...

Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wie is …

22 september 2008, 20:38 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

…niet de mooiste vrouw van t land, maar wel de machtig­ste van de wereld? Op deze vraag heeft Forbes een antwo­ord. En we zullen merken dat de EU het niet slecht doet en zek­er Ned­er­land niet. Maar de kop­posi­tie is nu al voor het derde jaar dezelfde gebleven.

Spiegelt­je aan de wand, wie is …


Elk jaar gaat Forbes na welke vrouwen het meeste macht hebben. Bij de beo­ordel­ing wordt zow­el reken­ing gehouden met de per­cep­tie van hun werkomgev­ing, de pub­lieke opinie en van de pers. Verder wordt bekeken wat hun con­crete real­isaties zijn en ook hun huidi­ge en voor­bi­je ver­ant­wo­ordelijkhe­den. En ook de hoeveel­heid geld waarover de dame in kwest­ie haar zeg mag doen speelt een rol.

Zoals uit onder­staande tabel zal blijken, hebben zich tegen­over ons vorig overzicht wel wat ver­schuivin­gen voorgedaan. De lei­d­ster van het pelo­ton is weliswaar dezelfde gebleven, maar verder zijn er van de top-10 van 2006 nog maar twee dames overgebleven. 

Voor het derde jaar op rij blijkt de Duitse bond­skanse­li­er Angela Merkel de titel van machtig­ste vrouw ter wereld in de wacht te slepen. Dat heeft ze te danken aan haar ini­ti­atieven om de economie van haar land er bovenop te helpen, zodat op dit vlak Duit­s­land de groot­ste economie van Europa gewor­den is. Werk­looshei­d­sci­jfers dalen, de pen­sioen­leefti­jd wordt ver­hoogd, vrouwen kun­nen door­drin­gen tot top­posi­ties. Enig min­pun­t­je: het vertrouwen van de con­sumenten staat nu op het laag­ste peil van de laat­ste 5 jaar. Maar haar ken­nende, zal ze dat wel hebben opgelost tegen Forbes’ overzicht voor 2009.

Als eerste nieuwkomer ont­moeten we Sheila C. Bair, voorzit­ter van de Fed­er­al Deposit Insur­ance Cor­po­ra­tion (FDIC), een over­hei­dsin­stelling die spaarte­goe­den verzek­ert bij aanges­loten banken. In vele gevallen is FDIC de laat­ste red­plank wan­neer een bank dreigt overkop te gaan. Dat dit laat­ste geen vage veron­der­stelling is, is spi­jtig genoeg de laat­ste dagen maar al te vaak gebleken. Mevrouw Bair is opeens de cen­trale figu­ur gewor­den in een dra­ma waarin haar onderne­m­ing een hoof­drol speelt.

Indra K. Nooyi, voorzit­ter en CEO van Pep­si­co is sinds 2006 geste­gen van plaats 4 naar 3 en dat heeft ze te danken aan haar dri­jvende kracht, waarmee ze haar fir­ma lei­dt naar inter­es­sante acquisi­ties en het ontwikke­len van nieuwe producten.

Angela Braly staat aan het hoofd van Well­Point, een grote (35 miljoen leden) ziek­tev­erzek­er­ings­fir­ma. De komende maan­den zal haar bedri­jf het niet gemakke­lijk hebben wegens meer aan­vra­gen voor tussenkom­sten dan gepland.

Op plaats 5 duikt Cyn­thia Car­roll op, CEO van Anglo Amer­i­can en daarmee zit­ten we in de wereld van de mijn­bouw en dus de grond­stof­fen. Haar fir­ma is vooral actief in Zuid-Afri­ka en daarom is het des te merk­waardi­ger, dat deze geologe de eerste vrouw én niet-Zuid-Afrikaanse is aan het hoofd van dit reusachtige bedrijf.

Nog een nieuwkomer bij de top-10 is Irene Rosen­feld, voorzit­ter en CEO van Kraft Foods. Ze heeft haar fir­ma doen groeien en dit jaar zal het bedri­jf de mooiste omzetgroei realis­eren sinds 2001. Haar vol­gende uitdag­ing is om ook de winst op dezelfde manier te lat­en groeien.

Op de 7de plaats ont­moeten we de min­is­ter van Buiten­landse Zak­en van de VS. U merkt het, Con­doleez­za Rice is nu diep bene­den haar 2de plaats van 2006. Daar heeft het feit dat haar departe­ment meer en meer kri­tiek kri­jgt omwille van de groeiende span­ning in Afghanistan, Pak­istan, Irak, Georgië, Noord-Korea enz. Anderz­i­jds heeft ze nog gesco­ord omdat de ban­den met Chi­na; India en Japan zijn verstevigd.

Ho Ching, de vrouw van de eerste min­is­ter van Sin­ga­pore, heeft de invester­ings­maatschap­pij Temasek Hold­ings uit­ge­bouwd van een strikt Sin­ga­porese onderne­m­ing naar een lei­dende investeerder in Azië. Ho Ching werd alom geprezen voor haar suc­cesvolle acties voor de Chi­nese en Indi­ase tele­combedri­jven en banken. 

De Franse Anne Lau­ver­geon zakt één plaats sinds 2006 en daaraan zijn de recente prob­le­men van lekken van nucle­aire brand­stof niet vreemd aan. Haar fir­ma Are­va staat wel in het spot­light wegens de nieuwe belang­stelling voor kernen­ergie, core busi­ness van het bedrijf. 

Last but not least ont­moeten we bij de top-10 Anne Mulc­ahy, CEO van Xerox. Zij is erin ges­laagd deze fir­ma te lat­en terugk­eren uit een diepe finan­ciële put en dat gaf haar de titel van CEO van het jaar 2008. Ze is niet van plan op haar lauw­eren te gaan rusten, zo blijkt. 

Dit zijn ze dan, de 10 machtig­ste vrouwen ter wereld. We hebben aan onze tabel nog dames uit de EU-lan­den toegevoegd. Uitein­delijk mak­en drie dames uit de EU deel uit van de top-10 en in de com­plete lijst van Forbes zien we dat er bij de 100 dames er 17 uit de EU komen. In de EU zelf tre­f­fen we 5 dames aan uit Groot-Brit­tan­nië, 3 uit Frankrijk en eve­neens 3 uit Ned­er­land. Verder is er van vol­gende lan­den telkens één verte­gen­wo­ordig­ster: Duit­s­land, Span­je, Fin­land, Grieken­land, Ier­land en Italië. 

Al bij al geen slechte score voor onze’ dames uit de EU en zek­er niet die uit Nederland. 

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

22 sep­tem­ber 2008.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en finan­ciële berichten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.