![](/images/legacy-images/images/schrijvers/JVG_03.gif)
(Smeer)-olie.
De cirkel van het economische leven dient net zoals de cirkel van het leven in balans te zijn. Ieder onderdeel heeft gevolgen voor alle andere onderdelen van de cirkel. Je zou kunnen stellen dat de cirkel (ketting) net zo sterk is als de zwakste schakel. Breekt de zwakste schakel dat zal dat effect hebben op alle onderdelen van de hele cirkel. De cirkel is dan haar balans kwijt en zal wellicht via een tijdelijke andere vorm op zoek gaan naar een nieuwe balans. Zodra deze balans hervonden is de cirkel weer rond :)
Laten we dit principe eens nader onder de loep nemen voor de huidige economische situatie.
We kunnen van diverse uitgangspunten uitgaan want de cirkel is ten slotte rond. Maar voor nu nemen we als startpunt China.
China, het kloppende hart van de huidige wereld economie. Chinezen zijn hartwerkende mensen die (voorlopig) bereid zijn om voor een relatief laag salaris in meestal een slechte werkomgeving het grootste deel van de dag te ploeteren om een beter bestaan op te bouwen. De Chinese bedrijven kunnen dankzij deze lage lonen en lage secundaire arbeidsvoorwaarden producten produceren voor een luttel bedrag in vergelijking met Westerse landen.
Het grootse deel van deze producten wordt geëxporteerd naar Amerika ( in principe naar alle Westerse landen maar we gaan even uit van Amerika) . Deze vinden daar gretig aftrek want ze zijn spot goedkoop in vergelijking met producten van Westerse makelij.
De Amerikaanse overheid is blij met het sterke koopgedrag van de consument want dit heeft een positief effect op de Amerikaanse economie. De Amerikaanse consument spendeert graag geld (geven zelfs meer uit dan dat hun salaris) en zijn daardoor afhankelijk van hun hypotheek, leningen, creditcards etc. . Het grootste deel van de financiële wereld is dan weerafhankelijk van het leengedrag van de consument want winst wordt gemaakt met financiële constructies. Niet met het produceren van goederen dat doen de Chinezen ten slotte beter en vooral goedkoper.
Zowel de consument en de financiële wereld zijn afhankelijk van de stijgende huizenprijzen. De stijgende huizenprijzen geven de consument een rijk gevoel waardoor ze blijven spenderen. Verder ‘garandeert’ dit financiële instellingen dat de consument aan haar financiële verplichtingen kan blijven voldoen. Maar sinds enige tijd dalen de huizenprijzen en huizenbezitters hebben problemen om hun maandelijkse hypotheek aflossingen te betalen.
De zwakke schakel van de cirkel (huizen) dreigt de balans van de cirkel van het economische leven te verstoren. De FED is zich hier terdege van bewust en gaat in de aanval. Geruststellende woorden dat de problemen in de hypotheekmarkt onder controle zijn, maar vooral door de aandelenmarkt onverminderd te voeden met ‘vers’ geld’. Nu de bubble in de huizenmarkt (gecreëerd door de FED ter compensatie van de fors dalende aandelenkoersen in de periode 2000 – 2003) uiteenspat, moet er een nieuw bubble gecreëerd worden in de aandelenmarkten om de consument een nieuw gevoel van rijkdom te geven.
Een nieuw gevoel van rijkdom zodat de consument kan blijven spenderen, de financiële instellingen ‘geld’ kunnen blijven verkopen en de Chinezen kunnen blijven produceren.
De balans in de cirkel wordt thans bepaalde door de geldmachines van de FED. Zij produceren dollars (+ 13% per jaar, het hoogst in 30 jaar)) alsof het snoepgoed is. De dollar fungeert als smeerolie om alles soepel te laten verlopen. Alleen de dollar wordt steeds minder en minder waard. Deze staat thans rond het laagste niveau sinds 1993 (dollarindex) en bijvoorbeeld t.o.v. het Engelse Pond op het laagste niveau in 26 jaar.
Er is steeds meer smeerolie van lagere kwaliteit (lees dollars met minder koopkracht) nodig om het systeem draaiend te houden.
En dan te bedenken dat de (smeer) olie ook al rond het hoogste niveau sinds ongeveer een jaar staat.….….….
Jan van Gemeren
Van Gemeren is werkzaam bij GannTrader . Via Gann- en cycli technieken berekent hij potentiële omkeer momenten in de financiële markten. GannTrader is o.a. uitgever van het wekelijkse analyserapport GannTrader Market Analysis
Meer informatie op www. ganntrader .nl