...

SUBPRIME: ook crisis voor JOE SIXPACK

24 maart 2008, 11:52 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

De manier waarop de Amerikaanse mid­den­klasse kan getrof­fen wor­den door de gevol­gen van de sub­prime cri­sis toont vol­gens mij duidelijk aan dat de Amerikaanse economie door een recessie moet.

Waar ik in m’n vorige col­umn de mogelijkheid besprak van stagflatie als gevolg van de sub­prime perike­len, ga ik nu wat dieper in op de gevol­gen voor het beste­d­ings­bedrag van de Amerikaanse Jan Modaal, ook wel Joe Six­pack’ genoemd.
De sub­prime cri­sis heeft ook afgelopen weken voor slachtof­fers gezorgd, waar­bij Bear Stearns tot nu toe ongetwi­jfeld het groot­ste slachtof­fer is. Het moet voor de FED duidelijk geweest zijn dat deze gigant ver­schil­lende andere finan­ciële instellin­gen in z’n neer­gang zou meesleuren en dat dit kost wat kost diende ver­me­den te worden.
In deze con­text wil ik toch even aanstip­pen dat op dag van van­daag ver­schil­lende (finan­ciële, maar ook andere) instellin­gen der­mate com­plex zijn samengesteld dat het zeer moeil­ijk en wellicht onmo­gelijk is gewor­den deze te door­gron­den of er nog een waarde op te plakken. U moet zich, afgaande van de per­sar­tike­len, maar eens proberen een beeld te vor­men van Bear Stears en de over­namepremie die hier­voor wordt betaald. 2 USD, hun hoofdze­tel in NY alleen al zou meer waard zijn. Kan best, maar hoeveel schulden neemt JP Mor­gan van hen over? En dan blijkt een week lat­er dat er plots 10 USD kan gebo­den wor­den. Het zat er aan te komen, dat hogere bod, want reeds de tweede dag na het onheil­snieuws vor­mde zich een koers rond de 6 USD.
Men probeert duidelijk met man en macht achter de scher­men naar oplossin­gen te zoeken, maar het kan vol­gens mij niet anders dan dat er de komende weken nog slachtof­fers de media halen.
Min­der media-aan­dacht wordt aan de miljoe­nen Amerika­nen besteed die de afgelopen jaren dankbaar gebruik maak­ten van het sys­teem dat hen als vast­goed eige­naar kon kat­a­pul­teren tot big spender. Door aan nage­noeg iedereen de mogelijkheid te geven lenin­gen te onder­schri­jven voor de aankoop van vast­goed (de kredi­et­waardigheid van de lener in kwest­ie bleek hier een onbe­nul­ligheid), steeg de vast­goed­pri­js de afgelopen jaren bij­zon­der sterk. Er werd gewag gemaakt van een mogelijke vast­goed­bubbel, maar velen bleven lenen en de pri­jzen bleven stijgen.
En zolang de pri­jzen bleven sti­j­gen, was er geen vuilt­je aan de lucht: de kredi­et­maatschap­pi­jen had­den een hypotheek op de pan­den in kwest­ie en bij ged­won­gen verkoop zou de eige­naar trouwens nog een aardi­ge meer­waarde opstrijken, waarmee hij dan een nieuwe invester­ing kon overwegen.
Joe Six­pack, meestal eige­naar van een eigen won­ing, voelde zich met de sti­j­gende waarde van z’n vast­goed rijk­er en rijk­er wor­den. Als hij dan de mogelijkheid ont­dek­te dat hij gemakke­lijk een tweede lening op z’n won­ing kon nemen (de waarde van z’n won­ing was dik­wi­jls een heel stuk hoger gewor­den dan de tot dan geves­tigde hypotheek), voelde hij zich hele­maal de kon­ing te rijk. Een nieuwe wagen, nog één­t­je voor z’n echtgenote, een zwem­bad, een lux­e­cruise. Zak­en waar­voor zij jaren­lang zouden moeten sparen, waren nu op zeer korte ter­mi­jn mogelijk. En om hem het nog wat makke­lijk­er te mak­en: ver­schil­lende grote automerken pak­ten uit met een gratis kredi­et. Soms zelfs met de mogelijkheid het eerste jaar niets te betal­en, om daar­na pas te starten met het maan­delijkse betaalplan.
De gevol­gen hier­van wor­den nu duidelijk. Het waren niet enkel deze herver­pak­te kredi­eten en de lever­aged beleg­gin­gen die met mil­jar­den de mark­ten wer­den inge­pompt die de huidi­ge cri­sis veroorza­ak­ten. De basis van dit alles vind ik op zich al weinig stabiel. 
Als je boven­staande grafiek bek­ijkt zijn de gevol­gen op de vast­goed­pri­jzen nu reeds duidelijk te zien. Besef dat bij elke verdere dal­ing er meer Amerika­nen in de prob­le­men komen. Velen van hen zullen immers meemak­en dat hun huidi­ge hypotheek niet meer vol­doende gewaar­borgd is door hun vast­goed (dat immers in waarde begint te dalen) en dat de kredi­et­maatschap­pij bijkomende zek­er­he­den vraagt. Zek­er­he­den die er in veel gevallen niet zijn.
Dat dit sys­teem de komende tijd een verder negatief effect zal hebben op de vast­goed­pri­jzen, hoeft geen betoog.
Gevol­gen zijn niet alleen het over­aan­bod van vast­goed, maar ook een belan­grijke rem op het con­sump­tiege­drag van de gemid­delde Amerikaan. En gezien de Amerikaanse economie sterk geëvolueerd is van een indus­triële- naar een dien­steneconomie, is dit een belan­grijke factor. 
Het is voor mij dan ook duidelijk dat Ameri­ka door een recessie zal moeten, met alle gevol­gen voor de rente en USD en de beurzen van dien.
Ik ben benieuwd of de nieuwe opkomende economieën zoals Chi­na en India vol­doende sterk zullen zijn om dit alles op te van­gen. Indi­en dit het geval is, kan de schade voor de Europese economieën en beurzen miss­chien nog mee­vallen. Toch bli­jf ik zit­ten met het gezegde als het regent in Ameri­ka, dan drup­pelt het in Europa”.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.