...

Top 11 voor 2011 UPDATE

14 augustus 2011, 09:04 | poets | leestijd: 17 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Top 11 voor 2011 update

Nie­mand heeft een glazen bol maar iedereen kan voor­spellin­gen doen voor 2011. Veel anal­is­ten zijn super­posi­tief voor 2011 en verwacht­en dat de beurzen een stuk hoger zullen gaan. Ik geloof daar niet in en heb een top 11 samengesteld van zak­en die de beurzen in 2011 kun­nen beïnvloeden.

We zijn nu bij­na 8 maan­den verder in 2011 en eens zien hoe de zak­en ervoor staan ten opzichte van mijn visie eind 2010.


1. De rente zal verder oplopen.

We zien de lange rente in de VS al behoor­lijk oplopen sinds novem­ber. Tij­dens suc­cesvolle verkoopda­gen van de Trea­sury Depart­ment zien we de rente wel weer zakken maar de trend is gezet. In 2011 gaat de wereld­wi­jde rente sti­j­gen. Het risi­cobe­sef komt weer hele­maal terug.

De 10 jaars rente in Grieken­land, Ier­land, Por­tu­gal Span­je en Ital­ië zijn flink geste­gen. Door mon­e­tair ingri­jpen is de rente in de VS nog steeds erg laag en staat de 10 jaars rente zelfs his­torisch laag nu. Spec­u­lanten houden dus nog vertrouwen in Amerikaans staatspa­pi­er en vin­den zuid Europese lan­den risi­co­voller nu. Ik had de rente in de VS hoger verwacht maar de prob­le­men in de EU wegen momenteel zwaarder. 

2. Span­je en Por­tu­gal komen defin­i­tief in de prob­le­men.
Ook niet zo ver­won­der­lijk want de Amerikaanse ratingburo’s S&P’s, Moody’s en Fitch zor­gen wel voor verdere afwaarderin­gen waar­door het voor die lan­den prak­tisch onmo­gelijk wordt om de schulden gefi­nancierd te kri­j­gen. Het is niet te hopen dat de risic­ocri­sis doorslaat naar Frankrijk en Ital­ië, maar het zou me niet verbazen.

Er zijn erg veel afwaarderin­gen geweest dit jaar. Span­je en Por­tu­gal zijn in de prob­le­men en de ECB koopt hun staatspa­pi­er al op. Frankrijk en Ital­ië zijn inmid­dels ook aan de beurt en dat beloofd nog wat te wor­den. De economis­che groei in deze 4 EU lan­den is nage­noeg tot stil­stand gekomen. Frankrijk wordt nu gezien als het zwak­ste land met nog een Triple A rating.

Dat Stan­dard and Poors de VS een afwaarder­ing heeft gegeven kwam niet hele­maal als ver­rass­ing behalve de tim­ing dan. Dat ieder land nu de ratingburo’s de schuld geeft heeft er mee te mak­en dat ze zelf niet in staat zijn geza­men­lijk een goede oploss­ing te bedenken. De poli­tiek kan maar niet op 1 lijn komen. Een EU nood­fonds van 1.500 mil­jard zou alle spec­u­lanten per direct buiten­spel zetten en de rentes omlaag bren­gen. Dat er dan meer afwaarderin­gen zullen komen moeten we maar op de koop toe nemen. De EU anticipeert nu te laat op prob­le­men en ver­hoogd het fonds pas nadat een land in de prob­le­men is gekomen. Meer onzek­er­heid en poli­tieke onenigheid zijn dus op komst en dat is door­gaans slecht voor de beurzen. 

3. De eur/​usd gaat richt­ing pariteit.
Door­dat de schuld­prob­le­men in de EU zich zullen voortzetten, gevoed door de VS, kan de euro eigen­lijk maar één kant op en dat is verder afzwakken. Daar­naast is Chi­na gebaad bij een sterke dol­lar gezien hun dol­lar­reserves. De VS ziet waarschi­jn­lijk liev­er een zwakke dol­lar gezien hun schuld­posi­ties. Het bli­jft gis­sen maar het kon de VS wel eens goed uitkomen wan­neer de prob­le­men in de EU grot­er en grot­er wor­den. Het bli­jft een spel van geld en macht in de wereld.

Dit is me behoor­lijk tegengevallen. De dol­lar is zelfs nog wat verder afgezwakt sinds begin 2011. Je zou mogen verwacht­en dat de euro flink in waarde zou dalen gezien de prob­le­men in de Zuid Europese lan­den. Een andere con­clusie is dat er nog min­der vertrouwen in de dol­lar is ontstaan door de enorme schulden­last die de VS heeft en die nog verder zal gaan oplopen omdat ook daar de poli­tiek er niet uit komt. Ik bli­jf bij een verdere afzwakking van de euro maar dit zal wellicht nog wat langer gaan duren ten­z­ij de Europese lei­ders er niet uitkomen waar­door er nog veel meer onrust ontstaat. 

4. Bank of Amer­i­ca komt in de prob­le­men.
In feite kan ik hier wel veel meer banken opschri­jven maar tot nu toe wor­den de groot­banken redelijk uit de wind gehouden. De banken­cri­sis uit 2007 lijkt verleden tijd maar in feite is er niet veel veran­derd. Men doet ons geloven dat ze er een stuk beter voor staan dan in 2007 alleen iets dat in 20 of 30 jaar is opge­bouwd poets je niet in een paar jaar weg lijkt me. In 2010 zijn er al wat kleine schan­daalt­jes naar buiten gekomen over de huisuit­zetting­spro­ce­dures in de VS. Vooral Bank of Amer­i­ca zou hier de boel ste­vig hebben belaz­erd. Dat ze zich niet lekker voe­len, blijkt wel uit het feit dat ze enorm fel zijn ten opzichte van Wik­ileaks die in 2011 met smeuïge ver­halen over deze bank naar buiten gaat komen. Het is sneu om te zeggen maar de banken die in 2011 wel verder zullen groeien zijn de voedselbanken.

Gezien de koer­son­twik­kel­ing van Bank of Amer­i­ca in 2011 (in jan­u­ari nog $ 15,25 en nu $ 7,19) kun­nen we wel stellen dat er iets mis is bij deze bank. Diverse claims hebben ze momenteel aan de broek waar­bij de laat­ste van AIG 10 mil­jard bedraagt. De finan­ciën van Wik­ileaks zijn inmid­dels aan ban­den gelegd dus dat is mooi in de doof­pot gestopt. Ook bij Franse en Duitse banken begint het wat te rom­me­len nu. Wereldlei­ders zeggen nu dat de banken er veel beter voor staan dan voor de cri­sis in 2008. Wat me opvalt, is dat de lei­ders veelvuldig in het nieuws zijn de laat­ste tijd en dat begint al weer aardig op 2008 te lijken.

5. Opkomende lan­den bli­jven hard groeien.
Wel zal de groei wat gaan afzwakken omdat het West­en er een puin­hoop van maakt waar­door de beste­din­gen daar verder onder druk komen te staan. Toch zullen de grote multi­na­tion­als er in 2011 nog van kun­nen prof­iteren. Dat de winst gro­ten­deels in de opkomende lan­den wordt behaald, maakt niet uit want ze staan geno­teerd op de grote west­erse beurzen. Deze groei en goede bedri­jf­s­ci­jfers waren de red­ding van de beurzen in 2010. Nu blijkt dat de opkomende lan­den prob­le­men hebben met al het over­tol­lige geld wat hun kant op komt door­dat het West­en meer geld bij­drukt die hun kant op komt om daar te renderen.

De con­sump­tielanden (het West­en) mak­en er inder­daad een puin­hoop van dus dit gaat langza­am ten koste van de export­landen (Azië). De grote bedri­jven zijn weer druk bezig mensen te ontslaan om de win­sten te hand­haven. Dit zagen we in 2007 en 2008 ook en zal het con­sumenten­vertrouwen rap doen afne­men. Dat het vertrouwen van de con­sument in de VS nu op het laag­ste peil ooit staat is dus ook niet ver­rassend. Over­he­den en burg­ers in het West­en zullen nu gaan bezuini­gen en de schulden moeten afbouwen. Dus ook de opkomende lan­den gaan hier nog flink last van kri­j­gen. De grote Azi­atis­che lan­den hebben inmid­dels de groei al flink naar bene­den bijgesteld. Bedri­jven anticiperen wederom snel op deze ontwik­kel­ing maar duwen de werelde­conomie op die manier weer sneller richt­ing recessie. De groeiende inflatie in de opkomende lan­den dankz­ij diverse west­erse mon­e­taire ver­ruimin­gen speelt hen nu ook parten dus samen met een teruglopende groei is dit een cock­tail die niet goed smaakt. Het gerucht gaat dat ook Japan weer een down­grade staat te wachten. 

6. De FED zal niet gaan stop­pen met QE.
De inges­la­gen weg zal ver­vol­gd gaan wor­den. Dus ergens begin 2011 wordt bek­end gemaakt wat de FED na QE ver­sie 2 zal gaan doen. Ik verwacht nog wel weer een nieuwe ver­sie maar dan wederom min­der dan de huidi­ge ver­sie 2 ter hoogte van 600 mil­jard. Het zal iets van 300400 mil­jard wor­den, ze kun­nen niet anders en het ont­breekt ze aan cre­atief denken om het eens over een andere boeg te gooien. Stug door­gaan met iets dat maar half werkt dus. De beurzen zullen hier vrij negatief op rea­geren. Hou de lange rente­s­tanden maar in de gaten.

De FED heeft nu besloten de lange rente nog voor 2 jaar super laag te houden en dat kan als een vorm van QE gezien wor­den. Dat de burg­ers de komende 2 jaar geen ren­de­ment op spaargeld zullen hebben en de pen­sioen­fond­sen in grote prob­le­men zullen gaan komen wordt aan de kant geschoven. Een tri­este ontwik­kel­ing. Nog tri­ester zijn de grote zak­en­banken die om het hardst roepen dat er meer QE moet komen anders kun­nen ze de bal­ans niet meer ver­sterken. De bankbonussen zullen dit jaar dalen met 30% is de verwacht­ing en dat kan natu­urlijk niet de bedoel­ing zijn. De FED kiest nu nog niet voor QE ver­sie 3 maar zal straks (bij flink lagere beurzen) toch weer gaan kiezen voor dit onzin­nige red”middel. Beurzen kun­nen dus blijk­baar niet meer zon­der stim­u­lerin­gen en de vraag is nu: Waar ligt de werke­lijke macht in de finan­ciële sec­tor? Met een low van 1.077 op de S&P futures afgelopen week lijkt er een waarschuwing te zijn afgegeven door de speculanten. 

7. Huizen­markt en werkgele­gen­heid VS.
De huizen­markt in de VS bli­jft klap­pen kri­j­gen. Nu de lange rente oploopt zullen de huizen­pri­jzen verder gaan dalen. De huizen­markt is het per­fecte voor­beeld van hoe de economie er voor staat. Deze markt wordt niet verder onder­s­te­und. Tij­dens het belast­ingvo­ordeelt­je in 2009 – 2010 was er een korte oplev­ing te zien, maar zon­der verdere stim­u­ler­ing don­dert de huizen­markt dus weer verder in elka­ar.
De werkgele­gen­heid is slecht, bli­jft slecht en zal niet veel ver­be­ter­ing lat­en zien. Op dit moment schurkt het offi­ciële werk­looshei­d­sci­jfer tegen de 10% aan maar is in werke­lijkheid een stuk hoger. De gemid­delde weke­lijkse werk­looshei­d­saan­vra­gen over 2010 komen uit rond de 420.000. Uit­er­aard zal dit wel iets gaan dalen maar niet veel. De economis­che groei is te zwak om dit fors terug te drin­gen. Daar­naast zullen de stim­u­lerin­gen ook gaan afzwakken dus komt de groei wederom onder druk. Een dou­ble dip?.….….….……

De huizen­markt is er inder­daad nog weer slechter voor komen te staan dan eind 2010. Geen enkele oplev­ing te bespeuren. De ged­won­gen verkopen lopen u wel terug omdat er aller­lei recht­sza­k­en zijn tegen de grote banken (Bank of Amer­i­ca bijvoor­beeld). Hier­door is er een sit­u­atie ontstaan dat veel huizen­bezit­ters geen hypotheek meer betal­en en de schulden bij de banken dus op bli­jven lopen. De gemid­delde weke­lijkse werk­looshei­d­saan­vra­gen zit­ten tot en met van­daag op 405.000 dus daar zit niet echt een ver­be­ter­ing in. Nu de groei in de VS achteruit holt en veel bedri­jven besluiten nog meer werkne­mers te ontslaan is de kans groot dat de werk­loosheid verder zal oplopen. Daar­naast zal de over­heid gaan bezuini­gen dus onder het over­hei­dsper­son­eel en vol­gend jaar de mil­i­tairen zullen ook flinke klap­pen gaan vallen. 

8. VS in een dou­ble dip?
Ja, eind 2011 verwacht ik een nieuwe recessie in de VS want de economie kan niet op eigen benen staan en de FED zal de stim­u­lerin­gen af gaan bouwen.

Het is nu wel duidelijk dat de VS aan de vooravond staat van een nieuwe recessie. Ondanks alle stim­u­lerin­gen is de werke­lijke economie er niet veel mee opgeschoten. Nu de stim­u­lerin­gen zijn stopgezet eind juni zit­ten we opeens weer in een cri­sis……… rara hoe kan dat. Het beleid heeft gefaald en nu is de tijd om de pijn te nemen. De uitkomst van de ver­hoging van het schuld­pla­fond en de daar­bij behorende bezuinigin­gen zijn een lachert­je en geeft aan dat de VS de ernst van de sit­u­atie nog steeds niet goed inschat­ten. Top­punt van dit jaar is de neer­waartse bijstelling van het GDP over het eerste kwartaal. Deze werd bijgesteld van 1.9% naar 0,4%. Dat er gegoocheld wordt met cijfers is al langer bek­end maar een neer­waartse bijstelling van de groei van een land met bij­na 80%? Wat zou er gebeuren als een multi­na­tion­al dit zou doen? Van dat aan­deel zou niet veel overbli­jven denk ik. Van de groeiramin­gen eind 2010 bli­jft niet veel over. Een groei van 3,5 tot 4% was het vertrekpunt begin dit jaar. Nu staan we daar bij­na 90% onder inclusief 6 maan­den stim­u­lerin­gen door de FED. Moeten we hier nerveus van wor­den? Ik zou zeggen JA.

9. Bailout Fan­nie en Fred­die.
Het staat nog steeds op de agen­da alleen wil nie­mand er liev­er over prat­en. Toch zal hier in 2011 een besliss­ing over gaan komen. Nu de huizen­markt niet aantrekt zullen hier pijn­lijke ver­liezen genomen moeten wor­den. Ik verwacht dat de ver­liezen oplopen tot 1.0001.500 miljard.

De belast­ing­be­taler heeft t/​m maart 2011 al 317 mil­jard dol­lar voor de kiezen gekre­gen en de verwacht­ing is dat daar ieder jaar nog eens 4 mil­jard bij zal komen de komende 10 jaar. Maar hoe het pre­cies zit met deze twee reuzen wordt keurig uit de media gehouden en schat­tin­gen door economen dienen niet meer serieus genomen te wor­den aangezien ze dit jaar gemid­deld 70% naast alle voor­spelde macro­da­ta zit­ten. Gezien alle andere prob­le­men denk ik dat we dit jaar niks meer van de twee zullen horen en ook dit zal weer op de lange baan geschoven worden. 

10. Grond­stof­fen.
De sti­jging van goud, zil­ver en olie zal in 2011 niet doorzetten als gevolg van een sterkere dol­lar. Ik verwacht zelf een flinke dal­ing van deze 3 top­pers uit 2010. Echter zie ik goede long kansen voor alles wat met voed­sel te mak­en heeft.

Hier zat ik hele­maal naast want de grond­stof­fen, goud en zil­ver ste­gen juist wel flink. De dol­lar bleef zwak en is zelfs zwakker gewor­den, geheel tegen mijn verwacht­ing in. Het jaar is nog niet om en de mark­ten wor­den volatiel­er. De oliepri­js is begonnen met zijn afdal­ing maar het veilige” goud bli­jft nog steeds aantrekke­lijk. Goud is dit jaar met 22% geste­gen, zil­ver met 26% en de olie (brent) met 16%. De wereld­wi­jde inflatie loopt dus hard op. 

11. Cor­rec­tie beurzen.
Over het hele jaar bekeken verwacht ik een neer­waartse cor­rec­tie op de beurzen. De beurzen in Europa zullen een grotere cor­rec­tie lat­en zien dan Wall Street. Daar wor­den de beurzen nog wel onder­s­te­und door de FED maar dat zal min­der gaan wor­den. Ik ben benieuwd naar nieuwe, stren­gere regels, voor de banken maar daarover is het erg stil gewor­den de laat­ste tijd. De beurzen zullen een stuk volatiel­er gaan wor­den dan in 2010 en de roep om grootschalige bezuinigin­gen zal grot­er wor­den, ook in de VS. Wellicht zal het begin 2011 wel even kun­nen doorsti­j­gen maar uitein­delijk zie ik een cor­rec­tie van 2030% wel gebeuren in 2011.

De stren­gere regels voor de banken zijn er nog steeds niet. In april zou het ei in de VS zijn uit­ge­broed maar van­wege prob­le­men tot nad­er orde uitgesteld………en miss­chien wel afgesteld. Basel III noem ik niet eens want dat is niet streng. Chi­na doet dat beter nu maar ook daar zullen rede­nen voor zijn. We zijn inder­daad wat omhoog gegaan begin 2011 en grootschalige bezuinigin­gen zijn het gesprek van de dag gewor­den nu. Zelfs de VS gaat bezuini­gen, nou ja, ze noe­men het bezuini­gen. Het maan­delijkse han­del­steko­rt is al 3 keer grot­er dan de bezuinigin­gen die ze nu jaar­lijks zijn overeengekomen. Ze gaan dus wederom meer schulden mak­en en we kri­j­gen nog een paar heftige maan­den. De Europese beurzen hebben tot nu toe al een flink grotere cor­rec­tie lat­en zien dan Wall Street. De 2030% cor­rec­tie op de beurzen gaat er komen, miss­chien nog wel meer ook. Al bli­jven we afhanke­lijk van de grote cen­trale banken die bli­jven ingri­jpen zodat beleggen moeil­ijk­er is dan kantklossen. 

Slot­standen 2010 en huidi­ge standen:


Nikkei: 10.228 896312,3%
Aex 354 29117,7%
Dax 6914 599713,2%
CAC 40 3804 321315,5%
FTSE Lon­den 5900 53209,8%
Madrid 69304 5347322,8%
Milaan 20173 1588821%
Dow Jones 11577 112742,6%
S&P 500 1257 11786,3%
Nas­daq 2652 25075,5%
Hong Kong 23436 1962016,3%
Chi­na 2808 25937,6%

Wall Street ligt er ten opzichte van andere grote beurzen nog erg goed bij maar staat in feite veel te hoog nu. De stim­u­ler­ings­maa­trege­len zijn gestopt per juli 2011 en sinds eind juli is Wall Street behoor­lijk aan het dalen. Of Wall Street op eigen benen kan staan zon­der hulp van de FED zal nog moeten blijken. De door mij verwachte 2030% cor­rec­tie is voor veel beurzen al aardig op gang gekomen en wan­neer de VS echt gaat mee­doen, zullen deze per­cent­ages nog hoger gaan worden. 

Poets
Voor US Markets



Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.