De recessie is voorbij, zo willen velen ons doen geloven. Wie hier nog niet in geloven, zijn de banken. Rabobank meldde dat ten opzichte van de eerste zes maanden van 2008 de voorzieningen voor slechte leningen fors zijn toegenomen. ABN Amro zag de stortingen in de stroppenpot ruim verdubbelen. De stortingen in de stroppenpot drukten ook al het resultaat van ING, Van Lanschot Bankiers en SNS Reaal. Bij ING ging het om een vervijfvoudiging.
Banken zetten zich dus schrap voor een nieuwe golf van ‘slechte leningen’. Het ING Economisch Bureau verwacht van piek tot dal een daling van de huizenprijzen van 10%. Dat betekent dat we volgens ING nu bijna de helft (4,4%) achter de rug hebben. Begin 2008 werd mij door directeur Wekking van ING en Postbank in Rondom 10 het label ‘zwartkijker’ opgeplakt. ING wilde toen niets weten van dalende huizenprijzen. Zelf heb ik dus niet zo heel veel vertrouwen in de voorspellingen van ING. Momenteel staat een recordaantal van 206.487 woningen te koop en lijkt deze stijgende trend zich voort te zetten. Om meer evenwicht tussen een gemiddeld inkomen en de gemiddelde huizenprijs te zien, zullen de inkomens grofweg moeten verdubbelen of de huizenprijzen moeten halveren. Toch hebben de financials en dus de indices de afgelopen weken weer goede zaken gedaan. De DAX zette vanaf het dieptepunt van maart, mede hier door, een ijzersterk herstel in. De index scherpte deze week het record voor dit jaar aan. De Europese indices voltooiden recent omgekeerde hoofd-schouderpatronen en sloegen de weg naar boven in. De EuroStoxx50 en de CAC40 scherpten eveneens het record voor 2009 verder aan.
Euro oogt vermoeid
Vorig jaar viel de euro uit een stijgend wigpatroon na een top rond $ 1,60 te hebben bereikt. Dit was tevens het startsein voor een forse verzwakking van de euro. Doordat de Fed de basisrente in december 2008 fors verlaagde tot een bandbreedte van 0% tot 0,25%, kreeg de euro een positieve impuls tot circa $ 1,47. Na deze heftige, maar kortstondige pull back-beweging, daalde de euro opnieuw richting de steungrens rond $ 1,25. Rond dit niveau bevindt zich het eerste Fibonacci retracement level, gerekend vanaf de bodem in 2001 tot aan de top in 2008. De ECB heeft de afgelopen maanden de rente eveneens fors verlaagd naar het huidige, historisch lage niveau van 1%. Recent veerde de euro opnieuw op en opende de aanval op de toppen van juni. Een definitieve doorbraak van deze barrière zal een verdere opmars van de euro tot gevolg hebben. Een terugval betekent daarentegen de vorming van een volgende lagere top, zodat de ontwikkelingen op de voet worden gevolgd.
Brent worstelt met Fibonacci
Brent-olie bereikte in juli 2008 een recordniveau rond $ 147 per vat, maar implodeerde vervolgens tot $ 35 per vat. De olieprijs wist vanaf het 50% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de bodem in 1999 tot aan de top van 2008, te herstellen tot boven $ 70. De Europese tegenhanger van Light Sweet Crude herstelde hiermee 50% van de neerwaartse beweging sinds vorig jaar. Een aantal weken geleden nam Brent echter opnieuw gas terug en tikte een laagste niveau aan rond $ 60. Brent herstelde vervolgens sterk waarbij de top van juni overtuigend werd uitgenomen. Het 50% Fibonacci retracement level (gemeten vanaf de top van 2008 tot aan de bodem begin dit jaar) bleek vooralsnog een te zware horde. Inmiddels is er opnieuw twijfel gerezen bij beleggers over het herstel van de (wereld)economie, hetgeen de olieprijs parten speelde. Het 50% Fibonacci retracement level vormt nog steeds een zware weerstand. De wat aantrekkende dollar helpt daarbij niet echt om het record voor 2009 verder aan te scherpen.
S&P500 consolideert in stijgende trend
De S&P500 bereikte in maart het laagste niveau van de afgelopen 13 jaar, maar zette in de daarop volgende maanden een indrukwekkende rally in. Eind juli slaagde de index erin om een belangrijke barrière te doorbreken. Doordat de neklijn van het omgekeerde hoofd-schouderpatroon werd doorbroken, werd het bodemproces voltooid. We mogen derhalve verdere koersstijgingen verwachten. De S&P500 worstelde met de 1000-puntengrens, maar wist uiteindelijk deze belangrijke psychologische barrière te slechten. De S&P500 lijk nu wat moeite te hebben met de bovenkant van het stijgende trendkanaal. De Nasdaq consolideerde eveneens, na het record van 2009 te hebben aangescherpt tot boven de 2000-puntengrens. De Dow is nog steeds op weg naar de 10.000-puntengrens en staat er, vanwege de afronding van een omgekeerd hoofd-schouderpatroon, nog altijd goed voor. De Dow wist op te veren van de top van januari. Een terugtest tot aan de neklijn zou overigens ook nog steeds in het plaatje passen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.