...

Trading blijft een spel met volop regels

19 december 2016, 18:29 | Trader Guy | leestijd: 15 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Trad­ing doen we al jaren bij US Mar­kets, tijd om eens in de keuken te kijken want de ren­de­menten die we mak­en op onze dien­sten zijn enkel mogelijk wan­neer u de regels goed uitvo­ert. Er moet alti­jd een plan klaar liggen en u er strikt aan houden. Daar is voor nodig, mark­tken­nis, mon­ey man­age­ment en u moet psy­chol­o­gisch sterk zijn en dat vooral bli­jven. Tegen de regels invecht­en is vra­gen om prob­le­men.

Trad­ing een vak vol met regels:
Om te begin­nen even wat infor­matie over 2016 wat een goed jaar werd voor US Mar­kets Trad­ing, dat kun­nen we niet ontken­nen. Velen vra­gen zich af hoe het mogelijk is om tot dit suc­ces te komen. We wor­den vaak aangeschreven per mail dat zoi­ets niet kan, sinds­di­en heb ik onze leden de mogelijkheid gebo­den om via beo­ordelin­gen op de site hun ervarin­gen na te lat­en zodat niet leden in kun­nen zien dat alles wat we doen cor­rect is. Via deze link kunt u dat nalezen

Regels, regels en nog eens regels bren­gen u tot suc­ces:
Om tot een goed resul­taat te komen lukt dat alleen maar door ons aan de regels van het spel te houden en ervoor te zor­gen dat posi­ties goed bewaakt wor­den wat betre­ft de doe­len en de sto­ploss. Er is natu­urlijk meer voor nodig om tot suc­ces te komen, naast het bewak­en van de gren­zen moeten we ook de Risk Reward zo goed mogelijk in zien te schat­ten en moet de analyse die je maakt van de poten­tiele onderliggende waarde vertrouwen tonen in een richt­ing. Of dat nu LONG of SHORT is maakt voor mij als trad­er totaal niks uit, als de analyse maar klopt en de kansen op suc­ces kun­nen wor­den bepaald in de vorm van mijn belan­grijke RISK-REWARD (verder te ver­noe­men RR) regel. Door die RR zo goed mogelijk in te schat­ten kan ik er een juist aan­tal op inzetten, ik bedoel dan de omvang van een posi­tie die ik dan aankoop met bijvoor­beeld BOOST­ERS van BNP Paribas. Het aan­tal moet u dan inschat­ten richt­ing de omvang van uw porte­feuille en met hoeveel u max­i­maal in de markt wil zit­ten. In het mon­ey man­age­ment stuk­je hieron­der zal ik daar nad­er op in gaan.

Risk Reward (RR) schaal van 1 tot 10:
De aan­tallen die je dan aankoopt bli­jven alti­jd een van de belan­grijk­ste para­me­ters op een posi­tie want als je RR wat te groot is kun je met een te groot aan­tal een te grote uitschuiver mak­en. Logisch is het dan dat wan­neer je analyse meer kans op sla­gen heeft je de aan­tallen iets kunt opvo­eren maar ik kan u nu al vertellen dat zoi­ets niet gemakke­lijk is. Om tot een goeie analyse te komen moet je ook daar nogal wat para­me­ters op loslat­en, daar gebruik ik zelf mijn Inter­mar­ket mon­i­tor voor want naast de onderliggende waar­den (index, olie of val­u­ta) kun­nen omgev­ings­fac­toren zoals rente, val­u­ta en mark­ten ten opzichte van elka­ar nogal wat sig­nalen afgeven zodat je de kleur bij LONG op min­i­maal groen tot max­i­maal groen kan zien aankomen of in het geval van SHORT je de kleur van min­i­maal rood tot max­i­maal rood kunt zien aankomen. Maar nog­maals, daar­voor moet uw mark­t­inzicht goed zijn en dus moet je een betrouw­baar sig­naal in een richt­ing zien te ont­dekken en dus vooraf kun­nen inschat­ten hoe betrouw­baar een sig­naal op een schaal van 1 tot 10 bij de RR past. Daar­bij is 1 het risi­co zeer laag ter­wi­jl dat bij 10 extreem groot is. Eigen­lijk moet je al naar de andere kant toe begin­nen te kijken bij een RR van boven de 6 – 7 ofwel van long naar short begin­nen te kijken of vanaf de andere richt­ing van short naar long begin­nen te kijken. Maar dat zal de mark­t­mon­i­tor mij dan ook wel op tijd aangeven uiteraard.

Wat voor ons belan­grijk bli­jft is dat alles boven de 5 wil zeggen dat we eraf moeten bli­jven en op zijn minst naar neu­traal moeten. Daar kun­nen we in ieder geval geen betrouw­bare instap meer vin­den bij de onderliggende waarde. Maar nog­maals geef ik aan dat het spel dat we spe­len moeil­ijk is en dat een dosis ervar­ing zeer welkom is om de zak­en goed in te schat­ten. Een coach die u daar­bij helpt is meer dan welkom dan, iemand met veel ervar­ing wat betre­ft Trad­ing en iemand die de zaak­jes wat betre­ft mon­ey man­age­ment en zek­er het bereke­nen van de RR goed onder con­t­role heeft. Daar­voor ben ik beschik­baar voor mijn leden, een stok achter de deur dus.

Mon­ey man­age­ment (MM):
Iedereen heeft er wel over maar wat ik merk is dat velen mon­ey man­age­ment (verder te ver­noe­men MM) niet of nauwelijks toepassen, sterk­er nog is het zo dat bij­na 90% van de beleg­gers het com­pleet verzuimen en daar­door niet de beoogde winst weten te behalen op hun port­fo­lio. Dat is zo bij Trad­ing maar ook beleg­gers die langer in de markt zit­ten met bijvoor­beeld aan­de­len ver­geten een degelijk MM toe te passen.

En juist MM is de red­dings­boei voor uw port­fo­lio bekeken over de lange run, dat bij elke vorm van beleggen of dat nu trad­ing of lange ter­mi­jn beleggen, het maakt niet uit. Er zijn zoveel zak­en die het voor u beter kun­nen mak­en wan­neer u zich aan het plan en aan de regels bli­jft houden. Denk aan het niet op tijd nemen van de sto­ploss en bijvoor­beeld door het niet uistap­pen op het niveau dat u van te voren aan­gaf in uw eigen plan. Trek waar het kan de sto­ploss mee omhoog als de posi­tie winst begint op te bouwen en maar indi­en niet nodig ga dan ook niet te snel uit een win­st­gevende posi­tie. Koop vooral NOOIT bij als blijkt dat u het niet goed hebt ingeschat, u zag het niet goed de markt blijk­baar wel en zoals ik al aan­gaf is de markt vele mil­jar­den meer waard dan een­der welk indi­vidu dan ook. En val nooit in de cat­e­gorie waar de ter­men GREED (hebzucht) of FEAR (angst) in thuis horen.

Verder ger­aak NOOIT over­moedig na het mak­en van een mooie winst en rel­a­tiveer een sto­ploss reeks zodat u niet in een fase ger­aakt waar­door u het niet meer ziet zit­ten. Zorg er ook voor dat u alti­jd reserves hebt staan op uw reken­ing om slechte fas­es op te kun­nen van­gen waar het moet, ga daarom nooit volle bak in een posi­tie. Veel han­de­laren ofwel traders gaan over de kop door over­moed, men denkt dan de beste te zijn, alti­jd gelijk te hebben of dat te behalen. Maar nog­maals, ik zal dat bij het onderdeel psy­cholo­gie duidelijk mak­en, het gaat niet om uzelf maar om het geheel. Bli­jf alti­jd ondergeschikt aan uzelf …

Maak dus een plan en zet enkele zak­en vooraf al vast, met hoeveel geld (aan­tal stuks) ga ik in de markt, waar ligt mijn sto­ploss en zet deze vast zodat u niet meer kan ver­liezen dan vooraf afge­spro­ken en zet een niveau vast waar u winst wil nemen op de posi­tie. Als de posi­tie naar tevre­den­heid loopt dan kunt u spe­len met die tar­gets die u vooraf hebt ingesteld behalve met de sto­ploss die mag niet grot­er wor­den. Volg dan de markt, zet waar het kan bij winst uw sto­ploss hoger waar­door u min­der ver­lies zal lij­den dan vooraf bepaald. Analy­seer de markt verder zodat u de doe­len kunt optrekken waar dat kan evenredig met het ver­hogen van de sto­ploss. Na een tijd­je is de kans bij een cor­recte analyse dat u de sto­ploss kri­jgt op of boven het eerder gestelde doel van de posi­tie. Dat noe­men let the prof­its run and cut your loss­es”. Het zal voor iedereen moeil­ijk zijn om deze tac­tiek te beheersen maar na een tijd moet dat tot suc­ces lei­den. Met een goed MM kan elke trad­er suc­cesvol wor­den maar er is werk voor de boeg en u zult moeten afreke­nen met de fouten die u in het verleden vaak hebt gemaakt.

Dan naast de sto­ploss is het belan­grijk om NOOIT bij te kopen als u op ver­lies staat met een posi­tie, veel beleg­gers of han­de­laren denken dat als ze bijkopen ze sneller weer terugkomen op BE (breakeven) met een posi­tie. Vaak wordt er dan ver­geten dat men op dat moment al lang de sto­ploss had moeten nemen en vooral dat men met de analyse het NIET bij het rechte eind had en eigen­lijk op het ver­keerde moment is ingestapt. Vergeet dan ook niet dat de markt gelijk heeft en niet uzelf. En dan klopt uw trader­s­plan meteen ook niet meer want u veegt de sto­ploss aan de broek waar­door u met uzelf in con­fict komt. Daar­bij komt nog dat als u bijkoopt het bij een verdere beweg­ing van de onderliggende waarde in de tegengestelde richt­ing alleen maar slechter wordt voor uw posi­tie en de ver­liezen dubbel zo groot wor­den. Dat is niet wat u voor ogen hebt, u wil vooruit en niet achteruit met uw port­fo­lio. Daarom zullen die regels hoe streng ze ook lijken gevol­gd moeten wor­den. Het kan dus zijn dat u een paar keer uit­gestopt wordt maar als u ook de doe­len kunt beheersen naar boven toe dan moeten die suc­cesvolle trans­ac­ties de ver­lies­gevende ruim­schoots com­penseren. Hou u aan het plan, dan is de kans op suc­ces het grootst. 

Dan als de laat­ste voor nu belan­grijke tip is dat u beter NIET tegen de markt in gaat han­de­len, het is echt niet nodig om de markt voor te willen zijn, in 85% van de gevallen zal u dat niet lukken. Een uptrend is een uptrend en een down­trend is een down­trend, accepteer dat en ga mee met de trend tot het tegen­deel bewezen wordt. Vergeet niet dat duizen­den sys­te­men zo zijn afgesteld en met de trend mee­gaan, ook zullen fund­man­agers de trend vol­gen zoals die er is. En anal­is­ten gaan ook niet zo snel tegen de stroom in varen, up=up en down=down, accepteer dat ten aller tijde.

Als u het MM zo voert is de kans groot dat u suc­cesvol wordt op de beurs, wel is enige ervar­ing welkom en daarom ben ik uw ste­un en toev­er­laat op dat gebied. Door lid te wor­den kunt u mee varen op mijn 30 jaar ervar­ing op de beurs. Sterk­er nog, naast begelei­d­ing zorg ik ook voor in en uitstapmomenten …

Psy­cholo­gie:
Op zich het belan­grijk­ste van alles wat met beleggen te mak­en heeft, psy­chol­o­gisch goed voor de dag komen en jezelf alti­jd op de 2e plaats zetten ten opzichte van de markt. De markt is veel te groot en com­plex om er tegen te vecht­en en dus om uw gelijk te halen. Ongeveer 95% van wie op de beurs bezig is onder­schat de psy­chol­o­gis­che fac­tor behoor­lijk. Tot op de dag van van­daag zie ik de vol­gende ter­men te vaak voor­bij komen. 

  • De onderliggende staat veel te hoog of veel te laag
  • Ik wacht nog even, komt wel goed
  • Ik sta op ver­lies, ik koop bij dan ger­aakt ik sneller weer in de winst
  • Het veel winst gehaald (vaak geluk) ziet u wel dat ik het kan?
  • Teveel ver­lies moeten lij­den (ik durf niets meer te doen op de beurs)
  • Veel ver­loren, ik kan niet meer beleggen want het geld is op

Alle­maal niet nodig wan­neer u zich strak aan de regels houdt en vertrouwen toont in het­geen u vooraf uit­stip­peld en niet een eigen koers gaan varen ofwel zodal we dat vaak zeggen de posi­tie die u hebt een eigen lev­en lat­en leiden.

Een visie for­muleren is uit­er­aard van belang wan­neer u han­delt op de beurs, uw kijk op de finan­ciële mark­ten zal u tot een bepaalde hoogte de juiste beslissin­gen te nemen. Waar u voor moet wak­en is dat u geen slaaf van uw eigen visie moet wor­den. Hoe zeer u ook geloofd in uw eigend visie: de mark­ten hebben het bij het alti­jd bij het rechte eind. Indi­en u merkt dat uw visie nauwlijks of hele­maal niet uitkomt is het ver­standig om even een moment van bezin­ning in te plan­nen waarin u even afs­tand moet nemen van de beurs en uw kom­pas weer opnieuw zal moeten instellen. De meeste Traders doen dit te laat en houden te lang vast aan hun eigen visie, zelfs tot het punt dat een deel of in som­mige gevallen zelfs hun gehele ver­mo­gen in rook is opge­gaan. Voorkom dit en luis­ter niet alleen naar uzelf maar ook naar wat de markt u te vertellen heeft.

Verder is het ook belan­grijk om te weten dat u dit onderdeel NOOIT hele­maal onder con­t­role zult kri­j­gen, er zijn alti­jd fac­toren van buite­naf die op uw eigen ik invloed zullen hebben. Als u er zelf over nadenkt kunt u er zek­er al enkele opnoe­men. Ik heb het dan over hoe u zich voelt, wat er om u heen gebeurd, waar u mee te mak­en hebt op prive gebied enz. Daarom is het belan­grijk om voor uzelf ook te weten waar u wel of niet wat kan doen, het gevoel moet goed zijn en lichaam en geest moeten met elka­ar overeenkomen.

Ook zult u veel moeten werken om dit alles onder con­t­role te kri­j­gen, kam­pi­oe­nen kun­nen wel hun presta­ties ver­beteren maar ze zullen nooit het eeuwige doel kun­nen bereiken wat betre­ft presta­ties. Om een voor­beeld te geven, een sprint kam­pi­oen kan wel tot de beste tijd van het jaar of een werel­drecord ves­ti­gen maar hij zal alti­jd maar de grens tot op een bepaald niveau kun­nen kri­j­gen. Wij als han­de­laren kun­nen ook onze gren­zen ver­leggen maar tot per­fec­tie zal het denk ik nooit komen. Wel moet u dus in con­di­tie bli­jven psy­chol­o­gisch bekeken dan.

Samengevat:
Hier kan ik nog veel meer over schri­jven maar het is zo kort en bondig mogelijk gemaakt zodat u alvast een indruk kri­jgt van hoe het zou moeten werken om goed op de beurs bezig te zijn. Ik weet zek­er dat veel mensen die dit stuk lezen zichzelf herken­nen in som­mige pas­sages die ik schets. Zodra ik er wat meer tijd voor heb, want US Mar­kets is een druk bedri­jf wat ik run en mijn ver­ant­wo­ordelijkheid voor neem, zal ik een boek over dit onder­w­erp schri­jven. Met voor­beelden, tabellen en vooral over hoe men zich psy­chol­o­gisch voor kan berei­den om op de beurs aan de slag te gaan. In deze markt is dat een must, goed voor­bereid zijn op wat er komt of kan komen.

Over dit onder­w­erp kan ik me voorstellen dat er com­mu­ni­catie nodig is, hieron­der kunt u alti­jd met elka­ar com­mu­niceren over dit o zo belan­grijke onder­w­erp wat betre­ft han­de­len op de beurs. Ik weet zek­er dat we hier een mooi draad­je over kun­nen mak­en en dat dit artikel vaak zal wor­den terug­bekeken als tool wat betre­ft MM.

Uit­er­aard kunt u ook mij inschake­len als coach zodat u weet hoe ik in de markt sta, en u ont­vangt dan ook de sig­nalen op mijn acties die ik op de beurs doe. U kunt ken­nis mak­en nu via de aan­bied­ing voor €39 tot 1 maart. Inschri­jven doet u dan voor een abon­nement naar keuze via de link https://​www​.usmar​kets​.nl/​t​r​a​d​e​r​s​h​o​p​.html

Guy Boscart
Uw coach op de beurs

Trad­er Guy


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.