...

TOPMILJARDAIR: Gates of Slim?

13 juli 2007, 14:18 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Een knaller in de media: de Amerikaan Bill Gates zou de fakkel van rijk­ste mens ter wereld hebben moeten over­dra­gen aan een Mex­i­caan, Car­los Slim. Zek­er zijn we daar nog niet van en voor­lop­ig houden we ons aan de cijfers van Forbes, een toch wel geza­ghebbende bron op dit gebied.



TOP­MIL­JAR­DAIR: Gates of Slim?


Ruim een jaar gele­den, om pre­cies te zijn op 16 maart 2006, had­den we het over Forbes top 10: hun auto’s en hun huizen. Aan­vo­erder van de lijst was voor de zoveel­ste keer op rij de oprichter van Microsoft, Bill Gates. De algemene con­sen­sus was/​is dat hij deze plaats niet zo vlug zou opgeven.

Daarom was er vorige week opschud­ding toen de media het bericht ver­sprei­d­den, dat Bill Gates zijn posi­tie als rijk­ste mens ter wereld zou hebben ver­speeld aan Car­los Slim, voluit Car­los Slim Helú. Dit bericht is oor­spronke­lijk afkom­stig van een artikel op de Mex­i­caanse web­site www​.sen​ti​do​co​mun​.com​.mx . Vol­gens het artikel in kwest­ie zou in Car­los Slims spaar­varken­t­je 67,8 mil­jard dol­lar zit­ten, ter­wi­jl, nog steeds vol­gens dezelfde bron, Bill Gates de eind­jes aan mekaar moet zien te knopen met 59,2 mil­jard USD. De reden waarom Slim over Gates’ hoofd zou zijn gespron­gen, zou de recente sti­jging zijn van de waarde van Slims bedri­jven, zoals Amer­i­can Movil (gsm-tele­fonie), Telmex (vaste tele­fonie) en nog andere. 

Momenteel houdt Forbes het bij Bill Gates als num­mer 1 in het klasse­ment van de rijk­ste mensen ter wereld. Op Forbes’ update zullen we moeten wacht­en tot sep­tem­ber van dit jaar. Onder­tussen doen we het met het meest recente lijst­je, dat van april van dit jaar: 



Bill Gates bli­jft vol­gens deze gegevens op zijn troon zit­ten. Hij heeft in een jaar tijd zijn kap­i­taal met 6 mil­jard $ (+ 12%) zien toen­e­men. Deze sti­jging valt in het niet tegen­over Car­los Slim (+ 23,1 mil­jard of + 77%) die hier­mee War­ren Buf­fett in het brons zet, hoewel War­ren ook niet slecht heeft geboerd met zijn groei met 10,4 mil­jard (+ 24,8%).



Ikea-baas Ing­var Kam­prad en staal­baron Lak­sh­mi Mit­tal behouden hun plaat­sen 4 en 5, ter­wi­jl hun spaar­varken­t­jes aandik­ten met resp. 5 (+ 17,8%) en 8,5 (+ 36%) miljard $. 

Nieuwkomer bij de top 10 is Shel­don Adel­son, pres­i­dent en CEO van Las Vegas Sands, een bedri­jf dat zich bezighoudt met pro­jec­ton­twik­kel­ing, hotel­bouw en casino’s. Hij is op één jaar tijd gespron­gen van de 14de naar de 6de plaats met een kap­i­taalaan­groei van 10,4 mil­jard $ ofwel + 64,6%).

De Frans­man Bernard Arnault, baas van de lux­e­pro­ducten­groep LVMH behoudt zijn 7de posi­tie en kon in zijn sok 4,5 mil­jard $ (+ 21%) meer steken. 



Zek­er spec­tac­u­lair is de komst van Aman­cio Orte­ga, die van plaats 23 naar 8 klimt. Hij is de oprichter en voorzit­ter van de Indi­tex Group, actief op het gebied van tex­tiel. Zijn kap­i­taalt­je werd 9,2 mil­jard $ grot­er, dit is + 62%.

De num­mers 9 en 10 in het lijst­je zijn net­jes van plaats gewis­seld. Li Ka-shing uit Hong Kong is nu num­mer 9 met een kap­i­taal­groei met 4,2 mil­jard $ (+ 22,3%). Ken­neth Thom­son & fam­i­lie zakt naar posi­tie 10 hoewel hun for­tu­in­t­je toch groei­de met 2,4 mil­jard $ (+ 12,2%).

Het twee­t­al dat de kop­groep heeft moeten ver­lat­en is voor­ma­lige Microsoft-man Paul Allen die van 6 naar 19 valt. Zijn spaar­boek­je slank­te af met 4 mil­jard dol­lar ofwel — 18%. De Saoedis­che prins Alwaleed gaat van 8 naar 13 en ziet zijn kap­i­taal ver­min­deren met een lut­tele (nou ja, lut­tele) 300 miljoen $ (- 1,5%).

Zo, dat is de sit­u­atie wat betre­ft rijk­ste bewon­ers van deze pla­neet. Lat­en we afspreken voor een update in sep­tem­ber. Dan weten we wellicht of Slim Gates te slim is afge­weest, of niet…

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

14 juli 2007.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.