![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
De spanning op de effectenbeurzen is om te snijden. Daardoor gingen de Amerikaanse indices fors onderuit richting belangrijke steunniveaus. De huidige correctie lijkt wel een replica van de correctie die zich in februari en maart voltrok. Doordat diverse Amerikaanse banken, waaronder Goldman Sachs, aangaven dat de problemen niet zo ernstig zijn als men dacht, leefden de indices weer op. Ook Fed-voorzitter Ben S. Bernanke, die een patent heeft op positieve toespraken, zorgde voor wat rust op de aandelenmarkten. De vraag is of het herstel doorzet of dat dit slechts een dead cat bounce blijkt. Mochten de indices wederom de daling inzetten, dan is het zowel voor de Dow als de Nasdaq en de S&P500 van belang boven de recente steunniveaus te blijven. Mocht dat niet lukken, dan wordt opnieuw de stormbal gehesen.
Brent corrigeert
Brent-olie heeft de jacht naar de all time high op $ 78 tijdelijk gestaakt. Dit koersdoel, dat is ontstaan nadat het dalende wigpatroon aan het begin van dit jaar werd verlaten, blijft evenwel intact. De lichten staan voor de lange termijn nog steeds op groen. Echter, de sterk stijgende steunlijn die in het begin van dit jaar is ingezet, is inmiddels wel neerwaarts doorbroken. Daarmee is het beeld voor de korte termijn neutraal geworden tot een niveau van $ 65. Dit niveau is een 50%-Fibonacci-retracement level. Daarboven ligt op $ 68 een hoger Fibonacci-steunniveau. Het lijkt erop dat de sjeiks de oliekraan rond het all time high verder hebben opengedraaid, waardoor de olieprijs weer daalde. Een te hoge olieprijs speelt de alternatieve energieproducenten namelijk te veel in de kaart. De prijs van zonne-energie daalt bijvoorbeeld elke drie jaar met 20% vanwege een combinatie van R&D en schaalvergroting. De zon levert bovendien per jaar 10.000 keer de hoeveelheid energie die we op aarde per jaar gebruiken. Gezien de fundamentele factoren, zoals de vakantieperiode, politieke spanningen en het orkaanseizoen, blijft de opwaartse druk op de olieprijs groot. Pas als deze factoren (deels) wegvallen, zal dat de opwaartse prijsdruk verminderen. De vraag is nu waar Brent-olie een hogere bodem weet te vormen.
Euro handhaaft stijgende trend
De euro wist in juli overtuigend door de zware weerstand op $ 1,367 te breken. Dit niveau correspondeert met het voormalig hoogste punt in 2004. De neutrale, middellange termijn trend tussen $ 1,325 en $ 1,367 is daarmee overtuigend aan de bovenzijde verlaten. De lange termijn trend blijft onverminderd positief zolang de euro boven $ 1,33 weet te blijven. Dit niveau correspondeert met een meerjarige stijgende steunlijn. De euro slaagde er in om opnieuw richting het koersdoel rond $ 1,38 te stijgen. Dit is de bovenkant van het trendkanaal. Mocht de euro nog sterker worden, dan zou de euro verder kunnen doorstijgen naar het niveau rond $ 1,45. Dit is de hoogste koers in 1992 van de voorloper van de euro, de ecu. Hiermee heeft de euro de uitbraak succesvol getest zodat de blik opwaarts gericht blijft. Aangezien een zwakke dollar in principe negatief is voor (dollar)gevoelige fondsen, heeft dit een negatief effect op de Europese beurzen. Een waarschuwing dient wel te worden geplaatst. Hoewel de stijgende trend intact is, is er een negatieve divergentie ten opzichte van de koopkrachtindicator RSI waarneembaar. Bovendien bevindt de euro zich op maandbasis in een lange termijn stijgend wigpatroon. Mocht de euro hieronder uitbreken, dan ligt er veel dalingsruimte. Zover is het echter nog lang niet en men kan dan ook comfortabel in longposities blijven zitten.
Europa op de pijnbank
De Europese beurzen konden zich aanvankelijk weliswaar herstellen, maar de indices strandden op belangrijke voormalige steunniveaus. De Eurostoxx50 liep stuk op een niveau rond 4.400 punten. Aangezien momenteel de problemen op de Amerikaanse kredietmarkt ook de Europese beurzen beginnen aan te tasten, zijn de indices onder zware druk gekomen. De vraag is of de DAX, de CAC40 en de Eurostoxx50 de voeten droog weten te houden. Daarbij zijn, net als bij de Amerikaanse indices, de steunniveaus van groot belang. Mochten de indices hieronder breken, dan is het hek van de dam. Bij een succesvolle test, kan daarentegen een opluchtingsrally volgen. Het is dus erop of eronder voor de aandelenbeurzen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.