![](/images/legacy-images/images/080922--jvb-+-pallas-athene.gif)
Spiegeltje aan de wand, wie is …
Elk jaar gaat Forbes na welke vrouwen het meeste macht hebben. Bij de beoordeling wordt zowel rekening gehouden met de perceptie van hun werkomgeving, de publieke opinie en van de pers. Verder wordt bekeken wat hun concrete realisaties zijn en ook hun huidige en voorbije verantwoordelijkheden. En ook de hoeveelheid geld waarover de dame in kwestie haar zeg mag doen speelt een rol.
Zoals uit onderstaande tabel zal blijken, hebben zich tegenover ons vorig overzicht wel wat verschuivingen voorgedaan. De leidster van het peloton is weliswaar dezelfde gebleven, maar verder zijn er van de top-10 van 2006 nog maar twee dames overgebleven.
Voor het derde jaar op rij blijkt de Duitse bondskanselier Angela Merkel de titel van machtigste vrouw ter wereld in de wacht te slepen. Dat heeft ze te danken aan haar initiatieven om de economie van haar land er bovenop te helpen, zodat op dit vlak Duitsland de grootste economie van Europa geworden is. Werkloosheidscijfers dalen, de pensioenleeftijd wordt verhoogd, vrouwen kunnen doordringen tot topposities. Enig minpuntje: het vertrouwen van de consumenten staat nu op het laagste peil van de laatste 5 jaar. Maar haar kennende, zal ze dat wel hebben opgelost tegen Forbes’ overzicht voor 2009.
Als eerste nieuwkomer ontmoeten we Sheila C. Bair, voorzitter van de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), een overheidsinstelling die spaartegoeden verzekert bij aangesloten banken. In vele gevallen is FDIC de laatste redplank wanneer een bank dreigt overkop te gaan. Dat dit laatste geen vage veronderstelling is, is spijtig genoeg de laatste dagen maar al te vaak gebleken. Mevrouw Bair is opeens de centrale figuur geworden in een drama waarin haar onderneming een hoofdrol speelt.
Indra K. Nooyi, voorzitter en CEO van Pepsico is sinds 2006 gestegen van plaats 4 naar 3 en dat heeft ze te danken aan haar drijvende kracht, waarmee ze haar firma leidt naar interessante acquisities en het ontwikkelen van nieuwe producten.
Angela Braly staat aan het hoofd van WellPoint, een grote (35 miljoen leden) ziekteverzekeringsfirma. De komende maanden zal haar bedrijf het niet gemakkelijk hebben wegens meer aanvragen voor tussenkomsten dan gepland.
Op plaats 5 duikt Cynthia Carroll op, CEO van Anglo American en daarmee zitten we in de wereld van de mijnbouw en dus de grondstoffen. Haar firma is vooral actief in Zuid-Afrika en daarom is het des te merkwaardiger, dat deze geologe de eerste vrouw én niet-Zuid-Afrikaanse is aan het hoofd van dit reusachtige bedrijf.
Nog een nieuwkomer bij de top-10 is Irene Rosenfeld, voorzitter en CEO van Kraft Foods. Ze heeft haar firma doen groeien en dit jaar zal het bedrijf de mooiste omzetgroei realiseren sinds 2001. Haar volgende uitdaging is om ook de winst op dezelfde manier te laten groeien.
Op de 7de plaats ontmoeten we de minister van Buitenlandse Zaken van de VS. U merkt het, Condoleezza Rice is nu diep beneden haar 2de plaats van 2006. Daar heeft het feit dat haar departement meer en meer kritiek krijgt omwille van de groeiende spanning in Afghanistan, Pakistan, Irak, Georgië, Noord-Korea enz. Anderzijds heeft ze nog gescoord omdat de banden met China; India en Japan zijn verstevigd.
Ho Ching, de vrouw van de eerste minister van Singapore, heeft de investeringsmaatschappij Temasek Holdings uitgebouwd van een strikt Singaporese onderneming naar een leidende investeerder in Azië. Ho Ching werd alom geprezen voor haar succesvolle acties voor de Chinese en Indiase telecombedrijven en banken.
De Franse Anne Lauvergeon zakt één plaats sinds 2006 en daaraan zijn de recente problemen van lekken van nucleaire brandstof niet vreemd aan. Haar firma Areva staat wel in het spotlight wegens de nieuwe belangstelling voor kernenergie, core business van het bedrijf.
Last but not least ontmoeten we bij de top-10 Anne Mulcahy, CEO van Xerox. Zij is erin geslaagd deze firma te laten terugkeren uit een diepe financiële put en dat gaf haar de titel van CEO van het jaar 2008. Ze is niet van plan op haar lauweren te gaan rusten, zo blijkt.
Dit zijn ze dan, de 10 machtigste vrouwen ter wereld. We hebben aan onze tabel nog dames uit de EU-landen toegevoegd. Uiteindelijk maken drie dames uit de EU deel uit van de top-10 en in de complete lijst van Forbes zien we dat er bij de 100 dames er 17 uit de EU komen. In de EU zelf treffen we 5 dames aan uit Groot-Brittannië, 3 uit Frankrijk en eveneens 3 uit Nederland. Verder is er van volgende landen telkens één vertegenwoordigster: Duitsland, Spanje, Finland, Griekenland, Ierland en Italië.
Al bij al geen slechte score voor ‘onze’ dames uit de EU en zeker niet die uit Nederland.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
22 september 2008.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en financiële berichten.