Naar aanleiding van het debacle rond Lehman Brothers stelden wij vorige week vast dat Uncle Sam niet voor alle banken de kastanjes uit het vuur haalt. Toch lijkt de Amerikaanse overheid er veel belang aan te hechten de crisis onder controle te krijgen. Vorige week vrijdag kondigde minister van Financiën Henry Paulson een ambitieus noodplan aan om de rust terug te brengen in de Amerikaanse financiële sector. De beurseuforie die volgde, was echter van korte duur.
Volgens Henry Paulson wordt met de reddingsactie het probleem bij de wortel aangepakt, al ligt het meer voor de hand om deze wortel te lokaliseren bij de hebzuchtige en onverantwoorde topmanagers van een aantal grote banken. Gezien het astronomische bedrag aan belastinggeld dat met de ‘schoonmaakactie’ gemoeid is, stuit het plan van Paulson op de nodige politieke weerstand. Na de aanvankelijke opluchting, maken beleggers zich daarom nu zorgen omtrent de vraag of de noodhulp voor de banken wel snel genoeg op gang zal komen. De effectenbeurzen gaven in de afgelopen dagen opnieuw terrein prijs. In Europa werd de stemming mede gedrukt door tegenvallende macrocijfers, waaronder een sterker dan verwachte afname van het Duitse ondernemersvertrouwen. De Europese aandelenbeurzen bevinden zich eensgezind in dalende trends, zowel op lange als op korte termijn. De enige lichtpuntjes zijn de contouren van een dalend wigpatroon bij meerdere indices, waaronder de CAC40, de DAX en de Eurostoxx50, en hogere bodems bij de koopkrachtindicator RSI. Dit laatste duidt erop dat bij een dalende markt op een eerder tijdstip kopers in de markt komen. De kans op een herstel is dus nog altijd aanwezig.
Brent consolideert rond $ 100
De olieprijs bereikte begin juli een recordniveau rond $ 147 per vat, maar zakte daarna hard weg. De olieprijs daalde hand in hand met een steeds zwakker wordende euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Voor korte termijn beleggers was het feest al veel eerder over. Brent-olie heeft geen steun kunnen vinden bij zowel het eerste als het tweede Fibonacci retracement niveau. Het derde Fibonacci retracement level ($ 87) wist echter wel stand te houden, waarna Brent weer een herstel inzette. De olieprijs slaagde erin boven de bodems van rond de jaarwisseling te blijven. Het verloop van de euro/dollar lijkt opnieuw het lot van de olieprijs te bepalen. Volgens grondstoffengoeroe Jim Rogers betekent het huidige niveau een mooi instapmoment. Toch willen wij eerst een overtuigend herstel zien voordat we weer bullish worden ten aanzien van Brent.
Euro veert op van meerjarige steunlijn
De Europese munteenheid is sinds de top rond $ 1,60 aanzienlijk verzwakt. De euro daalde versus de Amerikaanse dollar tot een niveau van september 2007. Beleggers met een langere horizon kunnen nu wel uit hun fauteuil overeind komen om hun winst binnen te slepen. De stijgende steunlijn die zich vanaf 2002 in de grafiek aftekent, wordt momenteel namelijk aan een test onderworpen. Door de forse daling van de afgelopen weken is het beeld in alle tijdsvlakken behoorlijk verslechterd. De euro tikte zelfs een laagste koers aan rond $ 1,39. Weliswaar heeft de meerjarige steunlijn rond dit niveau de euro tot nu toe voor een verdere daling weten te behoeden, maar het beeld is wel minder positief geworden. Ondanks dat de euro recent weer opveerde, blijft de korte termijn dalende trend vanaf juli namelijk intact.
S&P500 op zoek naar volgende bodem
Bernanke, Bush en Paulson (BBP) hebben met elkaar gemeen dat ze in de afgelopen dagen een lans hebben gebroken voor het omvangrijke reddingsplan dat werd gelanceerd. Bernanke en Paulson drongen er dinsdag op aan dat het Congres snel een fiat dient te geven voor het plan, aangezien de situatie op financiële markten zorgwekkend is. Een dag later zei president Bush, die kort geleden nog wist te melden dat Wall Street slechts “een kater had na een feestje”, dat de VS op een “lange en pijnlijke recessie” afstevenen als het reddingsplan niet snel ten uitvoer wordt gebracht. De Amerikaanse indices bevinden zich zonder uitzondering in downtrends. Net als in Europa kunnen de Amerikanen zich nog aan een tweetal strohalmen vastklampen: in de grafieken van de Dow Jones, de Nasdaq en de S&P500 tekenen zich dalende wigpatronen af. Een opwaartse ontsnapping uit dat patroon heeft statistisch gezien meer kans van slagen dan een neerwaartse uitbraak. Ook de oplopende RSI biedt nog hoop. Mocht het reddingsplan worden verworpen, dan kan de dalende trend een nieuwe impuls krijgen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.