...

Stijgende trend voorlopig ten einde

2 maart 2007, 08:53 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Wereld­wi­jd kre­gen beleg­gers deze week zware klap­pen te ver­duren. In Chi­na startte de malaise met een dagver­lies van maar lief­st 9%. Door onheil­spel­lende bericht­en van oud Fed-voorzit­ter Greenspan werd de druk op de koersen nog verder opgevo­erd. In de VS, Japan en Europa wer­den ver­vol­gens ook record­ver­liezen neergezet, waar­door ste­un­li­j­nen brak­en als lucifer­hout­jes. Daarmee is het tech­nis­che beeld voor alle inter­na­tionale indices ern­stig verslechterd. 

De DAX testte eerder deze week nog de bovenkant van het sti­j­gende trend­kanaal op 7.000 pun­ten. Dins­dag sloeg echter de vlam in de pan en duikelde de index uit het gevaar­lijke wig­pa­troon dat vanaf decem­ber 2006 is gevor­md. Het voor­ma­lige ste­un­niveau op 6.795 pun­ten werd zon­der enige moeite door­bro­ken. De weg naar boven is bij­zon­der moeil­ijk gewor­den, daar de index een koer­shi­aat heeft gevor­md rond 6.770 pun­ten. Op dit niveau bevin­dt zich tevens een voor­ma­lige ste­un­li­jn. Het opwaartse poten­tieel is der­halve ger­ing, ter­wi­jl de eerste echt ste­vige ste­un zich op 6.500 pun­ten bevin­dt, zijnde de lokale top van novem­ber 2006 en bodem van decem­ber 2006. We gaan daarom voor­lop­ig uit van hoo­gu­it een zijwaarts ver­loop. Ook voor de CAC40 bleek het hoog­ste punt sinds vijf jaar op 5.711 pun­ten te hoog gegrepen. Een dag lat­er werd zow­el het wig­pa­troon als het sti­j­gende trend­kanaal neer­waarts door­bro­ken. Het beeld is daarmee gewi­jzigd van posi­tief naar neu­traal. Mocht de nieuwe weer­stand op 5.580 pun­ten niet wor­den door­bro­ken, dan moeten we ern­stig reken­ing houden met een terug­val richt­ing het ste­un­niveau van 5.255 pun­ten, dat gevor­md is begin decem­ber 2006. De Stoxx50 laat een vergelijk­baar beeld zien. Na het sneu­ve­len van diverse ste­un­li­j­nen, testte de index don­derdag de hor­i­zon­tale ste­un op 3.974 pun­ten. Mocht deze ste­un het begeven, dan is de kans groot dat de index terug­valt tot de vol­gende hor­i­zon­tale ste­un op 3.914 punten. 

Nikkei op de weg terug

Maandag bereik­te de Nikkei-index nog de hoog­ste koers in bij­na zeven jaar op 18.215 pun­ten. De oplopende weer­stand­sli­jn maak­te echter een einde aan de sti­jging. De rest van de week moest de index fors inlev­eren, geheel in lijn met de overige inter­na­tionale indices. Hier­door brak de koers neer­waarts uit een wig­pa­troon. De belan­grijke ste­un op 17.563 pun­ten, waar de index onlangs wist uit te breken, heeft de scherpe en plot­selinge dal­ing niet op te kun­nen van­gen. De sti­j­gende trend vanaf de zomer­maan­den is nog wel intact. Momenteel ligt op 16.662 pun­ten de eerste ste­un, waar­door het neer­waartse poten­tieel vrij groot is. Het beeld is op de korte ter­mi­jn op zijn minst neu­traal te noe­men. De Nikkei lijkt dus voor­lop­ig even uitgerezen. 

Vlucht in obligaties

De sti­jging die de 10-jaarsrente in decem­ber 2006 heeft ingezet, is voor­lop­ig ten einde gekomen. Deze week zak­te de rente, mede van­wege de vlucht van aan­de­lenkap­i­taal in oblig­aties, door de ste­un op 4,05%. Wan­neer de koersen van oblig­aties sti­j­gen, daalt de rente en vice ver­sa. Voor­lop­ig is de jacht op het eerder gestelde koers­doel van 4,23% ten einde. De rente kan nu terugza­kken naar de ste­un op 3,91% of zelfs verder. Op 3,80% voert de sti­j­gende ste­un­li­jn vanaf begin 2006 de druk op de rente­s­tand op. Weliswaar bli­jft de lange ter­mi­jn trend posi­tief, maar voor de korte ter­mi­jn verwacht­en we bin­nen de sti­j­gende trend een dal­ing van de rente.

Nas­daq duikt naar beneden
Heel even brak de Nas­daq uit de con­sol­i­datiedriehoek en tevens boven de belan­grijke 2.500-puntengrens, maar de vreugde was helaas van korte duur. Deze week sloeg ook hier de vlam in de pan en daalde de index met 5% richt­ing het ste­un­niveau op 2.370 pun­ten. Voor­lop­ig heeft de index hier ste­un gevon­den, maar de weg omhoog is inmid­dels zwaarder gewor­den. Op 2.430 pun­ten ligt de voor­ma­lige ste­un, die nu weer­stand is gewor­den. Daar­boven ligt nog de vroegere, sti­j­gende ste­un­li­jn op 2.470 pun­ten. Mocht de stem­ming echter te zwak bli­jven waar­door de index onder 2.370 pun­ten zakt, dan ligt een dal­ing van meer dan 3% in het ver­schi­et richt­ing de ste­un­niveaus van november.


De Dow Jones Index knalde neer­waarts uit de smalle, sti­j­gende trend van de afgelopen maan­den. Met een record­ver­lies van 416 pun­ten brak de index in één dag maar lief­st vier ste­un­niveaus. De ste­un op 12.120 pun­ten, waar zich bodems uit novem­ber vorig jaar bevin­den, heeft de dal­ing voor­lop­ig op kun­nen van­gen. Mocht de index hieron­der komen, dan kan het vizier gericht wor­den op de top van het jaar 2000 op 11.723 pun­ten. De S&P500 brak een gelijk aan­tal ste­un­niveaus, waar­door ook hier het posi­tieve beeld is verd­we­nen. Een eerste ste­un­niveau kan gevon­den wor­den op 1.381 pun­ten. Beleg­gers kun­nen dan ook voor­lop­ig een meer zijwaarts ver­loop tege­moet zien.

Met vrien­delijke groet,
www​.beurs​bul​letin​.nl

Harm van Wijk


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.