Heel langzaam beginnen we te beseffen dat groei niet meer het toverwoord zal zijn voor alle oplossingen. Het gezegde ’’stilstand is achteruitgang” kan veranderd worden in ”genoeg is genoeg”. Wereldleiders hebben het nog steeds over groei, bedrijven blijven groei in hun outlook rapporteren en beleggers willen maar 1 woord horen: groei. Wanneer er zoveel gesproken wordt over groei dan weet je wel dat die in gevaar is.
Wanneer ik de laatste naar buiten gebrachte cijfers uit Europa, de VS en Azië bekijk dan kan er maar 1 conclusie getrokken worden. De economische groei gaat achteruit. Analisten en economen schatten de groei continu te hoog in. Dit geeft wel aan dat ook deze groep er nog niet aan wil en alleen nog maar in groei willen denken. Financiële markten worden nog relatief hoog gehouden door hoop, hoop op betere tijden en uiteraard hoop op groei. In de financiële markten begint het langzaam te kraken, heel langzaam overigens en is er enig realiteitsbesef op gang aan het komen. Beurzen worden nu nog kunstmatig hoog gehouden door geldgroei die rechtstreeks naar de financiële markten vloeit. Het gevolg inflatie zorgt uiteindelijk voor een terugloop van de economische activiteit want de lonen zullen deze stijgende inflatie niet compenseren.
Mijn conclusie is dat de toename van de geldgroei van de afgelopen jaren niet zal zorgen voor economische groei maar eerder van een krimp van de economische activiteit.
Oei, krimp is een woord dat we liever niet horen maar we zullen wel moeten. Het is natuurlijk niet populair om deze term te gebruiken en daarom vermijden politici en wereldleiders dit ook. Zelfs als er economische stilstand is of achteruitgang dan weten we het weer mooi te camoufleren. We zijn zo creatief geworden dat we het woord krimp vermijden. We praten liever over nulgroei, of nog gekker, negatieve groei.
1.Nederland
De Europese Commissie ging voor Nederland uit van een krimp van 0,9% in 2012 en voor de eurozone van een krimp van 0,3%. Voor 2013 werd alweer gerekend op een groei. Nu blijkt dat ook 2013 begint met krimp en pas in de tweede helft van 2013 wordt er groei verwacht uiteraard.
Alle kennissystemen en technische systemen zijn gericht op groei. Een krimpscenario is nog niet ontwikkeld. Krimp biedt wel degelijk kansen, vooral in deze tijd.
Dalende bevolkingsomvang zal de druk op schaarse goederen wegnemen bijvoorbeeld. We krijgen te maken met het feit dat er straks meer mensen stoppen met werken dan dat er bij komen. Aangezien we dit nog nooit eerder hebben meegemaakt hebben we ook geen idee wat er staat te gebeuren. De economische activiteit zal krimpen. Een vrij logische gedachte aangezien de bevolkingopbouw ook daalt. In efficiency zijn nog wat inhaalslagen te maken.
Er zal een nieuwe manier van denken ontstaan waarbij duurzaamheid belangrijk wordt:
- Biogas: agrarische sector die letterlijk gas uit stront haalt om energie te leveren aan huishoudens.
- Wateropslag: klimaatverandering en stijgende zeespiegel zorgen ervoor dat waterberging belangrijk gaat worden.
- Alternatieven voor fossiele brandstoffen.
- Stijgende vraag naar zorg: hoe kan de arbeidsproductiviteit verbeteren, grotere zelfredzaamheid via ICT.
- Krimpregio’s: gebruiken voor opslag en landbouw.
Het zogenaamde ”krimpdenken” vergt nogal wat moeite. Durven we het bijvoorbeeld aan om de geplande miljardeninvesteringen in asfalt af te schaffen? Hebben we de JSF’ers wel nodig? Kunnen we leegstaande kantoren ombouwen tot zorgcentra? Moeten er 14 voetbalclubs in een stad blijven of kunnen we het ook met 5 af? Om even verder te borduren en de toekomst van ons landje in te richten naar de maatstaven van krimpdenken kom ik tot de volgende nieuwe globale indeling voor ons kikkerlandje. Provinciebesturen worden afgeschaft en we houden 4 regio’s over. Deze 4 regio’s zullen zich toeleggen op kerntaken.
Noord Nederland:
Duurzame landbouw, gasopslag, wateropslag, windenergie en kassen
Midden Nederland:
Recreatie en toerisme en zorg.
West Nederland:
Wonen en werken
Zuid Nederland:
Agrarische sector en Industrie
2 Europa.
Vorig jaar vroeg ik me nog af of het wel goed zou komen met Europa. Meer monetaire verruiming is toegepast en alles blijft, zij het piepend en krakend, overeind. De Grieken bezuinigen zich helemaal suf en ook de meeste andere landen slaan aan het bezuinigen. Een op het oog vreemd beleid in tijden van economische tegenslagen. Ik ben benieuwd of de ECB door het krachtig ingrijpen de boel bij elkaar weet te houden. Vorig jaar noemde ik Frankrijk als mogelijk probleemland en ook voor komend jaar laat ik dat land op de agenda staan. Met nieuwe verkiezingen in Italië is het ook weer oppassen geblazen want ene Berlusconi staat alweer te trappelen. Toch verwacht ik het komend jaar een relatief rustig jaar voor Europa. De opgehangen vangnetten zullen dienst doen. Griekenland verlaat de eurozone in 2013 want de situatie wordt steeds problematischer. Op zich niks aan de hand want alle maatregelen zijn daar al voor genomen. De opstelling van Nederland in Europa wordt steeds vreemder. Voorheen was NL betrokken en had een open blik ten aanzien van Europa. Maar nu lijken we de zeurkous van Europa te worden. Al dan niet als gevolg van partijen als de PVV. Die toch aardig wat aanhangers heeft weten te vergaren.
3 Azië
Azië is zoals ik al verwachtte door blijven groeien al liep de groei daar logischerwijs ook wat terug. Japan blijft zich houden aan het beleid van de afgelopen 10 tallen jaren en kampt nog steeds met deflatie. Mooi om te zien dat ze blijven volharden in iets dat niet werkt. China groeit lekker door en heeft besloten het roer wat om te gooien. Gezien de afnemende vraag in de Westerse wereld wil China nu zelf meer een bestedingseconomie gaan worden. China is druk bezig met het opkopen van kennis momenteel. Samen met Japan was China bezig om meer handel in de Yen te gaan doen alleen toen ontstond er een ruzietje over een stel rotsen waar mogelijk een beetje gas onder zat verborgen. Deze ruzie is nog niet bijgelegd en de stress kan gaan toenemen in deze onzekere tijd. Noord Korea begint steeds recalcitranter te worden en schiet af en toe eens een raket de ruimte in. Het lijkt me niet dat daar echt gevaar van verwacht hoeft te worden. ’t Is meer een schreeuw om aandacht lijkt me. Verder kabbelt Azië rustig door en blijf ik nieuwsgierig hoe China zich verder gaat ontwikkelen.
4 VS
In tegenstelling tot Europa heeft de VS de bezuinigingen uitgesteld in 2012. Vooralsnog lijkt de VS hierdoor aan de winnende hand te zijn ten opzichte van Europa. Ten opzichte van groot Azië ziet de VS zichzelf verzwakken en deze trend zet door dit jaar. Dat ze angst hebben voor bezuinigingen lijkt me logisch gezien de perikelen rondom het vermijden van de fiscal cliff. Eind 2011 schreef ik dat de totale schuld was opgelopen naar 15.150 miljard dollar ofwel 100,4% van het GDP. Op dit moment is het 16.405 miljard dollar ofwel 105,6% van het GDP. Een stijging met 1.255 miljard dollar in 1 jaar tijd. De economie in de VS lijkt het goed te doen maar heeft de laatste jaren van alle kanten ondersteuning gehad. Obama is herkozen vanwege een gebrek aan goede Republikeinse tegenstanders. Obama zal strijd moeten voeren met de Republikeinen en dat zal zeker voor onrust gaan zorgen in 2013. Verbazingwekkend is dat tekorten er niet toe doen wanneer de Republikeinen aan de macht zijn. Maar wanneer de Democraten aan de macht zijn, zijn tekorten opeens levensbedreigend geworden voor de Republikeinen. Dit jaar zal er een clash komen tussen de Democraten en Republikeinen als het over bezuinigingen gaat. Obama wil voornamelijk bezuinigen op defensie en de overheid en de Republikeinen willen dit op de zorg. Ook komt er even een aanvraag voor kredietplafond verhoging aan en ook hierover vlogen ze elkaar al meerdere keren in de haren. Obama heeft de eerste slag gewonnen want de rijken gaan eindelijk wat meer belasting betalen. Maar hij krijgt dit dubbel en dwars voor de kiezen bij de komende onderhandelingen. De huizenmarkt lijkt het ergste achter de rug te hebben. Voedselbanken krijgen het ook in 2013 weer drukker en de explosieve toename van het aantal verkochte wapens spreekt tot de verbeelding. Toch blijven de Amerikanen rasoptimisten en dat pleit voor ze maar ze hebben het nu wel heel erg bont gemaakt. 2013 wordt een spannend jaar voor de VS aangezien er toch aanstalten gemaakt worden om te bezuinigen en belastingen te verhogen. Een cashback van € 500 per ingeleverd wapen zou een leuk initiatief kunnen zijn (Cash4guns). Daarnaast zal de VS dit jaar een afwaardering gaan krijgen van de ratingburo’s.
5 Midden Oosten:
Het blijft rommelen in de regio. Het Westen grijpt niet in omdat die het te druk hebben met hun eigen schuldencrisis en er weinig olie zit in die landen waar het nu rommelt. Even dreigde het mis te gaan tussen Israel en Iran en dat staat ook voor dit jaar weer op mijn agenda. Syrië begint langzamerhand een probleem te worden waar geen Westers land de handen aan wil branden. Ook in 2013 zal het Midden Oosten onrustig blijven. De dictators van weleer zijn langzaam aan het verdwijnen. Alleen hielden zij de vele stammen aardig onder controle. In Egypte begint het nu ook weer onrustig te worden en zo blijft de hele regio in vuur en vlam.
6 Hoezo crisis?
Bedrijfswinsten zijn hoger dan ooit. In 2012 daalden de investeringen en ook voor 2013 wordt er een daling verwacht. Bedrijfswinsten worden behaald over de rug van de arbeiders en opgepot. Amerikaanse bedrijven hebben momenteel ruim 1700 miljard aan financiële reserves op de balans Lonen stijgen niet mee met de inflatie en de werkloosheid loopt op. Massaontslagen hebben we gezien en daardoor bleven de bedrijfswinsten op peil. De kloof tussen arbeid en kapitaal is verder uitgediept. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de koopkracht van de burger daalt. Lonen zullen verder verlaagd worden, werkdruk zal toenemen en de werkgevers zullen meer jongeren in dienst willen nemen ten koste van de oudere en duurdere werknemers. En zo kunnen de bedrijfswinsten op peil blijven. De bedrijfstop blijft zich verrijken met extra bonussen waardoor de inkomenskloof steeds groter wordt. Ik vind het prima dat bedrijven winst maken maar zorg er dan in hemelsnaam voor dat je de werknemers beloond op een goede manier en niet zoals nu. Burgers worden steeds meer in een hoek gedrukt waardoor onzekerheid over arbeid en inkomen ook in 2013 een belangrijke rol zal spelen.
7 Banken:
Vorig jaar schreef ik dat er nieuwe spelers op de markt zouden komen. En heel langzaam gebeurt dit. KNAB is een nieuwe bank bijvoorbeeld al is het een onderdeel van AEGON. Hun motto is dat de klant weer centraal moet staan, Knab hoor. Wereldwijd was het relatief rustig aan het bankenfront. Toch lijken de toezichthouders opeens wakker te worden en met terugwerkende kracht allerlei onderzoeken te doen. Het Libor schandaal kwam zag en was even snel weer verdwenen. Wel grappig trouwens dat zakenbank Morgan Stanley even ging voorrekenen dat de boetes zouden oplopen tot 18 miljard euro. Dat ze rekenen kunnen bij de banken dat weten we nu wel. Door diverse opgetrokken vangnetten door Centrale Banken lijkt het ergste gevaar geweken maar hoe de banken er nu werkelijk voor staat blijft onzeker. Ik zal in 2013 eens gaan letten op de Franse banken aangezien die nog steeds zwaar in staatspapier van zuidelijke EU landen zitten. Ook hier zal een keer afgestempeld moeten worden. Politici moeten dit jaar echt tot constructievere oplossingen komen en dan zal het afschrijven op staatspapier zeker gaan gebeuren. En voor iedereen met een ton op de bank………………………………
8 Olie goud en zilver:
Het is altijd moeilijk te voorspellen wat er met de prijzen van olie, goud en zilver gaat gebeuren gezien de speculaties. Olie zit nog onder de $ 100 nu en ik verwacht dat die er wel weer bovenuit komt dit jaar. De bodem op goud lijkt rond de 1580 – 1600 te zijn aangestampt en voor dit jaar. De kans is groot dat goud weer gaat stijgen richting $ 1800 en ik verwacht dat zilver harder stijgt dan goud. Zilver verwacht ik richting $ 40 dit jaar. Wellicht is het ook interessant om platinum eens te bekijken. Het is vrij zeldzaam dat de prijs van platinum onder de goudprijs zit.
9 Valuta:
Eind 2011 schreef ik “wie heeft de zwakste valuta” en ook voor dit jaar geldt dit weer. Aangezien 2012 weer veel over Europa ging kreeg de dollar niet echt de kans flink verder af te zwakken. Begin dit jaar zullen de pijlers meer op de VS gericht zijn omdat ze daar nogal wat akkoorden moeten sluiten. Het schuldenplafond moet voor de zoveelste keer omhoog en over de bezuinigingen zijn ze het nog lang niet eens. De kans is dus groot dat het vertrouwen in de dollar verder wegzakt begin dit jaar en de eur/usd richting 1,35−1,40 kan. In Japan doen ze niks anders dan stimuleren en interveniëren want de Yen dreigde te sterk te worden. Usd/Yen zakte zelfs onder de 80. De Japanse Centrale Bank heeft voorgaande jaren al laten weten dat ze een stand boven de 80 acceptabel vinden. Op dit moment koerst de usd/yen al weer op 87, dus missie geslaagd. Japan zal door blijven gaan met het verzwakken van de eigen munt als de grens van 80 weer wordt doorkliefd. Dit jaar verwacht ik meer duidelijkheid over een nieuwe wereldreservevaluta. China, Japan en Rusland zijn hier al mee bezig. Wellicht komt Europa daar ook bij zodat een nieuwe munt kan ontstaan. De ”Yeuro” bijvoorbeeld. (Yen, Yuan, Roebel en de Euro).
De huidige ”valutaoorlog” blijft doorgaan en dat is maar beter dan echte oorlog.
10 Politiek:
Met verbazing heb ik afgelopen jaar weer naar de politiek gekeken. Blijkbaar is de achterban belangrijker dan werkelijke oplossingen. Het is en blijft nog steeds om de banken te doen en die zijn wereldwijd aan elkaar gelinkt. Je zou verwachten dat de wereldwijde politiek ook gezamenlijk op zou trekken maar niets is minder waar. In Europa kiezen ze ervoor om fors te bezuinigen. In de VS blijven ze de boel vooruitschuiven en fors stimuleren en in Japan, ach daar doen ze al 100 keer hetzelfde zonder resultaat. Na de verkiezingsuitslag in Nederland gingen Mark en Diederik wel erg snel met een regeerakkoord. Iets te snel in vele ogen dus moesten ze op bepaalde punten weer terug. Een prima strategie vond ik dit. De extremen werden opgezocht, het hele land viel vervolgens over ze heen, en na enkele aanpassingen hebben ze toch min of meer bereikt wat ze uiteindelijk wilde bereiken. Ook 2013 zal de wereldpolitiek weer woelig gaan worden. Worden er echt knopen doorgehakt of blijft het bij pappen en nathouden. Ik denk het laatste. Wanneer er in Europa regeringen omvallen, zal het populisme de macht gaan grijpen. Met alle gevolgen van dien. Europa als een geheel zal het dan lastig krijgen. Ik verwacht niet dat dit in 2013 al zal gebeuren. Begin dit jaar zal de politiek in de VS stevig aan de bak moeten. Eens zien of ze daar iets kunnen doen om de fikse schuldenlast wat naar beneden te brengen. Dat dit ten koste gaat van de economische groei is duidelijk en daarom zal het overleg tussen Obama en de Republikeinen moeizaam verlopen. De Republikeinen lijken al bezig te zijn met de verkiezingen van 2016 en hebben er alle belang bij dat er flink bezuinigd wordt. Obama wil dit liever niet want een nieuwe recessie wil hij niet op zijn CV hebben.
Hieronder een leuk plaatje waarin duidelijk wordt dat er in Europa en de VS structureel teveel uitgegeven wordt dan dat er binnen komt. En Voila daar hebben we de schuldencrisis.
11 Media:
Vorig jaar haalde ik de opkomst van social media aan. In 2012 is wederom gebleken hoe belangrijk dit is geworden. Politici hebben nu ook door hoe het werkt en maken er veelvuldig gebruik van. Net als 2012 wordt 2013 wederom een zwaar jaar volgens de media. Als ik terugkijk dan vond ik 2012 helemaal geen zwaar jaar dus moeten we al deze kreten maar weer voor lief nemen. Dat politici en media nog niet doorhebben dan ” Jan van de straat” zich wel degelijk iets van de kretologie aantrekt, zouden ze eens wat voorzichtiger moeten zijn wat ze roepen en publiceren. Een cabaretier zei ooit eens: ”Ik lees ’s ochtends in de krant hoe ik me vandaag voel” en hij heeft gelijk. De media moet zich gaan richten op wat positiever nieuws zodat burgers zich ook wat minder negatief gaan gedragen in de economie.
12 Inflatie (spatie) Deflatie:
Langzaam maar zeker hebben Centrale Banken hun inflatiedoelen los gelaten. 2% was min of meer een grens die ze acceptabel achtten. Tegenwoordig hebben ze juist inflatie nodig om uit de schuld te kruipen. Gezien de negatieve berichtgevingen van onze politici, 2013 wordt immers weer een zeer zwaar jaar, zullen burgers meer dan ooit de hand op de knip houden. Ze zien een deel van hun spaarcentjes richting overheid gaan. De rente op spaargeld is nihil en dus denken de economen dat de burgers vanzelf meer gaan besteden. De huidige inflatie, gecreëerd door de overheden, loopt gestaag op. Toch blijft het gevaar van deflatie aanwezig want de consumentenbestedingen blijven achter. Loop eens door de winkelstraten en probeer eens een winkel binnen te kijken. Het lukt je gewoonweg niet want overal prijken mega posters op de ramen met Sale, ‑50%, ‑70% of 2 halen 1 betalen. Ook tijdens de Tv-commercials valt het me op dat 90% nu over prijs gaat. Het lijkt wel alsof veel producten goedkoper kunnen en hierdoor bestaat de kans dat de consument nog langer gaat wachten om aankopen te doen. Dus van de ene kant hebben we te maken met inflatie waarbij grondstofprijzen en prijzen voor basisproducten stijgen. Aan de andere kant dalen de prijzen van minder essentiële producten zoals huizen en luxe goederen. De hiervoor gevonden term heet ”Biflatie”. Ook dit jaar zullen overheden en Centrale Banken verder gaan met de ingeslagen monetaire weg en blijven consumenten op hun hoede en blijven de bestedingen op een laag niveau. Dat we een te grote broek aan hebben gehad de laatste decennia is wel duidelijk geweest. Nu moeten de politici daar nog van doordrongen worden.
13 Beurzen:
Net als vorig jaar heb ik de beurzen als laatste genoemd. Ook in 2012 hadden beurzen en economische realiteit niet veel met elkaar te maken. Ook dit jaar zal dit zo zijn verwacht ik. De komende maanden komt de aandacht volledig op de VS te liggen gezien de begrotingsproblematiek. Het afstorten van de fiscal cliff is dan wel voorkomen maar er moet nog onderhandeld wordt over het verhogen van het kredietplafond en de bezuinigingen. Ik verwacht dat Wall Street in het eerste halfjaar rond de 15% gaat inleveren. Met een S&P van 1230 – 1250 en een Dow van 11.400−11.600 zijn de problemen weer uit de wereld en kan er verder gestegen worden. Uiteraard gaan we als AEX en DAX mee maar niet zoveel als op Wall Street. Voor de DAX verwacht ik een grotere correctie dan voor de AEX. De AEX zie ik terugvallen tot 315 – 320 en de DAX tot 6350 – 6400. Na de correctie zullen beurzen weer flink gaan stijgen en zie ik de S&P wel naar 1500 gaan en de Dow naar 14.000. De AEX krabbelt weer op richting 400 punten en de DAX speert omhoog naar een kleine 8.000 tegen het einde van het jaar.
Zo, tot zover mijn verwachtingen voor het komend jaar en rest mij iedereen een gezond en gelukkig 2013 te wensen.
Poets
voor US Markets