Swingen met de beren
Onderstaande tabel geeft een overzicht van een eeuw berenmarkten, waarmee periodes bedoeld wordt dat een index, in dit geval de Dow Jones Industrial, dalingen kende van minstens 15% over twee maanden. Mini-crashes zoals in 1987 (19 oktober, zwarte maandag) en in 1997 (begin crisis in het Verre Oosten) vallen buiten deze beschouwing omdat ze snel herstelden en niet meer waren dan een kortstondige rimpeling in de beursvijver. In onze tabel gaat het om kleppers van beren, die gedurende 2 tot 38 maanden de markten onder hun zware poten vertrappelden.
Kijk hierbij zonder te huiveren naar de crash der crashes, ‑89% van 1929 tot 1932. Qua duurtijd is de berenmarkt 1946 – 1949 met 38 maanden de (trieste) recordhouder tot op heden.
Tot op heden, jazeker. Want de beer die thans de beursvloeren teistert, heeft blijkbaar nog geen zin om ermee op te houden, de kaap van 38 maanden is al overschreden en er zijn geen tekenen dat het tij gaat keren.
Is dit nu dramatisch? Niet noodzakelijk. Vooreerst moeten we iets weten over de basiskenmerken van het verschijnsel berenmarkten:
a) ze starten meestal onverwacht. Er zijn wel marktsignalen zoals het verlagen van dividenden en het toenemen van koers/winstverhoudingen, maar deze op het juiste moment detecteren is heel moeilijk. Dus je zit er middenin voor je het weet;
b) berenmarkten duren minder lang dan hun tegenhangers, de stierenmarkten. Dat is dan toch al iets, maar veel ben je er niet mee in een periode zoals nu;
c) de neergang tijdens een berenmarkt is nooit continu, maar wel op en neer golvend. Dat is een belangrijk gegeven. Daarbij komt ook, dat deze bewegingen dikwijls heel heftig zijn. Dat is leuk. Zie maar naar de grafiek van de Dow Jones Industrial Index de afgelopen drie jaar, sedert het inzetten van de huidige berenmarkt. Merk de vele schommelingen op.
Zulke situatie lijkt wel het paradijs voor de swingtrader, die zijn hart kan ophalen door afwisselend long en short te gaan. Er is evenwel voorzichtigheid geboden. Een berenmarkt is bijna per definitie een onstabiele, grillige markt. Enkel wie kalm en met kennis van zaken de juste keuzes doet, zal succes kennen. Hier gelden zeker de hoofdregels van het swingtraden, die je vindt in elke Chartservice van US Markets.
Dit voor ogen houdend en gebruik makend van de e‑mails of beter nog van de sms-berichtjes van US Markets, hoeven berenmarkten op ons geen indruk te maken en kunnen we vrolijk swingen met de beren.
Jan Van Besauw
Columnist voor US Markets
21 februari 2003.