Het gaat goed met de Chinese economie. Of gaat het té goed ! Met een economische groei van tegen de 10% zal het moeilijk worden de trein af te remmen. Wanneer ontspoort de trein? De Chinese Shanghai Composite Index staat er zwak voor. Een voorteken? … We kijken even naar de situatie in China .…
De overheid
Toen het nieuwe Chinese leiderschap kort geleden aantrad, beloofde ze dat het bruto binnenlandsproduct zich in 20 jaar zal verviervoudigen. Wat niet voorzien was in deze economische visie, was het uitbreken van de SARS virus. Nieuwe investeerders lieten zich hierdoor minder vaak zien en het is maar de vraag of het Chinese leiderschap de groei van bijna 10% per jaar in de afgelopen 20 jaar kan blijven volhouden.
Het is niet zozeer de vraag of de ballon zal barsten, maar wanneer. Welke tegenspoed kan de Chinese overheid de komende tien jaar verwachten en hoe ernstig zal de economie er onder lijden?
De Chinese overheid is erg goed in het hoog houden van fantastische cijfers en visies en zeker in het verleden werd er alles aan gedaan om maar vooral geen tegenspoed wereldkundig te maken. Zalen vol eensgezinde afgevaardigden waren het altijd 100% met hun leiders eens en van tegenslag was geen sprake.
Maar ook China ontkomt niet aan modernisering en het openbaar maken van interne economische aangelegenheden. Het land ontpopt zich als de aanstormende wereldmacht en alle “economische “ ogen richten zich op de voortvarendheid waarmee de overheid de groei stimuleert. Hierdoor gaan ze bewust of onbewust met de billen bloot. De Chinezen ontdekken massaal het internet en de Shanghai Stock Exchange (SSE) is hard op weg om de grootste effectenbeurs van het land te worden.
Fictie of realiteit.
Veel nieuws komt naar buiten en gaande weg de tijd zal de wereld ervaren of de mooie woorden en resultaat gerichte economie ook daadwerkelijk zo mooi was als we jaren lang uit de media konden vernemen. Hoeveel miljarden Yuan moeten er nog ingepompt worden om de ballon in de lucht te houden? De leiders zullen met meer realistische prognoses voor de middellange termijn planningen moeten komen om geloofwaardiger over te komen maar tegelijkertijd is dat hun grootste bedreiging.
We zullen een China gaan ervaren waar meer epidemieën zich zullen gaan muteren; HIV-AIDS zal zich gaan openbaren; een land waar mensen in de uithoeken nog in de middeleeuwen leven ( lees: sociale ongelijkheid ); een land met enorme werkeloosheid en armoede; miljarden aan leningen die bij slecht functionerende overheidsbanken geleend zijn en waar de overheid geen cent van terug zal zien; een land dat met pijn en moeite zijn imago van booming market wil hoog houden; een land met meer dan 1 miljard mensen; enorme stijging van het energieverbruik; fors toenemende milieuverontreiniging; een conflict met Taiwan dat uit de hand kan lopen enz. enz. Ondertussen probeert de overheid mooi weer te spelen. Tot wanneer …… ?
De Shanghai Stock Exchange (SSE).
De Shanghai Stock Exchange (SSE) is hard op weg om de grootste effectenbeurs van het land te worden. Opgericht op 26 november 1990 en operationeel vanaf 19 december in hetzelfde jaar ging deze niet commerciële beurs op weg onder toezicht van de China Securities Regulatory Commission (CSRC).
De SSE pretendeert zelf na 14 jaar de grootste beurs op het Chinese vasteland te zijn voor wat betreft het aantal aangesloten fondsen, total market value, securities turnover in handelswaarde enz. Of deze informatie serieus genomen moet worden? Na jaren van partijgestuurde informatie ben ik geneigd dit niet te geloven, maar zeker is wel dat de SSE een enorm groeipotentieel in huis heeft en een sterke concurrent voor grote wereld Exchanges gaat worden. Zien we hier een Nasdaq scenario anno de 90’er jaren? Als dat zo is, dan gaat deze bubble harder knallen dan de internet bubble van 5 jaar geleden.
SSE Technisch bekeken.
De grafiek van de SSE ziet er niet hoopvol uit. Kon de index in de jaren ’90 nog meeliften op het wereldsentiment. Medio 2001 kwam de kentering en sindsdien is het een weg naar beneden waarbij het einde nog niet in zicht is. De steun rond de 1000 punten zal opgezocht gaan worden, waarna een opleving richting de 1500 tot de mogelijkheden behoort. Een verdere daling richting de 800 en zelf naar de 500 behoort zeker tot de mogelijkheden.
Beleggen in de China Markets? Ik even niet.
Dirk Dortland
©usmarkets.nl