...

Twijfels steken opnieuw de kop op

13 april 2007, 09:31 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Aan de vri­jwel onafge­bro­ken sti­jging van de beurzen van de afgelopen weken lijkt een einde te komen. Van paniek is echter nog geen enkele sprake. De twi­jfels over de oplopende rente, verzwakkende dol­lar en sti­j­gende grond­stof­pri­jzen die de inflatie kun­nen aan­wakkeren, lokken win­st­ne­min­gen uit. Alleen grote koerssti­jgin­gen door over­names lijken de indices nog op te kun­nen stuwen. De cor­rec­tie die in feb­ru­ari is ingezet, is nog niet ver­geten en het gevaar lijkt nog niet geweken. Opnieuw stellen wij ons de vraag hoe lang het feest nog doorgaat.

De DAX heeft de voor­gaande top op 7.028 pun­ten uitgenomen die nu als ste­un­zone dient. De vraag is of de DAX de sti­jging kan vasthouden, zodat de index richt­ing 7.500 pun­ten kan sti­j­gen. Rond dit niveau ligt een zware weer­stand daterende uit het beruchte jaar 2000 in de vorm van een drievoudi­ge top. De absolute top op 8.065 pun­ten lijkt ver weg, maar daar­van is de DAX slechts iets meer dan 10% verwijderd. 

De Eurostoxx50 heeft het oplopende wig­pa­troon aan de onderkant door­bro­ken, het­geen een slecht teken is. De lagere bodem van maart is boven­di­en nog niet ver­van­gen door een hogere, waar­door het patroon van lagere bodems en hogere top­pen nog steeds intact is. Voor­lop­ig lijkt de Eurostoxx50 echter nog gewoon op jacht naar de top van 2001, die ligt op 4.582 pun­ten. Mocht de uit­braak uit de oplopende wig wor­den beves­tigd en een slot vol­gen onder 4.272 pun­ten, dan springt het licht op oran­je. De weg ligt dan open voor een dal­ing naar in eerste instantie 4.188 punten. 

De CAC40 heeft de weer­stand rond 5.762 pun­ten, zijnde de top die in feb­ru­ari is gezet, nog niet defin­i­tief door­bro­ken. Ook is het pro­ces van lagere bodems en hogere top­pen nog steeds in volle gang. Dit zoge­noemde broad­en­ing for­ma­tion-patroon duidt op twi­jfel en onzek­er­heid. Bij een eventuele terug­val kan ste­un wor­den verwacht op 5.518 pun­ten. Zek­er als blijkt dat de weer­stand rond 5.762 pun­ten defin­i­tief te sterk is, kan de index een dubbele top vor­men. Voorzichtigheid is nog steeds gebo­den en we houden de ontwik­kelin­gen dan ook scherp in de gaten. 

Rente breekt weerstand

De rente heeft de weer­stand rond 4,15% opwaarts over­tu­igend door­bro­ken. De weg ligt nu open voor een verdere sti­jging richt­ing 4,50%. Het zal echter geen gemakke­lijke klus wor­den, want rond dit niveau ligt op week­ba­sis een dal­ende weer­stand­sli­jn. Boven­di­en ligt er op dag­ba­sis nog een tussen­liggende weer­stand op 4,25%. De rente kan nog tot 3,90% en zelfs 3,86% terug­vallen zon­der dat de posi­tieve lange ter­mi­jn trend wordt ver­lat­en. Het lijkt slechts een kwest­ie van tijd en geduld aleer de rente de vol­gende weer­stand achter zich zal lat­en. In principe heeft een sti­j­gende rente een negatieve invloed op aandelenmarkten.

Nikkei test weer­stand op 17.500 punten

De Japanse index heeft in maart een hogere bodem neergezet, waar­na de sti­j­gende lijn werd her­vat. De opmars werd echter ges­tu­it door de zware weer­stand op 17.500 pun­ten. De sti­j­gende trend vanaf de zomer­maan­den is nog steeds intact. Het sti­jgingspo­ten­tieel bleef door de harde klap­pen sinds feb­ru­ari steeds beperkt tot in eerste instantie 17.500 pun­ten. Maandag door­brak de Nikkei dit niveau zodat de Japanse beurs wederom de jacht kan ope­nen op de top van feb­ru­ari. Vri­jdagocht­end moest de index alweer terug zodat deze week de Japanse beurs niet boven dit niveau kon sluiten. Mocht de markt verder verzwakken en daar­bij terug­vallen tot de oplopende ste­un rond 16.960 pun­ten of deze zelfs door­breken, dan kan de Nikkei zich opmak­en voor een dal­ing richt­ing 16.640 of zelfs 15.500 punten.

Dow Jones twi­jfelt opnieuw

De Dow, de S&P500 en de Nas­daq brak­en vorige week opwaarts uit een neu­traal driehoekspa­troon. De Dow brak en pas­sant door een hor­i­zon­tale weer­stand. Dit niveau wist de Dow woens­dag voor een verdere dal­ing te behoe­den. Mocht dit ste­un­niveau niet stand­houden, dan ontstaat ruimte tot 12.170 pun­ten, waar de afgelopen weken een oplopende ste­un­li­jn is ontstaan. Mocht de Dow de sti­jging opnieuw voortzetten, dan kan koers wor­den gezet richt­ing 12.788 pun­ten, waar het hoog­ste slot uit de geschiede­nis is geplaatst. Wel is er op intra­day-basis nog steeds sprake van een broad­en­ing for­ma­tion, het­geen op twi­jfel en onzek­er­heid duidt. 

De Nas­daq worstelt met het gapende koer­shi­aat tussen 2.470 en 2.493 pun­ten waar een eerste aan­val is ges­trand. De Nas­daq mag nog terug­vallen tot 2.380 pun­ten waar­bij de korte ter­mi­jn trend posi­tief bli­jft. De S&P500 maakt nog steeds jacht op de top van feb­ru­ari op 1.460 pun­ten. De sti­j­gende ste­un­li­jn op 1.396 pun­ten voert de druk op de index steeds verder op. Het is nu belan­grijk dat de S&P500 zich hier­boven weet te hand­haven. Win­st­ne­min­gen zouden de index wel eens naar dit niveau kun­nen duwen. Die win­st­ne­min­gen zouden nu kun­nen toen­e­men, aangezien beleg­gers wederom vrees kri­j­gen voor inflatie en een afkoe­lende economie.

Met vrien­delijke groet,
www​.beurs​bul​letin​.nl

www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.