...

Torens van Babel nu en straks

30 september 2007, 13:29 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Hoog, hoger, hoogst is het devies van vooral de huidi­ge groei­lan­den die door het opricht­en van kolos­sale gebouwen hun economis­che macht willen ten­toon­sprei­den. We geven een update van deze bewi­jzen van onge­brei­delde presta­tiedrang, die we terugvin­den in de Torens van Babel nu en straks…

Torens van Babel nu en straks

In ons artikel van 22 maart 2006, getiteld De Chi­nese toren van Babel gaven we een overzicht van de bestaande en gep­lande hoog­ste gebouwen ter wereld. We bedoelden hier­mee kan­toor- en/​of flat­ge­bouwen om andere con­struc­ties zoals anten­nemas­ten uit te sluiten. De toren van Babel was ook bedoeld om erin te gaan wonen en/​of er andere activiteit­en te bedri­jven, zo menen we te hebben begrepen uit onze geschiedenislessen.

Maart 2006 is alweer ander­half jaar gele­den en we wilden daarom eens gaan kijken wat er op het vlak van torenge­bouwen te ver­melden valt.

Om te begin­nen kon­den we diverse sites geen nieuws meer vin­den over het meest gigan­tis­che gebouw ooit, nl. de Bion­ic Tow­er die tegen 2015 met zijn 1230 meter moest opri­jzen in Sjan­gai. Er zouden 100.000 mensen in wonen, werken, naar school gaan, zich ontspan­nen enz. Een mega-vogelkooi als het ware. Wel, het enige wat nu over dit project te vin­den is, zijn bericht­en over gerecht­sza­k­en in het kad­er van het con­flict tussen de archi­tecten Maria Rosa Cervera Sardá en Eduar­do Javier Gómez Pioz die sinds 1997 werken aan plan­nen over deze gigant en in 2001 met elka­ar in de juridis­che clinch zijn over wie het exclusieve auteursrecht bezit. 

We lat­en de bion­is­che toren van Sjan­gai best even rusten en con­cen­tr­eren ons op het­geen er is en wat (min of meer, je weet nooit) con­creet gep­land is.

Hier staan ze dan net­jes in een tabel, de 10 hoog­ste gebouwen van dit ogen­blik. De Tai­wanese Taipei 101 is nog alti­jd de koplop­er met zijn 509 meter. Num­mer 2, omdat ze 
57 meter min­der hoog zijn, zijn de Malei­sis­che Petronas torens en weer 10 meter kor­ter is Sears in Chica­go, een gebouw met de eerbied­waardi­ge leefti­jd van 33 jaar. Nu we het toch over leefti­jd hebben: de gri­jsaard van dit gezelschap is de Empire State Build­ing, de fiere num­mer 8 in het lijst­je die al 86 jaar zijn 381 meter in de New Yorkse hemel priemt. Verder zien we bij de 10 hoog­ste van het moment enkel nog gebouwen uit het Verre Oost­en, meer bepaald uit China.

Moest de ter­reur­daad van 11 sep­tem­ber 2001 niet hebben plaats­gevon­den, dan zou op de vijfde plaats het World Trade Cen­ter staan, 417 meter hoog, 110 verdiepin­gen en in gebruik sinds 1973

Wat er in de pij­pli­jn zit op het vlak van reusachtige gebouwen zien we in de tabel hier­boven. Zoals hoger ver­meld ont­breekt de Bion­ic Tow­er van Sjang­hai in het lijstje.
Op de Burj Dubai na zijn het alle­maal nieuwkomers sinds ons artikel van maart 2006

In april 2005 zijn de werken aan de Burj Dubai begonnen en op dit ogen­blik is de con­struc­tie ca 512 meter hoog en klopt daarmee de Taipei 101. Het bouwen gaat onver­droten verder en men mikt op een hoogte van 818 meter, maar zek­er is dat nog niet, het kan min­der of meer zijn. Over twee jaar zou de oplev­er­ing gebeuren en dan wordt het gebouw in gebruik genomen voor luxe-apparte­menten, winkels, zwem­baden en kan­toren. Adem­ben­e­mend uitzicht gegaran­deerd. Het pri­jskaart­je: ca 4,1 mil­jard dol­lar (2,9 mil­jard euro). Bij de bouw van de Burj Dubai, eve­nals bij vele andere grootse pro­jecten in Dubai trouwens, is de Bel­gis­che Besix Group betrokken.

Een vol­gende kloeke knaap in aan­bouw is de Rus­sia Tow­er. Over drie jaar zou hij in gebruik moeten zijn en het cen­trum van de Rus­sis­che hoofd­stad domineren. Onder­aan is ruimte voorzien voor winkels en verder komen er kan­toren en ook andere bestem­min­gen, waarover men blijk­baar nog niet akko­ord is. De kost­pri­js wordt ger­aamd op 2 mil­jard dollar 
(1,4 mil­jard euro). 

Over het Zuid-Kore­aanse Inter­na­tion­al Busi­ness Cen­ter dat vol­gend jaar klaar zou moeten zijn is niet veel gek­end. Wie de archi­tect is en hoeveel het moet kosten zijn tot op heden vraagtekens. De hoof­dambitie lijkt wel dat, in afwacht­ing van de Burj Dubai en de Rus­sia Tow­er, in Seoul het hoog­ste gebouw van de wereld zal te zien zijn.

We komen nog even terug op 911. De ver­vanger van de WTC-torens is in aan­bouw en zal Free­dom Tow­er het­en. Het gebouw zou van aan de grond tot aan het dak net even hoog wor­den als genoemde torens (417 meter) en past dus niet in ons lijst­je van de 10 hoog­ste gebouwen die in aan­tocht zijn. Als we echter de hoogte van aan de grond tot het uiter­ste pun­t­je in reken­ing nemen, dan komen we tot een forse afmet­ing van zo maar eventjes 
541 meter. Want bovenop het gebouw komt een piek’ van 124 meter, ongeveer even hoog als de het World Port Cen­ter in Rot­ter­dam, de Mon­dri­aan­toren in Ams­ter­dam, de kathe­draal van Antwer­pen of de Onze-Lieve-Vrouwek­erk te Brugge. Leuk piek­je voor op je kerstboom. 
De con­struc­tie zou in 2009 klaar moeten zijn, maar het gebouw wordt waarschi­jn­lijk eerst in 2011 offi­cieel geopend. 

Een andere Zuid-Kore­aanse stad, met name Busan, wil ook een mod­erne ver­sie van de Toren van Babel zien opri­jzen. Voor de Lotte World II is in 2000 de eerste steen al gelegd, maar tot van­daag is er nog niet veel gebeurd, wat twi­jfels doet ontstaan rond de vooropgestelde realisatiedatum. 

Veel con­creter dan de pro­jecten in Zuid-Korea ziet het eruit voor de Chi­nese gigant, het Shang­hai World Finan­cial Cen­ter, dat mid­den 2008 in dienst wordt genomen. Er komen kan­toren, ver­gaderzalen, uitzicht­pun­ten en winkels. Maar ook musea en hotels, waaron­der het Park Hyatt Shanghai. 

Het plaats­ge­brek in Hong Kong is leg­en­darisch en daarom zal het nie­mand ver­bazen, dat ook hier een kolos in aan­bouw is. Het gebouw heeft de nogal vreemde naam Union Square Phase 7, maar lat­er kan dat veran­deren in Inter­na­tion­al Com­merce Cen­tre en dat geeft het gebruiks­doel meteen aan. Offi­cieel komen er 102 verdiepin­gen en wordt het 474 meter hoog, maar deze getallen kun­nen evolueren naar resp. 118 en 484, waarschi­jn­lijk afhanke­lijk van de berg mate­ri­aal die nog rest. 

Eerder ver­meld­den we al de Zuid-Kore­aanse stad Busan. Hier is één torenge­bouw blijk­baar niet vol­doende, want twee jaar voor de Lotte World II zal men daar de lift kun­nen nemen naar de 102de verdieping van de Suy­ong Bay Tow­er. Er komen apparte­menten in en ook hotels, kan­toren en ontspanningsruimten.

Een voor ons west­er­lin­gen niet gemakke­lijk uit te spreken naam is deze van de Xuji­ahui Tow­er, amper 2 meter min­der hoog dan zijn Zuid-Kore­aanse soortgenoot. De Xuji­ahui zou over 3 jaar in de hemel boven Sjang­hai prijken en winkels, kan­toren en restau­rants herbergen.

Over The Gate­way III kun­nen we kort zijn. Het enige wat offi­cieel bek­end is, zijn plan­nen van Hong Kong om een gebouw van 450 meter hoogte neer te zetten in het dis­trict Kowloon. Vol­gens ons kan iedereen zulk een plan zon­der con­creet engage­ment bek­end mak­en. We zullen zien hoeveel wijz­er we op dit gebied zijn gewor­den over pak­weg een jaar.

Als alle pro­jecten gere­aliseerd wor­den en als onder­tussen geen andere Torens van Babel neerge­poot wor­den, zoals de Bion­ic Tow­er van Sjang­hai, dan in 2012 het lijst­je van de top 10 eruitzien als boven­staande tabel. Van de huidi­ge top 10 zou dan enkel nog de Taipei 101 overblijven…

En hier zijn ze dan, de foto’s van het fiere tiental…




Citius, altius, for­tius (sneller, hoger, sterk­er) luidt de slo­gan van de Olymp­is­che Spe­len. Van deze slo­gan gelden citius en for­tius zek­er voor de ontwik­kel­ing van de tech­nolo­gie, denk aan de infor­mat­i­ca. En vooral de emerg­ing coun­tries’ doen hun best om altius een invulling te geven. Alleen vra­gen we ons af, wan­neer de grens van het haal­bare zal bereikt zijn, want die is er zeker. 

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.