...

SUCCES OP WINST VERHOGEN

22 januari 2011, 12:46 | Pablo en Rico Vicento | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Iedere beleg­ger kent het alombek­ende ver­haal wel. Zoveel beurzen, zoveel aan­de­len en dus een zeer brede waaier van keuze­mogelijkhe­den. Beleg­gers die indi­rect willen investeren in de pre­cious met­als sec­tor vin­den vaak hun weg naar de Canadese beurzen en met name dus de Ven­ture en de Toron­to exchange.


Echter daar komen we ons eerste prob­leem al tegen. Op de Ven­ture exchange alleen al zijn om en bij de 1600 bedri­jf­jes actief en de Toron­to exchange doet het iet­sje gematigder met ongeveer een 400 tal. Dat is een hele hoop om als nieuwe beleg­ger doorheen te ger­ak­en. Welke kies je namelijk uit die hele hoop vooral opstar­tende bedrijven?

Geen makke­lijke keuze als je niet weet waar je op moet letten!

Om die keuze makke­lijk­er te mak­en helpt het dus echt wel om een aan­tal zak­en in acht te nemen. Wat je allereerst moet besef­fen is dat er een heel groot ver­schil is tussen de Ven­ture en tussen de Toron­to exchange.

Ven­ture exchange
Op de Ven­ture exchange traden enkel de opstar­tende en begin­nende bedri­jf­jes (juniors). Dit noe­men ze in het de vak jar­gon de small-caps wat vrij ver­taald wil beteke­nen dat het bedri­jven zijn met een zeer kleine markt kap­i­tal­isatie. Je zal op de Ven­ture dus niet veel hoger komen dan een paar hon­derd miljoen als totale waarde van een bedrijf.

Toron­to exchange
Op de Toron­to exchange vind je de bedri­jven die al wat langer mee­gaan en ook vaak al meer ver­wezen­lijkt hebben. Deze bedri­jven hebben ook een aanzien­lijk grotere markt kap­i­tal­isatie dan hun jon­gere broert­jes op de Ven­ture en zijn over het alge­meen wat min­der onder­he­vig aan volatiliteit.

De meeste beleg­gers verkiezen dan ook de Toron­to boven de Ven­ture exchange omdat hier wat min­der grote pri­jss­chom­melin­gen optre­den. Echter, als je een goede keuze kan mak­en en de pri­js schom­melin­gen van de Ven­ture kan ver­dra­gen dan is op de Ven­ture exchange wel het meeste ren­de­ment te behalen. Een goed voor­beeld van een Ven­ture suc­ces ver­haal is Ven­tana Gold (TSE:VEN) wat intussen al tot de Toron­to is gepro­moveerd en ooit nog op 0,02 CAD getrade heeft.

Suc­ces op winst ver­hogen in de pre­cious met­al sec­tor
Ik zal hieron­der in willekeurige vol­go­rde een aan­tal zak­en noteren waar je als nieuwe beleg­ger in deze mark­ten op moet letten:

1. Let op of het bedri­jf niet teveel aan­de­len heeft uit­gegeven.
2. Let op of hun pro­jecten in aantrekke­lijke gebieden liggen en dus niet in poli­tiek insta­biele gebieden.
3. Con­troleer welk man­age­ment er aan het roer staat.
4. Hebben ze genoeg finan­ciële mid­de­len?
5. Hebben ze eerdere suc­cessen?
6. Hoeveel aan­de­len heeft het eigen bedri­jf (insid­ers) in bezit?

1. Let op of het bedri­jf niet teveel aan­de­len heeft uit­gegeven.
Een bedri­jf op bijvoor­beeld de Ven­ture exchange met 500 miljoen uit­gegeven aan­de­len (out­stand­ing shares) heeft heel wat nodig om de koers te doen bewe­gen. Het is vaak ook een teken van slecht man­age­ment waar een bedri­jf de ene na de andere finan­ciëring doet zon­der reken­ing te houden met de kleine beleg­ger wat resul­teert in een enorm aan­tal uit­gegeven aan­de­len (kap­i­taalver­wa­ter­ing). Een klein aan­tal out­stand­ing shares is echter geen garantie dat we te mak­en hebben met een gezond bedri­jf. Er bestaat tenslotte nog alti­jd zoi­ets als stock splits waar­door een bedri­jf het aan­tal out­stand­ing shares kan verminderen.

2. Let op of hun pro­jecten in aantrekke­lijke gebieden liggen en dus niet in poli­tiek insta­biele gebieden.
Het is van zeer groot belang dat deze in mijn-vrien­delijke en sta­biele regio’s liggen. Een goed voor­beeld van een slechte locatie zou bijvoor­beeld Venezuela kun­nen zijn omdat het niet de eerste keer zou zijn dat men daar con­t­role neemt over een of ander project. Crys­tallex een Canadese min­er heeft dit helaas hard­handig geleerd. Con­troleer dus alti­jd waar een bedri­jf­je zijn pro­jecten heeft liggen. Bij twijfel,…niet investeren. Over het alge­meen kies je dus lief­st voor pro­jecten in Cana­da, Verenigde Stat­en, Mex­i­co, Europa,…

3. Con­troleer welk man­age­ment er aan het roer staat.
We willen hier een goede mix van een varia van kwaliteit­en terug zien. Wat je wel eens tegenkomt is dat er alleen maar finan­ciële jon­gens aan het roer staan en die weten dus toeten nog blazen van het echte min­ing werk. Een goed voor­beeld van degelijk man­age­ment vin­den we terug bij Rubi­con Min­er­als (http://​www​.rubi​con​min​er​als​.com/​C​o​r​p​o​r​a​t​e​/​M​a​n​a​g​e​m​e​n​t​/​d​e​f​a​u​l​t​.aspx). Wat we hier zien is mensen met ervar­ing op het gebied van min­ing, finan­ciën en investor rela­tions. Het laat­ste is ook zeer belan­grijk want als je niet bek­end bent dan is er nie­mand die in je bedri­jf investeert.

4. Hebben ze genoeg finan­ciële mid­de­len?
Geld! Hoeveel geld hebben ze beschik­baar om hun pro­jecten te onder­zoeken en/​of te ont­gin­nen? Als een bedri­jf niet vol­doende geld beschik­baar heeft dan moet er natu­urlijk geld geregeld wor­den en dit kan negatief zijn voor de kleine beleg­ger. Let dus steeds goed op en ga alti­jd voor een bedri­jf dat al een financ­ing geregeld heeft en/​of vol­doende cash beschik­baar heeft.

5. Hebben ze eerdere suc­cessen?
Het vijfde pun­t­je hangt eigen­lijk licht­jes samen met het derde pun­t­je. De eerdere suc­cessen kun­nen gere­la­teerd wor­den aan bepaalde per­so­n­en in het man­age­ment die al eerdere suc­cessen geboekt hebben bij andere bedri­jven waar ze in de board of direc­tors zit­ten of gezeten hebben. Eerdere suc­cessen kan ook duiden op eerdere goede drill resul­tat­en bij 1 van hun pro­jecten. Je kan dus beter beleggen in een bedri­jf dat al eerdere suc­cessen geboekt heeft dan een bedri­jf­je waar­van je niet weet wat ze in de grond hebben.

6. Hoeveel aan­de­len heeft het eigen bedri­jf (insid­ers) in bez­it?
Het laat­ste pun­t­je is eerder een soort van vertrouwen­skwest­ie. Een bedri­jf waar­van insid­ers geen of zeer weinig aan­de­len bezit­ten toont soms aan dat zelfs het eigen man­age­ment geen vertrouwen heeft in hun pro­jecten en ze dus niet bereid zijn hun eigen geld over de boeg te smi­jten. Waarom zou je dan als kleine beleg­ger zelf de sprong in het onbek­ende wagen als zelfs het eigen man­age­ment dat niet durft.

Er is natu­urlijk meer waar je op moet let­ten maar dit zijn even de grote lij­nen waar je zek­er niet omheen kan en mag gaan.

Rico Vicen­to
De beurs­broers Pablo&Rico Vicen­to
Pub­li­cis­ten US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.