samuel Sachs (18511935). De hoofdze­tel bevin­dt zich in New York en er werken wereld­wi­jd 34.800 mensen voor het bedrijf.

We zullen proberen aan te tonen, hoe dergelijk pres­tigieus bedri­jf op zijn minst gezegd bedenke­lijke finan­ciële vehikels in het lev­en heeft geroepen, zijn klanten erdoor in de kou gezet, er zelf fors heeft aan ver­di­end en boven­di­en een ste­vige bak­steen heeft bijge­dra­gen aan de finan­ciële cri­sis waar we nog alti­jd niet uit zijn, ent­hou­si­aste medi­a­bericht­en ten spijt.

Een kern­be­grip in deze uiteen­zetting is de afko­rt­ing CDO, die staat voor col­lat­er­al­ized debt oblig­a­tions. Het bijvoeglijk naam­wo­ord col­lat­er­al­ized’ doet denken aan de mil­i­taire term col­lat­er­al dam­age’, schade die ongewild werd toege­bracht. CDO’s hebben ook schade toege­bracht, maar of ze echt col­lat­er­al’ was, zullen we best in het mid­den laten.

Hoe dan ook, enkele jaren gele­den (2004) creëerde GS een gam­ma CDO’s, oblig­aties waar­van de terug­be­taal­baarheid berust op aan elka­ar gelink­te hypotheken, dus schuld­vorderin­gen als onder­pand. Een woord­je uit­leg.

- De maatschap­pij die CDO’s aan­biedt, doet dit om de gebun­delde hypothe­caire schuld te doen financieren door de kop­ers van de CDO.
- De hypotheekgev­ers, in casu de eige­naars van de betr­e­f­fende wonin­gen, lossen hun schuld af en dit geld wordt gebruikt om de kosten van de aan­biedende maatschap­pij te betal­en (hierin zit de winst voor GS en kon­soorten) en ver­vol­gens ont­van­gen de kop­ers van de CDO’s een rente en de terug­be­tal­ing van hun invester­ing op ver­valdag. Dit alles kan vlot­jes ver­lopen, als de hui­seige­naars hun hypotheek vlot­jes aflossen. En daar kan het schoen­t­je wel eens kni­jpen.
- In ver­band met dit kni­jpende schoen­t­je is er wel iets spe­ci­aals met CDO’s. Ze bestaan namelijk in ver­schil­lende niveaus’ vol­gens risi­co. Lat­en we ervan uit­gaan dat er drie zijn en dat ze A, B en C het­en. In werke­lijkheid hebben ze inter­es­sant klink­ende namen, zoals senior bonds of equi­ty tranche, maar dat doet er niet toe.
- Deze niveaus spe­len een grote rol bij het terug­be­tal­en van de oblig­atie op ver­valdag. Is er nl. onvol­doende cash als dekking, dan komen bij voor­beeld de kop­ers van een A‑niveau CDO eerst aan de beurt, dan B enz. De rente is navenant: van het A‑niveau (het min­ste risi­co om je geld terug te zien) moet je niet veel coupon verwacht­en, B is dan iets beter en wie risi­co wil nemen wordt in C‑niveau beloond met een leuke rente, als het geld er is wel te verstaan. 


alt

Geestelijke vad­er van het CDO-con­cept is Jonathan Egol, de huidi­ge vicepres­i­dent van GS. Omdat col­lat­er­al­ized debt oblig­a­tion’ nogal dreigend klinkt, gebruik­te hij de term Aba­cus om zijn CDO-pakket­ten aan te bieden. Een mooi woord, aba­cus. Van­daag de dag gebruiken wij liev­er een reken­ma­chine of een spread­sheet om te reke­nen, maar de gen­er­aties voor ons had­den hier­voor niets anders dan een aba­cus of tel­raam.
Egols Aba­cus func­tion­eerde van 2004 tot 2008 en onder deze naam wer­den 25 grote deals gelanceerd voor een totale waarde van iets min­der dan 11 mil­jard dol­lar ofwel 7,6 mil­jard euro van van­daag. Een iets of wat grot­er bedrag dan de som­met­jes die we onze kleinkinderen leren mak­en met hun telraam.

Wat de argeloze beleg­gers in Aba­cus’ CDO’s niet wis­ten, was dat GS op een bepaald moment short ging voor diezelfde CDO’s. Je gaat enkel short als je er heilig van over­tu­igd bent, dat de koers van het effect in kwest­ie zal dalen, dat is evi­dent. Zo ook gin­gen de experts bij GS ervan uit dat zodra duidelijk werd dat de via de CDO’s gefi­nancierde schulden slecht tot niet zouden wor­den afgelost en dat de koersen van de CDO’s op korte ter­mi­jn zouden kelderen. Sneller dan wie ook had­den ze de won­ing­bubbel blijk­baar aan zien komen en wacht­ten enkel nog op de klap.

Voor de volledigheid moeten we eraan toevoe­gen dat GS niet enige was om aan klanten beleg­gingsin­stru­menten te verkopen en er voor eigen reken­ing short mee te gaan. Ook Deutsche Bank en Mor­gan Stan­ley en kleinere onderne­min­gen zoals Tri­ca­dia Inc. deden de long/​short truc met CDO-achtige pakket­ten en met suc­ces. Met suc­ces voor de eigen kas­sa, wel te ver­staan. Pit­tig detail: de con­t­role van Tri­ca­dia was in han­den van Lewis A. Sachs (voor zover we weten niets te mak­en met Gold­man Sachs), maar deze man werd in 2009 adviseur van de Amerikaanse min­is­ter van Finan­ciën, Tim­o­thy Geithner.

De won­ingcri­sis sloeg toe vanaf 2007, maar de haute finance in de VS en ook daar­buiten was erop al lang voor­bereid blijkt achter­af. Reeds in 2006 creëerde Wall Street een nieuwe index, de ABX Index, die toeli­et te beleggen in de richt­ing van hypotheekgere­la­teerde effecten. Je kon long of short gaan op de ABX en dat opende per­spec­tieven voor wie oor had naar de verwachtin­gen van analisten.

GS heeft de ABX op grote schaal gebruikt om in te zetten tegen de won­ing­markt. Toen, in 2006 en de jaren erna, repten de GS-zegslieden er buiten de muren van hun ver­gaderzalen met geen woord over. Inte­gen­deel, ze gin­gen gewoon verder met réclame te mak­en voor de CDO’s, wat hen mil­jar­den opbracht. Toen de won­ing­bubbel barstte sloten ze hun short­posi­ties met weer eens mil­jar­den­win­sten. Ron­dom hen leden zow­el par­ti­c­uliere als insti­tu­tionele (pen­sioen­fond­sen …) beleg­gers zware ver­liezen omdat de onderliggende waar­den van de door hen aangekochte CDO’s ineen waren gestort. In som­mige gevallen ver­liepen er niet meer dan 4 à 5 maan­den tussen de instap in een CDO en de vast­stelling dat het geld ver­dampt was.

Tussen mid­den 2005 en eind 2007 is er min­stens voor 108 mil­jard dol­lar (74 mil­jard huidi­ge euro) geïn­vesteerd in CDO’s. En dat is een min­i­mum, want een deel van de CDO’s en vergelijk­bare effecten zijn niet reg­uli­er en niet bek­end in het openbaar.

De ineen­stort­ing van de CDO-markt heeft er zek­er toe bijge­dra­gen, dat de finan­ciële cri­sis nog erg­er is gewor­den dan ze al was.

Er ont­breken offi­ciële com­mentaren van toplui van GS op beschuldigin­gen dat ze wis­ten dat er een won­ingcri­sis op komst was en er niets aan deden en er inte­gen­deel nog geld aan hebben ver­di­end. Het feit echter, dat de schep­per van het CDO-pro­gram­ma, Jonathan Egol, in 2007 van trad­er pro­moveerde tot top­man­ag­er, spreekt boekdelen.

alt


Intussen boert GS goed en hebben de beleg­gers nog alti­jd vertrouwen in het bedri­jf, getu­ige hier­van is boven­staande grafiek.

Wie ook goed boert, zijn de medew­erk­ers van GS, in de eerste plaats de toplui. In het Finan­cieele Dag­blad van 11 decem­ber 2009 lezen we, dat GS de eerste 9 maan­den van 2009 een bedrag van 16,7 mil­jard dol­lar (11,6 mil­jard euro) opz­ij kon zetten voor bonussen en dat deze bank van de VS-over­heid zek­er 10 mil­jard dol­lar ste­un kreeg. Dezelfde krant meldt, dat in 2007 voor 20,2 mil­jard dol­lar bonussen uit­keerde en dat verwacht wordt, dat dit jaar 2009 de bonussen nog hoger zullen zijn.

Oproepen zoals deze van min­is­ter van Finan­ciën Tim­o­thy Gei­th­n­er om de mon­ster­bonussen aan ban­den te leggen, hebben blijk­baar weinig vat op GS

Miss­chien lev­en ze bij GS wel in een andere wereld. Hoe anders is het mogelijk, dat CEO Lloyd Blank­fein beweert dat zijn bedri­jf Gods werk’ heeft gedaan de afgelopen tijd? In een overzicht dat CNN onlangs gaf van de dom­ste momenten van 2009 staat GS dan ook op de eerste plaats.


Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.