...

SURVIVAL OF THE FITTEST

3 september 2005, 00:51 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Ter­wi­jl de Amerikaanse over­heid druk in de weer is elders in de wereld democ­ra­tie en voor­spoed te bren­gen, hebben ze in hun eigen achter­tu­in een prob­leem­p­je over t hoofd gezien … Ten koste van veel mankracht en geld wordt er in Irak gestre­den voor de bevolk­ing aldaar en …olie ..De olie indus­trie in eigen land en de de eigen bevolk­ing komen er in deze dagen maar bekaaid vanaf…Column Jeroen van Veen …


SUR­VIVAL OF THE FITTEST

Ter­wi­jl de Amerikaanse over­heid druk in de weer is elders in de wereld democ­ra­tie en voor­spoed te bren­gen, hebben ze in hun eigen achter­tu­in een prob­leem­p­je over t hoofd gezien … Ten koste van veel mankracht en geld wordt er in Irak gestre­den voor de bevolk­ing aldaar en.…olie … De olie indus­trie in eigen land en de de eigen bevolk­ing komen er in deze dagen maar bekaaid vanaf.

Nu de volledi­ge omvang van de schade die orkaan Kat­ri­na aan­gericht heeft langzaa­maan duidelijk wordt, lijkt het erop dat de Amerikaanse over­heid zijn han­den vol gaat kri­j­gen aan het her­s­tel ervan.

Met dit her­s­tel zullen wel de nodi­ge mil­jar­den gemoeid zijn.

Het her­s­tel van de bijkomende schade, lees: de ima­go schade, zal behalve geld , nog veel meer tijd gaan kosten.

Uit­gerek­end in een gebied van de US waar de olie indus­trie gecon­cen­treerd is, voltrok zich een ramp, waar (op z’n minst) niet echt ade­quaat op werd gereageerd. .. Vreemd, als men nagaat dat olie op dit moment een enorm issue is op de inter­na­tionale finan­ciele mark­ten, en van grote invloed op de economis­che situatie.

Naast de economis­che negatieve gevol­gen (in eerste instantie!) heeft de orkaan een ver­woest­ing aan­gericht op het human­i­taire vlak. 

Nou is het door­gaans wel zo dat een natu­ur­ramp ook voor een soort natu­urlijk even­wicht zorgt, en, in het ver­lengde daar­van, het kaf van het koren schei­dt. Of, zo U wilt.… de sterken overleven.…

Ik had eigen­lijk alti­jd het idee dat een van de grond­be­gin­se­len van een beschav­ing was, dat de zwakkeren in een beschaafde samen­lev­ing bescher­md wer­den. Maar op dit vlak zijn er bij de gebeurtenis­sen in New Orleans op z’n minst wat vraagtekens te zetten. De vraagt rijst of het een kwest­ie van onwil of onkunde is , dat de hulpver­len­ing zo langza­am op gang komt.

Het ligt nogal voor de hand, daar het de VS betre­ft, te denken dat van onkunde, of gebrek aan mogelijkhe­den, eigen­lijk geen sprake zou moeten zijn. Of…leggen alle inspan­nin­gen die de USA zich getroost om in zowat iedere uithoek van de wereld voor­spoed, democ­ra­tie en ham­burg­ers te bren­gen, zo’n beslag op hun mid­de­len dat er domweg geen of weinig mogelijkhe­den zijn, deze prob­le­men snel en ade­quaat aan te pakken.

Ook een mogelijkheid is dat het natu­urgeweld op een onvoorstel­bare manier is onder­schat, en de uitwerk­ing ervan niet, of althans niet op tijd, is onderk­end .… De derde mogelijkheid zou kun­nen zijn dat de fed­erale autoriteit­en het op dat moment niet de moeite waard von­den in te gri­jpen. Of er een andere belan­gen afweg­ing op na houden.

Het feit dat de olie indus­trie in de betr­e­f­fende regio zwaar verte­gen­wo­ordigd is maakt deze optie niet erg aan­nemelijk, mits er een cyn­i­cus is die geloof hecht aan de the­o­rie dat de US voor een bepaalde tijd baat zou hebben bij een hoge oliepri­js. Echter, in alle drie de gevallen ver­di­ent de Bush admin­is­tra­tion een enorme onvol­doende , op het publiciteitsvlak.

Het feit alleen dat de US gov­ern­ment in het onder­hav­ige geval niet in staat is gebleken een prob­leem in eigen land op de juiste wijze aan te pakken ontslaat de rest van de wereld niet van de ver­ant­wo­ord­ing in de bres te sprin­gen voor de getrof­fen bevolking.

Link­som of rechtsom…als we in Ned­er­land in staat zijn bin­nen enkele dagen voor tsuna­mi slachtof­fers aan de andere kant van de wereld hul­pacties op touw te zetten, lijkt het mij dat we” hier ook iets aan zouden kunnen…née MOETEN (proberen te) doen!!!

Jeroen van Veen
US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.