...

U betaalt de bankiersbonussen

3 september 2009, 17:41 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De bestu­ur­ders van de banken die staat­s­te­un kre­gen, ver­di­en­den gemid­deld $ 32 miljoen. Onder­zoek­ers van het Amerikaanse Insti­tute for Pol­i­cy Stud­ies schri­jven dat de ver­di­en­sten aan de top zich spec­tac­u­lair snel her­stellen’. De gered­de banken hebben hun top­man­nen begin dit jaar forse aan­de­len- en optiepakket­ten toegek­end. Bij de 10 finan­ciële instellin­gen, die de toegek­ende pakket­ten open­baar hebben gemaakt, bedraagt de winst voor de Top 5 bestu­ur­ders hierop inmid­dels $ 90 miljoen. Voor de goede orde: het betre­ft hier bedri­jven die met belast­inggeld gered moesten worden.

De bestu­ur­ders van de banken die staat­s­te­un kre­gen, ver­di­en­den gemid­deld $ 32 miljoen. Onder­zoek­ers van het Amerikaanse Insti­tute for Pol­i­cy Stud­ies schri­jven dat de ver­di­en­sten aan de top zich spec­tac­u­lair snel her­stellen’. De gered­de banken hebben hun top­man­nen begin dit jaar forse aan­de­len- en optiepakket­ten toegek­end. Bij de 10 finan­ciële instellin­gen, die de toegek­ende pakket­ten open­baar hebben gemaakt, bedraagt de winst voor de Top 5 bestu­ur­ders hierop inmid­dels $ 90 miljoen. Voor de goede orde: het betre­ft hier bedri­jven die met belast­inggeld gered moesten worden.

4793 medew­erk­ers van de negen groot­ste banken hebben in 2008 een bonus gekre­gen van meer dan een miljoen. Je kunt je afvra­gen of de finan­ciële cri­sis, die is veroorza­akt door deze zelfde bankiers, ten einde is zolang dit soort wan­toe­s­tanden bli­jft bestaan. Overi­gens heerst deze cul­tu­ur natu­urlijk niet alleen in de VS. Zo liet Richard den Dri­jver voor $ 137.000 zijn $ 30.000 per maand kos­tende apparte­ment inricht­en. De gewezen bestu­ursvoorzit­ter van Van der Moolen vloog vlak voor het aan­vra­gen van surseance met werkne­mers en relaties van het bedri­jf, waaron­der Hans Kroon, in een afge­hu­urd vlieg­tu­ig naar Span­je om een voet­bal­wed­stri­jd te bezoeken. Diezelfde maand bezocht­en zij de For­mule 1 Grand Prix in Mona­co. De Amerikaanse en Europese over­he­den hebben, ondanks ferme taal, nog geen enkele maa­tregel genomen om deze excessen te beteuge­len. De aan­de­len- en optiepakket­ten van de bankdi­recteuren wer­den deze week wel iets min­der waard. De S&P500 daalde onder de 1000-pun­ten­grens. De Nas­daq dook weer onder de 2000-pun­ten­grens en de Dow staak­te voor­lop­ig de jacht op de 10.000-puntengrens. Een terugtest tot aan de nek­li­jn van het omge­keerd hoofd-schoud­er­pa­troon past overi­gens nog steeds in het plaatje.

Rente test dieptepunt 2009

In 2008 zette de rente de dal­ende trend opnieuw in vanaf een niveau rond 4,85%. De bodem die de rente in jan­u­ari 2009 vor­mde (rond 3,5%), was een hogere bodem ten opzichte van het dieptepunt van 2005. De rente oogt echter nog steeds zwak: de lange ter­mi­jn dal­ende trend is nog steeds intact, het­geen duidt op deflatie. De rente is op weg naar het vriespunt van de Kon­drati­eff win­ter. De onge­brei­delde uit­gaven van min­is­ter W‑Alt‑A’ Bos zouden dan ram­pza­lige gevol­gen kun­nen hebben voor de belast­ing­be­taler: de rente­las­ten en afloss­ings­bedra­gen van BV Ned­er­land zullen fors toen­e­men. Ook de zwaar in prob­le­men ger­aak­te Ned­er­landse vast­goed­markt kraakt onder de acties van Bos. Zow­el deflatie als hyper­in­flatie zijn funest voor de vast­goed­sec­tor. Dat de rente momenteel het dieptepunt van eind 2008 test, is geen goed teken: dit zou kun­nen beteke­nen dat de win­ter­maan­den van Kon­drati­eff strenger gaan worden.

Nikkei test bodem augustus

De Nikkei noteerde ruim twee decen­nia gele­den rond een niveau van 40.000 pun­ten. De Japanse index kreeg ver­vol­gens gedurende een twee­t­al decen­nia een koers­dal­ing van niet min­der dan cir­ca 80% voor de kiezen. Hier­mee wordt goed geïl­lus­treerd wat voor een drama­tisch resul­taat een buy and hold-strate­gie u kan oplev­eren. Actief porte­feuille­be­heer zoals Beurs­Bul­letin dat voert, blijkt een duidelijk meer win­st­gevende strate­gie. De mon­di­ale oplev­ing van de aan­de­lenindices en de stim­u­ler­ing van de (Japanse) autoverkopen door diverse over­he­den zijn niet aan de Japanse index voor­bij gegaan. De Japanse index worstelde geruime tijd met de psy­chol­o­gisch belan­grijke 10.000-puntengrens, maar wist deze bar­rière uitein­delijk te slecht­en. De Nikkei houdt de opwaartse lijn goed vast. De Japanse hoofd­graad­me­ter scherpte vorige maand het record voor dit jaar zelfs verder aan. De donkere wolken, die decen­ni­alang boven Japan hin­gen, begin­nen zowaar weg te dri­jven. Voor het posi­tieve korte ter­mi­jn beeld dient de bodem van augus­tus wel stand te houden.

CAC40 op zoek naar de bodem

De CAC40 zette begin maart een opmerke­lijk sterk her­s­tel in. Na in juni een top te hebben gevor­md, nam de CAC40 gas terug, maar de index veerde keurig op vanaf het 61,8% Fibonac­ci-cor­rec­tieniveau, geme­ten vanaf de bodem in maart tot aan de top van juni. Na geruime tijd te hebben geworsteld met de top van juni, wist de CAC40 deze bar­rière te door­breken. Hier­mee werd een omge­keerd hoofd-schoud­er­pa­troon voltooid, het­geen de Franse index een posi­tieve impuls gaf. De laat­ste dagen begint de CAC40 echter wat te tal­men. De index mag natu­urlijk wat terug­vallen, maar dient bij voorkeur boven het uit­braakniveau te bli­jven. De DAX con­solideerde rond het record­niveau van dit jaar en ver­loor hier­door momen­tum. De con­touren van een sti­j­gend wig­pa­troon begin­nen zich af te teke­nen, het­geen een negatief teken is. Zolang het patroon van hogere bodems en hogere top­pen en het omge­keerd hoofd-schoud­er­pa­troon in tact bli­jft, is er nog niets aan de hand. Toch dienen de ver­schil­lende waarschuwin­gen niet te wor­den genegeerd.

Met vrien­delijke groet,

www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.