...

Stil

13 augustus 2013, 21:23 | Robert Broncel | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Vol­gens de laat­ste pers­bericht­en lijkt er zich sinds kort een ken­ter­ing of keer­punt(?) af te teke­nen in de economis­che cyclus zow­el in de V.S. als in Europa. Na 5 jaar van nauwelijks meer dan een coma is dit pre­cies het­geen iedereen na zo lange tijd van ach en wee wil horen. Dat keer­punt zou dan ook kun­nen duiden op afbouw van het QE geld­in­fu­us, althans hier­van wordt door de Fed sinds medio juni gerept. De focus in de V.S. is met name gericht op het gemod­i­ficeerde” werk­looshei­d­sci­jfer thans van 7,4% (vol­gens Shad­ow­Stats 14% à 15%) dat als draaipunt dient.


Om te begri­jpen op welke wijze dit al eerder aan de orde gestelde onder­w­erp dient te wor­den geïn­ter­pre­teerd, zie hier­bij de uit­leg van Abbott:

Abbott & Costel­lo explain the Unem­ploy­ment rate!”

Post­ed by Chris Kim­ble on 08/01/2013 at 11:26 am; This entry is filed under Abbott & Costel­lo, Unem­ploy­ment Rate.

COSTEL­LO: I want to talk about the unem­ploy­ment rate in America.

ABBOTT: Good Sub­ject. It’s 7.8%.

COSTEL­LO: That many peo­ple are out of work?

ABBOTT: No, that’s 14.7%

COSTEL­LO: You just said 7.8%.

ABBOTT: 7.8% Unemployed.

COSTEL­LO: Right 7.8% out of work.

ABBOTT: No, that’s 14.7%.

COSTEL­LO: Okay, so it’s 14.7% unemployed.

ABBOTT: No, that’s 7.8%.

COSTEL­LO: WAITMINUTE. Is it 7.8% or 14.7%?

ABBOTT: 7.8% are unem­ployed. 14.7% are out of work.

COSTEL­LO: If you are out of work you are unemployed.

ABBOTT: No, Con­gress said you can’t count the Out of Work” as the unem­ployed. You have to look for work to be unemployed.

COSTEL­LO: BUT THEY ARE OUT OF WORK!!!

ABBOTT: No, you miss his point.

COSTEL­LO: What point?

ABBOTT: Some­one who does­n’t look for work can’t be count­ed with those who look for work. It would­n’t be fair.

COSTEL­LO: To whom?

ABBOTT: The unemployed.

COSTEL­LO: But ALL of them are out of work.

ABBOTT: No, the unem­ployed are active­ly look­ing for work. Those who are out of work gave up look­ing and if you give up, you are no longer in the ranks of the unemployed.

COSTEL­LO: So if you’re off the unem­ploy­ment rolls that would count as less unemployment?

ABBOTT: Unem­ploy­ment would go down. Absolutely!

COSTEL­LO: The unem­ploy­ment just goes down because you don’t look for work?

ABBOTT: Absolute­ly it goes down. That’s how they get it to 7.8%. Oth­er­wise it would be 14.7%. Our govt. does­n’t want you to read about 14.7% unemployment.

COSTEL­LO: That would be tough on those run­ning for reelection.

ABBOTT: Absolute­ly!

COSTEL­LO: Wait, I got a ques­tion for you. That means there are two ways to bring down the unem­ploy­ment number?

ABBOTT: Two ways is correct.

COSTEL­LO: Unem­ploy­ment can go down if some­one gets a job?

ABBOTT: Cor­rect.

COSTEL­LO: And unem­ploy­ment can also go down if you stop look­ing for a job?

ABBOTT: Bingo.

COSTEL­LO: So there are two ways to bring unem­ploy­ment down, and the eas­i­er of the two is to have peo­ple stop look­ing for work.

ABBOTT: Now you’re think­ing like an Economist.

COSTEL­LO: I don’t even know what the hell I just said!

ABBOTT: Now you’re think­ing like Congress.

Werke­lijke reden:

Het gaat echter niet om het ali­bi” van ver­be­ter­ing van de werkgele­gen­heid maar veeleer om het feit dat het huidi­ge schul­daankoop­beleid (ook wel aange­duid als Bernanke’s deal met de duiv­el) niet ein­de­loos kan voort­duren op straffe van totaal con­trolev­er­lies over de oblig­atiemarkt en bijgevolg de rol van de reserve­mu­nt die reeds in ern­stig ver­val is ger­aakt. Dat geldt overi­gens ook voor de euro en de yen maar deze valuta’s zijn nog niet goudarm. Wat Japan betre­ft is het opval­lend dat dit land niet actief is op de goud­markt. Hoewel hier­van nooit iets naar buiten komt, moet het wel­haast zo zijn dat dit land nog over een aanzien­lijke oor­logs­buit beschikt. De Chinezen had­den er niet veel meer van en zijn naarstig doende zoveel mogelijk van dit goed­je” in de wacht te slepen, overi­gens geas­sis­teerd” door de West­erse (cen­trale) banken. Naar ver­lu­idt schi­jnt de Bank of Eng­land (weigert com­men­taar) in april j.l. een slordi­ge 1.300 ton in de markt te hebben gezet om een déficit van het sys­teem te voorkomen. Om stil van te wor­den, zek­er nadat voor­ma­lig pre­mier Brown al begin deze eeuw groots uitverkoop hield. 

Ken­nelijk is de V.S. reeds uitverkocht en vrees­den de Engelsen in het geweld van een geï­nun­deerde dol­lar te wor­den meegesleept. De toezeg­ging van de New York Fed aan de Duitse cen­trale bank slechts 300 ton te kun­nen uitlev­eren, gespreid over een peri­ode van 7 jaar, spreekt boekde­len. Dit verve­lende” nieuws­feit kon de gov­ern­ment embed­ded pers niet ver­hullen. Ver­vol­gens verd­ween dit akke­fi­et­je” weer even snel uit beeld maar vol­gens de laat­ste bericht­en loopt de COMEX al twee maan­den achter met het uitlev­eren van goud.

Miss­chien zou het goed zijn om Abbott en Costel­lo ook andere onder­w­er­pen aan een kri­tis­che’ blik te onder­w­er­pen, zoals:

  • de reële groei van het bru­to bin­nen­lands prod­uct, waar­bij o.m. de inflatie, invester­ingskosten in R&D of in enter­tain­ment wor­den meegerekend
  • de groei van de huizen­markt die wordt vertek­end door het opkopen van par­ti­jen wonin­gen door agen­ten” van de banken die ze dan weer ver­huren of anderszins
  • het gemod­i­ficeerde inflatiecijfer
  • het ver­hullen van de tikkende tijd­bom die dol­lar heet
  • de flin­ter­dunne kapitaalratio’s van de Fed op 1,53%, de ECB op 3,69% en de BoJ op 1,92%, implicerend dat als één dez­er banken resp. 1,53%, 3,69% en 1,92% ver­li­est, het met de pret gedaan is en de andere moeten bijspringen.
  • de ver­hulling van de ongedek­te sociale ver­plichtin­gen (pen­sioen- en zorg­sec­tor) ad $4,6 biljoen (getax­eerd)
  • het manip­uleren van de kap­i­taal (rente)- en edel­metaal­markt om de mon­ey sup­ply’ te kun­nen bli­jven con­trol­eren en tegelijk de economie een valse groeis­tart te geven in zgn. de veron­der­stelling dat alles zal rech kom”.

Buiten beschouwing latend dat: 

  • vol­gens de Amerikaanse AFL-CIO (vergelijk­baar met onze FNV) bij­na de helft van alle werk­enden niet meer ver­di­ent dan $505 per week, ter­wi­jl 70% van de inkomen­strekkers van pay­check to pay­check’ leeft
  • de arbei­dspar­tic­i­patie tot bene­den 65% is afgenomen
  • intussen ruim 48 miljoen Amerika­nen op voed­sel­bon­nen leeft
  • de gemid­delde huishoud­schuld (cred­it cards e.d.) op $15.422 ligt, ter­wi­jl de gemid­delde hypotheekschuld op $149,782 en de gemid­delde stud­i­eschuld op $34.703 staat
  • er tot dusver in 2013 ruim 2,3 miljoen huizen in fore­clo­sure’ (veil­ing) zijn gegaan, met nog enige hon­derd­duizen­den in de wachtkamer.

Ook het manip­uleren van de rentemarkt LIBOR (Lon­don Inter­bank Offi­cial Rate), waarmee een slordi­ge $360 biljoen is gemoeid, wordt nog steeds vol­doende” onge­moeid gelat­en, met name waar het de sys­teem­banken betreft.

Het eind is zoek

En wat hier­van te denken? Vol­gens pub­li­cist Mark Ward van Mon­ey Map Dis­patch zou Gold­man Sachs ook betrokken zijn bij zgn. ware­house reshuf­fle, waar­bij grond­stof­fen van de ene opsla­gruimte naar de andere ver­huizen, als gevolg waar­van de huur bij de pri­js wordt opgeteld. Hier­mee wordt de wet omzeild dat de bank niet gerechtigd is om grond­stof­fen te bezit­ten en tegelijk een hogere afgiftepri­js weet te bedin­gen ter­wi­jl grond­stof­fen juist in pri­js dalen. Zo schi­jnt dit huis o.a 1,4 miljoen ton alu­mini­um lang­durig rond te hebben gepompt voor­dat het aan de markt kwam. Dat gein­t­je” blijkt de afne­mers — uitein­delijk de con­sument — al meer dan $5 mil­jard te hebben gekost. Mocht er niet­temin een boete op vol­gen dan zal dit niet meer dan een schi­jn­t­je” zijn.

Een ander sit­u­atie doet zich voor waar­bij finan­ciële insti­tuten (banken) direct of indi­rect klanten­fond­sen inzetten die onder het depos­i­tog­a­ranti­es­telsel vallen om spec­u­latieve posi­ties te kun­nen innemen, die dik­wi­jls opgaan in het vast­goed en daarmee de pri­jzen opja­gen. De hieruit voortvloeiende win­sten zouden natu­urlijk de klanten moeten toekomen.

Regels zijn er ken­nelijk om je er aan te kun­nen bezondi­gen en vooral de sys­teem­banken doen hier­aan graag” mee in de weten­schap dat de boetes gemid­deld nauwelijks meer dan 10% bedra­gen van de win­sten die dat oplev­ert. Zo betaalt JP Mor­gan vol­gens Zero­Hedge graag $7 mil­jard aan boetes op een derivaten­porte­feuille van ruim $50 biljoen.

Voor Repub­likeins Con­gres­lid McFad­den uit Penn­syl­va­nia vol­doende reden zich de uit­spraak te lat­en ont­lokken: we have in this coun­try the most cor­rupt insti­tu­tion the world has ever known; it has impov­er­ished the peo­ple and prac­ti­cal­ly bank­rupt­ed the gov­ern­ment’ ofwel in dit land hebben we te mak­en met het meest cor­rupte insti­tu­ut (doe­lend op de Fed) dat de wereld ooit heeft gek­end, het volk heeft ver­ar­md en de regering bankroet gemaakt. Hier­bij aangetek­end dat de regering daar­toe ten volle heeft bijge­dra­gen. Kor­tom, genoeg deca­den­tie om er werke­lijk stil van te worden!

Robert Bron­cel
US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.