...

SUPERMAN

23 december 2009, 13:13 | US Markets Redactie | leestijd: 16 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Bij­na even mooi als de Nobel­pri­js voor de Vrede is de verkiez­ing tot Per­son of the Year’ door Times Mag­a­zine. De vraag is of uncle Ben’ zich hierin ook wel ten volle kan vin­den. Immers, hij heeft het sys­teem weliswaar op slechts enkele uren na van de afgrond gered, nadat hij het eerst met voor­berei­dend werk’ van zijn illus­tere voor­ganger Alan Greenspan die richt­ing had opges­tu­urd. Overi­gens is Bernanke de eerste Fed-voorzit­ter die ooit op de voor­plecht’ van Time prijkt. Andere befaamde voorzit­ters als William McCh­es­ney Mar­tin (19511970) en Paul Vol­ck­er (19791987) is deze eer niet ten deel gevallen, ofschoon zij juist wel een posi­tieve bij­drage tot de func­tion­aliteit van de Fed had­den geleverd. 


altJe kunt je natu­urlijk afvra­gen in hoev­erre de jon­gelui’ bij Time bij de les zijn geweest om Bernanke deze eer te gun­nen van­wege zijn cre­atief lei­der­schap”. Vroeger ging het er bij dit blad uit­slui­tend om hoe vaak iemand in het voor­bi­je jaar in het nieuws was geweest. In dat kad­er valt er niets af te din­gen om hem bij te zetten” in Time’s his­torische analen waarin ook fig­uren als Adolf Hitler, Mao Tse Tung en Leonid Brezjnev fig­ureer­den.
Als het gaat om zijn bij­drage tot saner­ing van het mon­e­taire sys­teem, zoals dat nu totaal uit z’n voe­gen is gegroeid zou een verkiez­ing tot Mr. Doom niet hebben mis­staan. Deze eer’ is hem bespaard gebleven. Hij zou miss­chien zelfs moed kun­nen put­ten om het vanaf nu beter te gaan doen. Daar­toe zou hij zijn ken­nis opgedaan over de grote Depressie in de 30-er jaren op een geheel andere wijze dienen in te zetten. Immers, toen ging juist wel de rem op de geld­groei met alle bek­ende desas­treuze gevol­gen, ter­wi­jl thans een ongeremde geld­groei is ingezet met het ver­traagde vooruitzicht van nog desas­treuzere gevol­gen. Je kunt schulden immers niet met meer schulden bestri­j­den, ten­z­ij er een deur­waarder is die dat kan uit­leggen.
Bron: Time

Coryfeeën aan het woord
Maar je hoeft geen deur­waarder te zijn om te snap­pen dat door oneindig veel geld in het cir­cuit te strooien, de belast­ing­be­taler hier­van in steeds ern­stiger mate het slachtof­fer zal wor­den. Hogere belastin­gen, lagere uitk­erin­gen, sti­j­gende rente en een inza­kkende economie mak­en dan hun opwacht­ing. Alleen met het strooipro­ces stel je dat weliswaar uit maar nooit af! Jim Rogers, vroegere kom­paan van George Soros, maak­te tij­dens een recent inter­view een toe­spel­ing op Bernnanke’s han­del­wi­jze. Ja, Tiger Woods probeerde ook van zijn ver­slav­ing af te komen door steeds meer dames in te huren’.

In een inter­view met Bloomberg liet Stephen Roach van Mor­gan Stan­ley en voor­ma­lig adviseur van de Fed zich ont­vallen, dat Bernanke bezig is de kiel voor een nieuwe bub­ble te leggen door geen exit strate­gie bek­end te mak­en en het pro­ces van mon­e­taire accom­mo­datie’ (‘the Fed’s Print­ing Express!) voor lan­gere tijd voort te zetten. Hij beschuldigde de Fed er van eerst met lage rentes de sub­prime hypotheek­boom in gang te hebben gezet om ver­vol­gens de rente te snel te lat­en sti­j­gen zon­der na te gaan wat er fout kon gaan.

Een andere coryfee Paul Vol­ck­er, Fed-voorzit­ter onder Carter en Rea­gan en nu adviseur van Oba­ma, noemde in een inter­view met de Wall Street Jour­nal de finan­ciële cre­atieve inno­vaties (CDS, CDO etc.) een regel­rechte ramp die voorkomen had moeten worden. 

altDe bek­ende New York Times colum­nist en auteur o.m. van het Wall Street exposé Too big to fail’ Andrew Ross Sorkin was na ken­nis­name van alles wat zich achter de coulis­sen’ had afge­speeld, geshoc­k­eerd toen hij ver­nam dat alle belan­grijke beslissin­gen vorig najaar slechts door een small fra­ter­ni­ty’ (een hand­jevol inti­mi), aange­duid als de Social Affec­tion Team, op eigen gezag en zon­der verdere externe raad­pleg­ing waren genomen. Hij benadruk­te dit met de woor­den: the deci­sions about what to do about the big invest­ment banks were real­ly as much about the sys­tem as they were about these peo­ple and their rela­tion­ships with Wall Street’ of: de te nemen besluiten met betrekking tot de grote banken gin­gen zow­el over het sys­teem als over de betrekkin­gen die deze mensen met Wall Street onder­hield­en’. Zelfs had Sorkin de ongelooflijke woor­den van Lloyd Blank­fein, CEO van Gold­man Sachs, aan John Mack, CEO van Mor­gan Stan­ley opgevan­gen: You bet­ter hang on because I am 30 sec­onds behind you’, daarmee aangevend dat ook deze banken op vallen ston­den.
Dan lat­en we ook nog even Dr. Doom” Roubi­ni aan het woord, die in de Finan­cial Times wel kwi­jt wilde dat the Fed’s super low inter­est pol­i­cy is fuel­ing the biggest asset bust ever’! Of: de Fed’s lage rentepoli­tiek is voer voor de groot­ste kap­i­taalverni­etig­ing aller tij­den! Vreemd dat hij niets met edel­metaal heeft en veron­der­stelt dat alle ver­mo­gen­scat­e­gorieën met deze bust naar de ratsmodé zouden gaan. Ik moet dan weer denken aan een spreuk boven de deur van een direc­tiekamer in Flori­da: noth­ing hap­pens until some­body sold some­thing to some­body else’.

Marc Faber spreekt in zijn Doom, Boom & Gloom rap­port de vrees uit dat het kap­i­tal­isme het na 233 jaar zou kun­nen begeven. Snel reken­werk’ leert dan dat hij terug­denkt tot het jaar 1776, het jaar van de sticht­ing van de U.S. of A. Hij heeft ken­nelijk geen weet gehad van de onze VOC, die mid­dels de eerste aan­de­le­nu­it­gifte ter wereld in 1606 juist een flinke aanzet tot het kap­i­tal­isme heeft gegeven. De Amerika­nen die dit weten, vin­den niet­temin dat zij dit sys­teem sterk’ had­den ver­be­terd’! Miss­chien moeten we nu wel het ini­ti­atief tot revi­talis­er­ing met behulp van VOC-voorvechter’ Balke­nende (ha!) weer naar ons toehalen.

Hoe rijk is Ameri­ka nog?
Vol­gens de Greenspan-Guidot­ti regel zal een land om een bankroet te ver­mi­j­den een harde val­utare­serve dienen aan te houden van 100% van de korte ter­mi­jn­schuld. Of anders gezegd, bin­nen 12 maan­den de schuld aan het buiten­land moeten kun­nen inlossen. Als we de huidi­ge staat van dienst’ bek­ijken dan zou de VS intussen in een ver­re­gaande staat van bankroet verkeren.

alt

Gelet op de onger­ap­por­teerde goudreserve van Fort Knox schuilt’ daar nog 8.133 ton in de onder­aardse gewel­ven’. Omgerek­end tegen de huidi­ge goud­pri­js is dat een slordi­ge $300 mil­jard. De wel bek­ende strate­gis­che oliere­serve komt neer op 725 miljoen vat­en en lev­ert tegen de huidi­ge pri­js van $73 een $60 mil­jard op. Vol­gens het IMF ligt er nog een tegen­waarde van $136 mil­jard aan buiten­landse val­utare­serves. Opgeteld komt dit neer op een dikke $500 mil­jard. Vol­gens het min­is­terie van Finan­ciën ligt er een schuld ter grootte van een slordi­ge $2.000 mil­jard te wacht­en op afloss­ing. In de weten­schap dat bij­na 45% van alle uit­staande schuld in het buiten­land huist, resul­teert dat in een net­to teko­rt aan het buiten­land van ca. $400 mil­jard. Dat is op zich al niet best maar het wordt erg­er als je er nog $1.500 mil­jard bij moet tellen uit hoofde van het bud­get­taire teko­rt over het lopende jaar.

Het zou nog redelijk overzichtelijk zijn als er vol­doende belastinginkom­sten tegen­over zouden staan zou zijn. Daar­van is echter in de ver­ste verte geen sprake. Zoals de zak­en er nu voorstaan, dient ca. 40% van het BBP jaar­lijks te moeten wor­den opge­hoest om aan de schuld­ver­plicht­ing te kun­nen vol­doen. Het ver­schil zou dan door het buiten­land moeten wor­den bijgepast. De grote vraag is hoe lang het buiten­land dat nog wil bli­jven doen met de zek­er­heid dat de koop­kracht van de dol­lar als gevolg van de schulden­cre­atie en geld­groei dal­ende is. Uitverkoop van over­hei­ds­ge­bouwen met een sale/​lease back con­struc­tie zou miss­chien nog een tijdelijke bij­drage kun­nen leveren.

Dan zijn er de toekom­stige unfund­ed lia­bil­i­ties (ongedek­te ver­plichtin­gen) inza­ke de sociale zek­er­heid en het aankomende nieuwe ziek­tekosten­s­telsel ter grootte van een dikke $50.000 mil­jard. Van­daar dat bin­nen een steeds bredere kring wordt uit­ge­gaan van een dal­ing van de lev­ens­stan­daard. Repub­likeins sen­a­tor (Judd Gregg) sprak al van een bana­nen­re­pub­liek. Maar hier ver­wi­jt de pot de ketel. Deze mis­ère is immers onder Repub­likein Bush ontstaan, ook al had hij geen notie of wilde hij geen notie hebben van wat er speelde.

Allan Meltzer, de zeer gere­specteerde poli­tiek econoom ver­bon­den aan de Carnegie Mel­lon uni­ver­siteit in Pitts­burg en in regel­matig over­leg met ver­schil­lende cen­trale bankiers, liet onlangs in een col­umn in de Wall Street Jour­nal weten: One need only review the many exam­ples of coun­tries that used increased mon­ey sup­ply and ran unsus­tain­able bud­get deficits as their cur­ren­cies rapid­ly lost val­ue. Inevitably, these episodes end in cri­sis. We will escape only if we act force­ful­ly and soon’. There isn’t going to be enough mon­ey in the world in the years to come to finance the U.S. bud­get deficits. Yet the Fed and the gov­ern­ment like­ly won’t do much until peo­ple begin to feel the effects of ris­ing prices, end­ing in a dou­ble wham­my’! – Of: je hoeft maar naar andere lan­den te kijken die hun geld­ho­eveel­heid opbliezen en met hun onhoud­bare bud­get­teko­rten de waarde van hun val­u­ta zagen dalen. Deze episodes eindi­gen onver­mi­jdelijk in een cri­sis. We kun­nen alleen nog ontsnap­pen als we nu kracht­dadig en snel ingri­jpen. Er zal niet genoeg geld in de wereld zijn om de Amerikaanse teko­rten in de komende jaren te kun­nen financieren. Vooral­snog zullen de Fed en de regering weinig doen tot­dat de con­sument de effecten van sti­j­gende pri­jzen begint te merken, eindi­gend in een zgn. dou­ble wham­my’ (hogere kosten en lagere inkomens).

Bedroevend
Het is tri­est dat de man in de straat nog steeds te weinig notie heeft van wat er de fac­to speelt. Hij/​zij is zich niet bewust dat er zwaar wordt geza­agd aan de integriteit van de munt dus aan de koop­kracht. De belei­ds­mak­ers (‘zij van boven’) houden toet­je toe en de finan­ciële pers raakt daar­door ook veel te weinig in rep en roer. Sterk­er, men denkt dat zij van boven’ er alles aan doen om het economis­che schip weer vlot te trekken. Achter­af zal blijken dat je de economie niet defin­i­tief aan de praat kri­jgt by print­ing to pros­per­i­ty’. Als het zo sim­pel was dan zouden onze voor­vaderen al stinky rich zijn geweest en had­den wij ver­moedelijk nooit meer voor ons eigen brood hoeven te werken!

Europa
Ook in Europa is het al een tijd­lang aan het te rom­me­len. Waren het eerst de Oos­t­eu­ropese stat­en die in de prob­le­men kwa­men, nu komen ook lan­den als Grieken­land, Span­je, Por­tu­gal en Ier­land als nage­noeg bankroet in beeld. Het Verenigd Koninkrijk dat ook in dit rijt­je thuishoort is een apart ver­haal, omdat het Britse pond geen deel uit­maakt van het eurocircuit.

Met enig kun­st en vlieg­w­erk probeert men in deze lan­den het eigen schip ondanks de opgelopen aver­ij zo lang mogelijk dri­jvende te houden maar dat is niet veel meer dan een zaak van geloofwaardigheid. Je gaat een deb­i­teur geen geld meer lenen in de onzek­er­heid of je de koop­kracht ooit nog terugkri­jgt. Intussen begint ook de euro als gevolg hier­van aver­ij op te lopen weer­spiegeld in een relatief sterkere (maar nog alti­jd zwakke) dol­lar.

Don’t bank on the banks

Gezien de onmo­gelijk zwakke ver­mo­gen­sposi­ties moesten banken de boer op om via een voor de aan­deel­houd­ers nadelige claime­missie (aanzien­lijke ver­wa­ter­ing) geld op te halen. Voorts zullen de banken zich naar ver­lu­idt bli­jvend hun kap­i­taal­ra­tio moeten ver­beteren, waarmee de belen­ingscapaciteit wordt terugge­draaid. Dit komt natu­urlijk als mos­terd na de maalti­jd. Hierop had veel eerder moeten zijn inge­grepen. Nu het infu­us­geld’ aan de staat wordt terug­be­taald, wordt de indruk gewekt alsof de banken weer aan de beterende hand zijn.

Anderz­i­jds hangen de al dan niet op de bal­ans geplaat­ste tox­ic assets* nog steeds als een molen­steen om hun nek. De onderliggende onder­pan­den wor­den onvol­doende afge­waardeerd in de hoop dat de markt straks weer aantrekt.

Dat zal even­wel niet mee­vallen waar een bank een lever­age toepaste van 377 : 1 (Dex­ia) of 574 :1 (RBS). De top-10 banken zat­en gemid­deld over de jaren 2007, 2008 en 2009 op een kap­i­taal­ra­tio van slechts’ 27 : 1, waar­bij dit cijfer vooral dit jaar naar bene­den is bijgesteld. De Amerikaanse Colo­nial Bank ging zelfs met een ratio van 10 : 1 alsnog onderuit! Die 1” staat voor de reserve die de banken aanhouden/​hielden tegen­over de uit­staande lenin­gen. Tot voor kort kon­den banken tot let­ter­lijk in de klucht hun reserves bele­nen. Bij een ver­houd­ing van 27 : 1 gaat het al fout als 4% van de uit­staande lenin­gen niet terug­keert, laat staan bij een stand van 574 : 1. Het risi­cobe­sef was absolu­ut totaal zoek, dus alle reden om je geld op te halen! In vak­ter­men wordt dit sys­teem aange­duid als het frac­tion­al reserve sys­tem. Vol­gens de Oost­en­rijkse School zou een bank in principe niet meer mogen uitle­nen dan er aan deposito’s is geplaatst.

*tox­ic assets – zo pas heeft een aan­tal fed­er­al agen­cies w.o. de Fed­er­al Reserve nieuwe richtli­j­nen uit­ge­bracht ter zake van prob­leem­lenin­gen in de vast­goed­sec­tor, waar­bij geherstruc­tureerde’ lenin­gen aan kredi­et­waardi­ge par­ti­jen – wie die ook mogen zijn – niet beho­even te wor­den afge­waardeerd, ook al is het onder­pand intussen in waarde gedaald. Hoe gaat het dan straks met de her­fi­nancier­ing hier­van? Vin­dt die ook plaats op basis van de niet afge­waardeerde waarde? Financiers zijn wel goed maar niet gek!

Beangsti­gend is dat de vier groot­ste banken in de VSJP Mor­gan, Cit­i­group, Bank of Amer­i­ca en Wells Far­go (too big too fail!) – nu ca. 40% van alle bankdeposito’s, tweed­erde van alle cred­it card rekenin­gen en meer dan de helft van alle hypotheken in han­den hebben. M.a.w. gezien deze finan­ciële con­cen­tratie zijn de risico’s nu grot­er dan vóór de cri­sis!
Hierop duid­de Paul Vol­ck­er onlangs. Zo kun je je afvra­gen: who is too big to sur­vive?
Uit een studie van de Ross School of Busi­ness, onderdeel van de uni­ver­siteit van Michi­gan, waar­van het pers­bu­reau Reuters gis­teren gewag maak­te, kwam over­duidelijk aan het licht dat die banken met nauwe ban­den met de Fed en de regering voor in de rij ston­den bij het bail out loket’. Dat waren pre­cies boven ver­melde banken met Gold­man Sachs voorop!

Op al deze ontwik­kelin­gen had Bernanke geen zicht???!!!

Van­daar de opkomende gedachte: how to keep warm dur­ing the cred­it cri­sis? Just burn a banker!’

Quotes van banker Ben:
Novem­ber 2005 — with respect to their safe­ty, deriv­a­tives for the most part are trad­ed among very sophis­ti­cat­ed finan­cial insti­tu­tions and indi­vid­u­als who have con­sid­er­able incen­tive to under­stand them and to use them prop­er­ly’. Of de derivaten­han­del vin­dt plaats onder buitenge­woon goed toegeruste finan­ciële insti­tuten en indi­viduen met vol­doende incen­tive’ om ze (die gewrochte pro­ducten) te begri­jpen en er ver­standig mee weten om te gaan’.

In juli 2006 verzek­erde hij dat er absolu­ut geen sprake was van een hous­ing bub­ble. Zeven maan­den lat­er meldde hij dat hous­ing mar­kets are cool­ing a bit with a mod­er­ate slow­ing in activ­i­ty, but we expect that house prices will prob­a­bly con­tin­ue to rise’. Of: de markt koelt wel een beet­je af maar de huizen­pri­jzen zullen waarschi­jn­lijk bli­jven stijgen’.

In feb­ru­ari 2008 sprak hij de verwacht­ing uit dat miss­chien een paar kleinere banken’ het zouden kun­nen begeven. Niet zo vreemd voor een bankpres­i­dent die toen ook nog meldde dat Fan­nie en Fred­die vol­doende waren gekap­i­taliseerd and in no dan­ger of falling’ waren!

Nu beweert hij dat the econ­o­my will recov­er in 2010 but we keep inter­est rates near zero (to hedge the bets-RB). Olie op de gol­ven maar dat klinkt even­min echt overtuigend!

Het is te hopen dat de cognoscen­ti in de Senaat tot het juiste inzicht komen!

Robert Bron­cel
voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.