![](/images/legacy-images/images/johan_lamote_04.gif)
Klappen moet je kunnen incasseren, dat weet je. Het hardt je in je verbetenheid de beurs te kloppen en je eigen financiële toestand met actie en soms hopen adrenaline erop vooruit te laten gaan. Velen zetten een stukje van hun maandelijkse inkomsten aan de kant en laten dit hun weg vinden naar het Beursplein, naar Wall Street of andere wereldbekende straten die ze misschien nog nooit in het echt aanschouwden. Anderen beschikken over een belangrijk vermogen, stopten enkele jaren geleden met hun beroepsactiviteiten en willen nu een extra stuiver meepikken.
De afgelopen jaren waren hier geen uitzondering op. Het ging soms aangenaam snel vooruit, en met enkele turbo’s kon je al vlug massieve dagwinsten binnenhalen die je lieten dromen van meer. Af en toe kwamen er klappen. Harde gemene uithalen die vaak onaangekondigd het evenwicht in je portefeuille verstoorden. Zolang het je persoonlijk evenwicht niet aantastte, geen probleem: op de beurs zijn er immers elke dag opportuniteiten, ‘elke dag is er één om te beleggen’ plegen sommigen te zeggen.
Het waren doetjes, die mensen die op beleggingsavonden met een groot glas bruisend Belgisch bier in de hand, niet konden meepraten over CDO, CDF en alle leverage-mogelijkheden die de financiële markten voor ons in petto hadden. Het snelle geldgewin behoorde tot het verleden, het supersnelle kwam eraan. Nu niet investeren was de boot missen. De sites voor onlinetraders begonnen de mogelijkheid aan te bieden te beleggen met geleend geld. De eerlijke doetjes die dan maar vroegen wat zo’n CDO nu eigenlijk was en hoe groot de markt hiervoor was kregen de meest uiteenlopende antwoorden.
Het begon sommigen te dagen, vooral Guy bracht hier op z’n site de meest zwartgallige voorspellingen naar voor en hoe meer je erover nadacht, hoe meer je begon te beseffen dat velen zichzelf iets voorhielden. “Er klopt iets niet”, was dikwijls de conclusie. Hoe gevoelsmatig zoiets ook klinkt, toch was het goed dat gevoel te volgen. Cash is king begon ik meer en meer te beseffen en stapte grotendeels uit.
De klappen bleven komen, tot op vandaag. De losgelaten stieren in de straten van Pamplona bulderen in volle kracht vooruit. Enkele kunnen zich nog vlug redden in die smalle straatjes, anderen worden compleet onder de voet gelopen en blijven bloedend achter. Ik weet niet of er nu al puin geruimd moet worden en of er nog veel losgeslagen monsters zullen komen. Ik zie vandaag mensen die nu al verweesd achterblijven, denkend aan de kapitalen die zij in rook zagen opgaan. Denkend aan hun pensioen dat eraan komt, aan het feit dat ze meer bescheiden zullen moeten leven dan ze zich voorgenomen hadden. Ik zie jongeren die hun eerste spaarcenten toevertrouwden aan bankaandelen (vaak aangeraden door hun ouders) met mooie dividendrendementen: het zou hen later toelaten extra van het leven te genieten.
De ‘zekerheden’ zijn weg, hoewel criticasters zeker zullen beweren dat er net op de beurs geen zekerheden zijn. Zelf met de redenering ‘cash is king’ is het opletten: is de bank aan wie je dit toevertrouwt wel voldoende solvabel?
Is het nuttig en zinvol om dagelijks met de financiële markten bezig te zijn, posities in te nemen en die week na week te zien dalen? Zelf het goud krijgt in deze bange tijden rake klappen. De rol van veilige haven blijkt ver zoek. Komt het omdat gewoonweg alles wordt verkocht? Zijn de vele fondsen verplicht ook hierin hun positie te liquideren omdat het water hen aan de kin staat? Ik blijf het goud interessant vinden, maar word ook hier voorzichtiger. M’n goudturbo is gecalled (ik denk dat het goud net een uur of twee onder het callniveau ging…), maar ik ga opnieuw instappen.
M’n lijstje met favoriete stock picks donderde eveneens naar beneden. Ik blijf hier geloven in een gespreide aankoop en wil het lijstje tegen het eind van het jaar volledig gekocht hebben. Maar is het allemaal nuttig wat ik doe? Je kan eraan twijfelen. Ik lees ook op deze site veel commentaren die de suggestie geven dat we er beter allemaal mee stoppen en wat meer plezier in ons leven brengen. Ik lees berichten van bezoekers die de indruk krijgen dat de indexen daadwerkelijk richting nulpunt zullen evolueren.
Hoe zwarter het plaatje wordt, hoe meer je geneigd bent je bij de massa aan te sluiten. Ik blijf er van uit gaan dat je beter tegen die kudde kan ingaan. Het systeem zal zichzelf wel redden, dat is m’n uitgangspunt. Het zal verziekt, verzwakt en oneindig veel kleiner uit de strijd komen, maar het zal weer werken. Het zal het wat rustiger aan doen, met heel wat meer inmenging van de overheid, met heel wat meer regeltjes en minder snelheid om vooruit te geraken. De aandelenkoersen zullen wellicht minder snel stijgen, de dividenden zullen kleiner zijn evenals de massa volk die naar de beurs trekt. Maar de markt zal werken. Ik ga dus blijven volgen, blijven kopen, blijven lachen en blijven vloeken. Maar ik zal het doen met kleinere posities en met de visie dat het wel heel lang zal kunnen duren vooraleer m’n investering mooie vruchten zal afwerpen.
Johan Lamote voor USMarkets
de auteur heeft geen posities in de besproken waarden