...

Stieren/beren na verkiezingen VS?

3 november 2006, 00:08 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Dat de verkiezin­gen in de VS van vol­gende week ook de aan­de­len- en oblig­atiemark­ten niet onberoerd zullen lat­en, daar kun­nen van op aan. Er wordt druk gespeculeerd en voort­gaande op de opiniepeilin­gen ziet het ernaar uit, dat de stieren wel eens de boven­hand zouden kun­nen hebben… 




Stieren/​beren na verkiezin­gen VS


Een even­e­ment zoals de Midterm Elec­tions’ in de VS vol­gende dins­dag 7 novem­ber doet heel wat stof opwaaien op poli­tiek, soci­aal, economisch en beurstech­nisch vlak. Wat dit laat­ste punt betre­ft, doen de wild­ste spec­u­latieve gerucht­en de ronde, gaande van uit­bundig opti­misme tot droe­vig pes­simisme. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen, dat de pes­simis­ten in de min­der­heid zijn wat de verwachtin­gen voor de evo­lu­tie van Wall Street betreft. 

De beursvoor­spellin­gen baseren zich op de verwacht­ing, dat opiniepeilin­gen zich zullen omzetten in realiteit. Dat betekent, dat na 7 novem­ber ek. de VS zullen geregeerd wor­den door enerz­i­jds de Repub­likeinen in het Witte Huis en anderz­i­jds de Democ­ra­t­en in het Amerikaanse Con­gress. Het gevolg hier­van zou zijn, dat de ene groep de andere voort­durend becom­men­tarieert en afremt, waar­door zek­er onpop­u­laire maa­trege­len zoals ver­hoogde belastin­gen en/​of meer over­hei­d­suit­gaven er maar met mond­jes­maat zullen van komen.

Daar­door zal de rentepomp amper bewe­gen en wordt het risi­co voor inflatie beperkt. Tevens zal het begrot­ing­steko­rt beperkt bli­jven. Dit alles zou moeten lei­den tot een opgelucht beurskli­maat met rozige per­spec­tieven. De stieren zouden het voor het zeggen kri­j­gen, niet alleen op de aan­de­len­mark­ten, maar ook op het vlak van de obligatiehandel. 

Het twee pun­ten waarop de beren’ zouden kun­nen scoren vin­den we terug in de belast­ingspoli­tiek en in de han­dels­bal­ans van de VS. Er wordt gevreesd, dat de Democ­ra­t­en vanu­it het Con­gress de poli­tiek van belast­ingsver­lagin­gen van George W. Bush zouden kun­nen stopzetten en zelfs terugschroeven. Deze belast­ingsver­lagin­gen zijn voor vele spe­cial­is­ten de gron­doorza­ak van de forse sti­jgin­gen van de Dow Jones Indus­tri­al Aver­age, de Nas­daq en de S&P 500 de laat­ste maan­den. Wat Chi­na betre­ft, denken de beren dat het goed mogelijk is dat de Democ­ra­t­en de han­dels­bal­ans snel terug gezond willen mak­en door de mon­e­taire poli­tiek van Chi­na aan te pakken. Immers, de door de Chi­nese autoriteit­en kun­st­matig laag gehouden koers van de yuan is de doorn in het oog van iedereen in de VS die begaan is met de gezond­mak­ing van de handelsbalens.

Zoals u weet zijn cijfers er om mee gespeeld te wor­den en dat geldt ook voor de sta­tistieken die aangeven hoe het is ver­lopen in het verleden op momenten dat de VS ook geleid wer­den op een verdeelde basis, zoals we dat verwacht­en vanaf vol­gende week. De jaren dat dit het geval was (en de cijfers hebben we maar sinds 1945) is de S&P 500 telkens gemid­deld ca 20% omhoog gegaan. Leuk is dat. Andere sta­tistieken tonen aan, dat in analoge gevallen zoals dit jaar Wall Street sterk is geste­gen gedurende het trimester vol­gend op de verkiezin­gen. En ga zo maar door. 

Wij zijn gaan kijken naar een artikel dat ver­scheen bij Forbes in maart van dit jaar. Daar werd voor­speld welke aan­de­len het goed zouden doen in de aan­loop naar 7 novem­ber en ook daar­na. Dit is het lijstje:


Al deze aan­de­len waren op het moment van de selec­tie (maart 2006) relatief goed­koop en boven­di­en was hun div­i­dend min­stens 2% . 

Zo is het hun globaal koersver­loop van maart tot nu:

- WMI: piek op ca 38$ eerste helft mei, dan terug­val en nu ca 80$ en stijgend
 — C: stijgend
 — MMM: piek op ca 87$ eerste helft mei, dan even terug en nu stijgend
 — ABT: piek op ca 49$ half sep­tem­ber, nu teruglopend
 — AZN: opwaarts trendkanaal
 — LLY: piek bij ca 58$ eind maart, geëve­naard mid­den okto­ber en nu dalend
 — MRK: opwaarts trendkanaal
 — PFE: piek bij ca 28 ½ $ eind sep­tem­ber – begin okto­ber, tweede aan­val op dit niveau half okto­ber, nu dalend
 — WYE: piek bij ca 54$ half okto­ber, nu dalend
 — CI: piek bij can 133$, dan diepe terug­val tot ca 90$, nu sti­j­gende trend
 — CVH: terug­val na piek bij ca 62$ half feb­ru­ari, terug­val tot ca 46$, sti­jging tot ca 57$, nu dalend
 — UNM: terug­val na piek bij ca 24$ eind jan­u­ari, ste­un bij 16$, nu stijgend
 — WCG: opwaarts trendkanaal
 — WLP: weer­stand bij ca 80$ her­haaldelijk getest, dan terug­val tot ca 66$, nu zijwaarts bij ca 78$
 — KMB: opwaarts trendkanaal

Miss­chien liggen hier kansen voor koop­jes­jagers, wie weet? Kwest­ie van er snel bij zijn, zodra de uit­slag van de verkiezin­gen bek­end is vol­gende week.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets
novem­ber 2006.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en finan­ciële bericht­en. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.