Dat de verkiezingen in de VS van volgende week ook de aandelen- en obligatiemarkten niet onberoerd zullen laten, daar kunnen van op aan. Er wordt druk gespeculeerd en voortgaande op de opiniepeilingen ziet het ernaar uit, dat de stieren wel eens de bovenhand zouden kunnen hebben…
Stieren/beren na verkiezingen VS?
Een evenement zoals de ‘Midterm Elections’ in de VS volgende dinsdag 7 november doet heel wat stof opwaaien op politiek, sociaal, economisch en beurstechnisch vlak. Wat dit laatste punt betreft, doen de wildste speculatieve geruchten de ronde, gaande van uitbundig optimisme tot droevig pessimisme. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen, dat de pessimisten in de minderheid zijn wat de verwachtingen voor de evolutie van Wall Street betreft.
De beursvoorspellingen baseren zich op de verwachting, dat opiniepeilingen zich zullen omzetten in realiteit. Dat betekent, dat na 7 november ek. de VS zullen geregeerd worden door enerzijds de Republikeinen in het Witte Huis en anderzijds de Democraten in het Amerikaanse Congress. Het gevolg hiervan zou zijn, dat de ene groep de andere voortdurend becommentarieert en afremt, waardoor zeker onpopulaire maatregelen zoals verhoogde belastingen en/of meer overheidsuitgaven er maar met mondjesmaat zullen van komen.
Daardoor zal de rentepomp amper bewegen en wordt het risico voor inflatie beperkt. Tevens zal het begrotingstekort beperkt blijven. Dit alles zou moeten leiden tot een opgelucht beursklimaat met rozige perspectieven. De stieren zouden het voor het zeggen krijgen, niet alleen op de aandelenmarkten, maar ook op het vlak van de obligatiehandel.
Het twee punten waarop de ‘beren’ zouden kunnen scoren vinden we terug in de belastingspolitiek en in de handelsbalans van de VS. Er wordt gevreesd, dat de Democraten vanuit het Congress de politiek van belastingsverlagingen van George W. Bush zouden kunnen stopzetten en zelfs terugschroeven. Deze belastingsverlagingen zijn voor vele specialisten de grondoorzaak van de forse stijgingen van de Dow Jones Industrial Average, de Nasdaq en de S&P 500 de laatste maanden. Wat China betreft, denken de beren dat het goed mogelijk is dat de Democraten de handelsbalans snel terug gezond willen maken door de monetaire politiek van China aan te pakken. Immers, de door de Chinese autoriteiten kunstmatig laag gehouden koers van de yuan is de doorn in het oog van iedereen in de VS die begaan is met de gezondmaking van de handelsbalens.
Zoals u weet zijn cijfers er om mee gespeeld te worden en dat geldt ook voor de statistieken die aangeven hoe het is verlopen in het verleden op momenten dat de VS ook geleid werden op een verdeelde basis, zoals we dat verwachten vanaf volgende week. De jaren dat dit het geval was (en de cijfers hebben we maar sinds 1945) is de S&P 500 telkens gemiddeld ca 20% omhoog gegaan. Leuk is dat. Andere statistieken tonen aan, dat in analoge gevallen zoals dit jaar Wall Street sterk is gestegen gedurende het trimester volgend op de verkiezingen. En ga zo maar door.
Wij zijn gaan kijken naar een artikel dat verscheen bij Forbes in maart van dit jaar. Daar werd voorspeld welke aandelen het goed zouden doen in de aanloop naar 7 november en ook daarna. Dit is het lijstje:
Al deze aandelen waren op het moment van de selectie (maart 2006) relatief goedkoop en bovendien was hun dividend minstens 2% .
Zo is het hun globaal koersverloop van maart tot nu:
- WMI: piek op ca 38$ eerste helft mei, dan terugval en nu ca 80$ en stijgend
— C: stijgend
— MMM: piek op ca 87$ eerste helft mei, dan even terug en nu stijgend
— ABT: piek op ca 49$ half september, nu teruglopend
— AZN: opwaarts trendkanaal
— LLY: piek bij ca 58$ eind maart, geëvenaard midden oktober en nu dalend
— MRK: opwaarts trendkanaal
— PFE: piek bij ca 28 ½ $ eind september – begin oktober, tweede aanval op dit niveau half oktober, nu dalend
— WYE: piek bij ca 54$ half oktober, nu dalend
— CI: piek bij can 133$, dan diepe terugval tot ca 90$, nu stijgende trend
— CVH: terugval na piek bij ca 62$ half februari, terugval tot ca 46$, stijging tot ca 57$, nu dalend
— UNM: terugval na piek bij ca 24$ eind januari, steun bij 16$, nu stijgend
— WCG: opwaarts trendkanaal
— WLP: weerstand bij ca 80$ herhaaldelijk getest, dan terugval tot ca 66$, nu zijwaarts bij ca 78$
— KMB: opwaarts trendkanaal
Misschien liggen hier kansen voor koopjesjagers, wie weet? Kwestie van er snel bij zijn, zodra de uitslag van de verkiezingen bekend is volgende week.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
november 2006.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en financiële berichten. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.