Met vandaag een nieuwe grote vergadering is het interessant om eens te kijken wat de Amerikaanse Federal Reserve nou precies inhoudt. Iedereen die op de beurs handelt hoort vrijwel dagelijks wel wat over de Fed en haar president Janet Yellen voorbij komen. De media houdt er van om alle schijnwerpers op deze centrale bank te zetten door er ontelbare artikelen over te schrijven en op elke nieuwszender te behandelen. Bij elke kreun of scheet van een insider zie je de markt bewegen. Beleggers lijken angst uit te stralen. Maar waarom eigenlijk?
Even een kort stukje geschiedenis want dat mag hier namelijk niet ontbreken:
Opgesteld in het jaar 1913 kreeg de Fed als primaire doel om de rust bij banken en markten in de Verenigde Staten te bewaren. Dat kwam vooral door paniekaanvallen zoals de grote paniek van 1907, waarin ruim 50% van de NYSE-waarde verdween. Gevolg was een run op de banken en andere financiële instellingen waardoor er veel bankrupt gingen. Er was namelijk nog geen instantie die grote hoeveelheden geld in de markt kon pompen zodat de liquiditeit niet ten onder ging. Een evenement dat de Fed dus in de toekomst zou moeten voorkomen.
Je kunt dus de conclusie trekken dat de Federal Reserve is opgezet om vertrouwen te winnen bij investeerders en handelaars. Als zij dat vertrouwen verliezen krijg je natuurlijk weer angst onder beleggers. Daarom is de Fed uiterst voorzichtig met hun interventies zoals het aanpassen van rentes en kapitaalinjecties. Maar hoeveel middelen om de economie te stimuleren hebben zij eigenlijk? James Rickards, advocaat en schrijver van onder andere The Death of Money, stelt in eerste instantie dat de Fed zelfs ‘insolvent’ is, of in normale woorden, de onmacht heeft om te kunnen betalen. Daarmee doelt hij op de lage totale kapitaal van 40 miljard dollar op de balance sheet van de Fed (dat is wat er overblijft van de total asset (4,49 biljoen) minus de total liability (4,45 biljoen)). Een bedrag waarvan je je gaat afvragen of de centrale bank inderdaad wel snel kan handelen op spontane terugvallen van de markt. Sterker nog, het scheelt maar 1% of de Fed is zijn hele kapitaal al kwijt. Iets wat op de beurs als normaal gezien wordt maar voor hen een catastrofe zou betekenen. Hoe kan het dan dat Yellen en co. geen zweetdruppels op de voorhoofden hebben? Het antwoord ligt bij dat verradelijke doch zeer begeerde edelmetaal, goud. Na The Great Depression is er heel wat tonnen goud heen en weer geschoven tussen de Federal Reserve en de US Treasury. Uiteindelijk kreeg de Fed in ruil voor al het afgestane goud ‘gold certificates’ om het gat op de balans te dichten. De waarde van die certificaten werd gebaseerd op de marktprijs (marked to market, iets wat een dagelijkse bezigheid is) en dat deed men om de zoveel tijd. Tot aan 1971, waar de goudprijs op 42,22 dollar per ounce stond. De reden daarvan ligt bij acties die president Nixon ondernam maar dat is een verhaal voor een andere keer. Met een hoeveelheid van ruim 8 ton ligt de waarde op zo’n 11 miljard dollar. Dat bedrag staat nog steeds als asset op de balans. Wellicht voelde u het al aankomen, maar omdat de goudprijs sindsdien alleen maar is gestegen klopt dat bedrag dus niet meer. Met een goudwaarde van pak hem beet 1300 dollar per ounce hoort die 11 miljard dus bijna 340 miljard dollar te zijn. Een ‘hidden asset’ dus die een verkeerd beeld kan geven. Het argument dat de Fed ‘insolvent’ is wordt daardoor een stuk zwakker. Blijft natuurlijk nog wel het feit dat die 8 ton aan goud niet zo in de schoot van de Fed geworpen wordt mochten ze daar om vragen. Afspraak is dat er alleen tijdens een gigantische klap de Fed in moeilijkheden komt, de U.S. Treasury bijspringt. Overigens spreekt de Fed niet graag openlijk over hun solvency met betrekking tot goud, dus zal het voorlopig nog wel een ‘hidden asset’ op de balans blijven.
Over currency wars gesproken, is dat momenteel ook niet aan de hand door dat gedoe met al die monetaire rentes? Die worden verlaagd om banken te stimuleren hun geld uit te lenen als investeringen om zo de economie een boost te geven, maar hoe effectief is dat als dat voor diezelfde banken alleen een keuze blijft? Het enige wat ze lijken te doen is dat geld te investeren in daar waar zij meer winst in denken te behalen. Dat is immers waar zij op uit zijn. Het stimuleren van economieën laten ze maar al te graag over aan de overheid. Tussendoor zorgen die lage rentes wel weer voor flinke invloeden op de valuta’s. Dat zie je bij de ECB en BoJ bijvoorbeeld ook gebeuren.Oké qua liquide middelen lijkt het wel goed te zitten, maar hoe zit het dan met dat vertrouwen? Daarmee komen we terecht bij een probleem waar de Fed al bijna hun hele bestaan mee worstelt. Ze worden door beleggers immers gezien als de reddende engel als de markt en de economie weer eens te harde klappen krijgt. Door rentebeleid en beheer van money supply moeten ze de overheid helpen om de werkloosheid zo laag mogelijk te houden en te zorgen voor stabiele prijzen door te hoge inflatie of deflatie tegen te gaan. Dat laatste loopt echter soms erg uit de hand en er zijn mensen die zeggen dat de Fed zelfs de aanleiding is geweest voor The Great Depression. Daar ging namelijk een valutaoorlog aan vooraf tussen zowel de VS, Engeland en Frankrijk (en nog veel meer kleinere economieën) die elk hun valuta probeerde te devalueren. Niet verwonderlijk was goud ook hier bij betrokken. Landen trokken de waarde van hun munt namelijk los van de goudprijs waardoor devaluatie ontstond. Die oorlog duurde in totaal ruim vijftien jaar. Misschien is het vervelend om te horen maar zonder de Tweede Wereldoorlog had die ‘currency war’ nog veel langer door kunnen gaan. De VS kon namelijk zo veel producten als het maar kon exporteren waardoor er een overschot aan inkomsten kwam en schulden werden opgeheven. De fouten die de centrale banken hadden gemaakt werden dus hersteld door een bloedige en memorabele oorlog. In de jaren daarna werd dat vertrouwen weer langzaam teruggewonnen, maar wat het heeft gekost..
Dan is er nog een kwestie die vooral bij Amerikaanse verkiezingen weer als discussie gevoerd wordt. Is de Federal Reserve wel zo onafhankelijk als ze zelf beweren? Organisatorisch gezien zijn ze onafhankelijk van de overheid, maar de private banks die zij moeten reguleren zijn juist weer verplichte aandeelhouder via hun federale licenties (Hoewel de Fed op hun website dus beweert dat ze door niemand in bezit zijn). Ik wil de conclusie niet trekken dat er geheime agenda’s aan te pas komen, maar met zo’n systeem mag je dat ook niet uitsluiten. Komt daarnaast nog eens kijken dat de Board of Govenors aangewezen wordt door de President van de Verenigde Staten. De discussie of de Fed handelt vanuit een politiek standpunt in plaats van een economisch standpunt is daarom nog steeds van deze tijd. Ik hoor men dan ook wel zeggen dat er pas weer een renteverhoging zal komen nadat de presidentsverkiezingen zijn geweest. Of dat zo is komen we over enkele uren te weten. Uiteindelijk lijken beleggers de invloed van de Fed dus nog steeds groot genoeg te vinden om de markt te kunnen laten draaien. Maar waar hebben we het nu eigenlijk over? Waarschijnlijk spreken we wel over een verandering van een kwart procent. Waarom traders daar dan zo moeilijk over lijken te doen is voor mij nog steeds een onbeantwoorde vraag. Wellicht is het wederom die angst waarmee ze elkaar keer op keer lopen te beïnvloeden, met dank aan de media?
Daniel van Vliet
voor US Markets