...

The OIL way is up ! kan de AEX omlaag ??

18 augustus 2005, 08:21 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

We kun­nen er niet omheen, de oliepri­js loopt op en is en bli­jft dus een hot item … Gedreven door angst zien we een voor com­modi­ties bek­end ver­schi­jnsel: een scherpe koerssti­jging .… Daar waar bij aan­de­len­mark­ten angst zich meestal uit met een scherpe koers­dal­ing … Dick ziet de oliepri­js richt­ing de 80 dol­lar en zelfs richt­ing de 100 dol­lar opklim­men … Dick Otto van Matrix­am bek­ijkt ook deze keer hoe de AEX hierop kan reageren .…

The oil way is up
Gedreven door de angst voor verdere prijsstijgingen
We kun­nen er niet omheen. De oliepri­js loopt op en is dus hot. Gedreven door angst zien we een voor com­modi­ties bek­end ver­schi­jnsel: een scherpe koerssti­jging. Daar waar bij aan­de­len­mark­ten angst zich meestal uit met een scherpe koersdaling.
En dat we aan de vooravond staan van meer blijkt wel uit de grafiek. We zien alle ken­merken van een markt met een posi­tief sce­nario. Of moeten we het doem­sce­nario noe­men? Als de oliepri­js oploopt tot $80, wat slechts ons eerste koers­doel is, wat heeft dat voor gevol­gen voor de economie. En wat heeft dat weer voor gevol­gen voor de aandelenmarkten.
In een artikel van het mag­a­zine “technische en kwan­ti­tatieve analy­se” van de maand juni draaien Elmer Hooger­vorst (Deloite) en Rick Ver­steeg (Matrix) oorza­ak en gevolg om in hun artikel “de omge­keerde wereld”over socio­nom­ics. Prechter, een klink­ende naam voor Elliott Wave anal­is­ten) tra­cht al tij­den duidelijk te mak­en dat de oliepri­js geen invloed heeft op de beurstrend. Zo zijn beleg­gers vaak op zoek naar een oorza­ak en past de oorza­ak even niet dan vin­den wel weer een andere. En achter­af weten we het alle­maal. En achter­af… achter­af kijk je… ach, laat ook maar. De bood­schap is duidelijk. Niet het nieuws bepaald de trend van de beurs en de koersen maar wij en onze social mood.
En onze social mood is wel eens beter geweest. Dat uit zich in onrust op poli­tiek niveau en in de koersen. Een angst­sprong van de Olie. Een valse door­braak van de AEX Index boven de 400 grens. Het vertrouwen brokkelt langza­am verder af.
Ter­wi­jl mijn vertrouwen dat ik deze col­umn op een fat­soen­lijke tijd kan afron­den ook met de min­u­ut afbrokkelt, vraag ik me af waar staan we op dit moment? Woens­da­gavond, oliepri­js $64.25, we zakken weer wat.
Om met de oliepri­js te begin­nen. Het is alle­maal nog maar net begonnen. Met de krachtige door­braak boven $62 zien we het inzetten van een patroon dat de basis vormt voor veel meer. Typ­isch een patroon dat we vaak zien bij com­modi­ties een krachtige ver­snelling op een hoog niveau. Omge­draaid hebben we dat bijvoor­beeld eind sep­tem­ber 2001 gezien. De AEX Index staat op 19 sep­tem­ber, een paar dagen na 911 nog net boven 440. Bin­nen een maand is de AEX meer dan 100 pun­ten geza­kt en wat vol­gt is een sell off die in twee dagen tijd de beurs met nog eens meer dan 60 pun­ten doet zakken. Absolu­ut paniek. Angst, op niets gebaseerd. De ene beleg­ger valt over de ander om mee te doen met verkopen.
FIGU­UR 1
Dat, maar dan omge­draaid kri­j­gen we met de koers van de Olie. Een dergelijke paniek­golf kan de koers lat­en exploderen tot $80 in eerste instantie en $ 100 op iets lan­gere ter­mi­jn. Let wel: ook het ver­volg is tegengesteld. De AEX Index maak­te toen een fors her­s­tel mee in zeer korte tijd. En de Oliepri­js zal na die top in rap tem­po ter­rein inlev­eren. Opnieuw paniek, maar dan voor iedereen die rond de hoog­ste stand is ingestapt.
De AEX Index zit momenteel in een hele belan­grijke fase. Onze korte ter­mi­jn strategieën staan intussen op “sell” en we verwacht­en ieder moment het bewi­js te kri­j­gen van de hoof­dricht­ing van de markt. Nog één nieuwe top of nu al fors onderuit. ©n van de twee gaat het worden.
Eigen­lijk is het van­daag, don­derdag 18 augus­tus dus, al span­nend. Zien we direct al een dal­ing tot onder de bodem van van­daag (391.50) dan is het hek van de dam en is een snelle felle dal­ing tot aan het 7/7 niveau (375) mogelijk. Boven 398 is dat gevaar weer even geweken en kijken we naar een laat­ste sti­jging van de AEX Index om pas daar­na de grote dal­ing in te zetten.
FIGU­UR 2
Onze bewi­jspun­ten trekken dus dicht naar elka­ar toe. 391.50 en 398. Het neu­trale ter­rein is niet meer dan een punt of zes, voeg daar­bij wat volatiliteit en een expi­ratie. Links of rechts een nieuws­bericht­je en we hebben de ingrediënten voor een span­nend slot van de week.
The bot­tom line, laat dat tra­di­tion­eel het slot­wo­ord wor­den van deze col­umn. The bot­tom line is dat er geen ontkomen aan is. Ofwel de AEX Index zet de dal­ing nu in, ofwel, we vor­men een laat­ste top en zakken ver­vol­gens sig­nif­i­cant. Belan­grijke tar­gets: 375 – 345 en uitein­delijk 300. Maar we sluiten niet uit dat de AEX Index nog wel eens een stap verder kan zakken. 
FIGU­UR 3
Door Dick Otto van 
Matrix Asset Management
voor US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.