TOO BIG TO BAIL
De Aziëcrisis van 1998 kan ik me nog als de dag van gisteren herinneren. Ik was net begonnen op de dealingroom van Abn Amro en de sfeer was gespannen: een verkeerd ‘gokje’ in Russische staatsobligaties kostte de bank 200 miljoen gulden en bonus zou er daarom dat jaar niet inzitten.
Om de zaak nog erger te maken geraakte ook nog eens een van de meest prestigieuze hedgefunds van dat moment, Long Term Capital Management (LTCM), in de problemen. Dit fund gerund door Nobelprijs winnende economen en traders van naam en faam was erin geslaagd een leverage op te bouwen van 250. Dus voor elke dollar eigen vermogen had het fund 250 dollar exposure (inclusief derivaten).
Financiële instellingen over de gehele wereld hadden hun centjes toevertrouwd aan deze genieën. Zeer geavanceerde wiskundige modellen rekenenden nachten lang om de volgende ochtend te profiteren van minieme koersverschillen op de globale beurzen: arbitrage voor de kenners.
Helaas bleek de marktrealiteit echter niet in wiskundige formules vervat te kunnen worden. Toen de paniek eenmaal toesloeg en beleggers wereldwijd afscheid namen van alles waar ook maar een prijs voor werd gemaakt, veranderden de posities van LTCM in ware nachtmerries. Daar waar de modellen maar bleven signaleren dat een ‘reversion to the mean’ toch echt op basis van de logica zou moeten plaatsvinden, liepen de spreads alleen maar verder uiteen.
Het gevolg was dat het eigen vermogen van LTCM als sneeuw voor de zon verdween. Keynes zei het al: “Markten kunnen langer irrationeel zijn dan jij solvabel kunt blijven” en dat geldt zeker wanneer je met geleend geld speculeert. Leningen werden teruggeëist, beleggers werden zenuwachtig en vroegen hun geld op en de goed geïnformeerde aasgieren begonnen tegen de posities van LTCM te wedden.
Het resultaat was nog meer paniek: als LTCM zou omvallen dat zou het totale (globale) financiële systeem wel eens kunnen imploderen. Dat gebeurde niet omdat een consortium van veertien banken (!) onder leiding van de FED uiteindelijk een bailout verzorgde van $4 miljard. De hebzuchtigen beloofden beterschap.
Zo ook nu. Maar afgezien daarvan lijkt de huidige crisis niet in de verste verte op de situatie van 1998. $4 miljard? Daar houd je vandaag de dag de Amerikaanse pornoindustrie nog niet eens mee overeind.
De bedragen die nu op de voorpagina’s van de kranten verschijnen zijn werkelijk astronomisch. Neem nu Royal Bank of Scotland. RBS heeft tegenover haar £1.9 biljoen verplichtingen ongeveer £1.8 biljoen bezittingen staan. Althans de laatste keer dat ik keek. De staatsschuld van Engeland is op dit moment ongeveer £650 miljard. Ik hoop dat de bureaucraten zich goed realiseren dat die staatsschuld zal verviervoudigen wanneer wordt toegegeven aan de schreeuw om RBS te nationaliseren.
En dan hebben we het natuurlijk nog maar over één bank. Deze ondernemingen zijn niet ‘too big to FAIL’ maar ‘too big to BAIL’.
Wat de oplossing dan wel is? Wie het weet mag het zeggen. Een uitweg is door gigantische geldcreatie de excessieve schuld effectief te doen verdampen (inderdaad, desastreus voor iedereen met een beetje spaargeld en uitstaande leningen). Een andere mogelijkheid is de vrije markt gewoon haar werk te laten doen. Leuk zal dat niet zijn, maar het garandeert in ieder geval dat de rommel snel en effectief opgeruimd wordt (inderdaad, met massale faillissementen etcetera tot gevolg).
Wat het ook moge worden, crisis biedt mogelijkheden. De grote (familie-)kapitalen in de wereld zijn opgebouwd tijdens de uitverkopen gedurende recessies en depressies. Dit zijn daarom naar mijn mening de tijden om je niet door angst te laten leiden en waarin je vooral moet proberen je slag te slaan. Makkelijk is dat inderdaad niet, anders zou iedereen het wel doen. Maar zoals de Engelsen zeggen: “Fortune favours the brave”. Ik wens u daarom veel moed toe in deze alleszins interessante tijden.
Cees Quirijns
US Markets
![...](http://cdnx.usmarkets.nl/bbimweb/uploads/profile-images/uploads/06/08/_profileLarge/99-8cbbe8fd.png)
TOO BIG TO BAIL
30 januari 2009, 09:56
|
US Markets Redactie
| leestijd: 4 minuten
|
moeilijkheid: 9 / 12
|
Een terugblik op de Aziëcrisis en de lessen voor vandaag … Cees heeft het over de val van LTCM, iets wat veel mensen blijkbaar al lang zijn vergeten …