...

Sluimerend veenbrandje

1 oktober 2007, 14:37 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Per­soon­lijk zie ik de huidi­ge poli­tiek als een kamikaze actie. Alles of niets. Dood of glad­i­olen. Het is een dubbelt­je op zijn. Maar een ding staat voor mij vast de dol­lar is de klos.

De dal­ing van de dol­lar begint met de dag meer alarmerend te wor­den. Steeds meer beleg­gers vlucht­en in com­modi­ties als hedge tegen de dol­lardal­ing. Afgelopen week opnieuw ruim 1% dal­ing in de dol­lar en een sti­jging in de meeste grond­stof­fen. De aan­de­len­mark­ten hebben een verdeelde week achter de rug. Weliswaar mooie win­sten in Azië maar kleine plus­jes en min­net­jes in Europa en Ameri­ka. De druk op de aan­de­len­mark­ten wordt grot­er en grot­er door een onder­gronds sluimerende veenbrand. 

Een veen­brand die aange­wakkerd is door een cock­tail van ontwik­kelin­gen. Kredi­et­cri­sis, onrust op de rentemarkt, paniekre­ac­tie van de FED plus explosieve geld­groei en het daaruit voortvloeiende tanende vertrouwen in de dol­lar en least but not least tegen­stelling in de offi­ciële’ inflatieci­jfers en de explosieve sti­jging van grondstoffen.

De mark­ten zit­ten in een schemer­zone. Fun­da­menteel zijn er weinig rede­nen te verzin­nen om aan­de­len te kopen. Van­daag, 1 okto­ber, nog winst­waarschuwin­gen van twee grote banken, UBS en Cit­i­group. De kredi­et­cri­sis smeult nog steeds na en ongetwi­jfeld zullen meer banken teleurstel­lende resul­tat­en bek­end mak­en. Maar we hebben natu­urlijk wel reken­ing te houden met de FED die agressief ( hoewel wellicht in een uiter­ste wan­hopige krachtinspan­ning) de rente ver­laagd en dit kun­st­je waarschi­jn­lijk de komende maan­den opnieuw zal (moeten) opvo­eren. Deze douche van rentev­er­lagin­gen zal de sluimerende veen­brand onder con­t­role kun­nen houden. 

Hyper­in­flatie zal naar mijn mening het gevolg zijn van deze poli­tiek. Deze gel­dont­waard­ing heeft voorde­len voor de Amerika­nen met grote schulden. Deze risi­co­zoek­ers zullen wor­den beloond met het wegsmelten van hun schulden door deze hyper­in­flatie. Het dupe wor­den de spaarders die hun moeiza­am verza­melde spaargeld in rook zien opgaan. Maar ja zal de FED denken door schulden te mak­en is Ameri­ka groot’ gewor­den, dus iedereen die daaraan heeft meege­holpen zal beloond worden.

Per­soon­lijk zie ik de huidi­ge poli­tiek als een kamikaze actie. Alles of niets. Dood of glad­i­olen. Het is een dubbelt­je op zijn kant. Bernanke is zich door ook bewust van. We zullen zien of hij het geluk aan zijn kant heeft. Maar een ding staat voor mij vast de dol­lar is de klos. 

Gan­nTrad­er heeft aan de hand van boven­staande fun­da­mentele ontwik­kelin­gen en met behulp van zijn tijd en koer­s­analy­ses een sce­nario uit­gestip­peld dat in okto­ber goede win­stkansen biedt. U kunt dit lezen in de Gan­nTrad­er Mar­ket Analy­sis van deze week. Waarin verder veel aan­dacht voor de edel­met­al­en, Crude olie en de Euro/​Dollar.

Meer info en inschri­jven zie op www​.gan​ntrad​er​.nl

Jan van Gemeren
Van Gemeren is werkza­am bij Gan­nTrad­er, uit­gev­er van 2 weke­lijkse analy­ser­ap­porten: Gan­nTrad­er Mar­ket Analy­sis en Gan­nTrad­er Astro . Meer infor­matie op
www​.gan​ntrad​er​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.