...

Stroppenpot wordt aangevuld

27 augustus 2009, 17:32 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

De recessie is voor­bij, zo willen velen ons doen geloven. Wie hier nog niet in geloven, zijn de banken. Rabobank meldde dat ten opzichte van de eerste zes maan­den van 2008 de voorzienin­gen voor slechte lenin­gen fors zijn toegenomen. ABN Amro zag de stortin­gen in de strop­pen­pot ruim ver­dubbe­len. De stortin­gen in de strop­pen­pot druk­ten ook al het resul­taat van ING, Van Lan­schot Bankiers en SNS Reaal. Bij ING ging het om een vervijfvoudiging.

De recessie is voor­bij, zo willen velen ons doen geloven. Wie hier nog niet in geloven, zijn de banken. Rabobank meldde dat ten opzichte van de eerste zes maan­den van 2008 de voorzienin­gen voor slechte lenin­gen fors zijn toegenomen. ABN Amro zag de stortin­gen in de strop­pen­pot ruim ver­dubbe­len. De stortin­gen in de strop­pen­pot druk­ten ook al het resul­taat van ING, Van Lan­schot Bankiers en SNS Reaal. Bij ING ging het om een vervijfvoudiging.

Banken zetten zich dus schrap voor een nieuwe golf van slechte lenin­gen’. Het ING Economisch Bureau verwacht van piek tot dal een dal­ing van de huizen­pri­jzen van 10%. Dat betekent dat we vol­gens ING nu bij­na de helft (4,4%) achter de rug hebben. Begin 2008 werd mij door directeur Wekking van ING en Post­bank in Ron­dom 10 het label zwartk­ijk­er’ opge­plakt. ING wilde toen niets weten van dal­ende huizen­pri­jzen. Zelf heb ik dus niet zo heel veel vertrouwen in de voor­spellin­gen van ING. Momenteel staat een recor­daan­tal van 206.487 wonin­gen te koop en lijkt deze sti­j­gende trend zich voort te zetten. Om meer even­wicht tussen een gemid­deld inkomen en de gemid­delde huizen­pri­js te zien, zullen de inkomens grofweg moeten ver­dubbe­len of de huizen­pri­jzen moeten halv­eren. Toch hebben de finan­cials en dus de indices de afgelopen weken weer goede zak­en gedaan. De DAX zette vanaf het dieptepunt van maart, mede hier door, een ijz­er­sterk her­s­tel in. De index scherpte deze week het record voor dit jaar aan. De Europese indices voltooiden recent omge­keerde hoofd-schoud­er­pa­tro­nen en sloe­gen de weg naar boven in. De EuroStoxx50 en de CAC40 scherpten eve­neens het record voor 2009 verder aan.

Euro oogt vermoeid

Vorig jaar viel de euro uit een sti­j­gend wig­pa­troon na een top rond $ 1,60 te hebben bereikt. Dit was tevens het start­sein voor een forse verzwakking van de euro. Door­dat de Fed de basis­rente in decem­ber 2008 fors ver­laagde tot een band­breedte van 0% tot 0,25%, kreeg de euro een posi­tieve impuls tot cir­ca $ 1,47. Na deze heftige, maar kort­stondi­ge pull back-beweg­ing, daalde de euro opnieuw richt­ing de ste­un­grens rond $ 1,25. Rond dit niveau bevin­dt zich het eerste Fibonac­ci retrace­ment lev­el, gerek­end vanaf de bodem in 2001 tot aan de top in 2008. De ECB heeft de afgelopen maan­den de rente eve­neens fors ver­laagd naar het huidi­ge, his­torisch lage niveau van 1%. Recent veerde de euro opnieuw op en opende de aan­val op de top­pen van juni. Een defin­i­tieve door­braak van deze bar­rière zal een verdere opmars van de euro tot gevolg hebben. Een terug­val betekent daar­ente­gen de vorm­ing van een vol­gende lagere top, zodat de ontwik­kelin­gen op de voet wor­den gevolgd.

Brent worstelt met Fibonacci

Brent-olie bereik­te in juli 2008 een record­niveau rond $ 147 per vat, maar implodeerde ver­vol­gens tot $ 35 per vat. De oliepri­js wist vanaf het 50% Fibonac­ci retrace­ment lev­el, geme­ten vanaf de bodem in 1999 tot aan de top van 2008, te her­stellen tot boven $ 70. De Europese tegen­hang­er van Light Sweet Crude her­stelde hier­mee 50% van de neer­waartse beweg­ing sinds vorig jaar. Een aan­tal weken gele­den nam Brent echter opnieuw gas terug en tik­te een laag­ste niveau aan rond $ 60. Brent her­stelde ver­vol­gens sterk waar­bij de top van juni over­tu­igend werd uitgenomen. Het 50% Fibonac­ci retrace­ment lev­el (geme­ten vanaf de top van 2008 tot aan de bodem begin dit jaar) bleek vooral­snog een te zware horde. Inmid­dels is er opnieuw twi­jfel gerezen bij beleg­gers over het her­s­tel van de (wereld)economie, het­geen de oliepri­js parten speelde. Het 50% Fibonac­ci retrace­ment lev­el vormt nog steeds een zware weer­stand. De wat aantrekkende dol­lar helpt daar­bij niet echt om het record voor 2009 verder aan te scherpen.

S&P500 con­solideert in sti­j­gende trend

De S&P500 bereik­te in maart het laag­ste niveau van de afgelopen 13 jaar, maar zette in de daarop vol­gende maan­den een indruk­wekkende ral­ly in. Eind juli slaagde de index erin om een belan­grijke bar­rière te door­breken. Door­dat de nek­li­jn van het omge­keerde hoofd-schoud­er­pa­troon werd door­bro­ken, werd het bodem­pro­ces voltooid. We mogen der­halve verdere koerssti­jgin­gen verwacht­en. De S&P500 worstelde met de 1000-pun­ten­grens, maar wist uitein­delijk deze belan­grijke psy­chol­o­gis­che bar­rière te slecht­en. De S&P500 lijk nu wat moeite te hebben met de bovenkant van het sti­j­gende trend­kanaal. De Nas­daq con­solideerde eve­neens, na het record van 2009 te hebben aangescherpt tot boven de 2000-pun­ten­grens. De Dow is nog steeds op weg naar de 10.000-puntengrens en staat er, van­wege de afrond­ing van een omge­keerd hoofd-schoud­er­pa­troon, nog alti­jd goed voor. De Dow wist op te veren van de top van jan­u­ari. Een terugtest tot aan de nek­li­jn zou overi­gens ook nog steeds in het plaat­je passen. 

Met vrien­delijke groet,

www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.