...

Subprime time op effectenbeurzen

10 augustus 2007, 09:28 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De afgelopen week stond (wederom) in het teken van de prob­le­men op de Amerikaanse huizen­markt. De ver­liezen die gele­den wor­den op de risi­co­volle Amerikaanse sub­prime-hypotheek­porte­feuilles, begin­nen steeds zicht­baarder te wor­den. Beleg­gers zijn bang dat het kredi­etvirus’ ook gewone’ finan­cials infecteert. Niet alleen hedge funds meld­den ver­liezen op de kredi­et­markt, maar ook banken zoals het Duitse IKB en het Franse BNP Paribas lieten weten kleer­scheuren te hebben opgelopen. Het is de vraag hoeveel lijken er nog uit de kast komen rollen.


De span­ning op de effecten­beurzen is om te sni­j­den. Daar­door gin­gen de Amerikaanse indices fors onderuit richt­ing belan­grijke ste­un­niveaus. De huidi­ge cor­rec­tie lijkt wel een repli­ca van de cor­rec­tie die zich in feb­ru­ari en maart voltrok. Door­dat diverse Amerikaanse banken, waaron­der Gold­man Sachs, aan­gaven dat de prob­le­men niet zo ern­stig zijn als men dacht, leef­den de indices weer op. Ook Fed-voorzit­ter Ben S. Bernanke, die een patent heeft op posi­tieve toe­sprak­en, zorgde voor wat rust op de aan­de­len­mark­ten. De vraag is of het her­s­tel doorzet of dat dit slechts een dead cat bounce blijkt. Mocht­en de indices wederom de dal­ing inzetten, dan is het zow­el voor de Dow als de Nas­daq en de S&P500 van belang boven de recente ste­un­niveaus te bli­jven. Mocht dat niet lukken, dan wordt opnieuw de storm­bal gehesen.

Brent cor­rigeert

Brent-olie heeft de jacht naar de all time high op $ 78 tijdelijk ges­taakt. Dit koers­doel, dat is ontstaan nadat het dal­ende wig­pa­troon aan het begin van dit jaar werd ver­lat­en, bli­jft even­wel intact. De licht­en staan voor de lange ter­mi­jn nog steeds op groen. Echter, de sterk sti­j­gende ste­un­li­jn die in het begin van dit jaar is ingezet, is inmid­dels wel neer­waarts door­bro­ken. Daarmee is het beeld voor de korte ter­mi­jn neu­traal gewor­den tot een niveau van $ 65. Dit niveau is een 50%-Fibonacci-retracement lev­el. Daar­boven ligt op $ 68 een hoger Fibonac­ci-ste­un­niveau. Het lijkt erop dat de sjeiks de oliekraan rond het all time high verder hebben openge­draaid, waar­door de oliepri­js weer daalde. Een te hoge oliepri­js speelt de alter­natieve energiepro­du­cen­ten namelijk te veel in de kaart. De pri­js van zonne-energie daalt bijvoor­beeld elke drie jaar met 20% van­wege een com­bi­natie van R&D en schaalver­grot­ing. De zon lev­ert boven­di­en per jaar 10.000 keer de hoeveel­heid energie die we op aarde per jaar gebruiken. Gezien de fun­da­mentele fac­toren, zoals de vakantiepe­ri­ode, poli­tieke span­nin­gen en het orkaan­seizoen, bli­jft de opwaartse druk op de oliepri­js groot. Pas als deze fac­toren (deels) weg­vallen, zal dat de opwaartse pri­js­druk ver­min­deren. De vraag is nu waar Brent-olie een hogere bodem weet te vormen.

Euro hand­haaft sti­j­gende trend

De euro wist in juli over­tu­igend door de zware weer­stand op $ 1,367 te breken. Dit niveau cor­re­spon­deert met het voor­ma­lig hoog­ste punt in 2004. De neu­trale, mid­del­lange ter­mi­jn trend tussen $ 1,325 en $ 1,367 is daarmee over­tu­igend aan de boven­z­i­jde ver­lat­en. De lange ter­mi­jn trend bli­jft onver­min­derd posi­tief zolang de euro boven $ 1,33 weet te bli­jven. Dit niveau cor­re­spon­deert met een meer­jarige sti­j­gende ste­un­li­jn. De euro slaagde er in om opnieuw richt­ing het koers­doel rond $ 1,38 te sti­j­gen. Dit is de bovenkant van het trend­kanaal. Mocht de euro nog sterk­er wor­den, dan zou de euro verder kun­nen doorsti­j­gen naar het niveau rond $ 1,45. Dit is de hoog­ste koers in 1992 van de voor­lop­er van de euro, de ecu. Hier­mee heeft de euro de uit­braak suc­cesvol getest zodat de blik opwaarts gericht bli­jft. Aangezien een zwakke dol­lar in principe negatief is voor (dollar)gevoelige fond­sen, heeft dit een negatief effect op de Europese beurzen. Een waarschuwing dient wel te wor­den geplaatst. Hoewel de sti­j­gende trend intact is, is er een negatieve diver­gen­tie ten opzichte van de koop­krachtindi­ca­tor RSI waarneem­baar. Boven­di­en bevin­dt de euro zich op maand­ba­sis in een lange ter­mi­jn sti­j­gend wig­pa­troon. Mocht de euro hieron­der uit­breken, dan ligt er veel dal­ingsruimte. Zover is het echter nog lang niet en men kan dan ook com­fort­a­bel in long­posi­ties bli­jven zitten.

Europa op de pijnbank

De Europese beurzen kon­den zich aan­vanke­lijk weliswaar her­stellen, maar de indices strand­den op belan­grijke voor­ma­lige ste­un­niveaus. De Eurostoxx50 liep stuk op een niveau rond 4.400 pun­ten. Aangezien momenteel de prob­le­men op de Amerikaanse kredi­et­markt ook de Europese beurzen begin­nen aan te tas­ten, zijn de indices onder zware druk gekomen. De vraag is of de DAX, de CAC40 en de Eurostoxx50 de voeten droog weten te houden. Daar­bij zijn, net als bij de Amerikaanse indices, de ste­un­niveaus van groot belang. Mocht­en de indices hieron­der breken, dan is het hek van de dam. Bij een suc­cesvolle test, kan daar­ente­gen een oplucht­ingsral­ly vol­gen. Het is dus erop of eron­der voor de aandelenbeurzen.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl

www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.