...

TREKPAARD APPLE

19 maart 2012, 19:43 | Guy Boscart | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Een echt trek­paard kun­nen we Apple nu noe­men, in een van de vorige columns gaf ik al aan dat mocht Apple in de Dow Jones index zit­ten (zie tabel) dan stond deze bij­na op 16.000 pun­ten (slot Dow 19 maart). Maar dat is niet het geval, wel zit Apple in de Nas­daq 100 en weegt er zwaar, zo zwaar zelfs dat Apple deze index nu al voor de 12e week na elka­ar doet sti­j­gen … Uniek en slechts 1 keer eerder voorgekomen …


Unieke reeks Nas­daq 100 index:
Dat de Nas­daq 100 (zie week­grafiek) met een unieke reeks bezig is wordt als maar duidelijk­er, de index zet 11 weken na elka­ar hogere standen neer op week­ba­sis. Slechts 1 keer eerder deed de index het beter, dat was eind 1998 waar de index in 14 weken tijd zon­der terug­val op week­ba­sis van 1200 pun­ten opklom naar de 2000 pun­ten. U kunt het al raden, mid­den in de befaamde inter­nethype. Lat­er steeg de index nog door in 1999 en begin 2000 tot de 4800 pun­ten waar er een blowoff top werd gemaakt welke we ons nog goed kun­nen herin­neren. Alleen, toen trokken enkele sec­oteren de kar, was er sprake van een nieuwe economie, de inter­nethype zoals we die ken­nen. Ook toen waren de verwachtin­gen toren­hoog, achter­af hebben we kun­nen zien wat die verwachtin­gen uitein­delijk wer­den. Van­daag staat diezelfde index op 2735 pun­ten, en dat vooral door de nieuwe (hype?) bij Apple.

In die befaamde tijd waren de vol­umes op de beurs over de gehele breedte hoog, en zoals ik al aan­gaf waren het enkele sec­toren die er behoor­lijk bove­nu­it spron­gen zoals de Tele­com, Inter­net en de Inter­net infra­struc­tu­ur. Dat het een zoge­naamde Bub­ble” zou wor­den kon men zien aankomen, vooral het laat­ste stuk was herken­baar. In tegen­stelling tot toen is er nu geen sprake van een sec­tor of meerdere sec­toren die ervoor zor­gen dat de index op sleep­touw genomen wordt maar is het 1 enkel aan­deel dat de markt omhoog trekt. Apple is het zoge­naamde trek­paard en draagt vri­jwel 60 – 70% van de gehele sti­jging in zijn een­t­je. Uit­er­aard sti­j­gen ook de andere aan­de­len maar in veel min­dere mate, al wor­den ze natu­urlijk onrecht­steekt bein­vloed door dat sterke sen­ti­ment dat op gang werd gebracht door Apple. Op de grafiek van de Nas­daq 100 kunt u zien dat we nu toch een behoor­lijke weer­stand ont­moeten, en dat het de hoog­ste tijd is voor een terug­val maar dan MOET Apple wel mee natu­urlijk …

Apple vroeger nu en lat­er:
In deze col­umn ga ik niet zozeer de fun­da­menten bespreken van het bedri­jf Apple, die zijn wel goed en voor­lop­ig zal het bedri­jf nog wel goed door­groeien zolang er zich geen nieuwe ver­vang­bare gad­gets aan­bieden. De pro­ducten­li­jn van Apple is dan wel uniek maar zek­er niet eeuwig, er komt een moment dat Apple UIT is en men alle­maal een nieuwe gad­get achter­na loopt. Lat­en we om het sim­pel te mak­en naar de eerste auto‘s kijken, eerst was er de Ford, nu is het de vraag wie er nog met een Ford rijdt? Vergelijk is niet hele­maal tre­f­fent natu­urlijk maar toch iets wat men begri­jpt of herkent denk ik. Daarom vraag ik me nu op dit moment gewoon af waarom men nog 10 jaar vooruit wil gaan kijken bij een bedri­jf als Apple, en vooral de hoofd­pri­js wil betal­en (aan­de­lenko­ers) als men weet dat bij de tech­nolo­gie de ontwik­kelin­gen razend­snel gaan. Met andere woor­den, nu hebben we alle­maal een iPhone en een iPad (bij wijze van spreken dan), maar weet u nu al welke tele­foon de meeste mensen over 10 jaar zullen hebben? Ik niet, zou het zelfs niet uit dur­ven te spreken want als ik in 2002 (10 jaar gele­den) zou hebben geho­ord dat we over 10 jaar alle­maal een iPhone en/​of een iPad zouden hebben toen Apple zo goed als zijn Chap­ter 11 (fail­lise­ment) aan kon vra­gen (koers nog geen 5 dol­lar) dan denk ik dat zoi­ets onmo­gelijk zou zijn geweest. Zo ziet u meteen wat er in 10 jaar alle­maal kan gebeuren. Maar, we lev­en NU, ieder geloofd NU in Apple, men ligt NU de gehele nacht voor de winkels te wacht­en om als eerste de beperkt op voor­raad zijnde nieuwe pro­ducht­en te verkri­j­gen, de koers staat NU op een ongelooflijke 600 dol­lar en het bedri­jf heeft NU een beur­swaarde van 550 mil­jard. Dus NU kun­nen we gewoon­weg spreken van een HYPE in alle opzicht­en. En de geschiede­nis leert ons dat HYPES nooit lang duren ..!

Hausse­be­weg­ing aan­deel Apple gaande:
Zoals u merkt heb ik grote twi­jfels over de toekomst op lange ter­mi­jn, en daarom vrees ik voor het te grote ent­hou­si­asme dat er heerst op dit moment voor wat betre­ft de koers van het aan­deel. Vooral het patroon waarmee de koers zich aan het ontwikke­len is. Er is een hausse er gaande nu, iedereen wil het aan­deel hebben tegen elke pri­js. In een hausse zien we de koers in de laat­ste fase lijn­recht omhoog gaan tot er een top staat waar­na de koers in 95% van de gevallen terug moet naar de niveaus waar de hausse van start gind. Bij Apple is dat tot 420 – 430 dol­lar zoals u kunt zien onder­aan deze grafiek. Nu kan ik nog niet zeggen of we aan het einde zit­ten van die hausse, er kan makke­lijk nog 100 – 200 dol­lar bijkomen eerst waar­door de prob­le­men lat­er alleen maar grot­er wor­den bij de te verwacht­en grote cor­rec­tie. Want hoe hoger het aan­deel klimt des te verder het van die 420 – 430 dol­lar staat en des te grot­er de cor­rec­tie erop zal zijn.

Aangezien het aan­deel de index­en in de greep bli­jft houden zal dat voor vergelijk­bare taffer­e­len kun­nen zor­gen als na de TOP op de Nas­daq in 2000. Er zullen dan dagen tussen zit­ten waar de beurzen met vele pro­cen­ten tegelijk omlaag moeten. Het grote prob­leem hier­bij is dat de rest wederom mee zal moeten. Zo gaat dat in een slecht beurskli­maat, het zal nooit zo zijn dat als de Nas­daq op een dag 8% ver­li­est we bijvoor­beeld hier op de AEX maar 1 pro­cent gaan zakken. Ik ben dan ook zeer benieuwd hoe de komende cor­rec­tie op de markt eruit zal zien, we gaan het er in ieder geval over moeten hebben helaas, we kun­nen niet zeggen dat de beurs een saaie omgev­ing is de laat­ste 10 jaar met wat er alle­maal langs komt … Want de euforie is wederom veel te groot aan het wor­den op Wall Street, en dat op een heel dun laag­je ijs … Wan­neer uzelf enige log­i­ca gebruikt, en eens goed nadenkt over de ontstane sit­u­atie op dit moment op de finan­ciële mark­ten, dan komt u waarschi­jn­lijk ook tot de con­clusie dat er nog maar eens iets niet goed zit …

Voor wie de vorige col­umn over Apple heeft gelezen heb ik de sit­u­atie van nu opnieuw in een tabel gezet waar­bij we de Dow Jones zien wan­neer Apple erin mocht zijn gebracht in de plaats van Cis­co.

Grafiek Nas­daq 100:



Grafiek Apple:



Apple in de Dow Jones index:
Dan tot slot nog­maals Apple in de Dow Jones, alti­jd inter­es­sant want het groot­ste bedri­jf ter wereld zou daar in moeten zit­ten natu­urlijk. Mocht dat zo zijn geweest, dan stond de Dow Jones nu op bij­na 16.000 pun­ten ofwel bij­na 2700 pun­ten hoger. Hoe dat alle­maal wordt berek­end kunt u lezen in de col­umn De groote Apple show”

Tabel Apple in de Dow Jones:



Guy Boscart
www​.usmar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.