...

SYSTEEMCRISIS

27 augustus 2009, 14:44 | US Markets Redactie | leestijd: 15 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Wie oh wie durft er van een sys­teem­cri­sis of van een depressie te spreken? Men houdt het bij voor­baat vooral­snog slechts’ op een recessie die nu op z’n eind(?) loopt.

SYS­TEEM­CRI­SIS

Wie oh wie durft er van een sys­teem­cri­sis of van een depressie te spreken? Men houdt het bij voor­baat vooral­snog slechts’ op een recessie die nu op z’n eind(?) loopt. Hieruit kun je con­clud­eren dat:

  1. dit onder­scheid door de belei­ds­mak­ers bewust niet in de mond wordt genomen 
  2. bij een recessie, gedefinieerd als een tijdelijke en vrij kort­stondi­ge groei-onder­brek­ing van min­stens twee aaneengeschakelde kwartal­en, ons kan wor­den voorge­houden dat het daar­na zon­der noe­menswaardi­ge motiver­ing alle­maal weer goed komt(!)’. 

Logisch, want door elka­ar iets meer dan een recessie aan te prat­en, zou het vertrouwen in een betere toekomst verder kun­nen wor­den onder­graven. Dus houden we het op een recessie, zoals dat ook gebeurde ten tijde van de Grote Depressie in de jaren 30. Wellicht zullen onze kinderen pas de Tweede Grote Depressie’ in de mond nemen.




Aan de hand van boven­staande grafiek zien we een soort­gelijke trend in de jaren 30 met de aan­teken­ing dat er des­ti­jds geen ver­ruim­ing maar een verkrap­ping van de geld­ho­eveel­heid plaats vond. De kans is bijgevolg niet ondenkbaar dat de krachtige opver­ing van thans straks wordt gevol­gd door een navenante dal­ing. Daarmee zou de huidi­ge grafiek zich inter­im met die van de jaren 30 onderscheiden.

Basis van het probleem
Het meest treurige en tri­este is dat de oorza­k­en van deze cri­sis niet wor­den weggenomen en dat slechts wordt geprobeerd de gevol­gen met de oorza­k­en te bestri­j­den door schuld op schuld te stape­len. Zolang de over­heid geld in het cir­cuit pompt, wordt de pijn ver­licht en de schi­jn gecreëerd dat we het dal weer achter ons hebben gelat­en. Maar waar gaat het nu in wezen om?

De naoor­logse wel­vaart hebben we aan drie oorza­k­en te danken:

a) de wederop­bouw na de oor­log; dat geldt ook voor de V.S. mid­dels de wis­sel­w­erk­ing van het Mar­shall Plan
b) de opzet van de sociale zek­er­heid (in Ned­er­land vooral gevoed door de aardgasvondst)
c) meest promi­nent: de lang­durige en steeds verder voortschri­j­dende kredietexpansie.

Wan­neer we deze drie oorza­k­en onder de loep nemen dan blijkt dat de wederop­bouw­fase al lang achter de rug is, de sociale zek­er­heid als gevolg van de afne­mende groei steeds verder onder druk is komen te staan, maar fore­most’ dat de kredi­et­ex­pan­sie met een harde land­ing nage­noeg tot stil­stand is gekomen. Daarmee werd de groei niet onder­bro­ken maar gebro­ken! Met meer kredi­et beschik­te men immers over meer geld, kwam er meer vraag naar goed­eren, kon er meer wor­den gepro­duceerd, ste­gen de inkomens en kon er bijgevolg aldoor meer wor­den gecon­sumeerd. Dit alles in com­bi­natie met een lage rente. Het leek op een bij­na eeuwig durend sprook­je, waaraan thans na ampel vijftig jaar vrij abrupt een eind is gekomen! 

Basis van de oplossing
Het gaat om de onderliggende prob­lematiek die daad­w­erke­lijk met wor­tel en tak zal moeten wor­den aangepakt. Zolang die aan­pak achter­wege bli­jft, kan het weliswaar tijdelijk even beteren maar op de lan­gere ter­mi­jn gaat het alleen maar verder bergafwaarts. Zolang dit prob­leem buiten de poli­tieke agen­da bli­jft, zal er straks sprake zijn van een ver­re­gaand reculer pour mieux sauter’ ofwel een ongek­end diepe terug­val voor­dat er een grond­slag voor her­s­tel mogelijk is. Welke politi­cus durft bood­schap­per van dit slechte nieuws te zijn? Het is alleen verkoop­baar, indi­en we onze kinderen voor een nog grotere finan­ciële ramp­spoed willen behoeden.

Kredi­et impliceert dat wat je van­daag leent, je van de toekomst leent om het van­daag te kun­nen uit­geven. Con­sump­tie is nodig om de groei in stand te houden. Door de rente laag te houden, probeert men de con­sump­tie wederom te stim­uleren. De kredi­etver­slav­ing wordt daarmee in de hand gew­erkt, ter­wi­jl meer con­sump­tie juist tot min­der bespar­ing lei­dt. Maar con­sump­tie vin­dt wel pas plaats bij een zon­niger vooruitzicht. Van­daar promi­nente’ uit­latin­gen als: 

  • Nation­al Eco­nom­ic Coun­cil Direc­tor Lar­ry Sum­mers (voorheen Gold­man Sachs): The free fall that the econ­o­my was endur­ing a year ago has been con­tained; we are begin­ning to lay the foun­da­tion for future growth’ (de vri­je val van de economie is tot staan gebracht; we zijn bezig het fun­da­ment voor toekom­stige groei te leggen) – niet meer dan wish­ful thinking! 
  • Pres­i­dent Oba­ma, iets meer real­is­tisch: the U.S. econ­o­my is not out of the woods despite signs that lag­ging busi­ness invest­ment was reviv­ing’ (de economie is nog niet uit het dal, ondanks teke­nen dat de investerin­gen weer begin­nen aan te trekken) 
  • Ben Bernanke: there are signs that we are begin­ning to emerge from a deep reces­sion’ (er zijn sig­nalen dat de bodem is bereikt en we de diepe recessie achter ons kun­nen lat­en); hier­mee wordt niet meer dan valse hoop gewekt. 

We mogen immers niet ver­geten dat deze recessie het gevolg is van de cen­trale bankpoli­tiek in de voor­bi­je jaren. Dus wat schi­eten we op met een lage rente in de weten­schap dat daarmee straks weer een nieuwe bub­ble wordt gecreëerd? Immers, bij een lage rente verd­wi­jnt op den duur de risi­cop­er­cep­tie. We hoeven daar­voor niet ver meer terug te kijken. Essen­tieel: met nieuwe schuld kun­nen we de oude even­wel niet inlossen.

War­ren Buf­fett liet zich in deze con­text ont­vallen: the grow­ing moun­tain of U.S. debt could turn the coun­try into a banana repub­lic’. Hij hield de politi­ci in de New York Times daar­bij een mooie metafoor voor: unchecked car­bon emis­sions will like­ly cause ice­bergs to melt, but unchecked green­back emis­sions will cer­tain­ly cause the pur­chas­ing pow­er of our cur­ren­cy to melt’ (onge­brei­delde CO2 emissies lei­den klaar­blijke­lijk tot het afs­melten van ijs­ber­gen maar de onge­brei­delde emissie van dol­lars lei­dt zek­er tot het smelten van onze munt). Hij hamerde er op dat het Con­gres met spoed dient aan te drin­gen op het terug­draaien van de ver­houd­ing van schuld tot het BBP. Dit in tegen­spraak tot Bernanke die in de Wall Street Jour­nal doo­dleuk aankondigde dat de weak econ­o­my will like­ly war­rant excep­tion­al­ly easy mon­e­tary poli­cies for a long time to come!’ (de zwakke economie maakt het zeer waarschi­jn­lijk voor lan­gere tijd een excep­tion­eel ruim mon­e­tair beleid te kun­nen bli­jven voeren. 

Teken aan de wand
De markt is de fac­to niet fun­da­menteel veran­derd. Wat wel is veran­derd, is het sen­ti­ment doch voor hoe lang? Fun­da­menteel is dat de geld­ho­eveel­heid sinds vorig jaar is ver­dubbeld, het­geen zo veel wil zeggen dat de waarde van de dol­lar intussen feit­elijk is gehalveerd, ook al vind je die nog niet terug in de val­u­taver­houdin­gen. Dat komt omdat de eve­neens uit­ge­woonde’ euro er nog slechter voorstaat dan de uit­ge­woonde’ dol­lar, ter­wi­jlde andere economieën nog te veel afhanke­lijk zijn van het west­erse imperi­um’. Intussen zijn de BRIC-lan­den doende bilat­erale han­delsver­dra­gen te sluiten, waar­bij de dol­lar wordt uit­ges­loten. De vraag naar dol­lars neemt dan af. 

Dol­lar Reserve Sys­tem Falling Apart’
Ver­maard econoom en Nobel­pri­jswin­naar Joseph Stiglitz windt er geen doek­jes om en verk­laarde vorige week op een sym­po­sium in Bangkok dat a new glob­al reserve sys­tem is need­ed after the glob­al finan­cial cri­sis exposed the U.S. dol­lar-based sys­tem as flawed and risky’, het­geen zoveel wil zeggen dat een nieuw mon­di­aal reservesys­teem nodig is nu de mon­di­ale finan­ciële cri­sis heeft lat­en zien dat er risi­co­volle scheuren zijn ontstaan in het U.S. dol­lar reservesys­teem. Bijgevolg is dit sys­teem nu bezig uiteen te vallen. 

Daar­bij stelde hij nadrukke­lijk aan de orde: the issue isn’t whether we go to a new sys­tem, but the ques­tion is do we do so in an order­ly man­ner’ (de kwest­ie is niet of wij op weg zijn naar een nieuw sys­tem maar of dat op een ordelijke wijze gebeurt). 

Tenslotte zei hij: It’s very hard to have a glob­al­ly inte­grat­ed finan­cial sys­tem based on a sin­gle cur­ren­cy, when there are such uncer­tain­cies about the eco­nom­ic for­tunes of that par­tic­u­lar coun­try’ (het is heel lastig om een mon­di­aal geïn­te­greerd finan­cieel sys­tem te hebben gebaseerd op een enkele val­u­ta, wan­neer een munt van een dergelijk land met zulke grote onzek­er­he­den wordt omringd). 




Deze grafiek geeft aan hoe onvoorstel­baar de geld­ho­eveel­heid is geste­gen zon­der dat er dekking tegen­over staat. Vooral de ontwik­kelin­gen na 2008 baren de meeste zorg. Eve­neens wordt duidelijk waarom de waarde van de dol­lar intussen is gehalveerd vergeleken met 10 jaar geleden.

Andere uit­sprak­en
Pacif­ic Invest­ment Man­age­ment Co (Pim­co), het groot­ste oblig­atiebe­leg­gings­fonds ter wereld is druk doende haar dol­lar­be­lang (the dol­lar is no longer a store of val­ue) verder af te bouwen en zich te richt­en op de emerg­ing mar­kets, de mark­ten zon­der schulden en met veel reserves! 

Tenslotte nog een paar opmerkin­gen van criti­cus Peter Schiff, hoofd van Euro-Pacif­ic Cap­i­tal en intussen aspi­rant Con­gres­lid. Hij stelt in een inter­view met Mon­eynews dat het stim­u­ler­ing­spro­gram­ma van de regering juist het prob­leem is en niet de oploss­ing’. Voorts stelt hij dat de Bear Mar­ket in feite niet van vorig jaar dateert, maar in wezen al vanaf 2000

Andere uit­sprak­en van hem: De regering haalt koop­kracht weg bij de mensen die het goed doen en geeft die weer aan de mensen die het ver­keerd doen (de banken)’. Bij zijn aantre­den als nieuw Con­gres­lid wil hij er vooral op wijzen dat zich op Capi­tol Hill ver­schei­dene ondeskundi­ge leden ophouden, die niet in staat zijn het lands­be­lang ade­quaat te dienen!

Dr. Doom, pro­fes­sor Roubi­ni, die als één der weini­gen deze cri­sis wel tijdig zag aankomen, voor­spelt dat een dou­ble dip’ het meest waarschi­jn­lijke sce­nario is. 

Tegen het licht van deze uit­sprak­en is er weinig reden tot opti­misme, niet anders dan door de belei­ds­mak­ers met hun bagatel­lis­erende en ger­ingschat­tende inschat­tin­gen van de ernst van de huidi­ge sit­u­atie. Men hoort ze wel over het papieren’ her­s­tel maar niet over de onher­stel­bare schade in de orde van grootte van $60.000 mil­jard, die intussen is aan­gericht. Hierte­gen zijn die enkele biljoe­nen uit de geld­pers zelfs nooit en te nim­mer opge­wassen! Alleen al voor de groot­ste hypotheek­banken Fan­nie Mae en Fred­dy Mac dient er tot eind van dit jaar maar lief­st 1.250 mil­jard aan dekking te wor­den verschaft!

De vast­goed­markt
De huizen­markt lijkt in de V.S. qua aan­bod voorzichtig uit te bode­men maar nog niet qua pri­js. Niet ver­geten moet wor­den dat één op de acht won­ing­bezit­ters niet meer aan de hypotheekver­plichtin­gen kan vol­doen. Daaren­boven komt nu de com­mer­ciële markt aan de beurt. Vol­gens Ken­neth Rogoff, voor­ma­lig IMF-econoom, zal de neer­gang in de com­mer­ciële vast­goed­sec­tor nog een ware tsuna­mi aan bank­fail­lisse­menten opleveren. 

Het trans­ac­tievol­ume in deze markt is teruggevallen van $30,9 mil­jard in 2008 naar $5,7 mil­jard in 2009 (tot dusver). In Man­hat­tan (toplo­catie) wor­den de vierkante voeten (sq. ft) voor bij­na de helft van de pri­js gedumpt. Alleen al JP Mor­gan zit na de over­name van de fail­li­ete boedel van Bear Stearns en Wash­ing­ton Mutu­al met 7,1 miljoen sq.ft in een aan­tal ste­den in de maag. 

De verwacht­ing is dat er nog min­stens 150 à 200 banken met een ver­mo­gen oplopend tot bij­na $200 mil­jard het onder­spit zullen del­ven. Hieron­der bevin­den zich ook grotere tot grote banken. De Fed­er­al Deposit Insur­ance Corp (FDIC), het vangnet voor de banken, is blut en zal buiten de bankw­ereld nieuwe fond­sen moeten wer­ven. Als de banken fail­li­et gaan, dienen de klanten zo veel mogelijk gevri­jwaard te bli­jven. Men schat voor de komende drie jaar nog eens tussen $70 en $100 mil­jard te moeten sup­pleren. Geld dat er dus niet is maar uit de geld­pers moet komen zolang de bomen bli­jven groeien! De gevol­gen zijn uit­er­aard per­ma­nent en wederom voor reken­ing van de belastingbetaler.

Andere graad­me­ter
De vraag naar elec­triciteit is een betere graad­me­ter dan de opge­po­et­ste’ economis­che cijfers die de over­heid ver­strekt. Vol­gens een opgave van de elec­tricteit­spro­du­cen­ten aan de Wall Street Jour­nal blijkt de vraag gedurende de eerste zes maan­den van dit jaar met 4,4% te zijn gedaald. Deze dal­ing was overi­gens al in 2008 in gang gezet en blijkt de groot­ste en lang­ste dal­ing te zijn sinds de depressie van de jaren 30.

Samen­vat­ting
Op grond van boven­staande ontwik­kelin­gen is het vertrouwen in de dol­lar totaal zoek gespeeld. Tot voor kort gold het cre­do the dol­lar is our cur­ren­cy, but it’s your prob­lem’. Deze kreet zal straks als een boomerang op de V.S. terugv­eren. Voor Europa ziet het er zo nodig nog beroerder uit, omdat ook hier de bud­get­taire teko­rten schrik­barend oplopen, ter­wi­jl er even­min een oploss­ing is voor de uit­staande schulden in Oost-Europa. De afsprak­en des­ti­jds gemaakt in Maas­tricht ter zake van de schuld­groei en de bud­get­taire teko­rten blijken boterzacht. Dus, ja, wat is dan de intrin­sieke waarde van een munt? 

Nieuw mon­e­tair systeem
Nu de dol­lar na eeuwen en de euro na slechts één decen­ni­um hun geloofwaardigheid hebben opge­of­ferd aan lucht’, wordt er intussen sti­laan gekeken naar een nieuw sys­teem. Dit is onder de huidi­ge omstandighe­den een buitenge­woon lastig vraagstuk. Immers, er bestaat geen enkel ander solide en bewezen alter­natief dan goud, maar zoals eerder aange­duid is dat een zeer dure’ optie. 

Afgezet tegen de uit­staande schuld zou je een goud­pri­js moeten prikken ergens tussen $6.000 en $9.000 per ounce of tussen € 130.000 en € 200.000 per kilo­gram. Dit is ook pre­cies de reden van het botte Gold Sup­pres­sion Scheme. Zou men de goud­pri­js de vri­je hand lat­en dan zou daarmee het feit­elijke fail­li­et van de cen­trale banken wor­den ingelu­id en zou dit tot zon­der meer tot hyper­in­flatie lei­den. Immers, alle com­modi­ties zouden in de slip­stream mee omhoog wor­den gezogen.

Tusseno­ploss­ing
Als tusseno­ploss­ing wordt gekeken naar de Spe­cial Draw­ing Rights — Spe­ciale Trekkingsrecht­en uit­gegeven door het IMF. Deze Recht­en zijn weer gebaseerd op een mand­je valuta’s die geza­men­lijk nauwelijks sterk­er zijn dan de huidi­ge dol­lar. Als de zwak­ste valuta’s er uit buiten bli­jven (dol­lar, euro, yen) dan hou je alleen de yuan over. Dus daarmee is het prob­leem wezen­lijk niet opgelost. De yuan kan deze kar’ in z’n een­t­je (nog) niet trekken. 

De Chi­nese oplossing
Wat is dan de derde oploss­ing? Door­gaan op de inges­la­gen weg van schuld­cre­atie en wacht­en tot de bom barst dan wel de inflatie gecon­troleerd’ lat­en oplopen, zodat hier­mee eve­neens het pro­ces van schuld­ver­damp­ing in gang wordt gezet. Het is dan ook om deze reden dat de Chinezen naarstig doch omzichtig doende zijn aller­hande commodities/​bedrijven te acquir­eren. Het mes sni­jdt hier aan twee kan­ten. De dol­lar­reserves kun­nen hier­voor wor­den ingezet en tegelijk afge­bouwd. Wan­neer de zaak op de klip­pen loopt dan beschikt Chi­na straks over vol­doende hulp­bron­nen om de economis­che groei in gang te houden, ook al valt de rest van de wereld af. Je zou kun­nen zeggen dat de Amerika­nen van de Chinezen nog even op deze voet mogen bli­jven door­gaan tot­dat ook hier the point of no return’ is bereikt. Het lijkt onafwend­baar dat de economis­che macht van west naar oost zal ver­schuiv­en en het bijgevolg ver­standig is je kinderen alvast Chi­nees te lat­en leren! 

Hieruit blijkt de trend­breuk met 2008 toen Chi­na nog bereid was nage­noeg onge­lim­i­teerd dol­lars op te nemen.



Robert Bron­cel
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.