![](/images/legacy-userimages/userimages/guy_Bisschops_olie1.jpg)
Sleutel tot recessie = olie
Men krijgt geen recessie wanneer men een daling of stijging gaat krijgen van een gemiddelde prijspeil…
Een stijgende inflatie gaat automatisch niet tot een recessie leiden…
Een recessie verkrijgt men wanneer men de prijzen die men aan de leveranciers moet betalen sneller stijgen dan dat men aan zijn klanten kan doorrekenen.…en hier begint het verhaal van de olie.…
Een snel stijgende olieprijs zal onherroepelijk een recessie als gevolg hebben. De vrij recente dalingen van de olieprijs hebben een impuls in de positieve zin gegeven aan de aandelen. De vraag is hoelang duurt een prijsstijging of prijsdaling om een duidelijke impact te geven op de betalingsbalans van de bedrijven. Laten we even de oliemarkt bekijken.…
Hoge olieprijzen hebben automatisch op lange termijn lage prijzen tot gevolg.…
Dit klinkt tegenstrijdend maar is logisch te verklaren.Een lange periode van hoge olieprijzen heeft als gevolg een verhoogde exploitatie gevolgd door een inkrimpende productie.Recente berichten geven aan dat de OPEC plannen heeft om zijn productie te beperken gezien de overstock die momenteel aanwezig is in de wereldmarkt (25 miljoen b/d). Geopolitieke ontwikkelingen zijn de laatste tijd beperkt gebleven. De bioethanol (biodiesel) ontwikkelingen hebben een geringere impact veroorzaakt dan algemeen verwacht. Er is momenteel een maximale productie in Venezuela, Indonesie, Iran en Nigeria omdat deze landen kapitaal nodig hebben. In N‑Afrika heeft kolonel Kadafi contact gezocht met Westerse oliefirma’s om de productie te verhogen. Er zijn vele nieuwe ontwikkelingen in de Mexikaanse Golf , Rusland en zeker Canada. Sinopec (China) investeerd maximaal in Afrika (Soedan,Gabon) om zijn oliehonger op lange termijn veilig te stellen.En de OPEC…hoe meer stock en opslag er in de markt zit hoe minder invloed zij hebben op de prijs…en dit is ten slotte toch de reden waarom OPEC werd opgericht. In Amerika is de opslag momenteel hoger dan noodzakelijk is voor de periode van het jaar. Men ziet momenteel reeds enkele oliemaatschappijen die een productieafbouw hebben van 6 – 10%. Deze maatschappijen wachten op betere prijzen.…
Wat moeten we hier nu mee.…? Het kan regenen, het kan dooien…Feit is als actieve belegger moet men de olieprijs van nabij volgen. De huidige olieprijzen (55−65 USD/barrel) zullen een positieve impuls geven aan de economie met als gevolg een zachte landing. Olieprijzen boven de 75 – 90 USD/barrel gedurende een lange termijn zullen onherroepelijk een recessie geven. Hebt u ten slotte de laatste tijd al bemerkt hoe de DJ beweegt met de stijging(daling) van de olieprijs…Dit is een verhaal over de olie op korte en midden lange termijn. Op lange termijn is het verhaal duidelijker. Na 2010 gaan we in de richting van een flessenhals. Een oliemarkt die niet meer kan voldoen aan de behoeftes met als gevolg onafwendbare opkomst van de alternatieve energieen. Om een klein idee te geven welke mogelijkheden er op ons afkomen…Xcell- zonnecellen waar amorfe silicium direct op een goedkope onderlaag van glas of staal wordt gecoat. Het gevolg is dat deze cellen 150 maal dunner zijn dan een traditionele cel, erg efficient werken ook in onderhoud en wat het belangrijkste is erg goedkoop zullen kosten.(Xcell geeft IPO’s uit en gaat binnen enkele maanden op de NASDAQ noteren).
Guy Bisschops
US Markets