...

Top 5: doem versus hoop!

14 september 2011, 08:18 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Grieken­land: tragisch, ramp­spoed en ram­pza­lig? De angst wordt vakkundig aange­jaagd door media, bankiers en politi­ci. Maar moeten we echt slapeloze nacht­en gaan hebben ron­dom Grieken­land? We schet­sen hier een top 5 van waarom we inder­daad beter zenuwrem­mende mid­de­len kun­nen nemen vlak voor het slapen­gaan en een top 5 waar­door we in alle rust kun­nen gaan slapen omdat er juist goede tij­den aan gaan komen. Als u onze top 5‑en’ aan kunt vullen graag! Doe dat hieron­der bij comments. 


Een top 5 waar­door wij echt niet meer kun­nen slapen:

  1. We zit­ten momenteel in een dus­danig ern­stige poli­tieke cri­sis, waar­bij de Europese lei­ders absolu­ut geen vuist kun­nen mak­en door het trage besluitvorm­ing­spro­ces in Europa. Grieken­land zal fail­li­et gaan en dit zal andere lan­den besmet­ten’. Span­je, Ital­ie en Por­tu­gal zullen de vol­gende zijn op de schop­stoel. Door deze poli­tieke malaise zal de euro­zone uit elka­ar vallen. Een enorme economis­che schade zal het gevolg zijn, waar­door de Europese economie de komende decen­nia zal bli­jven kwakke­len. Zie daar­voor ook het artikel: Het trau­ma­tis­che eind van de euro. Het feest is voor­bij en de komende gen­er­aties zullen moeiza­am het hoofd boven water weten te houden. De onge­boren en huidi­ge gen­er­atie zullen het economisch even moeil­ijk kri­j­gen als onze vooroud­ers. Mogelijk zelfs moeilijker.
  2. De finan­ciele gevol­gen voor Ned­er­land van een onge­con­troleerd fail­lisse­ment van Grieken­land zijn vol­gens de eerste berekenin­gen van het min­is­terie van Finan­cien groot. Ned­er­land zou sowieso de 4 tot 5 mil­jard euro van de ver­schafte lenin­gen aan Grieken­land kwi­jt zijn. Andere effecten veroorza­k­en nog tien­tallen mil­jar­den euro’s ver­lies. Zelfs al zou de euro­zone bli­jven bestaan; de Ned­er­landse economie zal enorme schade kri­j­gen te ver­duren. Het land zal in een depressie belanden. Werk­loosheid zal schrik­barend toen­e­men. Sociale onrust en poli­tieke ver­hard­ing zijn het gevolg, waar­door de kwaliteit van het lev­en danig wordt aange­tast. Iedereen zal enorm moeten inlev­eren, op elk vlak. 
  3. De neu­ro­tis­che finan­ciele mark­ten wor­den nerveus van alle uit­sprak­en van politi­ci (bijv. door onze min­is­ter van Finan­cien De Jäger), bankiers (waaron­der de uit­sprak­en van ABN-Amro top­man Zalm) en jour­nal­is­ten die al over doem en ver­w­erf spreken. Als dan daad­w­erke­lijk het vertrouwen wordt geschaad, zal dit tot een overtrokken paniekre­ac­tie lei­den. De indices storten in elka­ar, ver­mo­gens ver­damp­en, pen­sioe­nen verd­wi­j­nen, beleg­gers rak­en hun geld kwi­jt. De vraag doemt dan op: Wat als de AEX tot bij de nul pun­ten komt? 
  4. Er zijn geen uitwe­gen. Europa zit vast. De V.S. heeft het extreem moeil­ijk en het broze Chi­na ver­toont ook teke­nen van ver­val. Het is nog nooit eerder in de geschiede­nis ver­toond dat alle wereld­de­len kam­p­en met zulke grote finan­cieel-economis­che prob­le­men. Door de glob­alis­er­ing nemen we elka­ar mee in een enorme val. 
  5. Iedereen maakt zich momenteel grote zor­gen. Door deze zor­gen ebt het vertrouwen weg en zon­der vertrouwen ontstaat sowieso een cri­sis. De teloor­gang lijkt dus onafwendbaar. 

Een top 5 waar­door we steeds beter kun­nen slapen:

  1. Dit is een cri­sis waar we alle­maal sterk­er uit zullen komen. De geschiede­nis heeft aange­toond dat zelfs de gevol­gen van een allesverni­eti­gende oor­log als de Tweede Werel­door­log in Europa bin­nen tien jaar kan wor­den omgezet in een ongek­ende economis­che wel­vaart, een zoge­naamd wirtschaftswun­der. Dit won­der werd bew­erk­stel­ligd mede door het Mashallplan waar­bij de V.S. grote lenin­gen afs­loot met de Europese lan­den. Economen spreken nu ook van de behoefte aan een dergelijk plan. Als een dergelijk geco­ordi­neerd plan er komt, dan zal de werelde­conomie opv­eren. Als bijkomend posi­tief gevolg zullen we uit deze cri­sis leren hoe het is om geza­men­lijk tot een oploss­ing te komen, waar­door de werelde­conomie en ‑poli­tiek in de toekomst sta­biel­er zal zijn dan het ooit is geweest. 
  2. Okay, het is een cri­sis die in de geschiede­nis nog nooit is ver­toond. Er zijn dus geen voor­beelden van wat te doen en wat niet te doen. Dat wil alleen niet zeggen dat de bestu­ur­ders van de lan­den slechte maa­trege­len zullen nemen. Het is inmid­dels duidelijk dat iedereen de ernst en urgen­tie in ziet van de prob­lematiek. Dat is in ieder geval een goed teken. De daad­kracht van de lan­den lijkt er langza­am te komen. Op het moment dat de wereld­poli­tiek geza­men­lijk in gaat gri­jpen, is het moment van de economis­che ver­licht­ing. Na een tijd van angst, zal de economis­che groei weer toen­e­men. Voor iedereen en overal. 
  3. Ook al zijn de finan­ciele mark­ten nerveus, het zal alle­maal niet zor­gen voor een knal­lende paniek. Is het aan­mod­deren en wacht­en tot het zwaard van Damo­cles valt, niet veel slechter voor het vertrouwen onder beleg­gers dan als de kogel door de kerk wordt gejaagd? Is het niet zo dat een deel van de finan­ciële markt toch al aan het anticiperen is op de val van Grieken­land? Dus als er een fail­lisse­ment van Grieken­land komt, dan zullen de mark­ten beschei­den negatief rea­geren, omdat het toch al in de koersen ver­w­erkt was. En als Grieken­land wordt gered en alles weer de goede kant op gaat met het land, dan zullen de mark­ten blij zijn en zal de koop­drift weer toen­e­men. Er is dus eigen­lijk een veel hoger opgaand dan dal­end poten­tieel in de mark­ten door de angst die er heerst. Beleg­gers kun­nen daarom weer mooie tij­den tege­moet zien. 
  4. Een Grieks fail­lisse­ment is hele­maal gaan ramp en er zijn veel alter­natieven voor het uiteen­vallen van de euro­zone. Er zijn economen die juist inzien dat voor zow­el de rijkere als armere eurolan­den een andere’ vorm van de euro­zone gun­stig is. Het hele Europese avon­tu­ur is een lerend pro­ces. Nu stu­it men op de beperkin­gen van de huidi­ge muntu­nie. Met deze lessen gaat men sleute­len aan een andere vorm, wat alleen maar zal resul­teren in een sta­bielere en sterkere Europese economie en daar­door wereldeconomie. 
  5. Het is de media eigen om in hun bericht­gev­ing alles zwaar te over­dri­jven. Ramp, tragedie, einde der tij­den… Het staat leuk in de kran­tenkop­pen, maar heeft vaak niets met de realiteit te mak­en. Miss­chien kri­jgt Ned­er­land bijvoor­beeld gewoon z’n geld terug bij een fail­lisse­ment van Grieken­land. Zo stelt het Min­is­terie van Finan­cien op z’n website:
  • mocht Grieken­land fail­li­et gaan en het geleende geld niet kan terug­be­tal­en, dan zal dit wor­den voorgelegd aan de club van Par­i­js. De club van Par­i­js onder­han­delt bij lan­den die prob­le­men hebben met de terug­be­tal­ing van lenin­gen aan een ander land. Tot nu toe heeft die club ervoor gezorgd dat lan­den hun schuld alti­jd hebben teruggekre­gen, ook in sit­u­aties waarin pri­vate schuldeis­ers wel met een gedeel­telijke kwi­jtscheld­ing van schulden genoe­gen moesten nemen. Het zijn geen harde garanties, maar het geeft wel aan dat het risi­co beperkt is.

Moraal van het ver­haal: wat als Grieken­land niet fail­li­et gaat en het de Europese over­he­den inder­daad veel geld kost, maar dat het toch gewoon goed gaat komen met de Grieken en de euro­zone? Wat als dit gewoon een op te lossen cri­sis is zoals in het verleden ook crises zijn opgelost? Dan zijn dus al onze zor­gen voor niets geweest. We kun­nen dus gewoon het best rustig gaan slapen. 


Redac­tie US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.