...

Staat de Chinese luchtbel op knappen?

26 april 2005, 07:06 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Het gaat goed met de Chi­nese economie. Of gaat het té goed ! Met een economis­che groei van tegen de 10% zal het moeil­ijk wor­den de trein af te rem­men. Wan­neer ontspoort de trein? De Chi­nese Shang­hai Com­pos­ite Index staat er zwak voor. Een voorteken? … We kijken even naar de sit­u­atie in China .…

De over­heid
Toen het nieuwe Chi­nese lei­der­schap kort gele­den aantrad, beloofde ze dat het bru­to bin­nen­land­sprod­uct zich in 20 jaar zal vervier­voudi­gen. Wat niet voorzien was in deze economis­che visie, was het uit­breken van de SARS virus. Nieuwe investeerders lieten zich hier­door min­der vaak zien en het is maar de vraag of het Chi­nese lei­der­schap de groei van bij­na 10% per jaar in de afgelopen 20 jaar kan bli­jven volhouden. 
Het is niet zozeer de vraag of de bal­lon zal barsten, maar wan­neer. Welke tegen­spoed kan de Chi­nese over­heid de komende tien jaar verwacht­en en hoe ern­stig zal de economie er onder lijden?
De Chi­nese over­heid is erg goed in het hoog houden van fan­tastis­che cijfers en visies en zek­er in het verleden werd er alles aan gedaan om maar vooral geen tegen­spoed wereld­kundig te mak­en. Zalen vol eens­gezinde afgevaardig­den waren het alti­jd 100% met hun lei­ders eens en van tegenslag was geen sprake.
Maar ook Chi­na ontkomt niet aan mod­erniser­ing en het open­baar mak­en van interne economis­che aan­gele­gen­heden. Het land ont­popt zich als de aanstor­mende wereld­macht en alle “economische “ ogen richt­en zich op de voort­varend­heid waarmee de over­heid de groei stim­uleert. Hier­door gaan ze bewust of onbe­wust met de billen bloot. De Chinezen ont­dekken mas­saal het inter­net en de Shang­hai Stock Exchange (SSE) is hard op weg om de groot­ste effecten­beurs van het land te worden.
Fic­tie of realiteit.
Veel nieuws komt naar buiten en gaande weg de tijd zal de wereld ervaren of de mooie woor­den en resul­taat gerichte economie ook daad­w­erke­lijk zo mooi was als we jaren lang uit de media kon­den verne­men. Hoeveel mil­jar­den Yuan moeten er nog inge­pompt wor­den om de bal­lon in de lucht te houden? De lei­ders zullen met meer real­is­tis­che prog­noses voor de mid­del­lange ter­mi­jn plan­nin­gen moeten komen om geloofwaardi­ger over te komen maar tegelijk­er­ti­jd is dat hun groot­ste bedreiging.
We zullen een Chi­na gaan ervaren waar meer epidemieën zich zullen gaan muteren; HIV-AIDS zal zich gaan open­baren; een land waar mensen in de uithoeken nog in de mid­deleeuwen lev­en ( lees: sociale ongelijkheid ); een land met enorme werkeloosheid en armoede; mil­jar­den aan lenin­gen die bij slecht func­tionerende over­hei­ds­banken geleend zijn en waar de over­heid geen cent van terug zal zien; een land dat met pijn en moeite zijn ima­go van boom­ing mar­ket wil hoog houden; een land met meer dan 1 mil­jard mensen; enorme sti­jging van het energie­ver­bruik; fors toen­e­mende milieu­veron­treinig­ing; een con­flict met Tai­wan dat uit de hand kan lopen enz. enz. Onder­tussen probeert de over­heid mooi weer te spe­len. Tot wan­neer …… ?
De Shang­hai Stock Exchange (SSE).
De Shang­hai Stock Exchange (SSE) is hard op weg om de groot­ste effecten­beurs van het land te wor­den. Opgericht op 26 novem­ber 1990 en oper­a­tion­eel vanaf 19 decem­ber in het­zelfde jaar ging deze niet commerciële beurs op weg onder toezicht van de Chi­na Secu­ri­ties Reg­u­la­to­ry Com­mis­sion (CSRC).
De SSE pre­tendeert zelf na 14 jaar de groot­ste beurs op het Chi­nese vaste­land te zijn voor wat betre­ft het aan­tal aanges­loten fond­sen, total mar­ket val­ue, secu­ri­ties turnover in han­del­swaarde enz. Of deze infor­matie serieus genomen moet wor­den? Na jaren van par­ti­jges­tu­urde infor­matie ben ik geneigd dit niet te geloven, maar zek­er is wel dat de SSE een enorm groeipo­ten­tieel in huis heeft en een sterke con­cur­rent voor grote wereld Exchanges gaat wor­den. Zien we hier een Nas­daq sce­nario anno de 90’er jaren? Als dat zo is, dan gaat deze bub­ble hard­er knallen dan de inter­net bub­ble van 5 jaar geleden. 
SSE Tech­nisch bekeken.
De grafiek van de SSE ziet er niet hoopvol uit. Kon de index in de jaren ’90 nog meeliften op het wereld­sen­ti­ment. Medio 2001 kwam de ken­ter­ing en sinds­di­en is het een weg naar bene­den waar­bij het einde nog niet in zicht is. De ste­un rond de 1000 pun­ten zal opge­zocht gaan wor­den, waar­na een oplev­ing richt­ing de 1500 tot de mogelijkhe­den behoort. Een verdere dal­ing richt­ing de 800 en zelf naar de 500 behoort zek­er tot de mogelijkheden. 
Beleggen in de Chi­na Mar­kets? Ik even niet.
Dirk Dort­land
©usmarkets.nl

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.