...

(Smeer)olie

17 juli 2007, 08:08 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Nu de bub­ble in de huizen­markt (gecreëerd door de FED ter com­pen­satie van de fors dal­ende aan­de­lenko­ersen in de peri­ode 2000 – 2003) uiteenspat, moet er een nieuw bub­ble gecreëerd wor­den in de aan­de­len­mark­ten om de con­sument een nieuw gevoel van rijk­dom te geven.

(Smeer)-olie.

De cirkel van het economis­che lev­en dient net zoals de cirkel van het lev­en in bal­ans te zijn. Ieder onderdeel heeft gevol­gen voor alle andere onderde­len van de cirkel. Je zou kun­nen stellen dat de cirkel (ket­ting) net zo sterk is als de zwak­ste schakel. Breekt de zwak­ste schakel dat zal dat effect hebben op alle onderde­len van de hele cirkel. De cirkel is dan haar bal­ans kwi­jt en zal wellicht via een tijdelijke andere vorm op zoek gaan naar een nieuwe bal­ans. Zodra deze bal­ans her­von­den is de cirkel weer rond :)

Lat­en we dit principe eens nad­er onder de loep nemen voor de huidi­ge economis­che situatie.

We kun­nen van diverse uit­gangspun­ten uit­gaan want de cirkel is ten slotte rond. Maar voor nu nemen we als start­punt China.

Chi­na, het klop­pende hart van de huidi­ge wereld economie. Chinezen zijn hartwerk­ende mensen die (voor­lop­ig) bereid zijn om voor een relatief laag salaris in meestal een slechte werkomgev­ing het groot­ste deel van de dag te ploeteren om een beter bestaan op te bouwen. De Chi­nese bedri­jven kun­nen dankz­ij deze lage lonen en lage secundaire arbei­dsvoor­waar­den pro­ducten pro­duc­eren voor een lut­tel bedrag in vergelijk­ing met West­erse landen.

Het grootse deel van deze pro­ducten wordt geëx­por­teerd naar Ameri­ka ( in principe naar alle West­erse lan­den maar we gaan even uit van Ameri­ka) . Deze vin­den daar gretig aftrek want ze zijn spot goed­koop in vergelijk­ing met pro­ducten van West­erse makelij. 

De Amerikaanse over­heid is blij met het sterke koopge­drag van de con­sument want dit heeft een posi­tief effect op de Amerikaanse economie. De Amerikaanse con­sument spendeert graag geld (geven zelfs meer uit dan dat hun salaris) en zijn daar­door afhanke­lijk van hun hypotheek, lenin­gen, cred­it­cards etc. . Het groot­ste deel van de finan­ciële wereld is dan weer­afhanke­lijk van het leenge­drag van de con­sument want winst wordt gemaakt met finan­ciële con­struc­ties. Niet met het pro­duc­eren van goed­eren dat doen de Chinezen ten slotte beter en vooral goedkoper. 

Zow­el de con­sument en de finan­ciële wereld zijn afhanke­lijk van de sti­j­gende huizen­pri­jzen. De sti­j­gende huizen­pri­jzen geven de con­sument een rijk gevoel waar­door ze bli­jven spenderen. Verder garan­deert’ dit finan­ciële instellin­gen dat de con­sument aan haar finan­ciële ver­plichtin­gen kan bli­jven vol­doen. Maar sinds enige tijd dalen de huizen­pri­jzen en huizen­bezit­ters hebben prob­le­men om hun maan­delijkse hypotheek aflossin­gen te betalen. 

De zwakke schakel van de cirkel (huizen) dreigt de bal­ans van de cirkel van het economis­che lev­en te ver­storen. De FED is zich hier ter­dege van bewust en gaat in de aan­val. Gerust­stel­lende woor­den dat de prob­le­men in de hypotheek­markt onder con­t­role zijn, maar vooral door de aan­de­len­markt onver­min­derd te voe­den met vers’ geld’. Nu de bub­ble in de huizen­markt (gecreëerd door de FED ter com­pen­satie van de fors dal­ende aan­de­lenko­ersen in de peri­ode 2000 – 2003) uiteenspat, moet er een nieuw bub­ble gecreëerd wor­den in de aan­de­len­mark­ten om de con­sument een nieuw gevoel van rijk­dom te geven. 


Een nieuw gevoel van rijk­dom zodat de con­sument kan bli­jven spenderen, de finan­ciële instellin­gen geld’ kun­nen bli­jven verkopen en de Chinezen kun­nen bli­jven produceren. 

De bal­ans in de cirkel wordt thans bepaalde door de geld­ma­chines van de FED. Zij pro­duc­eren dol­lars (+ 13% per jaar, het hoogst in 30 jaar)) alsof het snoep­goed is. De dol­lar fungeert als smeerolie om alles soe­pel te lat­en ver­lopen. Alleen de dol­lar wordt steeds min­der en min­der waard. Deze staat thans rond het laag­ste niveau sinds 1993 (dol­larindex) en bijvoor­beeld t.o.v. het Engelse Pond op het laag­ste niveau in 26 jaar. 

Er is steeds meer smeerolie van lagere kwaliteit (lees dol­lars met min­der koop­kracht) nodig om het sys­teem draaiend te houden. 

En dan te bedenken dat de (smeer) olie ook al rond het hoog­ste niveau sinds ongeveer een jaar staat.….….….

Jan van Gemeren

Van Gemeren is werkza­am bij Gan­nTrad­er . Via Gann- en cycli tech­nieken berekent hij poten­tiële omkeer momenten in de finan­ciële mark­ten. Gan­nTrad­er is o.a. uit­gev­er van het weke­lijkse analy­ser­ap­port Gan­nTrad­er Mar­ket Analysis 

Meer infor­matie op www. gan­ntrad­er .nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.