![](/images/legacy-images/images/schrijvers/JVG_04.gif)
De daling van de dollar begint met de dag meer alarmerend te worden. Steeds meer beleggers vluchten in commodities als hedge tegen de dollardaling. Afgelopen week opnieuw ruim 1% daling in de dollar en een stijging in de meeste grondstoffen. De aandelenmarkten hebben een verdeelde week achter de rug. Weliswaar mooie winsten in Azië maar kleine plusjes en minnetjes in Europa en Amerika. De druk op de aandelenmarkten wordt groter en groter door een ondergronds sluimerende veenbrand.
Een veenbrand die aangewakkerd is door een cocktail van ontwikkelingen. Kredietcrisis, onrust op de rentemarkt, paniekreactie van de FED plus explosieve geldgroei en het daaruit voortvloeiende tanende vertrouwen in de dollar en least but not least tegenstelling in de ‘officiële’ inflatiecijfers en de explosieve stijging van grondstoffen.
De markten zitten in een schemerzone. Fundamenteel zijn er weinig redenen te verzinnen om aandelen te kopen. Vandaag, 1 oktober, nog winstwaarschuwingen van twee grote banken, UBS en Citigroup. De kredietcrisis smeult nog steeds na en ongetwijfeld zullen meer banken teleurstellende resultaten bekend maken. Maar we hebben natuurlijk wel rekening te houden met de FED die agressief ( hoewel wellicht in een uiterste wanhopige krachtinspanning) de rente verlaagd en dit kunstje waarschijnlijk de komende maanden opnieuw zal (moeten) opvoeren. Deze douche van renteverlagingen zal de sluimerende veenbrand onder controle kunnen houden.
Hyperinflatie zal naar mijn mening het gevolg zijn van deze politiek. Deze geldontwaarding heeft voordelen voor de Amerikanen met grote schulden. Deze risicozoekers zullen worden beloond met het wegsmelten van hun schulden door deze hyperinflatie. Het dupe worden de spaarders die hun moeizaam verzamelde spaargeld in rook zien opgaan. Maar ja zal de FED denken door schulden te maken is Amerika ‘groot’ geworden, dus iedereen die daaraan heeft meegeholpen zal beloond worden.
Persoonlijk zie ik de huidige politiek als een kamikaze actie. Alles of niets. Dood of gladiolen. Het is een dubbeltje op zijn kant. Bernanke is zich door ook bewust van. We zullen zien of hij het geluk aan zijn kant heeft. Maar een ding staat voor mij vast de dollar is de klos.
GannTrader heeft aan de hand van bovenstaande fundamentele ontwikkelingen en met behulp van zijn tijd en koersanalyses een scenario uitgestippeld dat in oktober goede winstkansen biedt. U kunt dit lezen in de GannTrader Market Analysis van deze week. Waarin verder veel aandacht voor de edelmetalen, Crude olie en de Euro/Dollar.
Meer info en inschrijven zie op www.ganntrader.nl
Jan van Gemeren
Van Gemeren is werkzaam bij GannTrader, uitgever van 2 wekelijkse analyserapporten: GannTrader Market Analysis en GannTrader Astro . Meer informatie op www.ganntrader.nl