...

Trendomkeer US Dollar ? Voorlopig Niet !

15 mei 2008, 17:58 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Tren­dom­keer US Dol­lar ? Voor­lop­ig niet ! 
De laat­ste tijd zijn er steeds vak­er gelu­iden te horen dat de US Dol­lar z’n dieptepunt ten opzichte van de Euro wel eens bereikt zou kun­nen hebben en dat de USD voor de lange ter­mi­jn koop­waardig gewor­den is.
Het argu­ment dat dan vee­lal genoemd wordt, is dat het Amerikaanse han­dels­bal­ansteko­rt zal ver­min­deren door sti­jging van de export en dal­ing van import, wat dol­lar posi­tief is.
.
Kijken we echter naar de fun­da­mentele cijfers dan zijn deze echter nog steeds dol­lar negatief.
.
1. Het rentev­er­schil op de geld­markt tussen Europa (4%) en de USA (2%) bedraagt op dit moment 2% in het voordeel van de Euro. Voor­lop­ig zal dit rentev­er­schil niet klein­er wor­den; de ECB kan niet ver­la­gen van­wege de hoge inflatie, de FED kan niet ver­hogen van­wege kredi­et­cri­sis, huizen­cri­sis en sterk terug­val­lende economis­che groei of zelfs recessie.
.
2.De geld­groei (M3) in de USA ligt met 18% (onof­fi­ciële cijfers, USA pub­liceert M3 niet meer) ver boven de 12% geld­groei van Europa.
.
3. Het Amerikaanse han­dels­bal­ansteko­rt wordt weliswaar niet grot­er maar daalt ook niet echt. Het teko­rt bal­anceert al maan­den rond de $ 60 mrd per maand.
.
4. Het Amerikaanse begrot­ing­steko­rt zal komende tijd fors hoger gaan wor­den. Als gevolg van hogere uit­gaven (stim­u­ler­ings­plan­nen voor de economie, ste­un­plan­nen voor het finan­ciële sys­teem etc.) en fors lagere belastinginkom­sten (finan­ciële cri­sis, huizen­cri­sis, teruglopende economie) zal het begrot­ing­steko­rt aanzien­lijk gaan sti­j­gen. De regering Bush houdt het nog opti­mistisch op een teko­rt van $ 400 mrd maar de meeste economen reke­nen al op een teko­rt van $ 500 mrd. Let wel: de uit­gaven aan de oper­aties in Irak en Afghanistan zijn in de begrot­ing niet opgenomen.
.
5. Azi­atis­che lan­den met grote dol­lar­reserves zullen oplevin­gen van de USD gebruiken om af te bouwen en te diver­si­fi­ceren naar andere valuta.
.
6. Veel lan­den houden de kop­pel­ing tussen hun eigen munt en de USD kram­pachtig in stand. Lan­den met grote over­schot­ten (bijv. Ara­bis­che golf­s­tat­en) hebben hun eigen munt gekop­peld aan het land met de groot­ste teko­rten. Op den duur zal deze kop­pel­ing spaak gaan lopen en zullen val­u­ta­han­de­laren de USD gaan short­en t.o.v. de lokale valuta.
.
7. Een aan­tal (anti-Amerikaanse) lan­den hebben de USD afgez­woren als reke­neen­heid voor grond­stof­fen en ver­ruild voor de Euro of een val­u­ta­mand­je. Andere lan­den of organ­isaties (bijv. Opec) zijn nog niet zo ver maar de afschaffing van de USD als reke­neen­heid staat al wel op de agen­da. De USD zou daarmee zijn sta­tus als de belan­grijk­ste wereld­munt verliezen.
.
Kijken we ver­vol­gens eens tech­nisch naar het plaat­je van de Euro t.o.v. de USD.
Tech­nisch gezien is de lange opwaartse trend voor de Euro nog steeds keurig in tact. Het 100 daags gemid­delde (blauwe lijn) vangt tot nu toe elke dal­ing van de Euro (sti­jging USD) op.
Afgezien van korte ter­mi­jn her­stel­pogin­gen (short­cov­er­ing) van de USD t.o.v. Euro ziet het er voor­lop­ig niet naar uit dat de lange trend zal veranderen.
Op korte ter­mi­jn lijkt de Euro het meeste van de dal­ing al wel gehad te hebben. De Euro kan chart­tech­nisch dalen naar ca. $ 1,51 met een mogelijke over­shoot’ naar $ 1,49 .
Rond die niveau’s kun­nen dan weer USD short­posi­ties ingenomen worden.
.
Rik Veld­huis
Dagelijks mark­t­com­men­taar na 10.00 uur op www​.tau​ruz​.nl
.
Rik Veld­huis is ver­mo­gens­be­heerder bij Total Invest­ment Ser­vices BV, een zelf­s­tandi­ge en onafhanke­lijke ver­mo­gens­be­heerder met ver­gun­ning onder de Wft. Deze col­umn is geschreven op per­soon­lijke titel. De hier opgenomen opinies en menin­gen zijn uit­drukke­lijk niet bedoeld als per­soon­lijk beleg­gingsad­vies of als aan­bevel­ing tot het doen van bepaalde beleg­gin­gen. Iedere lez­er van dit artikel moet zijn of haar eigen adviseur raad­ple­gen om te over­leggen of het waarde­pa­pi­er dat aan bod komt voor hem of voor haar een passende invester­ing is en of de opnies en aan­bevelin­gen overeen­stem­men met zijn of haar risi­co­profiel en beleg­ging­shori­zon. De hier opgenomen infor­matie is niet bedoeld als ver­vang­ing van enig per­soon­lijk advies.
Het is niet uit­ges­loten dat door Rik of col­le­ga’s van Total Invest­ment Ser­vices zow­el privé als voor relaties in de deze col­umn beschreven fond­sen wor­den en zullen wor­den aangehouden. 

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.