
Torens van Babel nu en straks
In ons artikel van 22 maart 2006, getiteld De Chinese toren van Babel gaven we een overzicht van de bestaande en geplande hoogste gebouwen ter wereld. We bedoelden hiermee kantoor- en/of flatgebouwen om andere constructies zoals antennemasten uit te sluiten. De toren van Babel was ook bedoeld om erin te gaan wonen en/of er andere activiteiten te bedrijven, zo menen we te hebben begrepen uit onze geschiedenislessen.
Maart 2006 is alweer anderhalf jaar geleden en we wilden daarom eens gaan kijken wat er op het vlak van torengebouwen te vermelden valt.
Om te beginnen konden we diverse sites geen nieuws meer vinden over het meest gigantische gebouw ooit, nl. de Bionic Tower die tegen 2015 met zijn 1230 meter moest oprijzen in Sjangai. Er zouden 100.000 mensen in wonen, werken, naar school gaan, zich ontspannen enz. Een mega-vogelkooi als het ware. Wel, het enige wat nu over dit project te vinden is, zijn berichten over gerechtszaken in het kader van het conflict tussen de architecten Maria Rosa Cervera Sardá en Eduardo Javier Gómez Pioz die sinds 1997 werken aan plannen over deze gigant en in 2001 met elkaar in de juridische clinch zijn over wie het exclusieve auteursrecht bezit.
We laten de bionische toren van Sjangai best even rusten en concentreren ons op hetgeen er is en wat (min of meer, je weet nooit) concreet gepland is.
Hier staan ze dan netjes in een tabel, de 10 hoogste gebouwen van dit ogenblik. De Taiwanese Taipei 101 is nog altijd de koploper met zijn 509 meter. Nummer 2, omdat ze
57 meter minder hoog zijn, zijn de Maleisische Petronas torens en weer 10 meter korter is Sears in Chicago, een gebouw met de eerbiedwaardige leeftijd van 33 jaar. Nu we het toch over leeftijd hebben: de grijsaard van dit gezelschap is de Empire State Building, de fiere nummer 8 in het lijstje die al 86 jaar zijn 381 meter in de New Yorkse hemel priemt. Verder zien we bij de 10 hoogste van het moment enkel nog gebouwen uit het Verre Oosten, meer bepaald uit China.
Moest de terreurdaad van 11 september 2001 niet hebben plaatsgevonden, dan zou op de vijfde plaats het World Trade Center staan, 417 meter hoog, 110 verdiepingen en in gebruik sinds 1973.
Wat er in de pijplijn zit op het vlak van reusachtige gebouwen zien we in de tabel hierboven. Zoals hoger vermeld ontbreekt de Bionic Tower van Sjanghai in het lijstje.
Op de Burj Dubai na zijn het allemaal nieuwkomers sinds ons artikel van maart 2006.
In april 2005 zijn de werken aan de Burj Dubai begonnen en op dit ogenblik is de constructie ca 512 meter hoog en klopt daarmee de Taipei 101. Het bouwen gaat onverdroten verder en men mikt op een hoogte van 818 meter, maar zeker is dat nog niet, het kan minder of meer zijn. Over twee jaar zou de oplevering gebeuren en dan wordt het gebouw in gebruik genomen voor luxe-appartementen, winkels, zwembaden en kantoren. Adembenemend uitzicht gegarandeerd. Het prijskaartje: ca 4,1 miljard dollar (2,9 miljard euro). Bij de bouw van de Burj Dubai, evenals bij vele andere grootse projecten in Dubai trouwens, is de Belgische Besix Group betrokken.
Een volgende kloeke knaap in aanbouw is de Russia Tower. Over drie jaar zou hij in gebruik moeten zijn en het centrum van de Russische hoofdstad domineren. Onderaan is ruimte voorzien voor winkels en verder komen er kantoren en ook andere bestemmingen, waarover men blijkbaar nog niet akkoord is. De kostprijs wordt geraamd op 2 miljard dollar
(1,4 miljard euro).
Over het Zuid-Koreaanse International Business Center dat volgend jaar klaar zou moeten zijn is niet veel gekend. Wie de architect is en hoeveel het moet kosten zijn tot op heden vraagtekens. De hoofdambitie lijkt wel dat, in afwachting van de Burj Dubai en de Russia Tower, in Seoul het hoogste gebouw van de wereld zal te zien zijn.
We komen nog even terug op 9⁄11. De vervanger van de WTC-torens is in aanbouw en zal Freedom Tower heten. Het gebouw zou van aan de grond tot aan het dak net even hoog worden als genoemde torens (417 meter) en past dus niet in ons lijstje van de 10 hoogste gebouwen die in aantocht zijn. Als we echter de hoogte van aan de grond tot het uiterste puntje in rekening nemen, dan komen we tot een forse afmeting van zo maar eventjes
541 meter. Want bovenop het gebouw komt een ‘piek’ van 124 meter, ongeveer even hoog als de het World Port Center in Rotterdam, de Mondriaantoren in Amsterdam, de kathedraal van Antwerpen of de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Brugge. Leuk piekje voor op je kerstboom.
De constructie zou in 2009 klaar moeten zijn, maar het gebouw wordt waarschijnlijk eerst in 2011 officieel geopend.
Een andere Zuid-Koreaanse stad, met name Busan, wil ook een moderne versie van de Toren van Babel zien oprijzen. Voor de Lotte World II is in 2000 de eerste steen al gelegd, maar tot vandaag is er nog niet veel gebeurd, wat twijfels doet ontstaan rond de vooropgestelde realisatiedatum.
Veel concreter dan de projecten in Zuid-Korea ziet het eruit voor de Chinese gigant, het Shanghai World Financial Center, dat midden 2008 in dienst wordt genomen. Er komen kantoren, vergaderzalen, uitzichtpunten en winkels. Maar ook musea en hotels, waaronder het Park Hyatt Shanghai.
Het plaatsgebrek in Hong Kong is legendarisch en daarom zal het niemand verbazen, dat ook hier een kolos in aanbouw is. Het gebouw heeft de nogal vreemde naam Union Square Phase 7, maar later kan dat veranderen in International Commerce Centre en dat geeft het gebruiksdoel meteen aan. Officieel komen er 102 verdiepingen en wordt het 474 meter hoog, maar deze getallen kunnen evolueren naar resp. 118 en 484, waarschijnlijk afhankelijk van de berg materiaal die nog rest.
Eerder vermeldden we al de Zuid-Koreaanse stad Busan. Hier is één torengebouw blijkbaar niet voldoende, want twee jaar voor de Lotte World II zal men daar de lift kunnen nemen naar de 102de verdieping van de Suyong Bay Tower. Er komen appartementen in en ook hotels, kantoren en ontspanningsruimten.
Een voor ons westerlingen niet gemakkelijk uit te spreken naam is deze van de Xujiahui Tower, amper 2 meter minder hoog dan zijn Zuid-Koreaanse soortgenoot. De Xujiahui zou over 3 jaar in de hemel boven Sjanghai prijken en winkels, kantoren en restaurants herbergen.
Over The Gateway III kunnen we kort zijn. Het enige wat officieel bekend is, zijn plannen van Hong Kong om een gebouw van 450 meter hoogte neer te zetten in het district Kowloon. Volgens ons kan iedereen zulk een plan zonder concreet engagement bekend maken. We zullen zien hoeveel wijzer we op dit gebied zijn geworden over pakweg een jaar.
Als alle projecten gerealiseerd worden en als ondertussen geen andere Torens van Babel neergepoot worden, zoals de Bionic Tower van Sjanghai, dan in 2012 het lijstje van de top 10 eruitzien als bovenstaande tabel. Van de huidige top 10 zou dan enkel nog de Taipei 101 overblijven…
En hier zijn ze dan, de foto’s van het fiere tiental…
Citius, altius, fortius (sneller, hoger, sterker) luidt de slogan van de Olympische Spelen. Van deze slogan gelden citius en fortius zeker voor de ontwikkeling van de technologie, denk aan de informatica. En vooral de ‘emerging countries’ doen hun best om altius een invulling te geven. Alleen vragen we ons af, wanneer de grens van het haalbare zal bereikt zijn, want die is er zeker.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.