...

Swing Trading voor de actieve belegger

16 juni 2011, 06:32 | Bob Emanuels | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Swing Trad­ing is de goud­mi­jn voor de actieve trad­er met inzicht en dis­ci­pline. Deze keer neem ik u aan de hand om uw behoefte tot spec­u­latie te voe­den, maar dan wel bin­nen een vaste set van regels.


In mijn laat­ste col­umn heb ik u aan de hand van een een­voudig trend­vol­gend mod­el verteld wat voor mij belan­grijk is om te bepalen of ik belegd wil zijn of niet. Dat is in de basis een hele goede strate­gie. Overi­gens, deze tech­niek is natu­urlijk net zo goed te gebruiken om de neer­waartse trend op te pakken en dan bijvoor­beeld put-opties te kopen of futures te verkopen. Zek­er in com­bi­natie met enkele andere tech­nieken die ook op pri­js­be­weg­in­gen zijn gebaseerd, is het zeer goed mogelijk om als trend­vol­ger een goed resul­taat te behalen. Swing Trad­ing is een van die andere tech­nieken.

De pure’ Tech­nis­che Analyse gaat meestal niet verder gaat dan observeren en en op basis daar­van rea­geren, in het gun­stig­ste geval aange­vuld met een goede sce­nario-analyse: als dit gebeurt, dan doe ik dat. Swing Trad­ing tech­nieken gaan een stap verder en zijn gebouwd rond het principe van anticiperen: het voor­spellen va de vol­gende beweg­ing in de markt en daar­bij zoeken naar de groot­ste waarschi­jn­lijkheid. Deze meth­ode is niet nieuw en al in begin van de 20ste eeuw door Charles Dow beschreven. Maar de echte door­braak kwam pas in 1996 met het boek Street Smarts’ van Lawrence A. Con­nors en Lin­da Brad­ford Raschke, twee ervaren han­de­laren, die ver­schil­lende patro­nen hebben benoemd en beschreven.

Bij gebruik van Swing Trad­ing tech­nieken wordt in de markt con­tinu gezocht naar ste­un- en weer­stand­niveaus en wordt daaromheen actief gehan­deld. Daar­bij is het beperken van risi­co steeds het belan­grijk­ste uit­ganspunt. We zoeken naar max­i­male winst, maar alleen wan­neer risi­co strak omschreven en gecon­troleerd kan wor­den. Daar waar trend­vol­gende tech­nieken nog wel eens ruimte aan uw posi­ties geven om tussen­ti­jds ver­liezen te lat­en zien, doet Swing Trad­ing dat NIET. De zeer strakke stops na instap­pen voorkomen dat, maar lev­eren ook wel relatief veel uit­stap­mo­menten op.

Ik ben ervan over­tu­igd, dat con­sis­ten­tie in uw han­de­len van het aller­g­root­ste belang is om uitein­delijk geld te kun­nen ver­di­enen. Daar­naast moet alles wat u doet meet­baar en vooral repro­duceer­baar zijn. Er moet een geob­jec­tiveerde strate­gie ten grond­slag liggen aan uw han­de­len. Nu zijn er vele Swing Trad­ing strate­gieën te bedenken en te beschri­jven, maar om suc­cesvol te zijn hebt u eigen­lijk maar één goede strate­gie nodig. En als u zich daarin hebt bek­waamd, kunt u over­we­gen om daar nog een aan­tal Swing Trad­ing tech­nieken aan toe te voe­gen. Maar bedenk dan wel dat actief han­de­len veel tijd vergt en de set­up voor Swing Trad­ing tech­nieken in de basis weliswaar een­voudig, maar vooral zeer tij­drovend is om in de markt te ontdekken.

Zelf hanteer ik drie van dergelijke patro­nen om actief te beleggen en ik wil graag met u de regels van een van de meest suc­cesvolle bespreken: de Tur­tle Soup’. Swing Trad­ing patro­nen vallen uiteen in drie groepen, te weten Tests, Retrace­ments en Cli­max patro­nen. De Tur­tle Soup’ behoort tot de eerste groep.

Dit patroon brengt uit­stek­end in beeld waar het eigen­lijk om gaat bij Swing Trad­ing:
een zeer volatiel patroon met kans op zeer grote winst in korte tijd en met een zeer strak te definiëren en erg laag risi­co. De meth­ode is erop gericht om valse sig­nalen te iden­ti­fi­ceren en juist gebruik te mak­en van de omge­keerde beweg­ing. Op het eerste gezicht lijkt dit dan ook in stri­jd met alles wat Tech­nis­che Analyse ons alti­jd heeft geleerd, namelijk: volg de breuk van ste­un of weer­stand en investeer juist in de richt­ing van door­braak. Maar daar hoort natu­urlijk bij, dat de beves­tig­ing van zo’n door­braak pas komt NA de cor­rec­tie-beweg­ing (de zg. pull-back). En op het ont­breken van deze test van de door­braak is de Tur­tle Soup’ nu juist gebouwd. Ik zal de regels beschri­jven aan de hand van uur­grafieken, maar ook met kor­tere intra­day – met b.v. pri­jzen op minuten­ba­sis, of juist op dag­ba­sis — is dit patroon goed te han­de­len. In dat geval ver­vangt u sim­pel­weg alle uur­grafieken door dag­grafieken en past daar­na dezelfde regels toe.

Zo moet u handelen

  1. De markt moet van­daag een nieuwe 20-uurs low’ mak­en (dat betekent, dat de laag­ste koers van van­daag de laag­ste koers van de afgelopen 20 han­del­suren moet zijn). Hier geldt: hoe lager deze nieuwe low’ ligt, hoe beter dit is voor het vervolg.
  2. De vorige 20-uurs low’ moet min­stens 4 bars eerder liggen. Dit is belan­grijk! Hoe verder terug deze bodem ligt, des te betrouw­baarder het sig­naal. Maar ik ben daar­bij van mening dat hoe dichter deze bodems qua pri­js­niveau bij elka­ar liggen, hoe sterk­er het sig­naal is.
  3. Nadat de markt is gedaald tot onder de vorige 20-uurs low’, plaatst u een entry-stop’ vlak boven de vorige 20-uurs low’. Ikzelf hanteer hier­bij de mid-price van de vorige 20-uurs low’, maar in de lit­er­atu­ur hanteert met meestal 5 tot 10 tikken boven de vorige 20-daagse low’. N.B. Deze stop geldt alleen voor van­daag!
  4. Wan­neer de entry-stop’ wordt ger­aakt legt u meteen een GTC Sto­ploss order in op één pri­jstik onder het niveau van de laag­ste koers van vandaag.
  5. Zodra de posi­tie in de winst draait, gebruikt u een zg. tral­ing-stop’ om te voorkomen dat de winst weer wegvloeit. Soms duurt een dergelijke beweg­ing uren, maar soms ook enkele dagen. Hoe die gli­j­dende stops moeten wor­den geplaatst hangt af van het item waarin u han­delt. Iedere markt kent zijn eigen beweeglijkheid en ook zijn eigen ruis’patroon ron­dom top­pen en bodems. Maar als vuistregel kunt u hier een een­voudi­ge Zig-Zag sto­ploss indi­ca­tor of de tech­nieken van koers-omkeer­pa­tro­nen gebruiken om uit te stappen.
  6. Omdat de stop heel erg dicht onder uw posi­tie ligt kan het gemakke­lijk een keer gebeuren dat u wordt uit­gestopt. Het is belan­grijk om dan meteen de vol­gend Re-entrystop’ te hanteren. Dit vereist miss­chien nog wel de groot­ste mate van dis­ci­pline. U hebt immers net een ver­lies­gevende trans­ac­tie achter de rug en nu moet u opnieuw –met vol vertrouwen- in de markt stap­pen. Toch ligt ook hierin de kracht van dit sys­teem. Dus doen!

Alleen wan­neer u bin­nen de eerste twee vol­gende bars (in dit geval dus bin­nen twee uur) bent uit­gestopt, mag u opnieuw een entry-stop plaat­sen op het­zelfde
niveau
als waarop u reeds eerder instapte.

Ik heb een en ander grafisch weergeven in de vol­gende chart.

Deze set van regels werkt voor mij. Er valt natu­urlijk nog veel meer over te vertellen. Bijvoor­beeld over het Mon­ey man­age­ment bij dit sys­teem. Hoeveel moet ik wan­neer inzetten? Maar daarover een vol­gende keer meer. Voor­lop­ig kunt u weer uit de voeten. Ik hoor graag uw ervaringen.

Suc­ces met uw beleg­gin­gen!

Bob Emanuels
Pub­li­cist US Markets 


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.