Bijgeloof is van alle tijden en uit zich in alle geledingen van de maatschappij. Zo ook in de beurs- en beleggerswereld, waar vooral in de VS geloofd wordt in allerlei vreemde indices, zoals de Triple Crown Index. Deze zou niet minder dan een crash van Wall Street voorspellen…
Triple Crown en beurscrash
Over enkele weken begint weer de zogenaamde Triple Crown. Dit is een reeks van drie paardenwedrennen op drie verschillende plaatsen in de VS:
— Kentucky Derby op 5 mei in Louisville, Kentucky,
— Preakness Stakes op 19 mei in Baltimore, Maryland en
— Belmont Stakes op 10 juni in Elmont, New York.
Een hardnekkig bijgeloof zegt, dat als eenzelfde paard in hetzelfde seizoen deze drie prijzen in de wacht sleept, in hetzelfde jaar Wall Steet zal crashen. Deze negatieve indicator noemt men de Triple Crown Index. Het is op zich al een vreemde hersenkronkel om een triomf van een combinatie dier + mens (want de jockey mogen we in dit geheel niet vergeten) in relatie zou staan met een beurscatastrofe.
Tot op heden wonnen slechts zeven paarden deze prestigieuze coupe (nog niet letten op de drie laatste kolommen van de tabel):
Een hele serie, 43 om juist te zijn, paarden konden de hoef leggen op twee van de drie overwinningen, zoals Smarty Jones in 2004, zie Paard redt Wall Steet .
Oorspronkelijk is het begrip Triple Crown niet gelinkt aan paarden, wel aan rugby. Van in de aanvang van rugbycompeties ging de Triple Crown trofee naar het Engelse, Ierse, Schotse of Welshe team dat in eenzelfde seizoen de drie andere versloeg. Later ontstond in Engeland de Triple Crown Challenge, waarbij drie belangrijke paardenkoersen betrokken waren: de Saint Leger, de Two Thousand Guineas en de Derby.
Om nog even terug te komen op het beursbijgeloof in de VS: we konden niet nalaten om even te checken hoe de Dow Jones Industrial Average (DJIA) het deed in de elf jaren wanneer een paard de trotse bezitter was van de Triple Crown prijs.
Bekijk daarom terug de bovenstaande tabel. U merkt dat in 7 van de 11 geval de DJIA daadwerkelijk terugliep in de jaren dat er een Triple Crown winnaar was. Maar er waren ook jaren met gunstige cijfers voor de DJIA, kijk maar naar 1935.
Dat 1930 slecht was, verwondert niemand omdat het de naloop was van de crash van 1929. Het jaar 1937 was nog slechter, alhoewel daarover niet zoveel wordt gepraat in de wandelgangen.
Verwonderlijk is, dat de Triple Crown Index niets zegt over rampjaren voor de DJIA, zoals daar zijn niet alleen 1929, maar ook:
- 1961: tussen 2 oktober 1961 en 2 april 1962 een terugval van 731,14 naar 561,28 punten, ofwel ‑23%,
— 1974: tussen 2 januari en 1 juli 1974 een terugval van 850,86 naar 607,87 punten ofwel ‑29%,
— 1987: tussen 1 juli en 1 oktober 1987 een terugval van 2596,28 naar 1938,83 punten ofwel ‑25% en
— 2002: tussen 2 januari en 1 juli 2002 een terugval van 10403,94 naar 7591,93 punten ofwel ‑27%.
Om iets of wat index te zien mogen knallers tussen de ‑23 en ‑27% je niet ontglippen.
Naar onze mening klasseren we Triple Crown Index bij de afdeling kaartleggen, kristallen bol kijken, horoscopen trekken en andere min of meer troebele praktijken.
Nochtans zijn er velen die goed geld verdienen met helderziendheid en/of lezen in de sterren. En er zijn er miljoenen die geloof hechten aan helderzienden, koffiedikkijkers en zieners. Al decennialang verschijnen in kranten en tijdschriften horoscopen. Die worden blijkbaar gretig gelezen, anders bestonden ze niet meer. Als we nu het verschijnsel horoscoop in de krant even van nabij bekijken, dan komen we tot een onthutsende vaststelling. Uitgaande van een wereldbevolking van 6 miljard personen en 12 tekens van de dierenriem moeten de enkele lijntjes die dagelijks of wekelijks in de horoscooprubriek verschijnen, gelden voor pakweg 500 miljoen personen per dierenriemteken. Nu ja, de astrologen counteren dergelijke opmerkingen door te stellen dat er nog ascendanten, huizen e.d. zijn. Dan nog zijn de ‘persoonlijke’ voorspellingen op zijn zachtst gezegd bedenkelijk.
Dit alles om te zeggen, dat naar onze mening zoiets als een Triple Crown Index leuk is om over te praten, maar verder geen kopbrekens of slaapstoornissen moet veroorzaken.
Enkel voor de sport zullen we laten weten of er al dan niet dit jaar een paard met opgeheven hoofd de arena mag verlaten, terwijl de jockey trots de schaal in de hoogte steekt.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
17 april 2007.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.