Griekenland: tragisch, rampspoed en rampzalig? De angst wordt vakkundig aangejaagd door media, bankiers en politici. Maar moeten we echt slapeloze nachten gaan hebben rondom Griekenland? We schetsen hier een top 5 van waarom we inderdaad beter zenuwremmende middelen kunnen nemen vlak voor het slapengaan en een top 5 waardoor we in alle rust kunnen gaan slapen omdat er juist goede tijden aan gaan komen. Als u onze ‘top 5‑en’ aan kunt vullen graag! Doe dat hieronder bij comments.
Een top 5 waardoor wij echt niet meer kunnen slapen:
- We zitten momenteel in een dusdanig ernstige politieke crisis, waarbij de Europese leiders absoluut geen vuist kunnen maken door het trage besluitvormingsproces in Europa. Griekenland zal failliet gaan en dit zal andere landen ‘besmetten’. Spanje, Italie en Portugal zullen de volgende zijn op de schopstoel. Door deze politieke malaise zal de eurozone uit elkaar vallen. Een enorme economische schade zal het gevolg zijn, waardoor de Europese economie de komende decennia zal blijven kwakkelen. Zie daarvoor ook het artikel: Het traumatische eind van de euro. Het feest is voorbij en de komende generaties zullen moeizaam het hoofd boven water weten te houden. De ongeboren en huidige generatie zullen het economisch even moeilijk krijgen als onze voorouders. Mogelijk zelfs moeilijker.
- De financiele gevolgen voor Nederland van een ongecontroleerd faillissement van Griekenland zijn volgens de eerste berekeningen van het ministerie van Financien groot. Nederland zou sowieso de 4 tot 5 miljard euro van de verschafte leningen aan Griekenland kwijt zijn. Andere effecten veroorzaken nog tientallen miljarden euro’s verlies. Zelfs al zou de eurozone blijven bestaan; de Nederlandse economie zal enorme schade krijgen te verduren. Het land zal in een depressie belanden. Werkloosheid zal schrikbarend toenemen. Sociale onrust en politieke verharding zijn het gevolg, waardoor de kwaliteit van het leven danig wordt aangetast. Iedereen zal enorm moeten inleveren, op elk vlak.
- De neurotische financiele markten worden nerveus van alle uitspraken van politici (bijv. door onze minister van Financien De Jäger), bankiers (waaronder de uitspraken van ABN-Amro topman Zalm) en journalisten die al over doem en verwerf spreken. Als dan daadwerkelijk het vertrouwen wordt geschaad, zal dit tot een overtrokken paniekreactie leiden. De indices storten in elkaar, vermogens verdampen, pensioenen verdwijnen, beleggers raken hun geld kwijt. De vraag doemt dan op: Wat als de AEX tot bij de nul punten komt?
- Er zijn geen uitwegen. Europa zit vast. De V.S. heeft het extreem moeilijk en het broze China vertoont ook tekenen van verval. Het is nog nooit eerder in de geschiedenis vertoond dat alle werelddelen kampen met zulke grote financieel-economische problemen. Door de globalisering nemen we elkaar mee in een enorme val.
- Iedereen maakt zich momenteel grote zorgen. Door deze zorgen ebt het vertrouwen weg en zonder vertrouwen ontstaat sowieso een crisis. De teloorgang lijkt dus onafwendbaar.
Een top 5 waardoor we steeds beter kunnen slapen:
- Dit is een crisis waar we allemaal sterker uit zullen komen. De geschiedenis heeft aangetoond dat zelfs de gevolgen van een allesvernietigende oorlog als de Tweede Wereldoorlog in Europa binnen tien jaar kan worden omgezet in een ongekende economische welvaart, een zogenaamd wirtschaftswunder. Dit wonder werd bewerkstelligd mede door het Mashallplan waarbij de V.S. grote leningen afsloot met de Europese landen. Economen spreken nu ook van de behoefte aan een dergelijk plan. Als een dergelijk gecoordineerd plan er komt, dan zal de wereldeconomie opveren. Als bijkomend positief gevolg zullen we uit deze crisis leren hoe het is om gezamenlijk tot een oplossing te komen, waardoor de wereldeconomie en ‑politiek in de toekomst stabieler zal zijn dan het ooit is geweest.
- Okay, het is een crisis die in de geschiedenis nog nooit is vertoond. Er zijn dus geen voorbeelden van wat te doen en wat niet te doen. Dat wil alleen niet zeggen dat de bestuurders van de landen slechte maatregelen zullen nemen. Het is inmiddels duidelijk dat iedereen de ernst en urgentie in ziet van de problematiek. Dat is in ieder geval een goed teken. De daadkracht van de landen lijkt er langzaam te komen. Op het moment dat de wereldpolitiek gezamenlijk in gaat grijpen, is het moment van de economische verlichting. Na een tijd van angst, zal de economische groei weer toenemen. Voor iedereen en overal.
- Ook al zijn de financiele markten nerveus, het zal allemaal niet zorgen voor een knallende paniek. Is het aanmodderen en wachten tot het zwaard van Damocles valt, niet veel slechter voor het vertrouwen onder beleggers dan als de kogel door de kerk wordt gejaagd? Is het niet zo dat een deel van de financiële markt toch al aan het anticiperen is op de val van Griekenland? Dus als er een faillissement van Griekenland komt, dan zullen de markten bescheiden negatief reageren, omdat het toch al in de koersen verwerkt was. En als Griekenland wordt gered en alles weer de goede kant op gaat met het land, dan zullen de markten blij zijn en zal de koopdrift weer toenemen. Er is dus eigenlijk een veel hoger opgaand dan dalend potentieel in de markten door de angst die er heerst. Beleggers kunnen daarom weer mooie tijden tegemoet zien.
- Een Grieks faillissement is helemaal gaan ramp en er zijn veel alternatieven voor het uiteenvallen van de eurozone. Er zijn economen die juist inzien dat voor zowel de rijkere als armere eurolanden een ‘andere’ vorm van de eurozone gunstig is. Het hele Europese avontuur is een lerend proces. Nu stuit men op de beperkingen van de huidige muntunie. Met deze lessen gaat men sleutelen aan een andere vorm, wat alleen maar zal resulteren in een stabielere en sterkere Europese economie en daardoor wereldeconomie.
- Het is de media eigen om in hun berichtgeving alles zwaar te overdrijven. Ramp, tragedie, einde der tijden… Het staat leuk in de krantenkoppen, maar heeft vaak niets met de realiteit te maken. Misschien krijgt Nederland bijvoorbeeld gewoon z’n geld terug bij een faillissement van Griekenland. Zo stelt het Ministerie van Financien op z’n we
- mocht Griekenland failliet gaan en het geleende geld niet kan terugbetalen, dan zal dit worden voorgelegd aan de club van Parijs. De club van Parijs onderhandelt bij landen die problemen hebben met de terugbetaling van leningen aan een ander land. Tot nu toe heeft die club ervoor gezorgd dat landen hun schuld altijd hebben teruggekregen, ook in situaties waarin private schuldeisers wel met een gedeeltelijke kwijtschelding van schulden genoegen moesten nemen. Het zijn geen harde garanties, maar het geeft wel aan dat het risico beperkt is.
Moraal van het verhaal: wat als Griekenland niet failliet gaat en het de Europese overheden inderdaad veel geld kost, maar dat het toch gewoon goed gaat komen met de Grieken en de eurozone? Wat als dit gewoon een op te lossen crisis is zoals in het verleden ook crises zijn opgelost? Dan zijn dus al onze zorgen voor niets geweest. We kunnen dus gewoon het best rustig gaan slapen.
Redactie US Markets