...

Storm op beurzen niet geluwd

25 september 2008, 18:40 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Naar aan­lei­d­ing van het deba­cle rond Lehman Broth­ers stelden wij vorige week vast dat Uncle Sam niet voor alle banken de kas­tan­jes uit het vuur haalt. Toch lijkt de Amerikaanse over­heid er veel belang aan te hecht­en de cri­sis onder con­t­role te kri­j­gen. Vorige week vri­jdag kondigde min­is­ter van Finan­ciën Hen­ry Paul­son een ambitieus nood­plan aan om de rust terug te bren­gen in de Amerikaanse finan­ciële sec­tor. De beurseu­forie die vol­gde, was echter van korte duur.

Naar aan­lei­d­ing van het deba­cle rond Lehman Broth­ers stelden wij vorige week vast dat Uncle Sam niet voor alle banken de kas­tan­jes uit het vuur haalt. Toch lijkt de Amerikaanse over­heid er veel belang aan te hecht­en de cri­sis onder con­t­role te kri­j­gen. Vorige week vri­jdag kondigde min­is­ter van Finan­ciën Hen­ry Paul­son een ambitieus nood­plan aan om de rust terug te bren­gen in de Amerikaanse finan­ciële sec­tor. De beurseu­forie die vol­gde, was echter van korte duur. 

Vol­gens Hen­ry Paul­son wordt met de red­dings­ac­tie het prob­leem bij de wor­tel aangepakt, al ligt het meer voor de hand om deze wor­tel te lokalis­eren bij de hebzuchtige en onver­ant­wo­orde top­man­agers van een aan­tal grote banken. Gezien het astronomis­che bedrag aan belast­inggeld dat met de schoon­maakac­tie’ gemoeid is, stu­it het plan van Paul­son op de nodi­ge poli­tieke weer­stand. Na de aan­vanke­lijke oplucht­ing, mak­en beleg­gers zich daarom nu zor­gen omtrent de vraag of de nood­hulp voor de banken wel snel genoeg op gang zal komen. De effecten­beurzen gaven in de afgelopen dagen opnieuw ter­rein pri­js. In Europa werd de stem­ming mede gedrukt door tegen­val­lende macro­ci­jfers, waaron­der een sterk­er dan verwachte afname van het Duitse onderne­mersvertrouwen. De Europese aan­de­len­beurzen bevin­den zich eens­gezind in dal­ende trends, zow­el op lange als op korte ter­mi­jn. De enige licht­pun­t­jes zijn de con­touren van een dal­end wig­pa­troon bij meerdere indices, waaron­der de CAC40, de DAX en de Eurostoxx50, en hogere bodems bij de koop­krachtindi­ca­tor RSI. Dit laat­ste duidt erop dat bij een dal­ende markt op een eerder tijd­stip kop­ers in de markt komen. De kans op een her­s­tel is dus nog alti­jd aanwezig. 

Brent con­solideert rond $ 100

De oliepri­js bereik­te begin juli een record­niveau rond $ 147 per vat, maar zak­te daar­na hard weg. De oliepri­js daalde hand in hand met een steeds zwakker wor­dende euro ten opzichte van de Amerikaanse dol­lar. Voor korte ter­mi­jn beleg­gers was het feest al veel eerder over. Brent-olie heeft geen ste­un kun­nen vin­den bij zow­el het eerste als het tweede Fibonac­ci retrace­ment niveau. Het derde Fibonac­ci retrace­ment lev­el ($ 87) wist echter wel stand te houden, waar­na Brent weer een her­s­tel inzette. De oliepri­js slaagde erin boven de bodems van rond de jaar­wis­sel­ing te bli­jven. Het ver­loop van de euro/​dollar lijkt opnieuw het lot van de oliepri­js te bepalen. Vol­gens grond­stof­fen­go­eroe Jim Rogers betekent het huidi­ge niveau een mooi instap­mo­ment. Toch willen wij eerst een over­tu­igend her­s­tel zien voor­dat we weer bull­ish wor­den ten aanzien van Brent.

Euro veert op van meer­jarige steunlijn

De Europese munteen­heid is sinds de top rond $ 1,60 aanzien­lijk verzwakt. De euro daalde ver­sus de Amerikaanse dol­lar tot een niveau van sep­tem­ber 2007. Beleg­gers met een lan­gere hori­zon kun­nen nu wel uit hun fau­teuil overeind komen om hun winst bin­nen te slepen. De sti­j­gende ste­un­li­jn die zich vanaf 2002 in de grafiek aftekent, wordt momenteel namelijk aan een test onder­wor­pen. Door de forse dal­ing van de afgelopen weken is het beeld in alle tijdsvlakken behoor­lijk ver­slech­terd. De euro tik­te zelfs een laag­ste koers aan rond $ 1,39. Weliswaar heeft de meer­jarige ste­un­li­jn rond dit niveau de euro tot nu toe voor een verdere dal­ing weten te behoe­den, maar het beeld is wel min­der posi­tief gewor­den. Ondanks dat de euro recent weer opveerde, bli­jft de korte ter­mi­jn dal­ende trend vanaf juli namelijk intact.

S&P500 op zoek naar vol­gende bodem

Bernanke, Bush en Paul­son (BBP) hebben met elka­ar gemeen dat ze in de afgelopen dagen een lans hebben gebro­ken voor het omvan­grijke red­dings­plan dat werd gelanceerd. Bernanke en Paul­son dron­gen er dins­dag op aan dat het Con­gres snel een fiat dient te geven voor het plan, aangezien de sit­u­atie op finan­ciële mark­ten zorg­wekkend is. Een dag lat­er zei pres­i­dent Bush, die kort gele­den nog wist te melden dat Wall Street slechts een kater had na een feestje”, dat de VS op een lange en pijn­lijke recessie” afsteve­nen als het red­dings­plan niet snel ten uitvo­er wordt gebracht. De Amerikaanse indices bevin­den zich zon­der uit­zon­der­ing in down­trends. Net als in Europa kun­nen de Amerika­nen zich nog aan een twee­t­al stro­hal­men vastk­lam­p­en: in de grafieken van de Dow Jones, de Nas­daq en de S&P500 teke­nen zich dal­ende wig­pa­tro­nen af. Een opwaartse ontsnap­ping uit dat patroon heeft sta­tis­tisch gezien meer kans van sla­gen dan een neer­waartse uit­braak. Ook de oplopende RSI biedt nog hoop. Mocht het red­dings­plan wor­den ver­wor­pen, dan kan de dal­ende trend een nieuwe impuls krijgen.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.