Wat staat ons te wachten in 2011. Hierbij mijn top 11 voor 2011.
Niemand heeft een glazen bol maar iedereen kan voorspellingen doen voor 2011. Veel analisten zijn superpositief voor 2011 en verwachten dat de beurzen een stuk hoger zullen gaan. Ik geloof daar niet in en heb een top 11 samengesteld van zaken die de beurzen in 2011 kunnen beïnvloeden.
1. De rente zal verder oplopen.
2. Spanje en Portugal komen definitief in de problemen.
Ook niet zo verwonderlijk want de Amerikaanse ratingburo’s Moody’s en Fitch zorgen wel voor verdere afwaarderingen waardoor het voor die landen praktisch onmogelijk wordt om de schulden gefinancierd te krijgen. Het is niet te hopen dat de risicocrisis doorslaat naar Frankrijk en Italië, maar het zou me niet verbazen.
3. De eur/usd gaat richting pariteit.
Doordat de schuldproblemen in de EU zich zullen voortzetten, gevoed door de VS, kan de euro eigenlijk maar één kant op en dat is verder afzwakken. Daarnaast is China gebaad bij een sterke dollar gezien hun dollarreserves. De VS ziet waarschijnlijk liever een zwakke dollar gezien hun schuldposities. Het blijft gissen maar het kon de VS wel eens goed uitkomen wanneer de problemen in de EU groter en groter worden. Het blijft een spel van geld en macht in de wereld.
4. Bank of America komt in de problemen.
In feite kan ik hier wel veel meer banken opschrijven maar tot nu toe worden de grootbanken redelijk uit de wind gehouden. De bankencrisis uit 2007 lijkt verleden tijd maar in feite is er niet veel veranderd. Men doet ons geloven dat ze er een stuk beter voor staan dan in 2007 alleen iets dat in 20 of 30 jaar is opgebouwd poets je niet in een paar jaar weg lijkt me. In 2010 zijn er al wat kleine schandaaltjes naar buiten gekomen over de huisuitzettingsprocedures in de VS. Vooral Bank of America zou hier de boel stevig hebben belazerd. Dat ze zich niet lekker voelen, blijkt wel uit het feit dat ze enorm fel zijn ten opzichte van Wikileaks die in 2011 met smeuïge verhalen over deze bank naar buiten gaat komen. Het is sneu om te zeggen maar de banken die in 2011 wel verder zullen groeien zijn de voedselbanken.
5. Opkomende landen blijven hard groeien.
Wel zal de groei wat gaan afzwakken omdat het Westen er een puinhoop van maakt waardoor de bestedingen daar verder onder druk komen te staan. Toch zullen de grote multinationals er in 2011 nog van kunnen profiteren. Dat de winst grotendeels in de opkomende landen wordt behaald, maakt niet uit want ze staan genoteerd op de grote westerse beurzen. Deze groei en goede bedrijfscijfers waren de redding van de beurzen in 2010. Nu blijkt dat de opkomende landen problemen hebben met al het overtollige geld wat hun kant op komt doordat het Westen meer geld bijdrukt die hun kant op komt om daar te renderen.
6. De FED zal niet gaan stoppen met QE.
De ingeslagen weg zal vervolgd gaan worden. Dus ergens begin 2011 wordt bekend gemaakt wat de FED na QE versie 2 zal gaan doen. Ik verwacht nog wel weer een nieuwe versie maar dan wederom minder dan de huidige versie 2 ter hoogte van 600 miljard. Het zal iets van 300 a 400 miljard worden, ze kunnen niet anders en het ontbreekt ze aan creatief denken om het eens over een andere boeg te gooien. Stug doorgaan met iets dat maar half werkt dus. De beurzen zullen hier vrij negatief op reageren. Hou de lange rentestanden maar in de gaten.
7. Huizenmarkt en werkgelegenheid VS.
De huizenmarkt in de VS blijft klappen krijgen. Nu de lange rente oploopt zullen de huizenprijzen verder gaan dalen. De huizenmarkt is het perfecte voorbeeld van hoe de economie er voor staat. Deze markt wordt niet verder ondersteund. Tijdens het belastingvoordeeltje in 2009-2010 was er een korte opleving te zien, maar zonder verdere stimulering dondert de huizenmarkt dus weer verder in elkaar.
De werkgelegenheid is slecht, blijft slecht en zal niet veel verbetering laten zien. Op dit moment schurkt het officiële werkloosheidscijfer tegen de 10% aan maar is in werkelijkheid een stuk hoger. De gemiddelde wekelijkse werkloosheidsaanvragen over 2010 komen uit rond de 420.000. Uiteraard zal dit wel iets gaan dalen maar niet veel. De economische groei is te zwak om dit fors terug te dringen. Daarnaast zullen de stimuleringen ook gaan afzwakken dus komt de groei wederom onder druk. Een double dip?...................
8. VS in een double dip?
Ja, eind 2011 verwacht ik een nieuwe recessie in de VS want de economie kan niet op eigen benen staan en de FED zal de stimuleringen af gaan bouwen.
9. Bailout Fannie en Freddie.
Het staat nog steeds op de agenda alleen wil niemand er liever over praten. Toch zal hier in 2011 een beslissing over gaan komen. Nu de huizenmarkt niet aantrekt zullen hier pijnlijke verliezen genomen moeten worden. Ik verwacht dat de verliezen oplopen tot 1.000 – 1.500 miljard.
10. Grondstoffen.
De stijging van goud, zilver en olie zal in 2011 niet doorzetten als gevolg van een sterkere dollar. Ik verwacht zelf een flinke daling van deze 3 toppers uit 2010. Echter zie ik goede long kansen voor alles wat met voedsel te maken heeft.
11. Correctie beurzen.
Over het hele jaar bekeken verwacht ik een neerwaartse correctie op de beurzen. De beurzen in Europa zullen een grotere correctie laten zien dan Wall Street. Daar worden de beurzen nog wel ondersteund door de FED maar dat zal minder gaan worden. Ik ben benieuwd naar nieuwe, strengere regels, voor de banken maar daarover is het erg stil geworden de laatste tijd. De beurzen zullen een stuk volatieler gaan worden dan in 2010 en de roep om grootschalige bezuinigingen zal groter worden, ook in de VS. Wellicht zal het begin 2011 wel even kunnen doorstijgen maar uiteindelijk zie ik een correctie van 20 a 30% wel gebeuren in 2011.
Zo, hierbij mijn lijst voor 2011 puur gebaseerd op eigen gevoel, afgeven van garanties doe ik niet en kan ook niet in deze wondere wereld. Eind 2011 maar eens zien wat er van gekomen is.
Voor iedereen een gezond en succesvol 2011 toegewenst.
Poets
Voor US Markets