...

Steeds meer indices op recordniveau

11 maart 2010, 17:41 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Vorige week schreven we: “De Russell 2000, de graadmeter van 2000 Amerikaanse small caps, staat zelfs alweer op het hoogste niveau sinds maart 2009. Het lijkt er nu op, dat in het kielzog van de Amerikanen, de Europeanen tevens meer en meer vertrouwen krijgen in de aandelenmarkt.” Afgelopen week wisten de Europese beurzen, zij het moeizaam, de Amerikanen te volgen, die op hun beurt de weg omhoog vervolgden.


Na de Russell 2000, volgden tevens de Dow Jones Transportation Average en de technologie-index Nasdaq. De technologie-index heeft opnieuw gas gegeven en noteert daarmee op het hoogste niveau sinds het najaar van 2008. De succesvolle aanval op de top van januari dient nu bij voorkeur te worden bevestigd door de andere indices, zodat de stijging breed wordt gedragen. Volgens de Dow Theorie van Charles Dow moeten de Industrials en de Transportations elkaars trend bevestigen. De Dow Industrial Average wist af te rekenen met het derde Fibonacci retracement level, gerekend vanaf de top van januari en de bodem van februari. Een verdere stijging richting de top van januari ligt daarom in de lijn der verwachtingen. De S&P500 wist in februari opnieuw een hogere bodem ten opzichte van het dieptepunt in november te vormen. De index heeft vervolgens de aanval geopend op de top van januari. De vraag is tevens of de S&P500 deze top weet te passeren. Een belangrijk aandachtspunt hierbij blijft de schuldenproblematiek van een groot aantal Europese landen, waaronder Griekenland. Het is zorgwekkend dat ook Oostenrijk, België, Portugal en Frankrijk steeds verder in de problemen zijn gekomen. Niet alleen vanwege de grote belangen, die bijvoorbeeld de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, maar ook Nederland hebben in onder andere Spaanse, Portugese en Griekse banken, maar zeker ook vanwege de invloed op de euro vanwege de opgezette carry trades. Een faillissement van deze landen zou een behoorlijke invloed hebben op de euro. Oostenrijk, Bulgarije, Griekenland, Duitsland, Hongarije, Italië, Portugal en Spanje hebben hier in de jaren ‘30 en/of de jaren ‘80 al ervaring mee opgedaan. EU-kandidaat Turkije is er overigens al 4 keer in geslaagd failliet te gaan in de afgelopen 150 jaar.

Rente op zoek naar de bodem
alt
De rente zette in 2008 opnieuw de dalende trend in vanaf een top rond 4,85%. De vergoeding voor obligatieleningen laat een lange termijn dalende trend zien, gepaard gaande met forse uitslagen. Om de top van 2009 te bereiken, heeft de rente nog een lange weg te gaan. Ondanks de recente opleving, lijkt de bodem nog niet in zicht. Zolang de top van 2010 niet is doorbroken, blijft het rendement van de staatsobligaties in een hardnekkige dalende trend. De rente consolideert nog steeds binnen de dalende trend en schuurt daarbij over de bodems van de afgelopen maanden.

Goud consolideert rond recordniveau in euro’s
alt
Goud bereikte in december een recordniveau in dollars even boven $ 1200 per troy ounce (31,1 gram), maar liet daarna het gaspedaal los. Goud scherpte onlangs in euro’s uitgedrukt het record verder aan. Goud laat de aandelenbeurzen sinds 2000 overtuigend achter zich. Dit is echter niet altijd het geval geweest: het laatste gouden tientje werd in 1933 geslagen en had indertijd een waarde van 10 gulden oftewel € 4,54. Een gouden tientje vertegenwoordigt nu een waarde van circa € 170. De goudprijs is over de afgelopen 77 jaar gemiddeld 4,82% gestegen, aanzienlijk minder dan een belegging in aandelen. Op 2 januari 1933 stond de S&P500 op 6,67 punten. De gemiddelde jaarlijkse stijging van aandelen is dus circa 6,91% geweest. Bovendien zou u dividenden hebben ontvangen. De afgelopen tien jaar waren echter gouden tijden voor beleggers in het blinkende edelmetaal.

Eurostoxx50 doet opnieuw een poging

alt
De Eurostoxx50 zette in maart 2009 een indrukwekkende rally in en scherpte in januari zelfs het record verder aan. Vanaf deze top, even boven 3000 punten, trapte de brede Europese index echter hard op de rem. De index doorbrak daarbij de stijgende steunlijn vanaf maart en zakte bovendien onder de bodems van het najaar van 2009. Het eerste Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de bodem van juli 2009 tot aan de top van 2010, werd doorbroken. De volgende Fibonacci retracement levels wisten een verdere daling te voorkomen. De index herstelde sinds 8 februari overtuigend en vormde onlangs zelfs een hogere bodem. De index heeft inmiddels de top van februari gepasseerd en is vervolgens opnieuw in de aanval gegaan op de top van dit jaar. Het korte termijn beeld is hierdoor verbeterd, maar sinds september vorig jaar beweegt de Europese index slechts per saldo zijwaarts. Het zou wenselijk zijn indien de Eurostoxx50 de huidige stijging weet vast te houden. De Duitse beursgraadmeter lijkt ook nog steeds op weg richting de top van januari. De Franse CAC40 is tevens opnieuw in de aanval gegaan op de top van dit jaar. De indices zullen nu de top van januari moeten passeren om het zijwaarts patroon te doorbreken.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.