![](/images/legacy-images/images/johan_lamote_03.gif)
Het woord “stagflatie” duikt de laatste weken regelmatig op in de financiële pers. Is het mogelijk dat dit fenomeen zich ook nu voordoet? Stappen we dan het best uit onze longposities en gaan we bloedrode beurstijden tegemoet?
Stagflatie betekent dat er zich een periode van economische groeivertraging aanbiedt die toch samengaat met inflatie. Op het eerste zicht lijkt dit een vreemde, zoniet onmogelijke combinatie. Aan het begin van de 20e eeuw gingen economen er trouwens van uit dat zoiets in praktijk niet mogelijk was. Ondertussen weten we beter. De jaren 70 waren hier een goed voorbeeld van: toen de Arabieren beslisten de oliekranen een stuk minder open te zetten (aanleiding was toen de oorlog van Israël met z’n buurlanden), steeg de olieprijs van 3 naar 12 USD per vat. Gevolg: een pijlsnel stijgende inflatie, een concurrentiepositie die in het gedrang kwam, stijgende werkloosheid. Dat dit alles het consumentenvertrouwen aantastte, hoeft geen betoog. In dergelijke periode grijpt de overheid meestal massaal in, met als gevolg een torenhoge overheidsschuld. U merkt het: voor de beurzen is dit een wel zeer negatief plaatje.
Zitten we nu in een vergelijkbare situatie? Neen: er is wel degelijk een economische groei en de inflatie swingt nog niet echt de pan uit. MAAR… Iedereen die de financiële pers volgt en met z’n neus op de beursfeiten gedrukt zit, voelt dat er iets niet klopt.
Allereerst heb je de inflatie die onder controle blijft. We spreken hier over officiële inflatiecijfers die ondertussen dermate veel zaken gedumpt hebben (die ondertussen flink doorstijgen) dat u als consument ernstige vragen kan stellen. Iedereen is consument, dus u kunt dit zeer eenvoudig zelf toetsen. Zijn uw rekeningen aan de kassa’s van warenhuizen, bakkers, slagers ook gestegen, zonder het gevoel te hebben dat u plotseling veel meer gekocht hebt? En laten we met gezond verstand blijven verder denken: hoeveel flatscreen tv’s koopt u zo per jaar? Want jawel, de prijzen hiervan zijn spectaculair gedaald, dus: een sterk stijgende inflatie: hoezo?
Bekijk even de grafieken van olie, gas, metalen, maar ook de soft commodities (deze die dagelijks in uw eten zitten…) en u kan ervan uitgaan dat dit nog een tijdje in verdere prijsstijgingen kan resulteren. Het enige wat volgens mij deze prijzen kan stoppen is een harde landing van de Chinese economie. Een afkoeling aldaar is te verwachten (zeker ook wat de Chinese beurs betreft), maar er blijft in China ook dan nog een enorm potentieel over wat hun economische ontwikkeling betreft.
Ten tweede: de economische groei. Die is momenteel inderdaad een stuk beter dan de jaren 70. Toch begint ook hier voor mij het plaatje donkerder te worden. Reden? De subprimecrisis. Vrijdag konden we het zoveelste slachtoffer van deze crisis verwelkomen. Deze maal geen kleine of middelgrote speler. Née, het ging om Bear Stearns. De koers van het aandeel in kwestie donderde maar eventjes 47% in één sessie naar beneden. De geruchten waren blijkbaar al een tijdje aan de gang, daar in de smalle straatjes rond Wall Street. Banken gaven hun medewerkers de opdracht voorlopig geen zaken meer met hen te ondernemen. Gevolg was een nijpend tekort aan cash. Gelukkig waren er de NY FED en JP Morgan die het huis voor 28 dagen konden redden… Ik zou zeker de Bear aandelen in de gaten houden: JP Morgan springt nu graag bij (tot op heden blijken zij de subprimecrisis wonderwel ontweken te hebben), maar zal zich binnen enkele weken misschien tevens als hun overnemer opwerpen?
Een toepasselijker naam kon de berenmarkt deze keer niet voeden, en je zag het tij vrijdag vliegensvlug keren. Mensen (zoals ik) die ’s morgens putposities hadden gekocht, mochten hierop tevreden terugkijken.
Laten we hierop nog wat verder vooruit denken: wat als na de Bear ook nog enkele andere groten het moeilijk krijgen. Zakenbanken, hedgefunds, noem maar op. Bij de laatste categorie zijn het tot nu toe vooral kleinere fondsen, al dan niet met zetel in belastingparadijs Amsterdam. Vergeet echter niet dat er tussen NY city en Greenwich duizenden hedgefunds zetelen.
Een negatieve spiraal is zo ingezet, en als die er komt, dan mag je er zeker van zijn dat er een geweldige credit crunch komt. Zoals we weten kan het dan niet anders dan dat dit op de economische groei zal wegen.
Aanvulling bij dit alles: wie onder jullie kreeg ook de bibbers toen de centrale banken vorige week die gigantische kapitaalsinjectie bekend maakte? Het is net op het beursfeest dat volgde dat ik m’n posities afbouwde en short ging. Een centrale bankier die denkt dat – zoals S&P durft beweren- het grootste leed geleden is, doet zulke interventies niet.
U merkt het: stagflatie is zeker een mogelijkheid. Niet zo uitgesproken als de jaren 70, maar positief ziet het plaatje er voorlopig niet uit.
Uit de beurzen stappen dan maar? Ik heb deze conclusie gemaakt: ik verkocht het grootste stuk van m’n longposities enkele dagen terug en focus me nu vooral op putposities.
Tot slot: bekijkt u in onderstaande DJIA grafiek even die zijwaartse periode van 15 jaar met af en toe diepe dalen…precies, de jaren 70…
De auteur heeft diverse posities op de AEX index, heeft geen posities in Bear Stearn of DJIA.