In de afgelopen tijd vestigden veel beleggers hun hoop op de nieuwe supermacht China. Was het decennialang Amerika dat op economisch gebied een voortrekkersrol vervulde, ditmaal zouden de Chinezen de wereldeconomie uit het slop trekken. Volgens Albert Edwards, analist bij Société Générale, wordt China’s economische slagkracht echter overdreven.
Op de website van Bloomberg was onlangs een gedurfde uitspraak van Edwards te lezen: “I believe we will look back on the Chinese economic miracle as the sickest joke yet played on investors.” De analist motiveert zijn scepsis door te wijzen op de dramatische winstdalingen in de Chinese industriesector tijdens Q1. Hoewel de Chinese economie nog altijd flink groeit, betwijfelt Edwards of het land het groeitempo kan volhouden in een tijd van wereldwijde recessie. Ondertussen is de mondiale recessie ook voor beleggers weer een bron van zorg, getuige de flinke stap terug van de Europese indices deze week. De CAC40 en de DAX hebben de top van januari getest, maar wisten deze horde niet uit te nemen. Beide indices zakten vervolgens hard weg. Zonder dat de januaritop bereikt werd, viel ook de EuroStoxx50 procenten tegelijk terug. We stellen vast dat de (korte termijn) stijgende steunlijnen van deze drie indices het begeven hebben, al is het patroon van hogere toppen en bodems nog wel intact. De bodems van mei zijn nu van groot belang: kunnen de beurzen zich hierboven handhaven? Zo ja, dan kan er een nieuwe aanval op de toppen van januari volgen. Als de bodems van mei het niet houden, dan springt het sein weer op rood.
Euro vormt opnieuw lagere top
Vorig jaar viel de euro uit een stijgend wigpatroon na een top rond $ 1,60 te hebben bereikt. Dit was tevens het startsein voor een verzwakking van de euro. Nadat de Fed de basisrente in december 2008 verlaagde tot een bandbreedte van 0% tot 0,25%, kreeg de euro echter een positieve impuls tot circa $ 1,47. Na deze heftige, kortstondige pull back-beweging daalde de euro verder richting de steungrens rond $ 1,25. Rond dit niveau bevindt zich het eerste Fibonacci retracement level, gerekend vanaf de bodem in 2001 tot aan de top in 2008. De ECB heeft de afgelopen maanden eveneens de rente fors verlaagd naar het huidige, historisch lage niveau van 1%. Bovendien heeft Trichet cum suis alle registers opengetrokken door middel van quantitative easing: het opkopen van (bedrijfs)obligaties ter waarde van circa € 60 miljard. Nadat de Fed aankondigde de geldpers op de hoogste toeren te laten draaien, veerde de euro van de $ 1,25-grens opnieuw sterk op. De munt heeft de top van maart gepasseerd, maar wist de top van december niet te bereiken. Sterker nog: inmiddels is de euro opnieuw gedaald en heeft daarmee alweer een lagere top gevormd.
Brent test $ 70-grens
Brent bereikte in juli 2008 een recordniveau rond $ 147 per vat, maar dook vervolgens richting $ 35 per vat. Brent wist vanaf dit 50% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de bodem in 1999 tot aan de top van 2008, een sterke rally in te zetten tot boven $ 70 per vat. Dit is het hoogste punt van afgelopen zeven maanden. De organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) stelde tijdens de meeting eind mei dat er niet aan de productiequota hoeft te worden getornd. De Saoedische olieminister meldde dat de huidige olieprijzen “goed zijn” en de markten “in een goede vorm verkeren”. De oliekraan bleef derhalve onaangeroerd. Het proces van hogere bodems en dito toppen van de afgelopen maanden is nog steeds volledig intact. Brent gaf de afgelopen weken gas, op zoek naar de volgende top. De verzwakkende dollar zorgde voor een opwaartse druk op de olieprijs. Maar de greenback is inmiddels bezig met een comeback. Aangezien de Amerikaanse dollar aan terrein wint, heeft Brent een stapje terug moeten doen.
Nasdaq test novembertop
Rechtvaardigt de economische werkelijkheid de rally van de afgelopen maanden wel? Onzekerheid hierover resulteerde voor veel Amerikaanse indices in negatieve divergentie met koopkrachtindicator RSI. Ofwel: de kooplust nam af. In de afgelopen dagen was er zelfs sprake van regelrechte verkoopdruk. De Dow Jones wist de top van januari niet te bereiken. In plaats daarvan moest flink worden ingeleverd. De S&P500 heeft de top van januari weliswaar getest, maar slaagde er niet in deze barrière daadwerkelijk te passeren: de index tuimelde deze week weer omlaag. Hoewel er weinig meer over is van de stijgende steunlijnen vanaf begin maart, is er nog hoop voor beide indices: de uptrend is nog steeds intact. Zolang de bodems van mei het houden, is er nog geen man overboord. Wel zouden Dow en S&P500 beter een voorbeeld kunnen nemen aan de Nasdaq: hoewel ook de Nasdaq recent terugviel, bevindt deze index zich al boven de top van januari en passeerde zelfs de top van november 2008, waarmee momenteel geworsteld wordt.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.