Zoals bekend bij Sven Kramer is goud meer waard dan zilver. Dat geldt niet alleen voor de Olympische spelen, maar ook voor fysiek goud en zilver. De vraag is alleen; hoeveel meer is goud waard dan zilver; 20 x zoveel, 40 x zoveel of zelfs 80 x zoveel?
Als je aan Sven zou vragen; ‘hoeveel meer is jouw gouden medaille waard dan de zilveren medaille van Seung-Hoon Lee?’zal hij waarschijnlijk zeggen ‘oneindig keer zoveel’. Seung-Hoon Lee zal misschien antwoorden dat meedoen belangrijker is dan winnen en zeggen dat ze evenveel waard zijn, of eerlijk zijn en het met Sven eens zijn. Op financiële markten is het antwoord makkelijker te vinden door simpelweg de goudprijs te delen door de zilverprijs. Op dit moment vind je dan als antwoord ‘ongeveer 70 x zoveel’. Dat is meer dan in december 2009, doordat zilver de laatste maanden relatief sneller is gedaald dan goud. Zilver is door het meer volatiele karakter gevoeliger voor toenemende risicoaversie dan goud. Daarnaast is zilver, net als goud, gevoelig voor de dollarkoers en zilver is dus eigenlijk getroffen door een ‘double whammy’: enerzijds is de markt door de zorgen over Griekenland en andere periferie landen (de term PIIGS wordt als kwetsend ervaren) meer risicomijdend geworden en daarnaast (hiermee samenhangend) is de US dollar sterker geworden. Doordat deze factoren minder impact hadden op de goudkoers is de ratio de laatste weken gestegen naar 70. Zegt deze ratio ons iets? Je kan natuurlijk allerlei ratio’s verzinnen zoals de goud/aex ratio, de aex/brent ratio of goud/brent ratio, maar niet alle ratio’s zijn even nuttig (voor de nieuwsgierige lezers, per 15/2/2010 waren deze ratio’s: goud/aex 2,6 , aex/brent 5,9 en goud/brent 15,2). Een kenmerk van de goud/zilver ratio dat in ieder geval interessant is, is dat de ratio net als de VIX index in de laatste 12 maanden een aardige indicator is gebleken van de risicobereidheid van de markt (zie onderstaande tabel). Hoe lager beide ratio’s staan; hoe lager de risico-aversie.
Bron: Bloomberg, RBS artikel ‘Silver – Tarnished, 10 februari 2010. Geel (linker as): Goud/zilver ratio. Zwart (rechter as): VIX Index. (In het verleden behaalde resultaten vormen geen betrouwbare indicator voor de toekomst)
Vooruitzichten zilver
Zilver wint momenteel op sommige vlakken in de juwelenindustrie marktaandeel van goud (vooral in de V.S.), en wordt door het gebruik voor industriële toepassingen meer dan goud beïnvloedt door de toestand van de wereldeconomie. Ons RBS Commodity Research team verwacht dat vraag vanuit de semi-conductor industrie in 2010 met 14% zal toenemen, een afname van 5% uit de foto-industrie en een gelijkblijvende vraag vanuit de juwelenindustrie. Veel vraag komt verder voort uit de verkoop van zilveren munten en vanuit de ETF industrie. Deze laatste categorie is steeds belangrijker geworden en als zilver dit jaar achterblijft, kan de outflow uit deze ETF’s de zilverkoers sterk negatief beïnvloeden (dit geldt overigens ook voor goud). Bij zilver is de directe productie uit mijnen relatief minder belangrijk en veel aanbod van zilver komt van hergebruik of restanten. RBS Research verwacht uiteindelijk dat het aanbod van zilver in 2010 groter zal zijn dan de vraag, en op een termijn van 3-5 jaar wordt de voorkeur gegeven aan goud. Echter, op korte termijn, door de hoge volatiliteit en de sterke daling de afgelopen periode kan zilver mogelijk beter presteren dan goud. Om het in schaatstermen te zeggen: op de korte afstanden geeft RBS de voorkeur aan zilver, en voor de lange afstanden aan goud.
Voor edelmetaalbeleggers die verwachten dat het herstel van de wereldeconomie doorzet, en de zilverprijs ten opzichte van goud te laag vinden, kan dit daarom een interessant moment zijn om voor de korte termijn in te spelen op de relatief hoge goud/zilver ratio door long zilver en short goud te gaan. Door deze combinatie wordt ook het valutarisico beperkt.
Bron: Silver – Tarnished, RBS Commodity Research artikel, 10 februari 2010.
Erik Mauritz werkt bij The Royal Bank of Scotland N.V. (‘RBS’) en is verantwoordelijk voor Turbo's, Certificaten en Marketindex. Zijn beloning is afhankelijk van de prestaties van RBS en is niet gekoppeld aan de standpunten en aanbevelingen opgenomen in deze column. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel. Zijn mening kan derhalve afwijken van de visie van RBS. De informatie in deze column dient niet te worden beschouwd als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. RBS staat onder toezicht van de AFM.
Beschrijving samenwerking RBS en US Markets