...

Slagkracht China: een zieke grap?

18 juni 2009, 17:41 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

In de afgelopen tijd ves­tig­den veel beleg­gers hun hoop op de nieuwe super­ma­cht Chi­na. Was het decen­ni­alang Ameri­ka dat op economisch gebied een voortrekker­srol vervulde, dit­maal zouden de Chinezen de werelde­conomie uit het slop trekken. Vol­gens Albert Edwards, anal­ist bij Société Générale, wordt China’s economis­che slagkracht echter overdreven. 

In de afgelopen tijd ves­tig­den veel beleg­gers hun hoop op de nieuwe super­ma­cht Chi­na. Was het decen­ni­alang Ameri­ka dat op economisch gebied een voortrekker­srol vervulde, dit­maal zouden de Chinezen de werelde­conomie uit het slop trekken. Vol­gens Albert Edwards, anal­ist bij Société Générale, wordt China’s economis­che slagkracht echter overdreven. 

Op de web­site van Bloomberg was onlangs een gedurfde uit­spraak van Edwards te lezen: I believe we will look back on the Chi­nese eco­nom­ic mir­a­cle as the sick­est joke yet played on investors.” De anal­ist motiveert zijn scep­sis door te wijzen op de drama­tis­che win­st­dalin­gen in de Chi­nese indus­triesec­tor tij­dens Q1. Hoewel de Chi­nese economie nog alti­jd flink groeit, betwi­jfelt Edwards of het land het groeit­em­po kan vol­houden in een tijd van wereld­wi­jde recessie. Onder­tussen is de mon­di­ale recessie ook voor beleg­gers weer een bron van zorg, getu­ige de flinke stap terug van de Europese indices deze week. De CAC40 en de DAX hebben de top van jan­u­ari getest, maar wis­ten deze horde niet uit te nemen. Bei­de indices zak­ten ver­vol­gens hard weg. Zon­der dat de jan­u­ar­i­top bereikt werd, viel ook de EuroStoxx50 pro­cen­ten tegelijk terug. We stellen vast dat de (korte ter­mi­jn) sti­j­gende ste­un­li­j­nen van deze drie indices het begeven hebben, al is het patroon van hogere top­pen en bodems nog wel intact. De bodems van mei zijn nu van groot belang: kun­nen de beurzen zich hier­boven hand­haven? Zo ja, dan kan er een nieuwe aan­val op de top­pen van jan­u­ari vol­gen. Als de bodems van mei het niet houden, dan springt het sein weer op rood. 

Euro vormt opnieuw lagere top

Vorig jaar viel de euro uit een sti­j­gend wig­pa­troon na een top rond $ 1,60 te hebben bereikt. Dit was tevens het start­sein voor een verzwakking van de euro. Nadat de Fed de basis­rente in decem­ber 2008 ver­laagde tot een band­breedte van 0% tot 0,25%, kreeg de euro echter een posi­tieve impuls tot cir­ca $ 1,47. Na deze heftige, kort­stondi­ge pull back-beweg­ing daalde de euro verder richt­ing de ste­un­grens rond $ 1,25. Rond dit niveau bevin­dt zich het eerste Fibonac­ci retrace­ment lev­el, gerek­end vanaf de bodem in 2001 tot aan de top in 2008. De ECB heeft de afgelopen maan­den eve­neens de rente fors ver­laagd naar het huidi­ge, his­torisch lage niveau van 1%. Boven­di­en heeft Trichet cum suis alle reg­is­ters opengetrokken door mid­del van quan­ti­ta­tive eas­ing: het opkopen van (bedrijfs)obligaties ter waarde van cir­ca € 60 mil­jard. Nadat de Fed aankondigde de geld­pers op de hoog­ste toeren te lat­en draaien, veerde de euro van de $ 1,25-grens opnieuw sterk op. De munt heeft de top van maart gepasseerd, maar wist de top van decem­ber niet te bereiken. Sterk­er nog: inmid­dels is de euro opnieuw gedaald en heeft daarmee alweer een lagere top gevormd.

Brent test $ 70-grens

Brent bereik­te in juli 2008 een record­niveau rond $ 147 per vat, maar dook ver­vol­gens richt­ing $ 35 per vat. Brent wist vanaf dit 50% Fibonac­ci retrace­ment lev­el, geme­ten vanaf de bodem in 1999 tot aan de top van 2008, een sterke ral­ly in te zetten tot boven $ 70 per vat. Dit is het hoog­ste punt van afgelopen zeven maan­den. De organ­isatie van olie-exporterende lan­den (OPEC) stelde tij­dens de meet­ing eind mei dat er niet aan de pro­duc­tiequo­ta hoeft te wor­den getornd. De Saoedis­che oliem­i­nis­ter meldde dat de huidi­ge oliepri­jzen goed zijn” en de mark­ten in een goede vorm verk­eren”. De oliekraan bleef der­halve onaangeroerd. Het pro­ces van hogere bodems en dito top­pen van de afgelopen maan­den is nog steeds volledig intact. Brent gaf de afgelopen weken gas, op zoek naar de vol­gende top. De verzwakkende dol­lar zorgde voor een opwaartse druk op de oliepri­js. Maar de green­back is inmid­dels bezig met een come­back. Aangezien de Amerikaanse dol­lar aan ter­rein wint, heeft Brent een stap­je terug moeten doen.

Nas­daq test novembertop

Recht­vaardigt de economis­che werke­lijkheid de ral­ly van de afgelopen maan­den wel? Onzek­er­heid hierover resul­teerde voor veel Amerikaanse indices in negatieve diver­gen­tie met koop­krachtindi­ca­tor RSI. Ofwel: de kooplust nam af. In de afgelopen dagen was er zelfs sprake van regel­rechte verkoop­druk. De Dow Jones wist de top van jan­u­ari niet te bereiken. In plaats daar­van moest flink wor­den ingeleverd. De S&P500 heeft de top van jan­u­ari weliswaar getest, maar slaagde er niet in deze bar­rière daad­w­erke­lijk te passeren: de index tuimelde deze week weer omlaag. Hoewel er weinig meer over is van de sti­j­gende ste­un­li­j­nen vanaf begin maart, is er nog hoop voor bei­de indices: de uptrend is nog steeds intact. Zolang de bodems van mei het houden, is er nog geen man over­bo­ord. Wel zouden Dow en S&P500 beter een voor­beeld kun­nen nemen aan de Nas­daq: hoewel ook de Nas­daq recent terugviel, bevin­dt deze index zich al boven de top van jan­u­ari en passeerde zelfs de top van novem­ber 2008, waarmee momenteel geworsteld wordt. 

Met vrien­delijke groet,

www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.