...

Socialisme voor de rijken

25 september 2007, 08:36 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

De bood­schap van de FED is duidelijk: De Fed tol­ereert geen cor­rec­tie in de aan­de­len­markt. De FED wil niet dat banken met dubieuze lenin­gen kop­je onder gaan en maakt zich nu opeens niet meer druk over inflatie of de waarde van de dol­lar. In ieder geval nog niet.….……Iedere keer als de FED de rente ver­laagd om een gedeelte van de finan­ciële markt te red­den creëert het een nieuwe zeep­bel.

Social­isme voor de rijken

De bood­schap van de FED is duidelijk: De Fed tol­ereert geen cor­rec­tie in de aan­de­len­markt. De FED wil niet dat banken met dubieuze lenin­gen kop­je onder gaan en maakt zich nu opeens niet meer druk over inflatie of de waarde van de dol­lar. In ieder geval nog niet.….……

Een half pro­cent rentev­er­lag­ing is behoor­lijk heftig als de Dow Jones slechts 2% onder de all time high staat en de inflatie accel­ereert. Bernanke waar ben je mee bezig? Zelfs Greenspan deed niets vergelijk­baars . Door de rente met een half pro­cent te ver­la­gen ter­wi­jl de markt een kwart pro­cent had inge­cal­culeerd offert Bernanke de dol­lar op om een recessie te voorkomen.

Economisch is de FED onver­ant­wo­ord bezig. In een nor­male busi­ness cyclus is het gebruike­lijk om op de bodem van de cyclus de rente te ver­la­gen en niet vlak­bij ene top als inflatie dreigt. De dol­lar dreigt het dupe te wor­den nu de FED onver­min­derd door­gaat in een hoog tem­po geld te drukken. De dol­larindex noteert rond het laag­ste punt van de afgelopen 30 jaar en kan in een vri­je val rak­en als de FED de inges­la­gen weg vervolgd.

Iedere keer als de FED de rente ver­laagd om een gedeelte van de finan­ciële markt te red­den creëert het een nieuwe zeep­bel. In 1998 werd Long Term Cap­i­tal gered met als gevolg een bub­ble in de Tech­nolo­gie sec­tor. Toen deze zeep­bel uiteenspat­te in 2000 werd de rente opnieuw ver­laagd. Gevolg een bub­ble in de huizen­sec­tor. In 2006 eindigde deze bub­ble waar­na banken in prob­le­men raak­te als gevolg van de hypotheken crisis. 

En wat doet de FED? Juist opnieuw de rente ver­la­gen. Het gevolg laat zicht raden. Er is een voed­ings­bo­dem ontstaan voor een nieuwe zeep­bel. Waar zal deze ontstaan? Goud, grond­stof­fen en inflatie. Het uiteenspat­ten van deze zeep­bel kan het einde van de dol­lar betekenen

De FED neemt dit risi­co blijk­baar voor lief om een aan­tal banken en hedge funds te red­den van de onder­gang. Bernanke je beseft toch wel dat als de dol­lar onderuit­gaat hon­der­den miljoe­nen mensen hun spaargeld in rook zien opgaan? Is het dat echt waard om een paar vriend­jes in Wall Street te red­den? Wil je de geschiede­nis ingaan als de social­is­tis­che banki­er voor de rijken?

Jan van Gemeren
Van Gemeren is werkza­am bij Gan­nTrad­er, uit­gev­er van 2 weke­lijkse analy­ser­ap­porten: Gan­nTrad­er Mar­ket Analy­sis en Gan­nTrad­er Astro . Meer infor­matie op
www​.gan​ntrad​er​.nl

Gan­nTrad­er viert de offi­ciële start van haar nieuwe uit­gave Gan­nTrad­er Astro met een bij­zon­dere aan­bied­ing. Bij een com­bi­natie abon­nement van Gan­nTrad­er Mar­ket Analy­sis en Gan­nTrad­er Astro ont­vangt u nu tijdelijk gratis een uniek ebook t.w.v. $119. Ency­clo­pe­die van koerspa­tro­nen door Thomas N. Bulkows­ki. 1035 pag­i­nas (dit is geen tikfout)Alle bestaande koerspa­tro­nen wor­den in deze ency­clo­pe­die in detail bespro­ken. De vorm, sta­tis­tis­che betrouw­baarheid en nog veel meer.….….….….….

Deze aan­bied­ing geldt tot 1 okto­ber 2007. Klik hier voor meer info


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.