Swing Trading is de goudmijn voor de actieve trader met inzicht en discipline. Deze keer neem ik u aan de hand om uw behoefte tot speculatie te voeden, maar dan wel binnen een vaste set van regels.
In mijn laatste column heb ik u aan de hand van een eenvoudig trendvolgend model verteld wat voor mij belangrijk is om te bepalen of ik belegd wil zijn of niet. Dat is in de basis een hele goede strategie. Overigens, deze techniek is natuurlijk net zo goed te gebruiken om de neerwaartse trend op te pakken en dan bijvoorbeeld put-opties te kopen of futures te verkopen. Zeker in combinatie met enkele andere technieken die ook op prijsbewegingen zijn gebaseerd, is het zeer goed mogelijk om als trendvolger een goed resultaat te behalen. Swing Trading is een van die andere technieken.
De ‘pure’ Technische Analyse gaat meestal niet verder gaat dan observeren en en op basis daarvan reageren, in het gunstigste geval aangevuld met een goede scenario-analyse: als dit gebeurt, dan doe ik dat. Swing Trading technieken gaan een stap verder en zijn gebouwd rond het principe van anticiperen: het voorspellen va de volgende beweging in de markt en daarbij zoeken naar de grootste waarschijnlijkheid. Deze methode is niet nieuw en al in begin van de 20ste eeuw door Charles Dow beschreven. Maar de echte doorbraak kwam pas in 1996 met het boek ‘Street Smarts’ van Lawrence A. Connors en Linda Bradford Raschke, twee ervaren handelaren, die verschillende patronen hebben benoemd en beschreven.
Bij gebruik van Swing Trading technieken wordt in de markt continu gezocht naar steun- en weerstandniveaus en wordt daaromheen actief gehandeld. Daarbij is het beperken van risico steeds het belangrijkste uitganspunt. We zoeken naar maximale winst, maar alleen wanneer risico strak omschreven en gecontroleerd kan worden. Daar waar trendvolgende technieken nog wel eens ruimte aan uw posities geven om tussentijds verliezen te laten zien, doet Swing Trading dat NIET. De zeer strakke stops na instappen voorkomen dat, maar leveren ook wel relatief veel uitstapmomenten op.
Ik ben ervan overtuigd, dat consistentie in uw handelen van het allergrootste belang is om uiteindelijk geld te kunnen verdienen. Daarnaast moet alles wat u doet meetbaar en vooral reproduceerbaar zijn. Er moet een geobjectiveerde strategie ten grondslag liggen aan uw handelen. Nu zijn er vele Swing Trading strategieën te bedenken en te beschrijven, maar om succesvol te zijn hebt u eigenlijk maar één goede strategie nodig. En als u zich daarin hebt bekwaamd, kunt u overwegen om daar nog een aantal Swing Trading technieken aan toe te voegen. Maar bedenk dan wel dat actief handelen veel tijd vergt en de setup voor Swing Trading technieken in de basis weliswaar eenvoudig, maar vooral zeer tijdrovend is om in de markt te ontdekken.
Zelf hanteer ik drie van dergelijke patronen om actief te beleggen en ik wil graag met u de regels van een van de meest succesvolle bespreken: de ‘Turtle Soup’. Swing Trading patronen vallen uiteen in drie groepen, te weten Tests, Retracements en Climax patronen. De ‘Turtle Soup’ behoort tot de eerste groep.
Dit patroon brengt uitstekend in beeld waar het eigenlijk om gaat bij Swing Trading:
een zeer volatiel patroon met kans op zeer grote winst in korte tijd en met een zeer strak te definiëren en erg laag risico. De methode is erop gericht om valse signalen te identificeren en juist gebruik te maken van de omgekeerde beweging. Op het eerste gezicht lijkt dit dan ook in strijd met alles wat Technische Analyse ons altijd heeft geleerd, namelijk: volg de breuk van steun of weerstand en investeer juist in de richting van doorbraak. Maar daar hoort natuurlijk bij, dat de bevestiging van zo’n doorbraak pas komt NA de correctie-beweging (de zg. pull-back). En op het ontbreken van deze test van de doorbraak is de ‘Turtle Soup’ nu juist gebouwd. Ik zal de regels beschrijven aan de hand van uurgrafieken, maar ook met kortere intraday – met b.v. prijzen op minutenbasis, of juist op dagbasis — is dit patroon goed te handelen. In dat geval vervangt u simpelweg alle uurgrafieken door daggrafieken en past daarna dezelfde regels toe.
Zo moet u handelen
- De markt moet vandaag een nieuwe 20-uurs ‘low’ maken (dat betekent, dat de laagste koers van vandaag de laagste koers van de afgelopen 20 handelsuren moet zijn). Hier geldt: hoe lager deze nieuwe ‘low’ ligt, hoe beter dit is voor het vervolg.
- De vorige 20-uurs ‘low’ moet minstens 4 bars eerder liggen. Dit is belangrijk! Hoe verder terug deze bodem ligt, des te betrouwbaarder het signaal. Maar ik ben daarbij van mening dat hoe dichter deze bodems qua prijsniveau bij elkaar liggen, hoe sterker het signaal is.
- Nadat de markt is gedaald tot onder de vorige 20-uurs ‘low’, plaatst u een ‘entry-stop’ vlak boven de vorige 20-uurs ‘low’. Ikzelf hanteer hierbij de mid-price van de vorige 20-uurs ‘low’, maar in de literatuur hanteert met meestal 5 tot 10 tikken boven de vorige 20-daagse ‘low’. N.B. Deze stop geldt alleen voor vandaag!
- Wanneer de ‘entry-stop’ wordt geraakt legt u meteen een GTC Stoploss order in op één prijstik onder het niveau van de laagste koers van vandaag.
- Zodra de positie in de winst draait, gebruikt u een zg. ‘traling-stop’ om te voorkomen dat de winst weer wegvloeit. Soms duurt een dergelijke beweging uren, maar soms ook enkele dagen. Hoe die glijdende stops moeten worden geplaatst hangt af van het item waarin u handelt. Iedere markt kent zijn eigen beweeglijkheid en ook zijn eigen ‘ruis’patroon rondom toppen en bodems. Maar als vuistregel kunt u hier een eenvoudige Zig-Zag stoploss indicator of de technieken van koers-omkeerpatronen gebruiken om uit te stappen.
- Omdat de stop heel erg dicht onder uw positie ligt kan het gemakkelijk een keer gebeuren dat u wordt uitgestopt. Het is belangrijk om dan meteen de volgend ‘Re-entrystop’ te hanteren. Dit vereist misschien nog wel de grootste mate van discipline. U hebt immers net een verliesgevende transactie achter de rug en nu moet u opnieuw –met vol vertrouwen- in de markt stappen. Toch ligt ook hierin de kracht van dit systeem. Dus doen!
Alleen wanneer u binnen de eerste twee volgende bars (in dit geval dus binnen twee uur) bent uitgestopt, mag u opnieuw een entry-stop plaatsen op hetzelfde
niveau als waarop u reeds eerder instapte.
Ik heb een en ander grafisch weergeven in de volgende chart.
Deze set van regels werkt voor mij. Er valt natuurlijk nog veel meer over te vertellen. Bijvoorbeeld over het Money management bij dit systeem. Hoeveel moet ik wanneer inzetten? Maar daarover een volgende keer meer. Voorlopig kunt u weer uit de voeten. Ik hoor graag uw ervaringen.
Succes met uw beleggingen!
Bob Emanuels
Publicist US Markets